Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 17 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 17 Maj 2014 16:06 

Witam.
Moim celem podczas wypadu do Nicei jest koniecznie Saint Tropez na cały dzień (początek lipca)
Myślałem, że wypożyczę samochód, ale raczej nie zaryzykuję. Czy można dostać się tam autobusem lub pociągiem. Szukałem w rozkładach jazdy kolei ale albo źle szukałem, albo nie zatrzymuje się tam pociąg.
Na mapach googla też nie odnalazłem, żadnej stacji w pobliżu.

Jak macie stronę nicejskiego "pks"-u to tez poproszę :)
Poradzicie?
 Profil Relacje PM off  

Korfu na bogato w świetnej cenie od 1999 PLN ✨💎 Luksusowe ⭐⭐⭐⭐⭐ all inclusive 🥂😎 Korfu na bogato w świetnej cenie od 1999 PLN ✨💎 Luksusowe ⭐⭐⭐⭐⭐ all inclusive 🥂😎
Zobacz Krzywą Wieżę, zjedz pizzę, wypij espresso i wróć do domu❗ Cały dzień w Pizie za 233 PLN Zobacz Krzywą Wieżę, zjedz pizzę, wypij espresso i wróć do domu❗ Cały dzień w Pizie za 233 PLN
#2 PostWysłany: 17 Maj 2014 16:35 

srebrny
To jest dość upierdliwe, a niewiele już pamiętam. Szukałem chyba na stronie organizatora, czyli www.cg06.fr.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 17 Maj 2014 16:36 

srebrny
obibok napisał(a):
To jest dość upierdliwe, a niewiele już pamiętam. Szukałem chyba na stronie organizatora, czyli http://www.cg06.fr.

O, tu jest: http://www.cg06.fr/fr/servir-les-habita ... -horaires/
Ale linii do żandarma nie widzę, najdalej 200 do Cannes.
Jak poszperać w googlach, to wyskakują takie:
http://www.francetravelguide.com/gettin ... ropez.html
http://www.tripadvisor.com/ShowTopic-g1 ... vence.html
http://www.rome2rio.com/s/Nice-Airport- ... int-Tropez
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 17 Maj 2014 17:15 
Awatar użytkownika

niebieski
Autobusy możesz wyszukać tu - http://www.varlib.fr/ - odjeżdżają z lotniska w Nicei. Przesiadka w Saint Raphaël, niestety są totalnie nieskomunikowane i wypad na jeden dzień tym połączeniem jest bez sensu.

Osobiście polecałabym Ci jechać pociągiem z Nicei do Saint-Raphaël i stamtąd autobusem do ST. Dworzec autobusowy (gare routiere) jest blisko kolejowego. Na powyższej stronce oczywiście wyszukasz też połączenia z SR.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 28 Wrz 2014 21:55 

Już pewnie byłeś i wiesz, ale to pytanie pada często, warto więc wyjaśnić, że z Nicei do Saint-Tropez zdecydowanie najlepiej jest dojechać swoim autem. Lub pożyczonym. Serio nie ma co się tłuc innymi środkami transportu. Więcej o tym znajdziesz tu: http://lazurowyprzewodnik.pl/jak-dojech ... nt-tropez/
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 16 Maj 2015 08:55 

niebieski
Czy ma ktoś może w miarę aktualną informację ile kosztuje rejs Nicea-St.Tropez? Na szybko w necie wyszukałem że koło 70 euro RT, ale może jednak da się taniej?

Dzięki.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 16 Maj 2015 10:38 

niebieski
FelipoF1 napisał(a):
Myślałem, że wypożyczę samochód, ale raczej nie zaryzykuję. ?

Przepraszam, że znowu jestem upierdliwy(jak w wątku o Barcelonie), ale jakiego rodzaju "ryzyko" masz na myśli?
Francja to jeden z najbardziej cywilizowanych drogowo krajów Europy.
A całe Lazurowe Wybrzeże to ogólnie świetne miejsce do jeżdżenia- naprawdę ciekawe miejsca i widoki dostępne sensownie de facto tylko w ten sposób.

Zgadzając się z resztą osób w tym wątku- również polecam samochód.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 16 Maj 2015 16:45 
Awatar użytkownika

niebieski
Z tą ucywilizowaną drogowo Francją to taki żart miał byc, prawda?
Autem miedzy Niceą i St. Tropez dojeżdża sie ok, poza płaceniem na bramkach - cuda wianki, cofanie spod stanowisk , zajeżdżanie, przeskoki w poprzek. Przed samym St.Tropez permanentny korek ale jak sie ma szczęście to czasowo nie jest bardzo zle. Osobny temat to parkowanie, jest duzy parking koło portu. Albo mozna kombinować w pobliżu zamku. Auto ma ten plus ze mozna potem wyskoczyć poza miasto na plaże. Zawsze potem mozna powiedzieć ze kąpałem sie w St Tropez przy jachcie (nie dodając ze nie swoim) ;)

Wysłane z mojego iPhone (łatwo zgadnąć po błędach z "ułatwiacza" pisania), przez Tapatalk

#9 PostWysłany: 12 Wrz 2017 22:45 
Awatar użytkownika

Loty: 101
Kilometry: 94 804
niebieski
Pojawiły się jakieś inne opcje dojazdu w rozsądnych pieniądzach? Czytałem, że z Nicei jest "prom" za 63 EUR. Wolałbym coś tańszego ;) Może być z Cannes ;)

#10 PostWysłany: 17 Wrz 2022 10:31 
Awatar użytkownika

Loty: 69
Kilometry: 116 971
Hej, podbijam wątek.
Chcemy dostać się do Saint tropez lecz nie chcemy wynajmować auta. Czy ktoś płynął statkiem?
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 17 Wrz 2022 20:41 

niebieski
Sprawdzałam kilka miesięcy temu: drogą lądową komunikacją publiczną nie ma możliwości :( . Wodą nie patrzyłam.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 25 Paź 2022 15:24 

Jest możliwość dojazdu z Nicei do Saint Tropez transportem publicznym, przetestowałam to osobiście 2 tygodnie temu :D
Z Nicei należy jechać pociągiem do Saint Raphael, koszt biletu w jedną stronę to 13,20 - 15 euro, w zależności od przewoźnika. Tam z dworca autobusowego odjeżdża autobus numer 7601 do Saint Tropez, bilet w jedną stronę kosztuje 3 euro, podobno można kupić obustronny za 5 euro, ale w kasie Pani powiedziała, że można go kupić tylko u kierowcy, a w autobusie, że tylko w kasie, więc chyba jak to we Francji, nikt nic nie wie. Jest to najtańsza opcja dojazdu, chociaż na pewno nie najszybsza, bo całość zajmuje trochę czasu, bo pociąg jedzie ok 50 min, później trzeba czekać na autobus, który odjeżdża co godzinę, a sam autobus jedzie też ok 1,5 godziny. Dworzec kolejowy i autobusowy w Saint Raphael są w tym samym miejscu, należy tylko przejść nad torami na drugą stronę.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
5 ludzi uważa post za pomocny.

#13 PostWysłany: 25 Paź 2022 15:34 

Loty: 16
Kilometry: 26 175
Ło matko czemu ta Francja nie rozwinie transportu publicznego między turystycznymi miejscowościami?
Gdzie patrzę to jest to straszna udręka. To co podałeś to już chyba jakieś ekstremum, ja szukałem też dojazdów z Bordeaux nad ocean i z Marsylii do okolicznych plaż, atrakcji - nigdzie nie ma bezpośrednich i tanich jak np. w Portugalii. Trzeba kombinować, szukać a na końcu bez samochodu często się nie da.

#14 PostWysłany: 26 Paź 2022 13:14 

niebieski
@lady_fantasy, więc jednak :) . Dzieki. Szukałam przez internet rok temu, nic nie pokazywało. :)
Co do transportu z Bordeaux nad ocean, to są pociągi i autobusy. Sama dotarłam do La Rochelle, Arcachon komunikacją publiczną. Na www.trainline.fr lub www.oui. sncf.fr mozna znaleźć połaczenia.
Z Marsylii kursują autobusy miejskie na plaże, a i spory region Prowansji można zobaczyć jadąc pociagamii/ lub autobusami. :)
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 26 Paź 2022 14:34 

Loty: 16
Kilometry: 26 175
ewaolivka napisał(a):
Co do transportu z Bordeaux nad ocean, to są pociągi i autobusy. Sama dotarłam do La Rochelle, Arcachon komunikacją publiczną. Na http://www.trainline.fr lub http://www.oui. sncf.fr mozna znaleźć połaczenia.

Przebijałem się przez to jakiś czas temu: pociąg ok, ale autobusy albo kursują raz dziennie, w weekendy w ogóle albo wyjazd z BOD wieczorem i powrót rano :/

ewaolivka napisał(a):
Z Marsylii kursują autobusy miejskie na plaże, a i spory region Prowansji można zobaczyć jadąc pociagamii/ lub autobusami. :)

Planowałem a może jeszcze planuję na 2023 Marsylię. Ale gdzie znajduję jakieś ciekawe miejsce poza centrum to nie da się dojechać prosto.
Poza tym nawet nie da się na ich stronach przeczytać nic po en, wszystko tylko po fr i strona i app.

Może za dużo wymagam, ale to po pobycie w LiS, gdzie pociągiem i busem można było dojechać wszędzie i kursują do 30 min, max 1h przez cały dzień od wczesnych godzin porannych do późnego wieczoru.

#16 PostWysłany: 26 Paź 2022 18:37 

niebieski
Masz trochę racji :) , Portugalię zwiedziłam z grubsza z góry na dół, komunikacją publiczną. Ale to w ciągu chyba 18 wyjazdów ;) .
Upieram się przy tym La Rochelle-jest b. malownicze i pociągi z Bordeaux częste (ale drogo, bo takie ceny u nich). I stamtąd kursuje miejski autobus na Saint-Martin-de-Re.
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 26 Paź 2022 18:52 

Loty: 42
Kilometry: 111 152
niebieski
Szukaj, pytaj Lazurowy Przewodnik. Tomek to skarbnica wiedzy.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 17 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości