Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 7 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 25 Paź 2022 17:56 
Awatar użytkownika

Loty: 427
Kilometry: 671 145
srebrny
Senegal przed pandemią odwiedzało ~1.4 mln. turystów rocznie.
Maroko przed pandemię odwiedzało ~12 mln. turystów rocznie.
Będąca po środku Mauretanię przed pandemią odwiedzało… (tu bardzo trudno o wiarygodne dane, ale najlepsze co udało mi się znaleźć wg. francuskiej izby turystyki) … 1.5-17 tys. turystów rocznie.

Jest to proste to wytłumaczenia patrząc na przeszłą sytuację polityczną kraju i praktycznie zerowy marketing turystyczny. Jednak po krótkiej wizycie w tym saharyjskim kraju, uważam, że jest to skrajne niezasłużone i Mauretania jest istną perełką znalezioną gdzieś pomiędzy pustynnymi wydmami.

Spodziewałem się bardzo dzikiego kraju, gdzie brakuje wody, jedzenie jest paskudne, dróg nie ma, a jakiekolwiek resztkowe usługi turystyczne są ekstremalnie drogie.
Tymczasem jest to kraj bezpieczny, tani, z pysznymi owocami morza, świetnymi drogami, przyjaznymi ludźmi, którzy nie są napastliwi wobec białego turysty (może minimalnie, ale w bardzo konkretnych miejscach).
Przy niewielkiej grupie, wyprawę na Saharę można zorganizować za bardzo przyzwoite pieniądze, a wrażenie z wydm, oaz czy napotkanej burzy pisakowej są niesamowite. Szkoda organizować wyprawę do tego kraju zaliczając jedynie stolicę i pociąg.
Jeśli miałbym się czegoś czepiać, to pogody, bo jednak upały dają popalić. (Ale można wybrać sobie lepszą porę na wyjazd niż najgorętszy miesiąc w roku).

Dla mnie jedno z największych – obok Mozambiku – podróżniczych zaskoczeń w życiu.
Dla osób z zacięciem biznesowym oddaje za darmo pomysł, ale organizować wycieczki do Mauretanii, sprzedając je jako ‘ekstremalne wyprawy do kraju, który odwiedza 15000 turystów rocznie’ i kasować po 3000-4000 EUR za tydzień. Do kraju, który jest tani i przyjazny.
Polecam gorąco jak temperatury na Saharze w październiku.

Załączniki:
dune.jpg
dune.jpg [ 39.1 KiB | Obejrzany 894 razy ]
20 ludzi lubi ten post.
13 ludzi uważa post za pomocny.

Zimowy relaks w Agadirze 🌴🌊 Stylowy 4* hotel blisko centrum za 1929 PLN Zimowy relaks w Agadirze 🌴🌊 Stylowy 4* hotel blisko centrum za 1929 PLN
✨Romantyczny weekend w Wenecji za 557 PLN 💞🎄 Loty i hotel w centrum 🤩 ✨Romantyczny weekend w Wenecji za 557 PLN 💞🎄 Loty i hotel w centrum 🤩
#2 PostWysłany: 25 Paź 2022 19:07 
Awatar użytkownika

Loty: 241
Kilometry: 488 046
niebieski
idzie dogadać się po angielsku, czy bez francuskiego ani rusz? :P
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 25 Paź 2022 19:09 
Awatar użytkownika

niebieski
Dzięki @Apocalipse za opinię. Do tej pory nie rozważałem Mauretani, w sumie sam nie wiem dlaczego, pewnie z powodów o których piszesz, a teraz zainteresuję się tematem. Mam jeszcze dużo miejsca na podróże w przyszłym roku ;)

Znałeś podstawy arabskiego albo francuskiego, czy wystarczył Ci angielski?
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 25 Paź 2022 19:18 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Francuski to jednak lingua franca tam. Ale byliśmy w szoku w Atar, Choum i w Nawazibu jak młodzi bardziej kierują się do języka angielskiego zamiast francuskiego.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 25 Paź 2022 19:56 

Zbanowany
Super sprawa, ale z tym biznesem to bym mocno uważał, już misza z autostopem przez świat czy dookoła świata na czymś podobnym się przejechał i też chciał 3,5 k usd plus lot za 10 dni. Chętnych nie znalazł.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 25 Paź 2022 20:12 

HON fly4free
@Apocalipse: a jak doświadczenia z załatwianiem wizy?
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 25 Paź 2022 20:29 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Lajtowo

wiza-do-mauretanii,624,167439

Jedynie mnie trzymali długo, o jakieś pierdoły pytali (czemu grek a polski paszport), potem w kontroli granicznej pytali o trasę i celnik nie wiedział co jest w butelce (miałem butelkę wody ze sobą)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 7 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości