Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 107 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna
Autor Wiadomość
#81 PostWysłany: 12 Sty 2023 20:43 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

People arriving at any entry point other than Aqaba, who declare to the authorities that they are going to Aqaba can claim a free visa, but must register with the ASEZA visa office in Aqaba within 48 hours of their arrival in Jordan. Failure to so brings liability to pay for the visa plus a fine of 1.5 JD/day for each unregistered day.

https://aqaba.jo/Pages/Viewpage/8/Visa_Formalities
 Profil Relacje PM off  

Luksusowy city break w Abu Zabi 🕌💎 Loty i pobyt w 5⭐ hotelu Sofitel za 1859 PLN Luksusowy city break w Abu Zabi 🕌💎 Loty i pobyt w 5⭐ hotelu Sofitel za 1859 PLN
Tani wyjazd na NBA i NHL do Nowego Jorku 🗽✈️ Loty i bilety na mecze od 1655 PLN🔥 Tani wyjazd na NBA i NHL do Nowego Jorku 🗽✈️ Loty i bilety na mecze od 1655 PLN🔥
#82 PostWysłany: 12 Sty 2023 20:55 

Loty: 259
Kilometry: 344 651
niebieski
to i tak 1.5 JOD przy pobycie 3 dni plus cena wizy to mało a można zaoszczędzić xD

#83 PostWysłany: 12 Sty 2023 21:07 
Awatar użytkownika

Loty: 336
Kilometry: 411 607
srebrny
@heide_berg

Gdzie można zaoszczędzić?
Jak na lotnisku w Ammanie deklarujesz że jedziesz do Akaby to NIC Ci nie wbijają i jeśli na wylocie podejdziesz do pogranicznika i zobaczymy że nie masz stempla wjazdowego to robi się ciepło i płacisz 40 JOD za Wizę i tą kare 1,5JOD.

Edit. Literówka

Ostatnio edytowany przez Martinuss, 12 Sty 2023 21:38, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
pozeracz_owiec uważa post za pomocny.

#84 PostWysłany: 12 Sty 2023 21:31 

niebieski
@Martinuss

Teraz już nic nie wbijają w Ammanie, jak mówisz że jedziesz po darmową wizę do Akaby? Na pewno? Zawsze wbjali wjazd. W Akabie tylko papier się brało, ale tam nic do paszportu nie bili.
 Profil Relacje PM off  

#85 PostWysłany: 12 Sty 2023 21:38 
Awatar użytkownika

srebrny
@Ciachu25
Np. Na Lotnisku AQJ wbijają pieczątki wjazdowe i wyjazdowe do Jordanii. To samo w porcie Morskim w Akabie wbijają pieczątki wjazdowe i wyjazdowe.
 Profil Relacje PM off
Zeus uważa post za pomocny.

#86 PostWysłany: 12 Sty 2023 21:42 

niebieski
Nie pytam o Akabę, lecz dokładnie o Twój cytat:
"Jak na lotnisku w Ammanie deklarujesz że jedziesz do Akaby to NIC Ci nie wbijają"

Resztę tematów znam idealnie, mieszkałem niegdyś w Jordanii prawie 5 lat;).
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#87 PostWysłany: 12 Sty 2023 22:30 
Awatar użytkownika

srebrny
@ciachu25
To nie jest tak ze w Ammanie nic nie wbijają i dopiero wbijają Ci w tym biurze w Akabie?
 Profil Relacje PM off  

#88 PostWysłany: 12 Sty 2023 22:31 

Kilometry: 344 651
niebieski
no właśnie wciąż ten sam problem na zadane pytania odpowiadają ludzie, którzy nie mają żadnej wiedzy "wujki dobra rada"...

#89 PostWysłany: 12 Sty 2023 22:43 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

No cóż, masz opisane ze trzeba mieć pieczątkę z Zony Aqaby. Jednemu może się udało innemu nie a jeszcze innemu nie zdążyć na samolot.

Świat do odważnych należy, więć można lecieć, spróbować i zaryzykować.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
Martinuss uważa post za pomocny.

#90 PostWysłany: 12 Sty 2023 23:18 

niebieski
Zawsze jest wbity wjazd w Ammanie jak tam lądujesz. To nie jakaś EU, gdzie śmigasz do woli bez kontroli.

Deklarujesz, że spędzasz wakacje w Akabie nad morzem.

Amman Ci ufa. Wbija wjazd, a Ty w ciągu 48 h masz czas, aby pójść (TAM, w AKABIE) do biura ASEZA i tam dostać "confirmation stamp" na dodatkowej karteczce.

Z tym masz całość z łba. Niezależnie, czy ktoś sprawdzi czy nie, jesteś OK wobec systemu.

A jak ktoś ma WYJ...ane na wszystko, to niech czaruje lub nawet wcale nie jedzie do Akaby.

Wszystko do czasu. Aż ktoś wpadnie.

I będzie płacz (albo kara finansowa albo ban dożywotni na wjazd, albo cokolwiek innego) jak z rysą na aucie z Italii czy Malty za 1000 EUR (bez pełnego "ubezpieczenia zewnętrznego" lub z lokalnej firmy).

Powodzenia!
 Profil Relacje PM off
7 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#91 PostWysłany: 21 Sty 2023 12:27 

Loty: 75
Kilometry: 136 048
niebieski
14.01.23 lądowanie w Ammanie.
Dorośli mieli Jordan Pass, więc nie było problemu z wizą.
Dzieci do 12 roku życia zwiedzają za darmo, także nie chcieliśmy dla nich Jordan Pass. Dzieciom wydrukowali darmową wizę, gdy powiedzieliśmy, że jedziemy do Aqaby. Jedynie pogranicznik dopytywał w jakim hotelu będziemy spać w Aqabie, także chyba już coś jest na rzeczy ;)
W Aqabie byliśmy potwierdzić pobyt w ASEZA w piwnicy (piętro -1) i całość trwała łącznie ze znalezieniem biura około 10 minut.
Na powrocie 21.01.23 nikt nie sprawdzał tych potwierdzeń z Aqaby.
 Profil Relacje PM off

#92 PostWysłany: 26 Sty 2023 09:45 

22.01.2023, podczas kontroli powiedziałem że jadę do Akaby, dostałem pieczątkę w paszport, wydruk z moimi danymi i informacja wiza free. Nie brałem żadnego potwierdzenia z Akaby. Nikt nie chciał potwierdzenia przy powrocie.
Taxi z centrum Ammanu kosztował mnie 15 jd.
 Profil Relacje PM off
heide_berg lubi ten post.

#93 PostWysłany: 26 Sty 2023 11:35 

niebieski
10.01.2022 podszedłem do kontroli na stanowisku wiza free w Ammanie. Powiedziałem że ,jadę do Akaby. Wbili mi pieczątkę z datą wjazdu. Przy wyjeździe 14.01.2022 stwierdzili że, nie mam wizy. Powiedziałem że ,byłem w
Akabie ale dalej pytał o wizę a ja że, wiza do Akaby nie potrzebna. Zawołał starszego rangą funkcjonariusza.Pokazałem na mailu jakąś wiadomość od booking z nagłówkiem Akaba i puścili mnie.
 Profil Relacje PM off
heide_berg lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#94 PostWysłany: 11 Wrz 2023 09:44 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Kilometry: 313 227
Przepraszam że nie do końca w temacie. Czy podróżując do Jordanii mogę bez problemu wlecieć do Ammanu a wylecieć z Akaby?
 Profil Relacje PM off  

#95 PostWysłany: 11 Wrz 2023 09:56 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Image
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.
klapio uważa post za pomocny.

#96 PostWysłany: 11 Wrz 2023 10:33 

niebieski
Jak najbardziej można, a nawet trzeba jak masz stamtąd fajny deal;)
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
klapio uważa post za pomocny.

#97 PostWysłany: 19 Lis 2023 21:15 

Pytanie do bardziej doświadczonych
Wybieram się za tydzień do Jordanii. Planuję zostać dłużej niż dwa tygodnie. Czy kwalifikuję się do bezpłatnej wizy? Nie mogę znaleźć jednoznacznej odpowiedzi.
Miałem lecieć do Akaby, ale Wizzair przekierowuje wszystkie loty do Ammanu a potem wiezie pasażerów busem do Akaby. Niestety będę tam w sobotę i tego samego dnia zamierzam przemieszczać się dalej. Wg informacji z googla biuro wizowe w Akabie jest w soboty zamknięte. Czy może to ktoś potwierdzić? Może jak strzelę sobie selfie przed gmachem tego całego ASEZA to mnie puszczą bez opłaty?
 Profil Relacje PM off  

#98 PostWysłany: 19 Lis 2023 21:17 

Loty: 42
Kilometry: 111 152
niebieski
Zadzwoń na BOK.
 Profil Relacje PM off  

#99 PostWysłany: 19 Lis 2023 21:24 

platynowy
joalys napisał(a):
Może jak strzelę

Akurat z tym byłbym ostrożny.
Poczekaj, sytuacja jest bardzo dynamiczna, do tego czasu wszystko może się zmienić (zarówno na lepsze, jak i na gorsze).
 Profil Relacje PM off  

#100 PostWysłany: 30 Gru 2023 00:04 

niebieski
Sprawdziłem ponownie wczoraj. Jak deklarujesz, że jedziesz do Akaby, to dostajesz pieczątkę wjazdową do Jordanii w paszporcie i karteczke evisa. Nikt mi nie powiedział, że mam z tym jechac do ASEZA i potwierdzić. Pytali tylko w jakim hotelu w Akabie będziemy spać. Zrobiłem tam rezerwację,ale ją anulowałem zanim przyleciałem do Ammanu. Na wylocie pogranicznik powiedział tylko "jak sie masz" i wbił pieczątkę i na razie. Nasza sytuacja była specyficzna, bo anulowali nam lot do Akaby. gdzie mieliśmy mieć dalszy lot. Musieliśmy przebookowac lot i tylko Amman wchodził w grę. Naprawdę spaliśmy w hotelu blisko lotniska w Ammanie, a przejazd do Akaby nie miałby sensu. Człowiek przede mną powiedział, że ma lot tranzytowy do Sharjah i go puścili. Ja wolałem powiedzieć, że jedziemy do Akaby, niz ryzykowac,, że kazą nam zaplacic za wizy, kiedy w Jordanii mieliśmy spędzić kilkanaście godzin na przesiadce.
 Profil Relacje PM off
Kacper Szymanski lubi ten post.
Kacper Szymanski uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 107 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości