Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 181 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Etna
#161 PostWysłany: 11 Gru 2022 13:09 

srebrny
photolucas84 napisał(a):
Czy mozna dojechać pod Etnę komunikacją miejską?

komunikacją miejską? Chodzi Ci o komunikację publiczną? Jechałem z Katanii (październik 2022).
Aktualnie z Katanii jeździ raz dziennie autobus firmy AST. Odjeżdża o godz. 8:15 z Piazza Giovanni XXIII (plac przy dworcu kolejowym. Powrót tym samym busem o 16:30. Bilet kosztuje 6,6 € w obie strony (jeżeli płaci się gotówką, kartą odrobinę drożej) i lepiej go kupić przed odjazdem w biurze AST, które jest położne niedaleko od punktu odjazdu (w bocznej od placu uliczce w części przeciwnej w stosunku do dworca kolejowego). Z Katanii pod Etnę jedzie się ok. 1,5 godziny. Trasa kończy się przy dolnej stacji Funivia dell'Etna.

Przewodnik jest obowiązkowy.
 Profil Relacje PM off  

Mniej znane Malediwy, czyli Atol Addu 👙🏖️ Loty już od 2390 PLN ✈️🎒🤿 Mniej znane Malediwy, czyli Atol Addu 👙🏖️ Loty już od 2390 PLN ✈️🎒🤿
Maroko od piątku do poniedziałku za 779 PLN 🌤️👣 Loty i noclegi w ⭐⭐⭐⭐ hotelu Maroko od piątku do poniedziałku za 779 PLN 🌤️👣 Loty i noclegi w ⭐⭐⭐⭐ hotelu
#162 PostWysłany: 11 Gru 2022 21:02 

Loty: 178
Kilometry: 329 695
niebieski
przygotuj sie na warunki zimowe, snieg, oblodzenie. Bylam w maju, snieg na szczycie, nie weszlam ze wzgledu na bardzo niskie chmury i zerowa widocznosc, autobusy turystow mimo wszystko przywozily
tu masz raport z tripa po wlosku co prawda, ale google przetlumaczy
http://www.brianzatour.org/engine.php?p ... 08_SU_ETNA
 Profil Relacje PM off  

#163 PostWysłany: 11 Gru 2022 23:47 
Awatar użytkownika

Loty: 506
Kilometry: 736 023
złoty
Ja byłem w lutym tego roku i praktycznie zero śniegu, ale pewnie przez erupcję wulkanu dzień wcześniej i wysoką temperaturę. szedłem bez przewodnika (nielegalnie ale szybko biegam ). Jazda zaczyna się dopiero powyżej wyciągów, gdzie po 15-30 minutach szybkiego marszu szlak prowadzi przez teren, którędy płynie lawa i w zasadzie nie ma żadnej drogi. Dlatego tez miko wszystko nikomu nie polecam pchać się na własną rękę, jeśli była jakaś większa aktywność wulkanu w ostatnich dniach. Ja podszedłem zbyt nonszalancko do tematu i o erupcji dowiedziałem się gdzieś tam pod szczytem
 Profil Relacje PM off  

#164 PostWysłany: 12 Sty 2023 21:57 

:idea: Witam. 29 stycznia będzie w Katani . Jedziemy wtedy na Etnę . Mam pytanie czy wyjście z parkingu ze stacji dolnej kolejki jest ciężkie ? Dla osoby z słaba kondycja. Maksymalnie do końca 2500m tam gdzie kończy się również kolejka. I czy ktoś się orientuje czy można kupić jeden bilet na kolejkę np na dół tylko ? I czy jest to możliwe do kupienia u góry kolejki czy trzeba na dole. Przy parkingu. ??? Bo na stronie pisze że tylko 31 euro w dwie strony nie pisze podziału góra , dół.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
 Profil Relacje PM off  

#165 PostWysłany: 13 Sty 2023 00:11 
Awatar użytkownika

Loty: 506
Kilometry: 736 023
złoty
Haha, my też będziemy tam 29.01 :)
Ostatnio miałem mało czasu i jechałem kolejką, ale tym razem idziemy od dołu. Niestety nie podpowiem jak ciężkie jest podejście ale po powrocie z wyjazdu dam znać. Cena za wjazd jest z tego co pamietam taka sama jak ze zjazdem.
 Profil Relacje PM off  

#166 PostWysłany: 13 Sty 2023 00:37 
Awatar użytkownika

srebrny
Podejście wzdłuż wyciągu jest banalne, czasem strome ale jest to w sumie szeroka droga więc nie może być zbyt stroma by bus wjechał i powolutku każdy dojdzie. Pytanie tylko o czas i zmrok.
Nie widziałem kasy biletowej na górze, ale najlepiej zapytać się u pani w kasie parkingu na dole zanim dojdzie się do właściwych kas by nie tracić czasu.
Co do śniegu to na dzień dzisiejszy jest obecny, nie wiem ile ale szczyt jest biały.

Image
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: Re: Sycylia w zime
#167 PostWysłany: 07 Lis 2023 19:34 

Cześć, wybieram się za 2 tygodnię na Sycylię na tydzień i szukam właśnie informacji na temat 1 dniowego wypadu na Etnę.
Mam do dyspozycji tylko komunikację miejską - czy ktoś kto już tam był mógłby powiedzieć jakie opcje do zrealizowania wchodzą w grę?
Z tego co czytam to wejście w górne partie góry wymaga wykupienia opcji z przewodnikiem zatem do tego momentu tylko i wyłącznie kolejka górska?

Z góry dziękuje za wszelkie informacje :)
 Profil Relacje PM off  

#168 PostWysłany: 05 Lip 2024 08:08 

Loty: 6
Kilometry: 12 016
srebrny
Etna zaczęła wyrzucać lawę wczoraj, jest dużo artykułów w sieci, np https://podroze.wprost.pl/turystyka/117 ... e-pyl.html

Są transmisje live np

Aktualnie nie ma erupcji.
Można przewinąć sobie film do wczoraj.
 Profil Relacje PM off  

#169 PostWysłany: 22 Paź 2024 08:47 

Czy ten autobus 607 AST nadal jeździ? Będę w Katanii miał czas na Etnę 27-29 października
 Profil Relacje PM off  

#170 PostWysłany: 22 Paź 2024 16:03 

niebieski
autobus AST oczywiście cały czas jeździ, ale pierwsze słyszę żeby miał jakikolwiek numer, a jechałem nim kilka razy :)

tu masz info od przewoźnika, jeśli chcesz się upewnić czy to aktualne to po prostu do nich wcześniej napisz albo zadzwoń
http://www.astsicilia.it/bus-catania-etna/
bierz też poprawkę na to że to Sycylia i podejście do punktualności jest nieco inne niż w PL, lepiej być nawet te 45-60 minut wcześniej bo jak się zapełni to odjedzie przed planowanym czasem.
 Profil Relacje PM off  

#171 PostWysłany: 22 Paź 2024 19:44 

Loty: 42
Kilometry: 63 566
niebieski
Pod Etnę (pod dolną stację kolejki na Etnę) jeździ komunikacja miejska - operator Etnabus. Jeden kurs dziennie ok 8 rano, jeden powrotny o 16:30. Zabiera tyle osób ile jest miejsc siedzących (ok.50). Autobus wyjeżdża z Piazza Papa Giovanni II, dokładnie z tego miejsca https://maps.app.goo.gl/sXy2kvXf1C2FXCfDA
 Profil Relacje PM off  

#172 PostWysłany: 22 Paź 2024 21:29 

niebieski
to jakiś inny ? pierwsze słyszę o "operatorze EtnaBus", Google też nie znajduje takiego, wkleisz jakiś link?

autobusy AST odjeżdżają z tego samego miejsca również ok 8ej i powrót po 16 od wielu lat..
i czasami się zdarza że jak jest za dużo chętnych to podstawiają dodatkowy autobus, no ale wiadomo że lepiej być wcześniej i pilnować kolejki żeby mieć pewność że danego dnia się pojedzie
 Profil Relacje PM off  

#173 PostWysłany: 11 Lut 2025 20:01 

Odkopuję temat.

Wybieram się w najbliższym czasie do Katanii, więc chciałbym zdobyć również Etnę.

Wiem tyle, że (nie mając auta) trzeba z niemal godzinnym wyprzedzeniem kupić bilety na autobus AST, który wyrusza o 8 z Katanii.
Na samej Etnie, autobus dojeżdża pod dolną stację kolejki i tam można robić co się chce.

Ja wybrałem opcję maksimum, czyli wjazd kolejką i dalej ratrakiem (bo z racji śniegu nie ma busów 4x4 tylko ratraki) i piechotą z przewodnikiem na ok. 3000 mnpm.

Zastanawiam się natomiast nad sensem wyjazdu zorganizowanego. Bo sporo tego - w tym róznież organizowane przez Polaków. No tylko, że jak z grubsza popatrzyłem na te ich oferty, to w cenie nie ma ani kolejki, ani tym bardziej wyjazdu wyzej.

Czy ktoś z Was może korzystał z takich wycieczek i może opisać co oni tak naprawdę zapewniają (poze przejazdem z Katanii) i jak to wygląda cenowo?
 Profil Relacje PM off  

#174 PostWysłany: 16 Lut 2025 13:42 

srebrny
@mkuldane@o2.pl korzystaliśmy rok temu, cena chyba 85 od osoby. Wycieczka na Etnę składała się z odbioru z Katanii, przejazdu gdzieś tam na zbocze-przystanek i wyjście na zobaczenie zastygłej lawy, dalej wjazd na parking przy stacji kolejki i czas wolny więc każdy mógł co chce, potem przejazd i spacer do Valle del Bove i to zajęło najwięcej czasu, na koniec przejazd i zwiedzanie Savoci. Po drodze jeszcze był przystanek na "lokalny poczętunek", który pani wyjęła z auta, kanapki, sałatka, wino robione podobno przez męża Włocha- trzeba było jeść szybko, zanim nie obsiadły tego muchy.
Czy warto- sam oceń.
3 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#175 PostWysłany: 19 Lut 2025 18:25 

My ostatecznie wybraliśmy wariant indywidualny.

Zameldowaliśmy się przed 7 rano w okolicach punktu biletowego AST - oczywiście zamknięty. W opiniach na google wyczytałem, że teraz bilety sprzedaje Bar Nafe, który jest ciut bliżej placu. No ale o 7:30 bar zamknięty i punkt biletowy również. Poszlismy na stanowisko nr 6 na przystanku z myślą, że bilety kupimy u kierowcy. Autobus przyjechał około 7:40, kierowca wysiadł, powiedział że odjazd 8:15 i gdzieś poszedł. Z nudów poszedłem zobaczyć, czy aby baru nie otworzyli, a tu się okazało, że bar wprawdzie zamknięty, ale otworzyli punkt biletowy (od stanowiska autobusu wystarczy odejść ok. 50 m i widać i to i to). No to poleciałem po bilety, zostawiając resztę ekipy w kolejce do zamknietego autobusu. Za mną ruszyła całkiem spora grupa innych ludzi. I dobrze, że tak zrobiłem, bo jak już kierowca przyszedł i zaczął wpuszczać, to tych bez biletów odsyłał na koniec i wziął dosłownie 2-3 osoby, bo zabrakło miejsc.

Przejazd trwał około półtorej godziny, w tym 25 minutowy postój w Nicolosi pod Pasticcerią, w której jest toaleta i można coś zjeść i wypić. Co ciekawe, spodziewałbym się, że będą tam mieli podkręcone ceny (bo w zasadzie wszyscy z autobusu tam poszli - włącznie z kierowcą, który chyba coś dostał). A nie. Kawa 1-2 EUR (zależy jaka), Rogaliki z nadzieniem (takie klasyczne cornetto - duże) i gorące przekąski (typu aranchini czy mini pizze) jakoś po 2-3 EUR. Za espresso, 3 rogaliki z nadzieniem pistacjowym i mini pizzę zapłaciłem chyba 12 EUR. Jakby to bylo na Podhalu, pewnie wyszłoby ze 3 razy tyle.

W Nicolosi wsiadła przewodniczka, która proponowała wykupienie wycieczki. Przejazd kolejką linową do górnej stacji za 50 EUR i dalej trekking na wysokość ok. 3000 m z przewodnikiem właśnie za kolejne 50 EUR. W sumie chyba fajna opcja, ale nie do końca w zimie, bo to około 5 godzin instensywnego, górskiego marszu.

Autobus dojeżdza około 10 pod Ristorante La Cantoniera Etna, jakieś pół kilometra od kolejki linowej. Poszliśmy tam i wybraliśmy opcję maksimum czyli przejazd kolejką do górnej stacji, dalej ratrak na 2700 m i dalej przejście z przewodnikiem na 3000 m. Koszt 95 EUR od osoby. Wydaje się sporo, ale sama kolejka linowa jest jakąś atrakcją, a już jazda ratrakiem to bardzo fajna sprawa. Przewodnik przychodzi na górze do ratraka i zabiera grupkę, która miała ze dwadzieścia parę osób na przejście przez Torre del Filosofo na szczyt krateru Crateri Bargaballo. Po drodze zatrzymuje się co kawałek i opowiada o wulkanach ogólnie i o Etnie. W końcu siada się na ziemi, w miejscu które jest dość ciepłe i spod ziemi unoszą sie smugi dymu. Z tego miejsca jest super widok na kratery Sud-Est. Akurat była erupcja i mieliśmy fajną słoneczną pogodę, więc wrażenia niesamowite.

Powrót analogiczny. My po zjechaniu kolejką na dół pokręciliśmy się jeszcze po tamtejszych kraterach Silvestri i poszliśmy do baru, przy którym stał autobus.

Podsumowując, moim zdaniem. Jeśli chce sie wybrać oszczędnościowo, to nie warto brać samego wjazdu kolejką linową. Przy górnej stacji nie ma nic ciekawego, a wyżej nie wolno wchodzić bez przewodnika (jak my bylismy, trafiła się jakaś dwójka i nasz przewodnik ich pogonił). Więc albo po taniości na dole kratery Silvestri (które są też jakąś atrakcją), albo opcja maksimum z wejściem na 3000m.

Z miejsca gdzie byliśmy widok jest taki:
Image
 Profil Relacje PM off
6 ludzi lubi ten post.
5 ludzi uważa post za pomocny.

#176 PostWysłany: 19 Lut 2025 18:41 

Kilometry: 111 152
niebieski
Dzięki za podpowiedzi. Planujemy dojechać wynajętym autem pod dolną stację kolejki i tam szukać szczęścia.
Zobaczymy, co będzie w końcówce kwietnia.
 Profil Relacje PM off  

#177 PostWysłany: 06 Kwi 2025 00:22 

Hej, w najbliższych dniach lecimy do Katanii. Z racji ograniczonego czasu rozważamy, by zobaczyć Etne i Taormine jednego dnia. Pytanie, czy jest to możliwe przy założeniu przemieszczania się środkami komunikacji publicznej tzn bez wypożyczania auta. Oczywiście mamy świadomość, że Etna bardziej by poczuć klimat, bez fajerwerków i wspinania się na szczyt. Kwestia czy da się zorganizować taką eskapadę na własną rękę czy raczej skorzystać, ze zorganizowanej wycieczki przez np. Get your guide itp? :) Z góry dzięki za wszelkie sugestie.
 Profil Relacje PM off  

#178 PostWysłany: 06 Kwi 2025 11:17 

srebrny
Moim zdaniem tych 2 w jeden dzien nie dasz rady
meczko lubi ten post.

#179 PostWysłany: 06 Kwi 2025 12:08 

Kilometry: 63 566
niebieski
Komunikacją publiczność nie połączysz tych miejsc w jeden dzień, chyba że dojeżdżasz wieczorem do Taorminy i tam nocujesz to ok.

Bez problemu połączysz te dwa miejsca mając samochód. Etna od rana (i dasz radę wejść na Valle de Bove, Silvestri, kolejka i lekkie wyjście na pobliski krater) a potem przejazd do Taorminy i późne popołudnie i wieczór tamże.
 Profil Relacje PM off
meczko lubi ten post.

#180 PostWysłany: 06 Kwi 2025 22:32 

niebieski
W tym terminie autobusy jeżdżą bardzo zadko na Etne wiec nie zdążysz.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 181 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości