Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 141 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Następna
Autor Wiadomość
#121 PostWysłany: 04 Lip 2022 09:01 
Awatar użytkownika

platynowy
@kacper451 tak, praktycznie to z RomaPass korzystamy z biletów na Forum Romanum + Panteon + Koloseum, jako jeden kombo i Villa Borghese :)

Kosztuje 52€ i z moich wyliczeń powinno się zwrócić na samym przejazdach + ww. atrakcje. Zastanawia mnie tylko Watykan, gdyż nie wiem jak on jest biletowany (poza muzeum).
 Profil Relacje PM off  

🚨Ferie w karaibskim LUKSUSIE ✨Loty i 5⭐ hotel w Meksyku za 3323 PLN 🤯🌴 🚨Ferie w karaibskim LUKSUSIE ✨Loty i 5⭐ hotel w Meksyku za 3323 PLN 🤯🌴
Słońce, plaża i all inclusive 🌴☀️ Tydzień w 4* hotelu w Turcji od 2299 PLN 🏖️ Słońce, plaża i all inclusive 🌴☀️ Tydzień w 4* hotelu w Turcji od 2299 PLN 🏖️
#122 PostWysłany: 04 Lip 2022 09:08 

platynowy
Jest jeszcze jedna karta, tylko online chyba nie dostępna albo w już w ogóle nie dostępna.

https://www.rzym.it/pakiet-turystyczny- ... ican-rome/

przejrzyj dobrze ta stronę jest full multum informacji, możesz tez napisać do prowadzącego, odpowiada, prywatnie czy komentarzach
 Profil Relacje PM off
MTalma lubi ten post.

#123 PostWysłany: 04 Lip 2022 09:22 
Awatar użytkownika

platynowy
@kacper451 działa:

https://www.omniavaticanrome.org/en/car ... a-card-72h
 Profil Relacje PM off
kacper451 lubi ten post.

#124 PostWysłany: 16 Lis 2022 20:06 

niebieski
Cześć.

Padło i na mnie, że się wraz z partnerką wybieramy do Rzymu.
We Włoszech bywałem, ale bardziej na północy. W Rzymie jeszcze nigdy.
Lecimy w niedzielę 20.11, przylot na Ciampino 15:15
Wylot w środę 23.11 również z Ciampino o 18:40.

Potrzebuję małej pomocy, rzutu oka na nasz plan. W sumie to może ciężko to nazwać planem. Wyszło tak że zakupiliśmy bilety do Muzeów Watykańskich na wtorek 22.11 na godzinę 13.

Dzień 1, przylot o 15:15. Mam nadzieje że uda się dotrzeć na mieszkanie na 17:30. Mieszkamy nieopodal Bazyliki Św. Jana na Lateranie.
- udać się na jakieś jedzenie na Zatybrze, a następnie myślałem aby się udać pod Schody Hiszpański i fontannę di Trevi.
Z tego co widzę to komunikacja między tymi miejscami jest średnia. Czy takie połączenie miejsc jest ok, czy lepiej udać się na jedzenie gdzieś bliżej ww. atrakcji, czy może zostawić to Zatybrze i na wieczorny spacer udać się gdzieś indziej?

Dzień 2:
- na ten dzień planuję spacerowe zwiedzanie Rzymu, bez żadnych biletowanych wstępów. Wszystkie atrakcje tylko z zewnątrz. (To taka ogólna koncepcja, jak gdzieś się okaże że warto wydać parę euro i będzie czas, to nie ma problemu). Przejść się koło Koloseum, Palatyny, Forum Romanum, Kapitol, Plac Wenecki, Panteon. Nie wiem ile taki spacer zajmie. Pewno nie będziemy się spieszyli, może na jakąś kawę gdzieś siądziemy, pewno będziemy chcieli coś też zjeść.
Czy macie jakieś uwagi do tego dnia? Co jeszcze można tutaj dołączyć? Wydaje mi się że czasu powinno jeszcze starczyć aby coś obejrzeć.(Mam na liście parę miejsc, jak starczy czasu to tam się do nich udamy).

Dzień 3: Jak wspomniałem na wstępnie, mamy na ten dzień bilety na 13. do Muzeów Watykańskich. Jedna z moich koncepcji tego dnia jest taka:
- 7. rano Bazylika Św. Piotra wraz z wejściem na kopułę. Też nie wiem ile czasu nam to zejdzie. Do 13 mamy chwilę czasu jeszcze. Myślałem o Zamku Świętego Anioła. Też tylko z zewnątrz i moście Św. Anioła. Może do tego jakaś kawa i śniadanie. O 13 te muzea, więc pewno wyjdziemy z nich koło 17. Tutaj jakieś jedzenie (gdzie?)

W sumie o każdy z tych dni chciałbym Was zapytać gdzie warto w Rzymie udać się wieczorem? To końcówka listopada więc będzie już ciemno.

Dzień 4: Wylot o 18:40. Mamy chwilę, co warto jeszcze tego dnia na spokojnie zobaczyć? Możliwe że będziemy wtedy chodzić już z plecakami, bierzemy tylko bagaże podręczne.

Zdaję sobie sprawę że nie zobaczę w tak krótkim czasie wszystkiego, ale chciałbym zobaczyć najważniejsze zabytki, zjeść dobrą pizzę i makaron! :D

Czy w Rzymie będą już jakieś jarmarki świąteczne w tym czasie?
 Profil Relacje PM off  

#125 PostWysłany: 16 Lis 2022 22:07 

Loty: 42
Kilometry: 111 152
niebieski
Rzym, wbrew pozorom, nie jest wielki. Dla nas hitem było Zatybrze na powolne łażenie bez celu.
Wyznacz sobie na googlu trasę z buta między atrakcjami w poszególnych dniach i do tego dopasuj czas na zwiedzanie atrakcji.
Watykan i nic więcej, bo dostaniesz oczopląsu. Na kopułę była kolejka. Niemała.
Jedni więcej czasu spędzą w muzeach, inni sącząc wino przy fontannach czy na innym placu lub ogrodzie.
 Profil Relacje PM off  

#126 PostWysłany: 19 Maj 2023 11:24 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 259
Kilometry: 313 227
O Rzymie napisano już tyle że nie będę polecał klasyków, ale ilekroć jestem w tym mieście to staram się zobaczyć coś nowego.
Polecam dwie miejscówki z fajnym widokiem, takie żeby usiąść, napić się wina i popatrzeć na panoramę Watykanu i Rzymu, obie blisko metra:

1. Monte Ciocci - Belvedere: 41.905040929957316, 12.441609529752892
2. Piazzale Socrate: 41.912522979261176, 12.447776729586336

Obie fajne, ale przy drugiej po drodze jest supermarket Conad gdzie można kupić winko. Żeby była jasność, nie są to jakieś "must see" które należy zaliczyć podczas pierwszej wizyty, raczej miejsca które można odwiedzić przy kolejnych odwiedzinach Rzymu
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
olajaw uważa post za pomocny.

#127 PostWysłany: 23 Lis 2023 13:23 

Cześć, chciałby się Was doradzić w kilu kwestiach, do Rzymu lecę na tydzień, przełom stycznia i lutego, loty oraz nocleg (okolice Piazza Vittorio Emanuele II) już zaklepane. Jadę z rodziną - czyli 2 rodziców, 3 dzieci (2 ,8, 11 lat).
Z racji powyższego wiem, że tryb szybko szybko odpada, a co za tym idzie czy jest sens kupowania Roma Pass? Z komunikacji zbiorowej raczej będziemy korzystać okazyjnie, a zwiedzanie będzie rozłożone na dłuższy czas.
Drugie pytanie, mam w głowie zobaczenie Ostia Antica oraz dojechanie na wybrzeże. Z racji, że będę na miejscu również w pierwszą niedzielę miesiąca myślałem, żeby tutaj "zaoszczędzić" na biletach wstępu. Boję się, przeznaczyć ten dzień na Koloseum, pomimo "większej" oszczędności na biletach, z racji możliwych tłumów na wejściu, czy jest to słuszna koncepcja?
Czy zwiedzanie większości atrakcji jest wygodne patrząc przez pryzmat pchanego wózka, czy lepiej mieć jakieś nosidło (ewentualnie czy można gdzieś wózek na chwilę zostawić).
Na tą chwilę chyba ostatnia kwestia, czy macie jakieś opracowane trasy na zwiedzanie z dzieciakami i ewentualne porady wskazówki?
 Profil Relacje PM off  

#128 PostWysłany: 23 Lis 2023 16:36 

niebieski
Byliśmy w Rzymie z dziećmi tyle, że najmłodsze miało 14 lat.
Nie podejmę się doradzać w tej kwestii.
Myślę, że te najmłodsze niewiele z tego zwiedzania wyniosą.
Skupiłbym się na podziwianiu miasta i ominął muzea, jeżeli priorytetem są dzieci.
 Profil Relacje PM off  

#129 PostWysłany: 23 Lis 2023 18:12 
Awatar użytkownika

Loty: 127
Kilometry: 182 849
niebieski
W Rzymie jest mnóstwo interesujących miejsc dostępnych bezpłatnie przez cały czas np. Fontanna di Trevi, schody hiszpańskie, Piazza Navona, Piazza del Popolo, Campo de Fiori, ruiny Lago de Argentina, ołtarz ojczyzny, kolumna Trajana i sąsiednie Fora Augusta i Trajana, które doskonale widać z ulicy oraz bazylika św. Piotra i liczne inne kościoły. I moim zdaniem to na nich warto się skupić w ramach spokojnego zwiedzania razem z dziećmi.
Jednak Koloseum jest tak charakterystycznym miejscem, że warto je zobaczyć. Ośmioletnie dziecko powinno już zachować takie wspomnienia, a tym bardziej jedenastoletnie. I tu oczywiście słusznie przewidujesz, że w dni bezpłatnego zwiedzania jest mnóstwo chętnych. Gdzieś przeczytałam, że do Koloseum jest wydawanych po 3000 bezpłatnych biletów na godzinę, a i tak są do niego wielkie kolejki.
Uważam, że w pierwszą niedzielę miesiąca lepiej jest zwiedzić coś innego np. Termy Dioklecjana wchodzące razem z 3 innymi miejscami w skład Museo Nazionale Romano. Tam są liczne zbiory sztuki antycznej, ale też makiety czy filmy z animacjami pokazujące jak obecne ruiny wyglądały w czasach swojej świetności - to może być całkiem interesujące dla dzieci.
 Profil Relacje PM off
Kri$ lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#130 PostWysłany: 06 Lip 2024 12:07 

Kashpir napisał(a):
@Dziewon ... Z Watykanu możesz iść z buta - Castel Sant Angelo, Schody Hiszpańskie, Piazza Navona, Panteon, fontanna di Trevi, Koloseum i stamtąd na stację Termini (wujek google mówi, że to ok. 8 km).

Fajna trasa, będę na 2 dni w Rzymie (26-27.07) i chyba się nią przejdę :)

Mam jeszcze pytanie o bilety wstępu. Gdzie kupujecie wejściówki? Na co warto z tego? Chyba chciał bym zobaczyć Bazylikę św. Piotra i Koloseum. Gdzie kupić wejściówki? Są jakieś oficjalne strony czy sami pośrednicy z internetu?
Coś warto dołożyć z wejściówek? Z góry dziękuję
 Profil Relacje PM off  

#131 PostWysłany: 06 Lip 2024 13:56 

Loty: 22
Kilometry: 24 891
Z córką w zeszłym roku w ciągu jednego dnia na spokojnie zrobiliśmy trasę Termini - Coloseum - Circus Maximus - Usta Prawdy - bazylika Santa Maria in Ara Coeli - Kapitol - fontanna Di Trevi - schody hiszpańskie - Watykan - Piazza Navona- Panteon - Termini. Wszystko z buta. Po drodze jeszcze zdążyliśmy zjeść obiad :) . Wstęp do katedry świętego Piotra jest bezpłatny, jedynie trzeba odstać do kontroli bezpieczeństwa.
 Profil Relacje PM off
Kri$ lubi ten post.

#132 PostWysłany: 06 Lip 2024 17:37 

Dzięki. Ja właśnie z córka (14 lat) jadę. Taki spontan trochę. Loty, noclegi i transport już jakoś ogarnąłem. Pozostał mi "plan" zwiedzania. Wiadomo że 2 dni to mało, ale też bym chciał trochę jej pokazać i zainteresować na przyszłość. Nie chcę dziecka zamęczyć (i tak upały dadzą nam w kość). To ma być fajny trip na zachętę następnych wycieczek.
Z tego co piszesz to chyba tylko do Coloseum będę szukał biletu, skoro do bazyliki jest bezpłatne wejście.

Ostatnio edytowany przez dmirstek, 06 Lip 2024 21:50, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika, jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

#133 PostWysłany: 09 Sie 2024 12:29 

I jakie masz wrażenia po wypadzie z córką?
 Profil Relacje PM off  

#134 PostWysłany: 21 Lis 2024 16:33 

niebieski
W lutym będę jechał pociągiem z Neapolu do Wenecji przez Rzym.
Mógłbym sobie zrobić 3-4h przerwę. Zostawić bagaże na stacji i ruszyć na krótkie zwiedzanie.
Czy jest sens? Czy dam radę coś dobrego zjeść w tym czasie?
 Profil Relacje PM off  

#135 PostWysłany: 21 Lis 2024 16:45 

niebieski
https://italia-by-natalia.pl/?s=rzym

Coś tam znajdziesz...
 Profil Relacje PM off
skipperek lubi ten post.

#136 PostWysłany: 21 Lis 2024 17:04 

niebieski
Roma termini to olbrzymia stacja. Wyjscie z pociągu, znalezienie przechowalni, pare minut w kolejce, znalezienie metra i zakupow biletów lub znalezienie wyjscia na miasto to jakieś pół godziny....
tuż przy dworcu nic nie ma wiec kawałek z buta cie czeka na stare miasto albo np 2 stacje metrem aby zobaczyc Koloseum.
Moim zdaniem nie warto. Byłem w weekend, mimo że to low season i sporo miejsc w remoncie to i tak tłumy na mieście. Poza tym Rzym to nie Beavouis żeby obskoczyc w 3h, prędzej 3 dni potrzeba 😃
 Profil Relacje PM off  

#137 PostWysłany: 21 Lis 2024 18:16 
Awatar użytkownika

niebieski
@skipperek czy to byłby pierwszy raz w Rzymie?
Jeśli tak, to moim zdaniem warto, choćby na zachętę do dłuższej wizyty ;)
Załączam przykładową trasę, do zrobienia pieszo i ew. powrót metrem: Bazylika Santa Maria Maggiore, potem jakaś pizzeria z pizzą na wynos, która i tak będzie lepsza od 90% tych dostępnych w Polsce, runda wokół Koloseum i już...

Załączniki:
Termini.jpg
Termini.jpg [ 464.1 KiB | Obejrzany 1069 razy ]

Tylko wtedy, gdy się śmieję...
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#138 PostWysłany: 21 Lis 2024 18:19 
Awatar użytkownika

Loty: 430
Kilometry: 743 690
niebieski
Oczywiście, że warto. Byłam w Rzymie kilkanaście razy, ostatnio nawet wczoraj, i mimo tego że dzień był deszczowy, mając właśnie 4h przeszłam w dwie strony trasę od Koloseum do Panteonu, (w którym spędziłam dobre pół godziny), po drodze zahaczyłam o dwa inne bardzo ładne kościoły, powłóczyłam się po uliczkach, wypiłam kawę, a na koniec jeszcze mi została prawie godzina, którą wykorzystałam na wypicie karafki wina w cudnej knajpce. Mimo złej pogody spędziłam super popołudnie.

Jest kilka przechowalni bagażu tuż przy Termini, korzystałam kilka razy, opłata kilka euro za cały dzień. Żeby tam dojść z dworca potrzebujesz dosłownie parę minut.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#139 PostWysłany: 21 Lis 2024 18:33 
Moderator forum
Awatar użytkownika

skipperek napisał(a):
Czy jest sens? Czy dam radę coś dobrego zjeść w tym czasie?

Zdecydowanie warto, chociaz na chwilkę.
Z dworca do Kolosuem są raptem 2 stacje metra. Przejazd zajmie Ci 15 min. Rzucisz sobie jeszcze okiem na Forum Romanum, które jest tuż obok.
Wracaj pieszo na dworzec ulicą via Cavour lub równoległą via Urbana, na których jest kilka dobrych restauracji i pizzerii. Spokojnie 3-4 godziny wystarczą.
skipperek lubi ten post.

#140 PostWysłany: 21 Lis 2024 18:53 

Loty: 203
Kilometry: 691 388
niebieski
@skipperek
Podzielam zdanie tych, którzy Cię zachęcają do spaceru po Rzymie. Jak pokazał @Stasiek_T Bazylika Santa Maria Maggiore (jedna z 4 tytularnych bazylik papieskich) jest dosłownie obok Termini, a po drodze, idąc z Koloseum jest jeszcze kościół Św Piotra w Okowach (San Pietro in Vincoli) ze słynnym dziełem Michała Anioła - rzeźbą Mojżesza (z charakterystycznymi jakby rogami na czubku głowy). Jako satysfakcjonujące minimum warto odwiedzić przynajmniej Santa Maria Maggiore, skoro masz prawie 4 godziny a bazylika jest kilka minut piechotą od Termini.
 Profil Relacje PM off
skipperek lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 141 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość