Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 28 Wrz 2022 12:36 

platynowy
Wprowadzany jest system jaki znamy z Londynu, Singapuru i kilku innych miast. Odbijamy się przy wejściu i wyjściu używając karty bankowej (zamiast dotychczasowej karty OV-Chipkaart).
Po jakimś czasie pobiera nam odpowiednią sumę z karty, taką samą jak by pobrało przy użyciu OV-Chipkaart. W przypadku komunikacji miejskiej w Holandii jest to zawsze tańsza opcja niż bilety jednorazowe. W przypadku kolei kosztuje to dokładnie tyle samo co bilety jednorazowe kupowane przez stronę NS.

Jeszcze nie ma pokrycia w całej Holandii, ale docelowo będzie. Co chwila dodają kolejne miasta. Można sprawdzić aktualne pokrycie na stronce: https://ovpay.nl/en/locations
Jest też appka która daje wgląd w koszta podróży.
 Profil Relacje PM off
6 ludzi lubi ten post.
5 ludzi uważa post za pomocny.

Odkryj południe Francji ☀️ Loty do Marsylii i Nicei od 191 PLN 😎 Odkryj południe Francji ☀️ Loty do Marsylii i Nicei od 191 PLN 😎
Wyspa jak z raju w supercenie 🌴🔥 Loty na Mauritius od 2092 PLN😎 Wyspa jak z raju w supercenie 🌴🔥 Loty na Mauritius od 2092 PLN😎
#2 PostWysłany: 21 Lis 2022 16:17 
Awatar użytkownika

Loty: 203
Kilometry: 278 325
niebieski
w sobotę zapłaciłem 5,59€ za 400 EIN-miasto + 401 miasto-EIN
należy pamiętać żeby na wyjściu też odbić kartę
co ciekawe, nie było od razu blokady na koncie za dany przejazd, tylko następnego dnia łączne obciążenie za dwa kursy - płatność karta pekao (żubr)
 Profil Relacje PM off
chester0 lubi ten post.

#3 PostWysłany: 26 Sty 2023 09:20 

platynowy
Od 31 stycznia 2023 oficjalnie można korzystać z OVpay w całej Holandii (wszystkie pociągi, autobusy, metra, tramwaje, promy, wszystkich przewoźników)
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#4 PostWysłany: 30 Mar 2023 16:16 

Loty: 54
Kilometry: 69 463
srebrny
Przykładamy kartę płatniczą i finał jest jak na screenie poniżej:
Załącznik:
Screenshot_2023-03-30-14-56-26-965_wit.android.bcpBankingApp.millenniumPL.jpg
Screenshot_2023-03-30-14-56-26-965_wit.android.bcpBankingApp.millenniumPL.jpg [ 61.07 KiB | Obejrzany 4008 razy ]

Przejazd był metrem (niebieska linia 52) tylko jeden przystanek, więc wydaje mi się, że trochę drogo. Byliśmy na musiku, żeby zdążyć na łódki. Normalnie po Amsterdamie najlepiej chodzi się z buta.

TU opisałem działanie tego systemu w podróży z miasta na lotnisko.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 30 Mar 2023 18:32 

niebieski
A jak z płatnością za dzieciaki które swojej karty nie mają? Kilka razy orzykladam kartę do czytnika przy wejściu i wyjściu?
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 16 Kwi 2024 16:47 

Hey, sorki że nie szukam lupką, ale problem na szybko bo przyleciałem na szkolenie. Użyłem karty kredytowej do wejścia do metra - piknęło raz. Zorientowałem się, że jadę w złą stronę. Wysiadłem na następnym przystanku (tutaj się nie wybiłem, a z tego co czytałem powinienem) i wsiadłem do metra w prawidłową stronę tą samą linią. Wysiadłem na przystanku docelowym, wybiłem się - powinno zapikać dwa razy, zapikało tylko raz. Jak to teraz traktować? Dziękuję za pomoc
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 16 Kwi 2024 18:00 
Awatar użytkownika

niebieski
Czytniki do kart w komunikacji pikają tylko raz, niezależnie od tego, czy robisz inchecken, czy uitchecken.

A jak Ci to policzył system, to ciężko mi powiedzieć, ale powinieneś widzieć to na saldzie karty na koncie w banku.

#8 PostWysłany: 24 Sty 2025 14:43 

srebrny
Hm, za moich czasów przy przejazdach pociągami pobierało przy wejściu €20, więc trzeba było tyle kasy zamrozić i potem nie sposób się tego pozbyć. Więc kupowało się jednorazowe, na które w końcu nałożyli haracz €1. Więc postęp jest; wiedziałem, że te śmieszne wynalazki typu chipkaart, agresywnie wdrażane, trafią tam, gdzie ich miejsce. A najlepsze, że są kraje, które dopiero je wprowadzają.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 24 Sty 2025 19:43 
Awatar użytkownika

niebieski
@obibok
Bo OV-chipkaart nigdy nie miało być systemem dla turystów. To był system dla lokalnych mieszkańców, pozwalający jeździć na jednej karcie po całym kraju, co z punktu widzenia komunikacyjnych zachowań w Holandii było ogromną zaletą. I dla lokalesa ze spersonalizowaną OV-kartą, jeżdżącego na co dzień, problem zamrażania pieniędzy nie istniał, bo system na bieżąco sam uzupełniał saldo z rachunku bankowego. A OVpay i tak w przypadku podróży pociągiem pewną kwotę wstępnie blokuje i dopiero po odbiciu się na końcu podróży rozlicza realny koszt. Jak się na koniec podróży nie odbijesz, to zapłacisz pełną kwotę blokady.

I OV-chipkaart póki co z Holandii póki co nie znika, bo na spersonalizowaną kartę można zapisać różnego rodzaju zniżki, bilety lokalne i bilety specjalne (np. bilet na przewóz roweru, bilet dla dziecka), można wypożyczać rowery, mieć zniżkę na P+R, itd. Co oczywiście turystę mało interesuje, no ale jak napisałam, to nie był system skrojony pod turystów.

#10 PostWysłany: 24 Sty 2025 22:39 

srebrny
Dla mnie to był żenujący system, bo wcześniej mieli - jak większość cywilizowanych krajów - prawdziwą integrację, a chipkaartami ją rozbili. Przekonywali mnie, że to jest właśnie integracja, bo jest jeden nośnik. Fakt, że nie trzeba biegać po kioskach i szukać (jak wówczas w Polsce), ale z integracją to ma tyle wspólnego, co noc poślubna z gwałtem zbiorowym. To na tej zasadzie w Polsce jest pełna integracja, bo nawet u busiarza w górach zapłacisz takim samym banknotem. A napisałem, że jeden system zastępuje drugi, bo chyba tak tu ktoś pisał, a dawno nie byłem. Ale co do mrożenia kasy - no jest różnica między sytuacją, gdy wraca mi na kartę kredytową, a kiedy wracam do kraju z chipkaartą, na której mam €17. A co do niekrojenia pod turystów... no cóż, u nas się też robi wszystko, żeby ludzi zniechęcać do zbiorkomu, co najmniej niepłacących lokalnych podatków. Te wszystkie karty pipidówianina to smutna rzeczywistość, za którą będziemy się wstydzić przed następnymi pokoleniami.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości