Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 187 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Etna
#181 PostWysłany: 27 Cze 2025 09:09 

Mam pytanie odnośnie samodzielnego trekingu bo na różny stronach znalazłem sprzeczne informacje. Jak daleko formalnie można wejść samodzielnie bez przewodnika? Niektórzy piszą że do górnej stacji kolejki tj na wysokość 2500m. , inni piszę, że aż do Torre del Filosofo na 2920 m.
 Profil Relacje PM off  

Loty Etihad Airways do Singapuru z Warszawy od 2556 PLN ✈️🧳 Oferta first minute Loty Etihad Airways do Singapuru z Warszawy od 2556 PLN ✈️🧳 Oferta first minute
Wakacje w sercu południowej Transylwanii 🦇🏰 Wycieczka już od 497 PLN ✈️🛌 Wakacje w sercu południowej Transylwanii 🦇🏰 Wycieczka już od 497 PLN ✈️🛌
#182 PostWysłany: 01 Lis 2025 21:59 

Loty: 113
Kilometry: 188 120
niebieski
Informacja z pierwszej ręki z października ;-)
bez problemu da sie dojść do miejsca gdzie nawracają autobusy terenowe, które wiozą turystów z górnej stacji kolejki na ok 2850, oraz pokręcić się po okolicy ;-) wejść wyżej wg. prawa można tylko z przewodnikiem, dołączenie do grupy idącej na zwiedzanie kraterów (ok 3300) to z tyego miejsca 50 eur. czy będzie się można podłączyć zelży od obłożenia grup. Razem ze mną podłączyły się jeszcze 2 osoby. ale to już było max. co akurat ta wycieczka mogła wziąć.

Czy można iść na kratery samemu, teoretycznie nie, ale spotkaliśmy z moją grupą 1 osobę, która szła sama, poza tym że mój przewodnik opieprzył go po włosku nic wiecej mu sie nie stało.

Ostatnio edytowany przez Kashpir, 02 Lis 2025 00:43, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika, jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off
2 ludzi uważa post za pomocny.

#183 PostWysłany: 22 Lut 2026 22:09 
Awatar użytkownika

srebrny
Korzystałem z autobusu AST 19.02. Po przeczytaniu wszystkich wskazówek byłem o 7 rano na miejscu. Kasa była zamknięta, natomiast w barze Nafe bez problemu sprzedadali bilet. Autobus był już o 7, kierowca zaczął wpuszczać ok. 7:15, wtedy jeszcze nie było za dużo osób. Ale już o 7:35 autobus był pełny i od tego momentu do godziny odjazdu, czyli 8:15, od drzwi odbiło się ok. 40-50 osób. Część z nich miała bilet, ale w tym momencie to już nie miało znaczenia. Kierowca mówił wszystkim, że drugiego autobusu nie będzie i że mogą pojechać jutro.
Tak jak już było wspominane wcześniej, w miejscowości Nicolosi jest 20 minut przerwy na szybkie śniadanie i kawkę w fajnej kawiarni. Tam też dosiada się przewodniczka, która z powodu nieczynnej kolejki namawia na kilkugodzinną wycieczkę z przewodnikiem za 50 EUR/os. lub jazdę quadami za 110 EUR za quada (mogą być 2 osoby na jednym).
Z powodu dużej ilości śniegu kolejka nie jeździ od jakiegoś czasu, wagoniki są pościągane z liny. Ja zrobiłem sobie wspinaczkę do górnej stacji kolejki, chociaż warunki atmosferyczne nie były zbyt sprzyjające. Wiał bardzo silny wiatr, miejscami była widoczność na ok. 20 metrów, ale trasę wyznaczały ślady ratraków, więc nie było większego problemu z nawigacją. Ale od górnej stacji do Torre del Filosofo już nie bardzo było wiadomo którędy iść, a śniegu było naprawdę dużo.
Zbiórka na powrót była o godzinie 16, ok. 16:20 wyjeżdżaliśmy do Katanii.
 Profil Relacje PM off
Yaneck lubi ten post.

#184 PostWysłany: 03 Mar 2026 19:30 

Uznałem że trzeba by się nieco podreperować, a Etna zawsze mi siedziała w głowie. Polecicie jakiegoś przewodnika z którym można się zapuścić na kaldery o tej porze? Najlepiej PL,
 Profil Relacje PM off  

#185 PostWysłany: 04 Mar 2026 09:56 

Loty: 46
Kilometry: 73 674
niebieski
Swego czasu rozpatrywałam kontakt z Asia Pióro (szlakami Sycylii). Nie wiem jak wysoko chcesz iść i na jaki poziom ona ma pozwolenia na wprowadzanie turystów.
 Profil Relacje PM off  

#186 PostWysłany: 05 Mar 2026 23:28 

CPQ napisał(a):
Informacja z pierwszej ręki z października ;-)
bez problemu da sie dojść do miejsca gdzie nawracają autobusy terenowe, które wiozą turystów z górnej stacji kolejki na ok 2850, oraz pokręcić się po okolicy ;-) wejść wyżej wg. prawa można tylko z przewodnikiem, dołączenie do grupy idącej na zwiedzanie kraterów (ok 3300) to z tyego miejsca 50 eur. czy będzie się można podłączyć zelży od obłożenia grup. Razem ze mną podłączyły się jeszcze 2 osoby. ale to już było max. co akurat ta wycieczka mogła wziąć.

Czy można iść na kratery samemu, teoretycznie nie, ale spotkaliśmy z moją grupą 1 osobę, która szła sama, poza tym że mój przewodnik opieprzył go po włosku nic wiecej mu sie nie stało.

Jeżeli przyjedzie się bardzo wcześnie i odcinek do górnej stacji kolejki zrobi max do 7, kiedy wszystko jest jeszcze zamknięte, to w teorii nie spotka się nikogo po drodze i można wejść którąś z dróg, w zależności od wiatru i warunków. Wypada mieć minimum orientacji w terenie i doświadczenia w chodzeniu po górach oraz śledzić komunikaty dotyczące aktywności wulkanu.
Dużym plusem tego wariantu jest piękny wschód słońca.
 Profil Relacje PM off  

#187 PostWysłany: 05 Kwi 2026 09:35 

Loty: 45
Kilometry: 128 451
niebieski
Z neta:

Katania, Autobus na Etnę za 6.60 euro ☺️

Podzielę się updatem z dzisiaj, bo z tego co wiem, sytuacja bywa zmienna.
Zgodnie z rozkładem autobus odjeżdża o 8:15 z ronda/placu koło dworca kolejowego, stanowisko 6.
https://maps.app.goo.gl/TncmVNSMgAT5s9TV6
1. Zakup biletów.
Bilety kupujemy w dniu wyjazdu w biurze AST. Należy być wcześniej by ustawić się w kolejce, my byliśmy o 7. Kasę otworzyli około 7:20. Podobno bywa, że bilety sprzedawane są w Cafe Nafe, więc profilaktycznie podeszliśmy tam podpytać - potwierdzili, że dziś sprzedaż w biurze. Koszt 6.60 euro w obie strony. https://maps.app.goo.gl/cypexMX1dMUQKGr18
2. Kolejka do autobusu.
Autobus stał już od godziny 7 na stanowisku 6. Ustaw się w kolejce do autobusu, najlepiej się rozdzielić by jedna osoba kupowała bilety, a druga stała w kolejce do autobusu. Dlaczego? - to, że masz bilet nie gwarantuje Ci miejsca 🤯
Autobus mieście 53 osoby, dziś na peronie zostało około 20 osób, część z nich miała kupione bilety, ale nie było już dla nich miejsc. Kolejnego autobusu nie podstawiono.
3. Ruszyliśmy koło 8:20. Po około godzinie przerwa 20 minut w miasteczku Nicolosi. Można skorzystać ze wskazanej przez kierowcę kawiarni.
4. Około 10:15 byliśmy na miejscu przy Rifugio Sapienza.
5. Powrót o 16:15, ale z innego miejsca - Ristorante La Cantoniera Etna. Po drodze nie było już przerw. Na miejscu w Katanii byliśmy chwilę przed 18.
Sama Etna cudowna! Jechaliśmy w chmurach, a koło godziny 12 przejaśniło sie i było słonecznie już do końca. Piękne widoki.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 187 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość