Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Przy przesiadce na lotnisku trzeba przejść zarówno kontrolę paszportową, jak i bezpieczeństwa - co trwa, warto zarezerwować sobie odpowiednią zakładkę czasową!

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 313 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 16  Następna
Autor Wiadomość
#201 PostWysłany: 28 Gru 2022 11:30 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Przylot -> kontrola paszportowa -> Exit to the city -> Gates/Kontrola bezpieczeństwa -> pod wskazany gate -> boarding -> odlot
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

Cypr na przedłużony weekend za 589 PLN 🏝️🌞 Loty do Pafos + ⭐⭐⭐ noclegi Cypr na przedłużony weekend za 589 PLN 🏝️🌞 Loty do Pafos + ⭐⭐⭐ noclegi
Zimowa ucieczka do słonecznej Hiszpanii 🌞🏨 Benidorm z all inclusive za 1979 PLN Zimowa ucieczka do słonecznej Hiszpanii 🌞🏨 Benidorm z all inclusive za 1979 PLN
#202 PostWysłany: 28 Gru 2022 11:52 

HON fly4free
@paweka
ścieżka oczywista i jakiejś większej organizacji nie potrzeba, a najważniejsze to nie marnować czasu po drodze, idealnie byłoby siedzieć blisko wyjścia z samolotu, a potem jak najszybciej do kontroli paszportowej
następnie od razu do kontroli bezpieczeństwa (kawałek trzeba przejść, generalnie to spore lotnisko i trzeba się nachodzić) i pod właściwy gate
jak nie będzie opóźnienia pierwszego lotu (albo jakiegoś nadzwyczajnego kataklizmu na lotnisku), to te 3 godziny powinny spokojnie wystarczyć - miałem powrót z Kanarów przez STN w szczycie sezonu letniego i od wylądowania do przejścia kontroli bezpieczeństwa cała operacja zajęła nam niecałe 1,5 godziny
 Profil Relacje PM off  

#203 PostWysłany: 28 Gru 2022 13:12 

srebrny
Japonka76 napisał(a):
Ja polecam przy takich ryzykownych przesiadkach zakupić sobie wcześniej "fast track".

w sumie na tym lotnisku fast track to i tak porażka. Na początku grudnia kupiłam, kolejka do kontroli bezpieczeństwa jedna, gdy trochę się zluzowało, do tej samej kolejki kierowali ludzi ze zwykłych kolejek. Zatem kolejne osoby z fast track, mogły trafić na koniec, już sporej, wymieszanej kolejki.
2 ludzi lubi ten post.
MTalma uważa post za pomocny.

#204 PostWysłany: 28 Gru 2022 13:22 

@Zeus
Przylot -> kontrola paszportowa -> Exit to the city -> Gates/Kontrola bezpieczeństwa -> pod wskazany gate -> boarding -> odlot
"kontrola paszportowa" pierwsza kolejka w której czekamy na sprawdzenie dokumentów (bagaż podręczny po przylocie nie będzie sprawdzany?)

@pemat
...następnie od razu do kontroli bezpieczeństwa (kawałek trzeba przejść, generalnie to spore lotnisko i trzeba się nachodzić) i pod właściwy gate
po kontroli paszportowej kierujemy się do wyjścia ma miasto ale nie ma konieczności wyjścia z lotniska,rozumiem, że pod koniec tej drogi jest informacja gdzie znajdują się kontrola bezpieczeństwa "Gates"
"kontrola bezpieczeństwa" druga kolejka w której czekamy na sprawdzenie bagaży przed kolejnym lotem

Reasumując mamy dwie kolejki i jedno sprawdzanie bagażu podręcznego.
 Profil Relacje PM off  

#205 PostWysłany: 28 Gru 2022 13:33 
Awatar użytkownika

złoty
@paweka Bagaż sprawdzą na kontroli bezpieczeństwa - wcześniej nie, chyba że wzbudzisz zainteresowanie celników. Po wyjściu z przylotów do części ogólnodostępnej, kieruj się na odloty.
Tak, 2+1
 Profil Relacje PM off  

#206 PostWysłany: 28 Gru 2022 14:10 

srebrny
@paweka przy czym ta 2 kolejka i kontrola bagażu zajmą najwięcej czasu. Na pewno przygotuj wszystko tak jak powinno być: płyny osobno w woreczku przeźroczystym.
No i jeszcze potem dojście do właściwej bramki, to dość duże lotnisko, może ci to trochę zająć.
MTalma lubi ten post.
MTalma uważa post za pomocny.

#207 PostWysłany: 28 Gru 2022 22:20 

Dziękuję Wam za pomoc.
@katka256, woreczek na płyny pamiętam, 20cm x 20cm i nie więcej niż litr pojemności.
Dzwoniłem dziś na infolinię Ryanair i zalecają przesiadkę na Stansted planować z 3h okienkiem.
 Profil Relacje PM off  

#208 PostWysłany: 02 Sty 2023 09:35 

Hej. Zastanawiam się nad wykupieniem lotu z przesiadką w Londyn STN. Zawsze latałam bezpośrednio ale wizja o wiele tańszego lotu... Czy ktoś mógłby mi napisać, jak wygląda taka przesiadka krok po kroku? UK jest poza UE, więc pewnie czekają mnie dwie odprawy paszportowe? Miałabym dwa osobne bilety (do i z Londynu), bez bagażu rejestrowanego i trochę ponad 3h na przesiadkę. Będę wdzięczna za wszelkie porady. I jeszcze pytanie, czy - jeśli tak, da się kupić lotnlaczony z wylotem z pl w Ryanairze?
 Profil Relacje PM off  

#209 PostWysłany: 02 Sty 2023 10:19 
Site Admin
Awatar użytkownika

Nic się nie zmieniło w tym schemacie: viewtopic.php?p=751473#p751473
 Profil Relacje PM off
LonDynia lubi ten post.

#210 PostWysłany: 02 Sty 2023 10:39 

srebrny
SiedzeNAfotelu napisał(a):
Hej. Zastanawiam się nad wykupieniem lotu z przesiadką w Londyn STN. Zawsze latałam bezpośrednio ale wizja o wiele tańszego lotu... Czy ktoś mógłby mi napisać, jak wygląda taka przesiadka krok po kroku? UK jest poza UE, więc pewnie czekają mnie dwie odprawy paszportowe? Miałabym dwa osobne bilety (do i z Londynu), bez bagażu rejestrowanego i trochę ponad 3h na przesiadkę. Będę wdzięczna za wszelkie porady. I jeszcze pytanie, czy - jeśli tak, da się kupić lotnlaczony z wylotem z pl w Ryanairze?

Przecież wszystko jest opisane w tym wątku, wystarczy nawet cofnąć się do poprzedniej strony i przeczytać ze zrozumieniem.
3 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#211 PostWysłany: 02 Sty 2023 22:29 

W referencji do mapki i opisu @michzak z tego wątku.
1. Jeżeli numer naszej bramki będzie >80 zawsze musimy jechać kolejką, nie ma możliwości pokonania trasy pieszo?
2. Czy na trasie kolejki są trzy stacje? Pierwsza dla numeracji bramek 100-199, druga 200-299, trzecia 300-399 czy jest to nadinterpretacja schematu i opisu :?

Załączniki:
gates.JPG
gates.JPG [ 47.13 KiB | Obejrzany 1775 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#212 PostWysłany: 03 Sty 2023 09:31 
Site Admin
Awatar użytkownika

@paweka rzuć okiem na zdjęcie satelitarne lotniska, np. na Google Maps:
https://www.google.com/maps/@51.8906598 ... !1e3?hl=pl
Widać że do jednego pirsu (korytarza z bramkami) jest dojście, za to do dwóch pozostałych nie ma fizycznego przejścia z terminala nie korzystając z dróg technicznych, więc:

ad 1. Jeśli na ekranach będzie informacja że bramki są kolejką to nie ma innej opcji
ad 2. Jak dostać się do bramki jest intuicyjne, trudno się zgubić. Rzeczywista numeracja bramek była jakaś inna (lub też mogła się po prostu zmienić)

Załącznik:
Stansted_Transit_System_map.png
Stansted_Transit_System_map.png [ 459.09 KiB | Obejrzany 1728 razy ]
 Profil Relacje PM off
LonDynia uważa post za pomocny.

#213 PostWysłany: 04 Sty 2023 00:27 

@michzak
    przygodę z odnalezieniem bramki zaczynamy w punkcie 1 (wejście do pociągu), jeżeli będzie konieczność jazdy pociągiem będzie też taka informacja na ekranie przy numerze naszej bramki
    przejazd pociągiem (początek trasy oznaczyłem czerwoną linią) kończymy w punkcie 2 lub 3 zależnie od numeru bramki, rozumiem, że w pociągu będzie informacja jakie bramki są obsługiwane w punkcie 2 lub 3 i na podstawie tego podejmiemy decyzję czy wysiąść
    punkt 4 to jak określiłeś "pirs" do którego idziemy pieszo

Załączniki:
lotnisko.png
lotnisko.png [ 609.83 KiB | Obejrzany 1666 razy ]
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#214 PostWysłany: 04 Sty 2023 01:11 

niebieski
Z jaką częstotliwością jeździ ten pociąg?
 Profil Relacje PM off  

#215 PostWysłany: 04 Sty 2023 07:38 

Loty: 277
Kilometry: 348 934
srebrny
Pociąg jeździ co kilka minut. Warto wiedzieć, że pociągiem można jechać tylko w jedną stronę. Jeśli się pomylimy to trzeba prosić obsługę, która nas przeprowadzi przejściami technicznymi do głównego budynku.
PiotrekS lubi ten post.

#216 PostWysłany: 08 Sty 2023 00:32 

Hm nie wieim czy madre pytanie, ale nie chce wyjsc jak zablocki na mydle :0. Przy danych pasazera podałem nr dowodu osobistego,a będę miał nowiutki paszport odebrany dzien przed odlotem. Czy jestem w stanie skorzystać z tej ebramki dla paszportów? P.S.7:35 ląduję z Modlina, a 10:10 samolot do Funchał. Jest szansa???
 Profil Relacje PM off  

#217 PostWysłany: 08 Sty 2023 00:48 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Bardziej martwił bym się o możliwość nie wpuszczenia na pokład z powodu złych danych a nie o przejście kontroli paszportowej.
 Profil Relacje PM off  

#218 PostWysłany: 08 Sty 2023 00:54 

Kacper Szymanski napisał(a):
Bardziej martwił bym się o możliwość nie wpuszczenia na pokład z powodu złych danych a nie o przejście kontroli paszportowej.

Dlaczego niewłaściwych, przecież mam ten dowód, mogę być też rezydentem UK ( wtedy dowód starczy. Bardziej chodzi mi , o to czy w tym skanerze zacczytuja się dane z karty pokładowej ???
 Profil Relacje PM off  

#219 PostWysłany: 08 Sty 2023 00:58 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Czy jesteś rezydentem w UK?
 Profil Relacje PM off  

#220 PostWysłany: 08 Sty 2023 01:00 

No nie ale jakie znaczenie ma to w Modlinie ???

Ostatnio edytowany przez dmirstek, 10 Sty 2023 11:08, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika, jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off
MTalma lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 313 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 16  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości