Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 17 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 21 Sty 2023 22:19 
Awatar użytkownika

srebrny
W dzisiejszym locie (21.01.2023) W9 5155 z Luton na Funchal pilot zaniechał procedury deiceing. Lecieliśmy z silnie oblodzonymi skrzydłami. Lód w na skrzydłach w sposob krytyczny zmniejsza siłę nośna samolotu, i był już przyczyna katastrofy lotniczej. Czy tak to powinno wygladac?

Załączniki:
rsz_20230121_092440.jpg
rsz_20230121_092440.jpg [ 117.28 KiB | Obejrzany 3202 razy ]
rsz_20230121_094222.jpg
rsz_20230121_094222.jpg [ 171.14 KiB | Obejrzany 3213 razy ]
rllDNL uważa post za pomocny.

Urlop na Cyprze 🌴☀️ Loty i hotel blisko plaży za 639 PLN Urlop na Cyprze 🌴☀️ Loty i hotel blisko plaży za 639 PLN
Podróż do w Brazylii za 3642 PLN 🇧🇷 Loty do Rio de Janeiro, noclegi ze śniadaniami w hotelu + auto 😍 Podróż do w Brazylii za 3642 PLN 🇧🇷 Loty do Rio de Janeiro, noclegi ze śniadaniami w hotelu + auto 😍
#2 PostWysłany: 21 Sty 2023 22:27 

srebrny
A to piwo i orzeszki, to co?
Wylądowaliście szczęśliwie?
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 21 Sty 2023 22:30 
Awatar użytkownika

srebrny
Znieczulenie doraźne po zobaczeniu silnego oblodzenia ;)
miriam lubi ten post.

#4 PostWysłany: 21 Sty 2023 22:31 

srebrny
Dokumentacja faktów i przeżyć ;) Bo skoro jest to przeżyli :)
 Profil Relacje PM off
Piatek lubi ten post.

#5 PostWysłany: 21 Sty 2023 22:34 

srebrny
Czyli tak to miało być. :)
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 21 Sty 2023 23:15 
Awatar użytkownika

srebrny
Jaki poziom? Robisz gównoaferę z niczego :D Skoro nie było odladzania to widocznie nie było to konieczne. Tyle. Mam nadzieję że piwko smakowało ;)
3 ludzi lubi ten post.

#7 PostWysłany: 21 Sty 2023 23:20 
Awatar użytkownika

srebrny
Katastrofa lotu Arrow Air 1285 także miała związek z oblodzonymi skrzydłami. Oblodzenie skrzydeł niestety odpowiada za wiele śmiertelnych wypadków. Niedawno był jeden głośny temat, gdzie pilot także pominął deiceing: https://www.austrianwings.info/2022/12/ ... agflaeche/
miriam uważa post za pomocny.

#8 PostWysłany: 22 Sty 2023 00:04 

Loty: 6
Kilometry: 12 016
srebrny
To nie wygląda na oblodzenie, tylko na szron.
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#9 PostWysłany: 22 Sty 2023 00:09 

Ja bym napisał do gazety. Tu już podobne problemy były ostatnio opisywane ;)
https://turysci.pl/ksiadz-dopatrzyl-sie ... -em-170123
 PM off
Zeus lubi ten post.

#10 PostWysłany: 22 Sty 2023 00:10 

złoty
Oczekujesz merytorycznej dyskusji do postu o oblodzonych skrzydłach, w którym jako pierwsze zdjęcie wrzucasz paragon za piwo i orzeszki? :D

Z tych ciekawszych zaliczone: Mikronezja, Syria, Liban, Izrael, Kosowo, Laponia, Hawaje, Kazachstan, Guam, Wietnam, Filipiny
 Profil Relacje PM off
11 ludzi lubi ten post.

#11 PostWysłany: 22 Sty 2023 00:11 
Awatar użytkownika

srebrny
piotrkr napisał(a):
To nie wygląda na oblodzenie, tylko na szron.

Nawet gdyby tak było to samolot powinien zostać odlodzony. Szron był przyczyna katastrofy lotu China Eastern Airlines 5210.

jaras724 napisał(a):
Oczekujesz merytorycznej dyskusji do postu o oblodzonych skrzydłach, w którym jako pierwsze zdjęcie wrzucasz paragon za piwo i orzeszki? :D

Szczerze to nie zauważyłem, że jest to widoczne jak dodawałem. Chciałem pokazać nr lotu, datę i trasę.

#12 PostWysłany: 22 Sty 2023 01:30 
Awatar użytkownika

niebieski
Mimo wszystko temat nie pasuje. Jakby było krytyczne, to czytalibyśmy w gazetach a nie na forum.
Czyli nie było krytyczne.
A te katastrofy, oblodzenie, to najczęściej jest gruba warstwa przezroczystego lodu, który oblepia skrzydło przede wszystkim z przodu, zmieniając opływ powietrza, i wydatnie zwiększając wagę. Powstająca przy locie przez chmury gradowe/śniegowe. A tutaj na zdjęciu masz trochę szronu przy pięknej pogodzie.
Być może powinni popsikać deicerem, ale to pilot decyduje (lub dyspozytor). Na niedawnym locie z AMS pilot wykonał procedurę, mimo że było +8st. Nalali pomarańczowego tyle, że zostało na skrzydłach nawet w czasie lotu (być może z tyłu wyglądało jak oszronione zacieki, jak u Ciebie). Przylot do Stavanger, tutaj -3 i białawo. Szybka zmiana pasażerów i nawrotka do AMS - zgadnij - bez odladzania. Widocznie to co napsikali wcześniej wystarczyło. Zapewne są jakieś wytyczne, kiedy taki deicing się robi, a kiedy można pominąć. Może akurat załapałeś się na to drugie.

Ale przynajmniej wszyscy wiedzą ile za piwo zapłaciłeś, i że masz nowego iphone'a (czy samsunga) ;-)
Zeus lubi ten post.
Zeus uważa post za pomocny.

#13 PostWysłany: 22 Sty 2023 03:01 

niebieski
Może zacznijmy od tego że w Luton nie ma czegoś takiego jak odladzanie co u nas w PL o tej porze roku jest codziennością przy ok 0C . Nie jestem ekspertem ale nie będę zapewne pierwszym co zapyta jak wyglądały rurki Pitota....

#14 PostWysłany: 22 Sty 2023 08:05 

Loty: 201
Kilometry: 688 190
niebieski
Jaka była pogoda wtedy, czy były warunki do tworzenia się oblodzenia i - co istotne - co mówiły komunikaty i prognozy? Czy były ostrzeżenia lub raporty o oblodzeniu?
Czy dobrze widzę, że samolot przyleciał ok. północy, stał na lotnisku do wylotu ok. 7 rano a komunikaty pomiędzy 4:50 UTC a 6:20 mówią o mgle przy ujemnej temperaturze? Mgle okresowo gęstej, skoro widzialność wzdłuż drogi startowej była nawet 275 m ale potem wzrastała.
Odladza się wtedy, gdy mamy lód, śnieg lub szron na płatowcu oraz gdy komunikaty ostrzegają o oblodzeniu. Bo jak wiedzą wszyscy specjaliści na forum :mrgreen: płyny do odladzania zarówno usuwają lód czy szron oraz zapobiegają przed osadzaniem się go na płatowcu, gdy po starcie samolot wleci w obszar przechłodzonych kropli wody.
Z jednej strony nie ma co panikować o krytycznym oblodzeniu, bo ze zdjęcia to nie wynika ale z drugiej strony zgadzam się, że oblodzenia lekceważyć nie powinno się. Nawet w Polsce mieliśmy w tym wieku dwa wypadki (co prawda śmigłowców ale lecieli tam piloci zawodowi i doświadczeni). Zatem prześmiewcze wypowiedzi forumowych fachowców od lotnictwa, co sprowadza się do bycia fachowcem od latania ale tylko jako pasażer, szczególnie mądre nie są wg mnie. Chociaż upatruję w nich, może niesłusznie, reakcji na nieco sensacyjny tytuł wątku.
A co do pytania o rurki pitota, to wyglądały z pewnością zwyczajnie, jak rurki. Ale można też zapytać, jak wyglądały czujniki-wykrywacze lodu, tzw. ice detectors?
 Profil Relacje PM off
6 ludzi lubi ten post.
Piatek uważa post za pomocny.

#15 PostWysłany: 22 Sty 2023 17:23 
Awatar użytkownika

srebrny
Przemm napisał(a):
Chociaż upatruję w nich, może niesłusznie, reakcji na nieco sensacyjny tytuł wątku.

No i masz rację :) Ciężko poważnie reagować na nagłówek rodem z FAKTu, foty paragonu za browar itp. ;) Zwłaszcza że jakby autor faktycznie myślał że sytuacja jest krytycznie zła to chyba nie kupował by browara i orzeszków żeby wrzucić je na forum tylko poprosił stewardessę żeby dopytać co i jak wyrażając swój ogromny niepokój. Może nawet by pilot przekazał jakieś wyjaśnienia na bieżąco. Ale skoro było jak było to przynajmniej ja potraktowałem to jako żarty, albo średniej jakości clickbait ;)

#16 PostWysłany: 22 Sty 2023 17:41 
Awatar użytkownika

srebrny
@szymonpoznan1 CC było poinformowane o sprawie i przekazało informację o oblodzeniu pilotowi. Jaka była ich reakcja (pilota i F/O) - nie wiem. A sam paragon ma cel dokumentacyjny obrazujący date lotu, trasę oraz numer lotu. Jak dodawałem, nie zwróciłem uwagi na to, że widać na nim browary 😉

#17 PostWysłany: 25 Lut 2023 01:09 
Awatar użytkownika

srebrny
ULC wysłało mi podziękowania przekazane od UK Civil Aviation Authority, które sprawy nie zbagatelizowalo i jest ona w toku.
3 ludzi lubi ten post.
Kri$ uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 17 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość