Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: OW WAW-LAX
#1 PostWysłany: 10 Sty 2023 13:40 
Awatar użytkownika

Loty: 433
Kilometry: 755 118
niebieski

Dokąd
  • LAX

Data wylotu
  • 21.10.2023

Bagaż
  • Bagaż rejestrowany

Liczba pasażerów
  • 3

Sam znalazłem
  • WAW- ARN - OSL - LAX 1600 PLN (bez bagażu), długie przesiadki na ryzyko pasażera

Dodatkowe informacje
  • Z uwagi na bardzo odległy termin wylotu, prośba raczej o Waszą radę jak podejść do tematu, niż o wyszukanie najtańszej opcji teraz.

Mam bilety kupione za mile w terminie 30X - 8XI na trasie LAX - KOA - LIH - LAX.

Plan był taki, by w kwestii dolotu do LAX czekać po prostu na okazję RT z WAW.
    Ale "pech chciał", że wczoraj przeklikując kalendarz M&M, trafiłam na dostępność trzech biletów w C na trasie LAX - WAW z dopłatą 380 zł/pax na 11 XI, więc nie myśląc zbyt długo dokonałam zakupu.

I teraz pozostaje mi kwestia dolotu OW do LAX, i tu właśnie proszę o radę co wydaje Wam się najsensowniejsze, biorąc pod uwagę że:
    1) Z mil się prawie całkowicie spłukałam - zostało mi na ten moment 50k
    2) Bilety dla 2+1 w Eco kosztują 80k M&M + dopłata 520 zł/pax
    3) Brakujące mile uda mi się uzbierać pewnie w ciągu max 6 miesięcy, ale dostępność lotów bezpośrednich jest niewiadomą - LO ma teraz dostępność tylko 25 X, pozostałe opcje to LH z wyższymi dopłatami. Co będzie za pół roku, nie wiadomo.
    4) Mogę kupić za mile bilety LGA - LAX za 45k mil/3 pax z groszową dopłatą i czekać na okazję dolotu z WAW do Nowego Jorku, co wydaje mi się bardziej prawdopodobne, niż dobra cena OW do LAX

W związku z tym, co radzicie:
    1) Czekać aż dozbieram mile na lot bezpośredni do LAX i liczyć na dostępność
    2) Czekać na okazję OW do LAX
    3) Kupić za mile lot LGA - LAX i czekać na okazję do JFK/EWR z WAW
    4) Zrobić cokolwiek innego, co ma sens a czego nie wymieniłam
    Co do postoju w Nowym Jorku to pewnie normalnie bym sobie nie zawracała tym głowy, bo spędziłam tam trochę czasu, ale ani mąż ani syn nie byli więc dla nich 2-3 dniowy pobyt tam, byłby na pewno wartością dodaną, nawet jeśli koszty byłyby trochę wyższe.

Doprecyzowując jeszcze co do dat, to najwcześniej mogę wylecieć z WAW 21X, choć niechętnie, wolałabym 25/26 X, a 30 X już lecimy do KOA, więc okienko niestety bardzo małe.
    Z góry dzięki za wszelkie rady.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

Wczasy na wyspie Lesbos ⭐⭐⭐ hotel z basenem z widokiem na morze za 2239 PLN 😎 Wczasy na wyspie Lesbos ⭐⭐⭐ hotel z basenem z widokiem na morze za 2239 PLN 😎
City break w Maladze za 839 PLN 🏙️🌞 Loty z Warszawy i hotel w centrum City break w Maladze za 839 PLN 🏙️🌞 Loty z Warszawy i hotel w centrum
 Temat postu: Re: OW WAW-LAX
#2 PostWysłany: 10 Sty 2023 14:00 
Awatar użytkownika

niebieski
Dla mnie najbardziej sensowna wydaje się opcja numer 3 w dacie najbliższej i najbardziej pasującej Ci do lotu LAX-KOA. W przypadku pojawienia się lotów do LAX w interesującym Cię terminie gdy już będziesz miała brakujące mile, możesz to zwrócić za 200 zł od pasażera co może nie jest optymalne, ale też nie jest to niewiadomo jaki koszt.
Szansa na pojawienie się NYC jest większa moim zdaniem, dlatego brałabym krajówkę w US teraz, ale to tylko moje spojrzenie na tą kwestię.
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 10 Sty 2023 17:21 
Awatar użytkownika

niebieski
@billabong Też się najbardziej skłaniam ku tej opcji.
Martwi mnie tylko, że wtedy wypstrykam się kompletnie z mil i pozostanie mi tylko opcja zakupu biletów OW do Nowego Jorku za kasę w bardzo ograniczonym okienku czasowym. Dużo czasu do wylotu i pewnie coś się trafi poniżej 1k ale kto wie.

Zwrotu tych lokalnych biletów za mile raczej nie biorę pod uwagę.

Może ktoś jeszcze coś doradzi?
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 10 Sty 2023 17:32 
Awatar użytkownika

srebrny
@maginiak jak nie mile to Norse przypadkiem nie lata do LAX z Europy? Tylko tutaj niepewna kwestia to przetrwanie linii. Jak nie NYC to do Bostonu praktycznie zawsze się coś trafi. A stamtąd można np Megabusem do Nyc.

Ostatnio edytowany przez kubus95, 10 Sty 2023 23:27, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
maginiak uważa post za pomocny.

#5 PostWysłany: 10 Sty 2023 17:42 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Raczej czekać, ale można się zapoznać z taryfami TAPu do SFO, z BCN/ORY, choć szansa na lepszą ofertę w najbliższych miesiącach jest bardzo duża...
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#6 PostWysłany: 10 Sty 2023 17:43 
Awatar użytkownika

platynowy
Sporo jest tych tanich z OSL Norse, cos tam z KEF i inne twory z BCN, LON.. juz nie mowiac o jakichs bledach czy tez okazjach. Pazdziernik to jest dobry okres na tanie loty (jak i doloty), wiec ja bym czekal na 2, przy okazji oczekujac 1. Jak juz beda wakacje i dalej cisz to rozwazyl 3.

Tylko pytanie czy rozwazasz tania linie na lot do LAX? Jak i doloty.. na chwile obecna jest z OSL za 1200zl, ale tu mi sie wydaje ze polujac na dobra okazje moze sie uda za 600zl badz tez ok. 1200zl z WAW.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#7 PostWysłany: 10 Sty 2023 17:55 
Awatar użytkownika

niebieski
No właśnie - taniej linii na lot z Europy do LAX raczej nie rozważam, co więcej raczej nie rozważam wylotów z innych miast poza Warszawą, może z wyjątkiem Berlina.
Z Berlina Norse lata do JFK ale cena na dziś 266 Euro więc tak sobie.

P.S. Czy nie moglibyście wszyscy doradzać to samo? ;)
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 10 Sty 2023 18:30 
Awatar użytkownika

platynowy
W tym dziale zazwyczaj wszyscy chca jak najataniej, czesto nierealne kwoty padaja.
W twoim przypadku jeszcze 10 miesiecy, wiec do wyboru bedzie sporo - teraz pewnie ceny wysokie bo ludzie planuja 2023 ale ta trasa czesto bywa tania, juz nie mowiac o opcji ze rozwazasz NYC np.
 Profil Relacje PM off

#9 PostWysłany: 10 Sty 2023 20:24 

niebieski
Czekac, sprawdzac, az w koncu cos sie trafi. Mysle, ze sensownym kompromisem bedzie rozszerzenie poszukiwan poza WAW i BER ;).
 Profil Relacje PM off

#10 PostWysłany: 10 Sty 2023 22:18 
Awatar użytkownika

Loty: 724
Kilometry: 1 182 386
srebrny
Rozsądne OW z WAW: TAPem do EWR, Playem lub TAPem do BOS.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 8 gości