Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 637 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 28, 29, 30, 31, 32
Autor Wiadomość
#621 PostWysłany: 18 Paź 2022 09:39 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Bedzie troche slodko i troche gorzko.
Za mna debiut na lotnisku GDN. Rewelacyjne rozwiazanie zerkasz na podloge i czerwona linia prowadzi do dworca PKP, kolejny kolor autobus, kolejny wyjscie do miasta - proste i doskonale rozwiazanie.
Bezproblemowe przejscie w razie sniegu, deszczu by komfortowo skorzystac z pociagu. Salonik dla piwowarow mozna powiedziec absolutny nr 1 w kraju.

Teraz troche goryczy. Zwłaszcza na podstawie obserwacji m.in. Szwedow i o dziwo bardzo duzej grupy Hiszpanow z ktorymi lecialem z Goteborga do Gdanska.
Jak nie wiadomo o co chodzi to pewnie chodzi o $$. Nie rozumiem dlaczego pociag z lotniska nie jezdzi bezposrednio do Gdanska Gł.
To troche tak jakby wsiadajac w Balicach dojezdzalo sie do Krakow Bronowice, a tam przesiadaj sie do pociagu do Kraków Głowny zgadujac ktory peron.
Druga sprawa w miniony weekend byla awaria/remont trakcji. Pociagi odjezdzaly wylacznie z jednego peronu. Czesc byla opozniona, czesc skasowana, w miedzyaczasie przyjezdzal inny pociag ktory nakladal sie z czasem odjazdu pierwonego pociagu plus opoznienie. Jeden kompletny chaos. Do tego w weekend nastepuje zmiana rozkladu jazdy. Kazdy z kierunkow rozklad na odrebnej kartce ma to swoje plusy i minusy.
Dwa rozklady na dni robocze i wolne w jedna strone dwa rozklady w druga strone plus identyczny komplet na kolejny dzien. Mina turystow bezcenna :D

Z saloniku patrzac na cala inwestycje kolejowa w okolicy lotniska wyglada na naprawde solidna i kosztowna, az dziw bierze, ze nie ma studenta ktory udziela informacji na miejscu, pomaga zakupic bilety, lub by juz byc najbardziej poprawnym politycznie kilku obywateli Ukrainy ktorzy posluguja sie jez. polskim/obcym ktorzy by pomagali przylatujacym.

Ogolnie lotnisko rewelacja :) czekam na kolejna wizyte
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

Słynny Babilon otwiera bramy dla turystów. Czy to będzie nowy hit dla podróżników? Słynny Babilon otwiera bramy dla turystów. Czy to będzie nowy hit dla podróżników?
TOP❗ Bezpośrednie loty na Kanary od 124 PLN (w jedną stronę) TOP❗ Bezpośrednie loty na Kanary od 124 PLN (w jedną stronę)
#622 PostWysłany: 18 Paź 2022 10:17 

Loty: 104
Kilometry: 216 006
niebieski
@correos kiedyś pociągi pkm jadące przez lotnisko jechały z dworca głównego. Od dłuższego czasu jest remont w tamtych okolicach, więc trzeba jeszcze trochę poczekać na powrót pkmki na główny.
 Profil Relacje PM off  

#623 PostWysłany: 18 Paź 2022 11:26 
Awatar użytkownika

Loty: 367
Kilometry: 570 014
platynowy
@correos ciekawe uwagi i tu się zgadzam.
W związku z trwającym remontem trakcji na przystanku PKM Lotnisko gdzie pociągi w obu kierunkach (a właściwie w 3 ;) ) odjeżdżają z jednego peronu należałoby "postawić" tam 1-2 osoby w kamizelkach PKM, które informowałyby zagubionych turystów co i jak. Siedziba PKM mieści się na przystanku Matarnia czyli (aktualnie) 1 przystanek od lotniska ;)

Sam byłem świadkiem wielu pomyłek podróżnych, którzy odkrywali, że jadą w stronę przeciwną niż chcieli :(

Image
 Profil Relacje PM off  

#624 PostWysłany: 18 Paź 2022 11:37 

srebrny
Niestety temat kolejki na GDN był zawsze słaby. Nie wiem jak teraz wygląda kwestia z remontem, bo już dawno tam nie byłem ale nawet przed remontem był problem, aby dojechać z/na lotnisko z Gdyni czy Sopotu. Tylko wybrane (bardzo niewiele) składy jeździły bezpośrednio, reszta z przesiadką we Wrzeszczu, który nigdy nie był dobrze oznakowany. Szczerze powiem to nie wiem dlaczego na lotnisku można było nakleić na podłodze naklejki kierujące w odpowiednie miejsca, a na dworcu już zupełnie zapomniano o pasażerach, często niewładających polskim. Wygląda to trochę tak, że wszyscy się chwalą, że jest kolejka na lotnisko, a w praktyce nie jest to tak cudowne rozwiązanie jak mogłoby się wydawać. W szczególnosci mogłoby się tak wydawać pasażerom zagranicznym, którzy na hasło "kolejka, czyli prawie metro na lotnisko" zapewnie wyobrażają sobie to zupełnie inaczej...
 Profil Relacje PM off  

#625 PostWysłany: 18 Paź 2022 15:35 

Loty: 1077
Kilometry: 1 066 372
platynowy
Fakt, dojazd z/do Gdyni to porażka. Pociągi jeżdżą rzadko. A jak się "późno", czyli jakoś po 20-ej przyleci, to już bez szans bezpośrednio, tylko dookoła przez Wrzeszcz, co pod względem czasowym mija się z celem.
Jakiś czas temu miałem też przypadek, że pociąg z Gdyni po prostu nie pojechał. Najpierw była informacja o 10-minutowym opóźnieniu, a potem rozpłynął się w eterze. Gdyby ktoś jechał na styk, to miałby duży problem.
tropikey lubi ten post.

#626 PostWysłany: 01 Lis 2022 01:15 

srebrny
Albo ja na stare lata zbetoniałem, albo za długo żyłem za komuny, gdzie o takich udogodnieniach jak panowie w kamizelkach można było pomarzyć, więc trochę śmieszą mnie takie sugestie, bo i tych panów w kamizelkach uważałem za coś dziwnego, a jak się pojedzie na Zachód, gdzie rozpieszczonym dobrobytem masom trzeba wszystko pokazać palcem, to panowie w kamizelkach potrafią wkurzyć, bo z reguły mają klapki na oczach (czego boleśnie doświadczyłem w Norwegii, bo oni słabo znali kraj i alternatywne opcje, a o skokach narciarskich nie słyszeli). Kursowanie pociągów do Gdańska Głównego obecnie rozpirzyłoby logistykę na głównej linii - po remoncie być może. A Szwedzi to cywilizowany naród - ich przesiadki nie bolą.
Natomiast z Gdyni czy Sopotu faktycznie za rzadko. Będąc zimą w Jelitkowie chciałem się przejechać turystycznie do Gdyni przez lotnisko i czas podróży wyszedł mi na pół dnia. Słabo.
 Profil Relacje PM off  

#627 PostWysłany: 01 Lis 2022 22:09 
Awatar użytkownika

niebieski
Pisałem o tej kolejce nie raz. To taki niby detal, ale porusza szerszy problem skomunikowania lotniska, w niektórych godzinach odcięte zupelnie. Tym bardziej że sporo lotów startuje o 6 tej rano.
Jako ciekawostkę, podczas nocki z czwartku na piątek, nie dość że przywiało kilka samolotów extra bo w Wwie mgła była, to jeszcze był próbny alarm, z gatunku "proszę nie wychodzić, to tylko test". Fajnie, tylko się syrenka zacięła i dobrą chwilę trwało zanim wyłączyli. O spaniu można było zapomnieć...
No i wstyd dla Avis. Chyba jedyna wypożyczalnia która mam w pompie większość przylatujących, patrząc na godziny pracy. Brawo wy.

#628 PostWysłany: 21 Lip 2023 19:52 

Loty: 6
Kilometry: 12 016
srebrny
Czy bilety na komunikację miejską są podzielone na autobus, trolejbus itp? Bo tak jest np w moBILET, dzwoniłem do nich ale nic nie wiedzą, na stronie "Gdańska" nie ma takiego podziału.
 Profil Relacje PM off  

#629 PostWysłany: 21 Lip 2023 20:06 

platynowy
Trolejbusem przez Gdańsku raczej nie pojeździsz.
Ale na autobusy i tramwaje bilet jest jeden.
 Profil Relacje PM off  

#630 PostWysłany: 21 Lip 2023 20:06 

niebieski

Profil Relacje PM off
samaki9 lubi ten post.

#631 PostWysłany: 26 Lut 2024 01:44 

Loty: 140
Kilometry: 236 052
niebieski
Z centrum Gdyni jak najłatwiej się dostać na lotnisko? Transportem publicznym.
 Profil Relacje PM off  

#632 PostWysłany: 26 Lut 2024 02:09 

niebieski
Najlatwiej PKM
 Profil Relacje PM off
Zeus uważa post za pomocny.

#633 PostWysłany: 27 Lut 2024 13:40 

Loty: 140
Kilometry: 236 052
niebieski
Rozklad PKM znajdę w internecie.nie mogę teraz sprawdzić
 Profil Relacje PM off  

#634 PostWysłany: 27 Lut 2024 13:57 

platynowy
@77kylo To jest pytanie, czy stwierdzenie? Jeżeli pytanie, to tak, rozkład możesz znaleźć w internecie.
Zeus lubi ten post.

#635 PostWysłany: 27 Lut 2024 16:14 

srebrny
Jednym z niewielu rozkładów, jakie w Polsce można zawsze znaleźć i to z 99%*) pewnością, są rozkłady kolejowe.

*) - 99%,bo raz mi się zdarzyło, że pociąg nie przyjechał.
 Profil Relacje PM off  

#636 PostWysłany: 27 Lut 2024 19:33 

platynowy
Ja też raz miałem tak, że nie przyjechał pociąg z Gdyni na lotnisko i musiałem czekać na kolejny. Na szczęście miałem zapas.

#637 PostWysłany: 28 Lut 2024 13:19 

srebrny
U mnie było bardziej skomplikowane. Po prostu PR odwoływało pociągi na odcinku Opoczno - Tomaszów Maz., zastępując je autobusem, żeby przerzucić szynobus na linię sezonową do Spały. Tylko zapomnieli o tym poinformować. Widziałem, że jedzie jakiś autobus, ale skąd miałem wiedzieć co to (w lesie, na stacji Bratków). I na infoliniach też nic nie wiedzieli, a z braku zasięgu internetu nie dało się nic zrobić z biletami. No to przyjechał po mnie brat samochodem (z Warszawy) i poprosiłem o zwrot kosztów, za paliwo i flaszkę dla kierowcy. Odpisali, że bez rachunków nie mogą, ale że to jedyny pociąg, oddadzą w drodze wyjątku za bilet i paliwo. A trzeba było, jak cywilizowany szlachcic, pojechać taksówką i miałbym rachunek.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 637 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 28, 29, 30, 31, 32

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość