Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 88 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Singapur - ogolnie
#61 PostWysłany: 22 Cze 2015 15:25 

Coś mi świta, że w nocy są jakieś busiki do centrum, ale jeśli nie przylatujecie w cz/ pt/ so, to nocne błąkanie się po wyludnionym Singapurze jest takie sobie.

Odczekałabym raczej do pierwszego kursu metra. Na lotnisku - oprócz kilku stref do spania/ relaksu - jest sporo rzeźb, instalacji, kwiatów, fragment lasu tropikalnego czy sadzawka z japońskimi karpiami. Jest też (darmowe) kino i (płatny) basen, ale nie pamiętam, czy są czynne w nocy - info powinno być na stronie lotniska.

Na ok. 6 godz., które będziecie mieli w mieście do dyspozycji, ułożyłabym trasę od Orchard Road do Mariny.
 Profil Relacje PM off  

Relaks na Florydzie za 3234 PLN 🌤️👙⛱️ Loty z Warszawy i noclegi blisko Miami Beach Relaks na Florydzie za 3234 PLN 🌤️👙⛱️ Loty z Warszawy i noclegi blisko Miami Beach
Wakacyjne loty na Maltę z Polski od 263 PLN (w obie strony) 🌤️😎 Wakacyjne loty na Maltę z Polski od 263 PLN (w obie strony) 🌤️😎
#62 PostWysłany: 22 Cze 2015 15:33 

Loty: 59
Kilometry: 151 609
niebieski
Kara napisał(a):
[...]
Na ok. 6 godz., które będziecie mieli w mieście do dyspozycji, ułożyłabym trasę od Orchard Road do Mariny.

Może jakaś pomoc? :D
 Profil Relacje PM off  

#63 PostWysłany: 22 Cze 2015 15:38 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

google maps ;)
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#64 PostWysłany: 22 Cze 2015 15:39 

@Fafikdog
Pomoc była w poprzednim poście. ;-)

Wybierz, co Cię interesuje, a potem sprawdzimy, czy da się wszystko wtłoczyć w 6 h. Uwaga: w singapurskim metrze nie wolno jeść, więc pewnie będziecie musieli gdzieś zrobić przerwę na kawę i lunch.
 Profil Relacje PM off  

#65 PostWysłany: 13 Lis 2015 08:27 
Awatar użytkownika

Loty: 188
Kilometry: 227 790
niebieski
Zaraz, zaraz... jak to jest z tym alkoholem? Tak z praktyki - chcę po prostu wziąć jedną, półlitrową butelkę Żubrówki dla przyjaciela w prezencie, która ma dolecieć na Tajwan. Przylecę z Hong Kongu we wtorek a w piątek odlatuję na Tajwan. Nic więcej nie będę wwoził... czy według prawa coś przekroczę? Wolę zapytać Was tutaj niż dokopać się do jakichś błędnych informacji.
 Profil Relacje PM off  

#66 PostWysłany: 13 Lis 2015 08:56 

KyokoMai
Z praktyki sprawa wygląda następująco: w lipcu tego roku wracaliśmy z Tioman (Malezja) do Singapuru. Przyjaciel miał w bagażu jedną butelkę wina kupioną na Tioman, której nie zdążyliśmy spożyć na ostatniego wieczora na wyspie. Przyzwyczajony do zasad obowiązujących w Europie, nawet nie pomyślał, że może to być jakikolwiek problem. Na lądowym przejściu granicznym prześwietlili bagaż i znaleźli wino. Wino zostało oclone bardzo wysoką stawką, a kolega jest notowany w Singapurze :D . Celniczka zapowiedziała mu to, że jeśli jeszcze raz zostanie złapany na "przemycie" to dostanie zakaz wjazdu do Singapuru.
 Profil Relacje PM off  

#67 PostWysłany: 13 Lis 2015 09:11 
Awatar użytkownika

niebieski
@Carcat jestem załamany. To co ja mam facetowi zawieźć... pluszowego miśka z napisem "Polska"? Dobrze, do rzeczy (bo zaraz Admini skrzyczą, że odchodzimy od tematu). Gdzie mogę się dowiedzieć, co wolno a co nie? Żadnego alkoholu nie wolno wwozić? Chyba, że np. w Hong Kongu na lotnisku nadać jakimś kurierem na Tajwan, np. do hotelu (uprzedzając o tym hotel)?
 Profil Relacje PM off  

#68 PostWysłany: 13 Lis 2015 09:28 
Awatar użytkownika

Loty: 64
Kilometry: 148 809
niebieski
http://www.msz.gov.pl/pl/informacje_kon ... E8.cmsap2p

Może to coś pomoże, choć piszą, że maks 1 L wszystkiego bez cła. Z praktyki nie powiem, bo miałem tylko wodę mineralną :)
 Profil Relacje PM off
KyokoMai uważa post za pomocny.

#69 PostWysłany: 13 Lis 2015 10:41 

Jesli wlatujesz do Singapuru a nie przekraczasz go drogą lądową nie powinno być problemu z wwozem flaszki. Pytanie gdzie ja wieziesz tzn w podręcznym czy w rejestrowanym? Sam wwozilem w podręcznym do Singa kiedyś żubrówkę ale była kupiona w duty free w WAW zapakowana oczywiście bagaż miałem przeskanowany na wyjściu i nikt do niczego się nei przyczepił.
 Profil Relacje PM off  

#70 PostWysłany: 13 Lis 2015 17:21 
Awatar użytkownika

niebieski
@naporex muszę w rejestrowanym, gdyż flaszka jest już kupiona i zapakowana. Z GDN do WAW lecę LOTem, muszę odebrać bagaż i nadać go w WAW na lot do HKG przez LHR. W HKG odebrać (BA) i nadać na Tiger Airways, więc nijak się nie uda tego w podręcznym.

Napisałem do Urzędu Celnego w Singapurze. Odpisali przez momentem identycznie, jak jest na stronie MSZ'tu... z tym że zasugerowali udać się czerwoną linią przy wyjściu i zajść do celnika... i mieć paragon. Litr mogę wwozić, "biorąc pod uwagę dobro turystów".

Dobra, skanuję więc paragon, biorę teczkę i po przylocie grzecznie pójdę się zadeklarować. W razie jakby zeskanowali i mieli jakieś obiekcje, zapłacę. Myślę, że ewentualne "cło" w przypadku dobrowolnego zgłoszenia się będzie niższe niż gdy sami zechcieli mnie "złapać na gorącym uczynku". Dziwny ten Singapur. Gumy do żucia też nie można. Dobrze, że pasty do zębów i szczoteczki w podręcznym nie zabraniają...
 Profil Relacje PM off  

#71 PostWysłany: 13 Lis 2015 17:43 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Kupiłam butelkę whisky na lotnisku we Frankfurcie, w Singapurze miałam przesiadkę do Denpasar. Nie miałam żadnych problemów z tym wiązanych na lotnisku.

#72 PostWysłany: 14 Lis 2015 08:13 
Awatar użytkownika

niebieski
@Japonka76 tak, ale po pierwsze miałaś tranzyt? Czy odbierałaś bagaż i nadawałaś go ponownie? Po drugie, "na lotnisku" = w Duty Free. Ja już mam alkohol kupiony (w InterMarche) i zapakowany, więc nie będzie to Duty Free na paragonie tylko coś wrzuconego do walizki z zewnątrz. No i fakt, że będę w tym Singapurze przez 3 dni (odbieram bagaż, jadę do hotelu a po 3 dniach pojawiam się ponownie na zupełnie innym kierunku). No ale dobrze, skoro ogólnie forumowicze nie mają problemów, powinno być ok.
 Profil Relacje PM off  

#73 PostWysłany: 14 Lis 2015 09:05 
Awatar użytkownika

niebieski
@KyokoMai

Nie masz się czego obawiać. Możesz mieć ze sobą:

1 litr wysokoprocentowego alkoholu + 1 litr wina + 1 litr piwa

LUB

2 litry wina + 1 litr piwa

LUB

1 litr wina + 1 litr piwa <- mój błąd
1 litr wina + 2 litry piwa

Powyższe obowiązuje pod warunkiem, że:

- You are 18 years old or above;
- You have spent 48 hours or more outside Singapore immediately before arrival;
- You have not arrived from Malaysia; and
- The liquors are not prohibited from import into Singapore.

(specjalnie wkleiłam w oryginale żeby nie było niedomówień)

Osoba powyżej miała problem, bo wjeżdżała z Malezji, a Ty będziesz przylatywał z Hong Kongu. NIE MA ZNACZENIA czy kupiłeś alkohol na bezcłowym czy w innym sklepie i w jakim bagażu go masz. Zakładając, że nie masz nic innego do oclenia możesz spokojnie przejść zielonym przejściem "nic do oclenia".
Z mojego doświadczenia pytania (rzadkie, ale czasami nie miałam pewności) na czerwonej linii kończyły się otwieraniem mojego bagażu czemu tak naprawdę się nie dziwię bo na szkoleniach jesteś uczony iż pytaniem o jedną rzecz możesz próbować zatajać inną. ;)

Ostatnio edytowany przez billabong, 14 Lis 2015 10:06, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
KyokoMai lubi ten post.

#74 PostWysłany: 14 Lis 2015 09:53 

billabong napisał(a):
2 litry wina + 1 litr piwa

LUB

1 litr wina + 1 litr piwa

Drugie z pierwszego wynika.
 PM off
2 ludzi lubi ten post.

#75 PostWysłany: 14 Lis 2015 10:02 
Awatar użytkownika

niebieski
Mój błąd - ostatnie miało być:

1 litr wina + 2 litry piwa ;)
 Profil Relacje PM off
KyokoMai lubi ten post.

#76 PostWysłany: 14 Lis 2015 12:42 
Moderator forum
Awatar użytkownika

@KyokoMai alkohol kupiłam w Duty Free we Frankfurcie, a w Singapurze przesiadałam się z Singapore Airlines do Garuda. Przelot miałam na jednym bilecie.

#77 PostWysłany: 14 Lis 2015 12:58 
Awatar użytkownika

Loty: 7
Kilometry: 27 489
Hej, miałem podobne przygody na granicy z alkoholem (wjeżdżałem z Malezji).
Otóż jak przylatuje się na lotnisko tak jak piszą poniżej można mieć coś wysokoprocentowego, natomiast ja wjeżdżałem z Malezji i miałem 2 l piwa i 1 l wina.
Na granicy wszędzie były tabliczki czego nie można wwozić w tym alkohol i trochę zagubiło mnie to. Ostatecznie podszedłem do celnika na stanowisku "do oclenia" zapytać, czy można w końcu czy nie.

Powiedział, że można tylko na lotnisko wwozić a na przejścich lądowych nie - i musi nam to oclić i wyliczył z 30SGD (80zł) za te dobra.
Odpowiedziałem, że to odpada nie mam SGD a poza tym chciałbym to zostawić albo spożyć na miejscu w każdym razie nie chce tego wwozić i nie wiedziałem, że będzie opłata - generalnie paplałem jakieś pierdoły a dziewczyna jeszcze obok w lament, że jak to.

Celnik dziwnie się spojrzał, że taka szopka, powiedział, że tu nie możemy pić, zostawić też tego nie można bo nie mają takiego miejsca i pozwolił wjechać z tym...

To tyle ode mnie :D

WNIOSEK: Lepiej zgłosić na granicy lądowej i nie mieć problemów - ale trzeba się liczyć ze sporą opłatą jak się uprą na nałożenie.
 Profil Relacje PM off  

#78 PostWysłany: 18 Mar 2017 15:41 
Awatar użytkownika

niebieski
Prześwietlenia na lotnisku zdarzają się bardzo często. W zasadzie z częstotliwością niespotykaną przeze mnie nigdzie w Europie/Azji/Australii. Stąd lepiej trzymać się w/w ograniczeń. ;)
 Profil Relacje PM off  

#79 PostWysłany: 12 Gru 2022 19:08 

Czy wlatywał ktoś w ostatnim czasie do Singapuru?
Podobno już nie wbijają pieczątek oraz są automatyczne bramki.
 Profil Relacje PM off  

#80 PostWysłany: 12 Gru 2022 19:12 
Awatar użytkownika

platynowy
1. Nie wbijają
2. Automatyczne tylko na wylocie dla nie-obywateli SG.
 Profil Relacje PM off
pawel5432 uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 88 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości