Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 54 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 17 Sty 2023 21:54 
Awatar użytkownika

Loty: 123
Kilometry: 110 954
niebieski
Jak to śpiewała Anita "wszystko się może zdarzyć"... Jest tu na forum moderator który nie zdążył do gate siedząc pod gate ;)
8 ludzi lubi ten post.

Okołoweekendowa wycieczka do Hiszpanii 🇪🇸 Loty do Madrytu i 4⭐️ hotel za 710 PLN ✈️ Okołoweekendowa wycieczka do Hiszpanii 🇪🇸 Loty do Madrytu i 4⭐️ hotel za 710 PLN ✈️
Styczniowa ucieczka na Cypr 🇨🇾☀️ Loty do Pafos i 3 noce w hotelu za 619 PLN 💛 Styczniowa ucieczka na Cypr 🇨🇾☀️ Loty do Pafos i 3 noce w hotelu za 619 PLN 💛
#22 PostWysłany: 17 Sty 2023 21:56 
Awatar użytkownika

Loty: 344
Kilometry: 432 849
srebrny
@vivere
Ja zaspałem w saloniku
 Profil Relacje PM off
7 ludzi lubi ten post.

#23 PostWysłany: 17 Sty 2023 22:24 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Tak, przyznaje się.
Ja spóźniłam się na samolot siedząc pod gejtem. Zagadałam się z koleżankami.
To była przesiadka w Kijowie więc powrót do domu tego samego dnia kosztował mnie niecałego tysiaka

Dlatego doskonale kolegę @tunczaj rozumiem.
14 ludzi lubi ten post.
Martinuss uważa post za pomocny.

#24 PostWysłany: 18 Sty 2023 04:47 
Awatar użytkownika

Loty: 258
Kilometry: 573 646
platynowy
Dziekuje wszystkim za pomoc i niesamowicie szybki odzew :)

Ostatecznie z biletem LH wg agenta nic sie nie dalo zrobic - w co wątpię, ale nie bylo czasu na kombinacje ani dyskusje wiec skonczylo sie na opcji z lotem powrotnym w zgodnie z sugestia @jar188 - z tym ze finnairem i powrot w grudniu '23. Do tego czasu jeszcze moze sie sporo pozmieniać.

@Martinuss i @reszta potencjalnie zainteresowanych

Normalnie wracalbym juz w poniedzialek wczesniej ale na ten dzien nie bylo biletow w Y+ a ze lot HKG-EU obecnie to grubo ponad 13h to jednak wiecej miejsca na nogi ma dla prawie 2metrowego miśka olbrzymie znaczenie Tak naprawde caly dzien sie błąkałem po calym Hongkongu w oczekiwaniu na ten lot. Dodac do tego kompletnie nieprzespane 2 noce, jedna czesciowo, jetlag i przeziębienie/angine ktora meczy mnie od tygodnia i ktora probuje sie doleczyc domowymi oraz chińskimi tabletkami i masz rozwiazanie na czlowieka wraka. Polozylem sie na lezaku w bezpiecznej odleglosci od gate zeby katem oka zerkac co sie dzieje. No i w pewnym momencie oczy sie zamknely. A otworzyly dokladnie o 23 45, o ktorej zaplanowany byl odlot. Gate juz zamknięty, samolot wciaz podpiety do rekawa, wokol kilka agentow ale wiedzialem ze i tak juz za pozno i nie ma co sie płaszczyć bo i tak już mnie skrelili a bagaz jest offloadowany. Czujnosc uspilo tez to, ze na sąsiednim gate Turkisha normalnie robili last call i wzywali ostatnich pasażerów z imienia, a na LH byla niestety cisza. Potem jeszcze byly male cyrki na immigration gdzie straznik nie chcial mnie wypuścić do miasta bez zabukowanego hotelu ale to juz pikuś.

Zeby bylo śmieszniej to NIGDY w zyciu nie bylem na lotnisku tak wczesnie przed odlotem (ponad 4h) i nigdy sie na lot nie spoznilem mimo ze zazwyczaj pojawiam sie na nich ultralastminute. a tutaj taka sytuacja na drugim krancu swiata

Ostatnio edytowany przez tunczaj 18 Sty 2023 14:43, edytowano w sumie 4 razy
 Profil Relacje PM off
42 ludzi lubi ten post.

#25 PostWysłany: 18 Sty 2023 08:21 
Awatar użytkownika

Loty: 255
Kilometry: 555 636
platynowy
@tunczaj To nieco zmienia wydźwięk „pomimo, że byłem na lotnisku 4h przed wylotem” ale lubię bo temat ma niewątpliwą wartość edukacyjną ;)
2 ludzi lubi ten post.

#26 PostWysłany: 18 Sty 2023 09:19 
Awatar użytkownika

Loty: 506
Kilometry: 736 023
złoty
Może Chociaż jakieś podatki uda się odzyskać od tamtego biletu …
 Profil Relacje PM off  

#27 PostWysłany: 18 Sty 2023 09:26 
Awatar użytkownika

srebrny
@tunczaj
tak jak poprzednik pisze, u mnie no show na LH i zwrot podatków po 2 dniach od zgłoszenia na infolinii.
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 18 Sty 2023 11:39 

Szczerze współczuję, ale zdarza się najlepszym :)

Ja co prawda nigdy nie nie miałem takiej sytuacji i oby nie mieć :)
 Profil Relacje PM off  

#29 PostWysłany: 18 Sty 2023 12:07 
Awatar użytkownika

Loty: 363
Kilometry: 641 585
niebieski
Sam z siebie raz miałem sytuację gdzie dobiegłem do gate w ostatniej chwili (lot Gwatemala-Panama) i raz zdarzyło mi się zaspać na lot, ale to był weekendowy wypad do Helsinek FR więc mała strata. Nie ukrywam jednak, że jak bywam na lotniskach i gdzieś jest nawoływanie ostatnich pasażerów to lubię sobie usiąść i popatrzeć czy trafiają się tacy co nie zdążą ;) Jakoś kilka miesięcy temu na Chopinie widziałem jak wylansowana parka nie zdążyła na lot na Kanary mimo, że widziałem ich niedaleko bramki jak sobie popijali kawkę jakieś 2 godziny wcześniej, niestety siłowa próba otwarcia drzwi do rękawa nic nie dała.

#30 PostWysłany: 18 Sty 2023 12:27 

złoty
Ja tylko napisałem, że "Szczerze współczuję" to gruba przesada i przy podróży służbowej firmy mogą wliczyć koszt biletu w koszta działalności.
Tyle, pozdrawiam uciśnionych z korpo. :)
 Profil Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 18 Sty 2023 12:32 
Moderator forum
Awatar użytkownika

W mojej firmie jest dużo podróży służbowych, i zasada jest taka, że jak ktoś spóźnił się na samolot z własnej winy, to ponosi połowę kosztów zakupu nowego biletu. Więc jednak "boli".
4 ludzi lubi ten post.

#32 PostWysłany: 18 Sty 2023 13:05 

dg72 napisał(a):
Ja tylko napisałem, że "Szczerze współczuję" to gruba przesada i przy podróży służbowej firmy mogą wliczyć koszt biletu w koszta działalności.
Tyle, pozdrawiam uciśnionych z korpo. :)

Oczywiście, że można wrzucić w koszty tylko że najpierw[b] trzeba za to zapłacić.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#33 PostWysłany: 18 Sty 2023 13:11 

złoty
tunczaj napisał(a):
Dziekuje wszystkim za pomoc i niesamowicie szybki odzew

Ostatecznie z biletem LH wg agenta nic sie nie dalo zrobic - w co wątpię, ale nie bylo czasu na kombinacje ani dyskusje wiec skonczylo sie na opcji z lotem powrotnym w zgodnie z sugestia @jar188 - z tym ze finnairem i powrot w grudniu '23. Do tego czasu jeszcze moze sie sporo pozmieniać.

@Martinuss i @reszta potencjalnie zainteresowanych

Normalnie wracalbym juz w poniedzialek wczesniej ale na ten dzien nie bylo biletow w Y+ a ze lot HKG-EU obecnie to grubo ponad 13h to jednak wiecej miejsca na nogi ma dla prawie 2metrowego miśka olbrzymie znaczenie Tak naprawde caly dzien sie błąkałem po calym Hongkongu w oczekiwaniu na ten lot. Dodac do tego kompletnie nieprzespane 2 noce, jedna czesciowo, jetlag i przeziębienie/angine ktora meczy mnie od tygodnia i ktora probuje sie doleczyc domowymi oraz chińskimi tabletkami i masz rozwiazanie na czlowieka wraka. Polozylem sie na lezaku w bezpiecznej odleglosci od gate zeby katem oka zerkac co sie dzieje. No i w pewnym momencie oczy sie zamknely. A otworzyly dokladnie o 23 45, o ktorej zaplanowany byl odlot. Gate juz zamknięty, samolot wciaz podpiety do rekawa, wokol kilka agentow ale wiedzialem ze i tak juz za pozno i nie ma co sie płaszczyć bo i tak już mnie skrelili a bagaz jest offloadowany. Czujnosc uspilo tez to, ze na sąsiednim gate Turkisha normalnie robili last call i wzywali ostatnich pasażerów z imienia, a na LH byla niestety cisza. Potem jeszcze byly male cyrki na immigration gdzie straznik nie chcial mnie wypuścić do miasta bez zabukowanego hotelu ale to juz pikuś.

Zeby bylo śmieszniej to NIGDY w zyciu nie bylem na lotnisku tak wczesnie przed odlotem (ponad 4h) i nigdy sie na lot nie spoznilem mimo ze zazwyczaj pojawiam sie na nich ultralastminute. a tutaj taka sytuacja na drugim krancu swiata

Daj znać jak to będzie z kosztami u Ciebie.

Cała reszta najlepiej niech się wstrzyma, ze względu na np "Normalnie wracalbym juz w poniedzialek wczesniej ale na ten dzien nie bylo biletow w Y+ a ze lot HKG-EU obecnie to grubo ponad 13h to jednak wiecej miejsca na nogi ma dla prawie 2metrowego miśka olbrzymie znaczenie "
Czyli każdy przypadek jest inny. Osobna sprawa czy powinien z anginą lecieć do i z Hongkongu.
 Profil Relacje PM off  

#34 PostWysłany: 18 Sty 2023 13:32 

Loty: 345
Kilometry: 694 726
złoty
Współczuję. Kiedyś leciałem POZ-STN/LHR-SIN-SYD-MEL i w SYD po tych wszystkich lotach miałem 5h przesiadki. Pamiętam jak bardzo się bałem, że prześpię lot do MEL.
 Profil Relacje PM off
SPLDER lubi ten post.

#35 PostWysłany: 18 Sty 2023 13:37 
Awatar użytkownika

platynowy
Jeżeli podstawowe pojęcia z zarządzania firmą są księgowym bełkotem, to...zycze powodzenia. Ale najpierw zrob cwieczenie, chocby intelektualne/wirtualne... otwórz własną firmę i zastanów się i jak zareagujesz, gdy pracownik przyjdzie z powyższą historia. Klepniesz go w plecy, powiesz no problema, zdarza się i do następnego razu (spoznienia).
Są wyrozumiali managerowie, firmy są w pewnym stopniu elastyczne. Wiele empatii pomimo wszystko jest w normalnych środowiskach korporacyjnych. Ale lekka ręką mało kto macha na prawie 1000€.
To może tyle tego OT. Bo nie warto go ciągnąć.

A propos głównego tematu. Aby uniknąć tego typu nieszczęść, ja czesto ustawiam sobie budzik w telefonie na maksa na 40min przed odlotem.
Też kilka razy kimnalemn pod bramka zwłaszcza przy jet lagu i roznicy czasu >6h w Azji albo Amerykach. I tez współczuję OP stresu i całej tej historii.
 Profil Relacje PM off
6 ludzi lubi ten post.

#36 PostWysłany: 18 Sty 2023 13:52 
Awatar użytkownika

niebieski
jaco027 napisał(a):
Aby uniknąć tego typu nieszczęść, ja czesto ustawiam sobie budzik w telefonie na maksa na 40min przed odlotem.

Dokładnie TO. Przy porannych lotach robię to również na trasach europejskich, przy dłuższych zawsze - czas zamknięcia bramki + 25 minut. Po prostu znam się i moje możliwości zasypiania wszędzie.

W każdym razie współczuję @tunczaj - wypuścili Cię w końcu z lotniska bez tej rezerwacji hotelu czy musiałeś coś zrobić?
 Profil Relacje PM off
jaco027 lubi ten post.

#37 PostWysłany: 18 Sty 2023 14:39 
Awatar użytkownika

platynowy
Nie sadzilem ze ten watek rozrosnie sie do takich rozmiarów i dojdzie do dyskusji na temat rozliczania niestandardowych kosztow w podrozach sluzbowych ale w sumie moze te wszystkie opinie i uwagi pomoga komus unikniecia takiej sytuacji.
No i lepsze to niz kolejny watek w stylu BKK scootem za 3,5k

Czekam wlasnie na wylot - tym razem grzecznie w pierwszym rzedzie a na zdjeciu feralna miejscowka. Jakość slaba ale robiłem z przyczajki. Na oko 20m, w tle widac tasmy i monitor.

Jesli chodzi o wyjscie z lotniska to tak, gosc z immigration wygladal na bardzo przejetego i chyba sami nie maja procedur na takie sytuacje bo od momentu kontaktu na bramce trwalo to dlugo i bylo bardzo chaotyczne. Padl tez cytat w stylu "I will not let to sleep this guy at the street at 3 am" na co odpowiedzialem zeby wyluzowal i ze dam sobie radr ale zrobilem na szybko pierwsza lepsza refundowalna rezerwacje na bookingu i pokazalem zeby nie drazyl dalej tematu ktory akurat w tamtym momencie byl raczej nieistotny. "700 hkd - quite reasonable price as per last minute booking"

Generalnie cala sytuacja miala przy okazji jeszcze wiele roznych wątków pobocznych, a to co tutaj napisalem to taka esencja. Na chwile obecna wydaje sie ze rozwiazala sie "w miare" bezbolesnie.
Załącznik:
IMG_20230118_201941.jpg
IMG_20230118_201941.jpg [ 69.87 KiB | Obejrzany 3689 razy ]
 Profil Relacje PM off
11 ludzi lubi ten post.

#38 PostWysłany: 18 Sty 2023 14:43 

niebieski
Ojoj, to w HK wciaz trzeba nosic maseczki? :cry:
 Profil Relacje PM off  

#39 PostWysłany: 18 Sty 2023 14:59 
Awatar użytkownika

platynowy
Trzeba, i wszyscy karnie i poslusznie noszą. "nosaczy" i "brodaczy" nie zaobserwowano.

W wolnej chwili opisze swoje obserwacje w osobnym wątku. W ciągu ostatniego miesiąca zmieniło się bardzo dużo, a przede wszystkim nie ma już obowiązkowego testowania i durnych kodów QR. Moim zdaniem nadchodzące tygodnie to jedna z najlepszych okazji, żeby zobaczyć Hong Kong - a warto, bo jest to niesamowite miasto.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
Jac uważa post za pomocny.

#40 PostWysłany: 18 Sty 2023 15:05 
Awatar użytkownika

Loty: 104
Kilometry: 466 167
niebieski
lot Londyn - Singapur - Sydney by British Airways, razem z kolegą obydwoje Gold-y, stop techniczny w Singapurze poszliśmy do Saloniku Qantas First, zasiedzieliśmy się nie wołają nikogo, zapytaliśmy przy desku czy mamy czas, tam macie czas damy znać ten na tablicy co się wyświetla to nie wasz. Okazało się w końcu że samolot odleciał i w transfer desku po długiej dyskusji stanęło na tym, że BA wysłało nas samolotem następnego dnia, a Qantas zapłacił nam za hotel taxi i jedzenie :)
Europa /USA /Kanada /Dominikana /Martynika /Gwadelupa/ St.Lucia /Barbados /Brazylia /Argentyna /Chile /Urugwaj /Egipt /Izrael /ZEA /Dubai /Katar /Etiopia /RPA /Suazi /Tanzania /Singapur /Tajlandia /Indonezja /Filipiny /Australia /Nowa Zelandia /Fidżi /Hawaje /Korea /Japonia
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 54 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości