Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 37 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 10 Sie 2020 11:59 
Awatar użytkownika

niebieski
Wczoraj wróciliśmy z Sycylii. W planach mieliśmy rejs na Stromboli jednak i tym razem musieliśmy zrezygnować, gdyż ze względu na mocną aktywność wulkaniczną wejście na wulkan jest ograniczone tylko do wysokości 300 m npm
 Profil Relacje PM off  

Wakacje w Maroku z widokiem na Atlantyk 🌊🏖️ Tydzień w 4* hotelu z wyżywieniem za 2663 PLN ✨ 🥯 Wakacje w Maroku z widokiem na Atlantyk 🌊🏖️ Tydzień w 4* hotelu z wyżywieniem za 2663 PLN ✨ 🥯
Ksamil 🌊 Albańskie „Malediwy” na start wakacji za 874 PLN 🤯 Loty + hotel i samochód na cały wyjazd 🏖️😍 Ksamil 🌊 Albańskie „Malediwy” na start wakacji za 874 PLN 🤯 Loty + hotel i samochód na cały wyjazd 🏖️😍
#22 PostWysłany: 16 Gru 2021 15:03 
Awatar użytkownika

Loty: 1021
Kilometry: 2 237 131
HON fly4free
czy w terminalu w Milazzo bez problemu można kupić bilety na już? Nie wiem kiedy dokladnie dojadę, a promy dość często kursują i nie chciałbym czekać zbyt długo lub się spóźnić kupując online.

#23 PostWysłany: 16 Gru 2021 16:53 

niebieski
Raczej nie powinno być problemów, byleby tylko pogoda była, bo przy złej rejsy są odwoływane.
 Profil Relacje PM off
cart lubi ten post.

#24 PostWysłany: 16 Gru 2021 17:48 

niebieski
Na pewno nie będzie problemów. Byłam 3 lata temu, miałam kupiony bilet na tańszy prom, ale się spóźniam i musiałam kupić w kasie na kolejny, droższy. Na Vulcano.
Świetne miejsca :)
 Profil Relacje PM off
cart lubi ten post.

#25 PostWysłany: 28 Gru 2021 21:25 
Awatar użytkownika

Loty: 1021
Kilometry: 2 237 131
HON fly4free
Bilet z marszu kupiłem bez problemu. 31 euro RT na Lipari. Vulcano zamknięte z powodu aktywności wulkanu (nie chcieli sprzedać mi biletu, a faktycznie dymił), ale szybki prom i tak tam przypływa i chyba służy jedynie lokalesom. Przed wejściem na prom sprawdzana jest temperatura i paszport covidowy.
Na Lipari miałem 5h. Poszedłem z buta ponad 2.5 km do punktu widokowego Belvedere Quattrocci (ochy i achy). Złapałem szybko stopa w dół.
Potem poszedłem na punkt widokowy obok obserwatorium na południowym krańcu wyspy (końcówkę podrzucił mnie autobus za darmo). Tu były wspaniałe widoki na dymiące Vulcano. Wróciłem pieszo i zwiedziłem jeszcze twierdzę z katedrą. Z powrotem paszportu covidowego nie sprawdzali.
Szybki prom płynie godzinę i przy spokojnym morzu nawet za bardzo nie trzęsie.
Szkoda mi nieodwiedzonego Stromboli, ale nie dało się tego logistycznie zrobić. Rejsy turystyczne obecnie nie kursują.
ewaolivka lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#26 PostWysłany: 26 Maj 2022 02:27 

niebieski
Byłem teraz w majówkę na Wyspach Liparyjskich. Jakby ktoś się nastawiał na wulkany i fajerwerki to obecnie nadal wszystko pozamykane, mimo że aktywność Stromboli wg mieszkańców była w ostatnich tygodniach najmniejsza od lat. Dlatego jakby ktoś planował wycieczkę z Milazzo "Stromboli by night" czyli tam i z powrotem tylko żeby zobaczyć fajerwerki z morza, to może się ostro przeliczyć. My wzięliśmy łódkę wieczorem ze Stromboli, i czekając ok. 1h na morzu udało się zobaczyć jedynie 3 wybuchy, które nasz kapitan określił jako "malutkie". Wcześniej chodząc po wyspie blisko szczytu można było zobaczyć "pierdy" dymu oraz okazjonalnie usłyszeć wybuch (pewnie od odrywanych skał gdzieś w kraterze), i to tyle.
Szlak na Vulcano zamknięty, można jedynie skorzystać przy wyjściu z promu z gorących błot.

ALE i tak zdecydowanie warto odwiedzić W-y Liparyjskie, moim zdaniem to najlepsze miejsca z wycieczki na Sycylię. Fenomenalne widoki z Lipari, które warto objechać skuterkiem. Za 20e, jakieś 4-5h dookoła z wieloma przystankami na zdjęcia, zaraz po wyjściu z portu na lewo są 3 wypożyczalnie, których nie da się nie zauważyć i wszystkie mają takie same ceny. Szczególnie widoki z północno-zachodniego narożnika wyspy (na Salinę) oraz z południowego punktu widokowego na Vulcano robią największe wrażenie. Do tego przy idealnej pogodzie- błękitnym niebie i turkusowej wodzie naprawdę opad szczeny :)

Stromboli to z kolei jedno z najbardziej unikalnych miejsc w Europie, w jakim byłem. Samotny stożek wulkaniczny na środku morza, brak komunikacji samochodowej (same tuk-tuki i skuterki), brak oświetlenia ulicznego (nocą trzeba chodzić z pochodnią :D ), a do tego karabinierzy jeżdżący... melexami. Dookoła fajne, małe knajpki i kawiarenki (można zjeść super pizzę neapolitańską w pizzeri Da Giovanni), a oprócz tego sporo szlaków na krótkie wycieczki po górach (niestety obecnie max do 300m n.p.m., stoją tabliczki zakazujące iść dalej). Co do zobaczenia wybuchów lawy to można zaryzykować i popłynąć na wycieczkę łódką wieczorem o zachodzie słońca (czerwony zachód nad morzem niesamowity) za 25e, ale jak już pisałem obecnie wrażenia raczej średnie. Za to wieczorną wycieczkę pod wulkan z przewodnikiem stanowczo odradzam, można to zrobić samemu, droga z miasta praktycznie aż do punktu widokowego u góry powyżej restauracji Osservatorio (pn.-zach.) jest wybrukowana, idzie się ok. godzinę z okolic portu.

Nie trzeba czekać do czerwca na rejsy turystyczne, cały czas pływają duże, wolne i tanie promy samochodowe Siremar lub szybkie i nieco droższe łodzie/wodoloty od Libertylines. Pływają raczej tymi samymi trasami tzn. nie ma np. bezpośrednich z Milazzo do Stromboli, tylko i tak zawsze staje na prawie wszystkich wyspach po drodze. Z tego powodu rejsy trochę trwają mimo małych odległości, ale i tak libertylines jest zawsze przynajmniej 2x szybsze niż Siremar i raczej w żadnym wypadku bym się nie decydował na ten duży prom, bo różnica w cenie to parę euro a oszczędność czasu jest znacząca.
5 ludzi lubi ten post.
4 ludzi uważa post za pomocny.

#27 PostWysłany: 18 Wrz 2024 13:57 

złoty
Orientuje się ktoś, czy i ewentualnie jaka jest różnica w cenie biletów na promy Liberty Lines albo Siremar między kupowaniem przez stronę internetową a na miejscu w porcie?
Na stronie nie ma żadnej informacji o kupowaniu biletów w porcie.
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 18 Wrz 2024 20:13 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Ta sama cena
 Profil Relacje PM off
meczko uważa post za pomocny.

#29 PostWysłany: 01 Sie 2025 12:28 

Czy ktoś płynął może na Wyspy Liparyjskie z Capo d’Orlando i poleca?

Znalazłem tylko to, ale mają słabe opinie: https://visitsicilytours.com/en/excursi ... da-38.aspx

Ma ktoś doświadczenia z Minicruises Tarnav z Milazzo? A może lepiej po prostu samemu to ogarnąć i kupić bilety z Liberty Lines?

#30 PostWysłany: 01 Sie 2025 13:20 

złoty
Doświadczenia z Tarnav nie mam, ale na ich stronie i po nazwie widać, że to jest po prostu operator oferujący wycieczki na wyspy dla turystów.
Liberty Lines to zwykła linia promowa, transport publiczny. Można kupować bilety w dowolnej konfiguracji, w jedną stronę i powrotne.
Kupowanie biletów na Liberty Lines jest banalnie proste, zarówno przez internet, jak i w kasach biletowych (cena jest ta sama).

Pytanie, co cię interesuje - przepłynięcie na wyspy i spędzenie tam jakiegoś czasu (kilku dni?), co bardzo polecam, czy tylko jednodniowa wycieczka?
 Profil Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 05 Sie 2025 23:00 

Ze względu na ograniczony czas chcielibyśmy się zamknąć w jednym dniu, więc chyba najlepsza byłaby jednodniowa wycieczka. Tylko pytanie czy najlepiej sobie obrać dwie wyspy i zwiedzić je na własną rękę kupując bilety przez Liberty Lines czy może szukać czegoś zorganizowanego? Jeśli to pierwsze, to jak najlepiej poruszać się już bezpośrednio na wyspach?

#32 PostWysłany: 06 Sie 2025 14:19 

niebieski
Zdecydowanie polecam przynajmniej jedną podróż standardowym promem, ponieważ Liberty to pływająca trumna z niewiarygodnie brudnymi oknami i brakiem możliwości wyjścia na zewnątrz, aby zrobić jakiekolwiek zdjęcia,
 Profil Relacje PM off  

#33 PostWysłany: 06 Sie 2025 15:40 

złoty
Na jeden dzień to chyba lepiej coś zorganizowanego. Odwiedzenie dwóch wysp publicznym promem w jeden dzień jest wykonalne, ale to byłby lekki sprint i konieczność sporej selekcji miejsc do zobaczenia.
Ja byłem na Lipari i Vulcano, przy czym na Lipari spędziliśmy kilka dni, a na Vulcano popłynęliśmy z Lipari na jednodniową wycieczkę. Na Vulcano można wyjść na wulkan na piechotę wychodząc z portu. Lipari jest rozległa, żeby na szybko coś zobaczyć poza samym miasteczkiem Lipari (zresztą bardzo ładnym), trzeba byłoby pożyczyć w porcie samochód albo zatrudnić taksówkarza.
Jednodniowe zorganizowane wycieczki powinny mieć w planie też Stromboli, przynajmniej obejrzenie z morza.
 Profil Relacje PM off  

#34 PostWysłany: 07 Sie 2025 10:43 
Awatar użytkownika

Loty: 328
Kilometry: 456 296
niebieski
Dokładnie, na Vulcano oprócz wejścia na wulkan jest fajna plaża z ciepłymi siarkowymi bąbelkami i nic więcej. Basen z gorącym siarkowym błotkiem niestety zamknięty. Na Lipari oprócz faktycznie ładnego starego miasta jest jeszcze bardzo fajne Muzeum Archeologiczne.

#35 PostWysłany: 25 Gru 2025 20:54 
Awatar użytkownika

platynowy
Czy ktoś się może orientuje, czy rejsy turystyczne na Wyspy Liparyjskie (szczególnie na Stromboli o zmroku :D ) odbywają się w połowie marca?

Rozważam wybranie się tam w trakcie pobytu na Sycylii - i chyba taki turystyczny rejs byłby relatywnie najtańszą opcją (ceny noclegów tak na Stromboli, jak i na Lipari nieco mnie poraziły), ale strony pośredników pokazują dostępne terminy dopiero na kwiecień. A rezygnować z Wysp Liparyjskich też nie chcę. Czy ktoś ma może pomysł, jak to sensownie zrobić?

(chwilowo, jeśli rejsów turystycznych nie ma, pomyślałem nad taką opcją:
dzień 1:
pociąg z Palermo do Milazzo
nocleg w Milazzo

dzień 2:
wypłynięcie rano z Milazzo
przystanek na Vulcano lub Lipari (ok. 6h)
prom na Stromboli; zachód słońca pod wulkanem :D

nocleg na Stromboli

dzień 3: Stromboli; popołudniowy prom ze Stromboli do Milazzo, wieczorny powrót do Palermo)

https://www.facebook.com/zamiedzaidalej
 Profil Relacje PM off  

#36 PostWysłany: 09 Maj 2026 23:21 

złoty
Stromboli;-Ja polecam zabrać ze sobą pizze na góre i coś do picia ,latarka sie przydaje(nie taka z telefonu),jeśli ktoś wraca pociągiem z Milazzo to stacja jest chyba jakieś ponad 3 km(taxi 15€ bez targowania)uber słabo działa i drogi(25€),a łajba nie jest punktualna(25min opóźnienia na powrocie),co to wulkanu to pięknie aktywny,wyporzyczalni skuterków nie widziałem,to takie info odemnie
 Profil Relacje PM off  

#37 PostWysłany: 18 Maj 2026 14:30 
Awatar użytkownika

Loty: 114
Kilometry: 173 514
niebieski
W ubiegłym roku żeglowałem po wyspach Liparyjskich, więc było trochę więcej czasu niż szybki skok na ląd z wycieczkowca.

VULCANO - Vulcano Porto
Polecam treking na górę wulkanu. Zaczynamy w centrum miejscowości idąc asfaltową drogą lekko pod górę. Później schodzi się na dobrze oznakowany szlak który rozpoczyna się tablicami ostrzegawczymi i sygnalizatorem czy wejście jest bezpieczne. Są ograniczenia godzinowe i teoretycznie po chodzenie po zmroku grożą jakieś kary, ale nie wiem czy ktoś tego pilnuje.
Ścieżka momentami jest stroma i nierówna, ale wejdą nawet dzieci. Po drodze prawie nie ma cienia, nie ma żadnego punktu z wodą itd., wiec w środku lata lepiej się przygotować.
Z góry jest fenomelany widok na wyspy Liparyjskie i Sycylię. Krater dymi ze zboczy wewnętrznych śmierdzącymi gazami. Są barierki odgradzające część ścieżek ale mało kto tego przestrzega i można podejść bliżej wyziewów - lepiej uważać bo są toksyczne i szybko się w głowie kręci jak na nas zawieje.

Niemniejszą atrakcją jest "aktywne" dno morza przy plaży - mniej więcej w tym miejscu: https://maps.app.goo.gl/pH4i3S3gF1jdUNwX8
Tu i w okolicy z dnia walą gejzery gorącej (wrzącej?) wody, ze szczelin lecą bąble gazu, skały dookoła "oblepione" są siarką.

W samej miejscowości też są miejsca z wyziewami gazów - np. na tej uliczce przy porcie:
miejsce: https://maps.app.goo.gl/xsNoUqhGby3vKzhWA
widok: https://maps.app.goo.gl/oEYSA2vJqugHuhcY9

Samo miasteczko Vulcano Porto to zbiór knajp i domów. Nic specjalnego. Parę minut spacerem od centrum jest tania pizzeria ze stołami niemal w morzu: A Zammara (czynna w sezonie)
miejsce: https://maps.app.goo.gl/dJsTUUGiJm9tqRj77
widok: https://maps.app.goo.gl/5e4kVKyHumEBUYKe7

Knajpa/disco z djem: https://maps.app.goo.gl/2wDcLAZQMg3su1kcA

LIPARI - Lipari
To już bardziej rozbudowane miasto, więcej sklepów, knajp i atrakcji.
Ceny dostosowane do mega-jachtów z nieco oddalonej mariny.
Marina jachtowa: https://maps.app.goo.gl/Bt5XjBRPGHWQohqV6
Informacyjnie: spacer z mariny jest nieprzyjemny. Droga nie ma chodnika ani pobocza.
Z mariny dla jej klientów kursuje darmowy bus do centrum.
Czasem zawiją tu jachty z helikopterami na pokładzie i generalnie jest jakby luksusowo ;).

Warto wejść na zamek i zrobi sobie "tradycyjne zdjęcie w oknie" ;)
Zamek: https://maps.app.goo.gl/Bt5XjBRPGHWQohqV6
Okno: https://maps.app.goo.gl/uQaXm4RGHeXmCid36
Więcej jest tu knajp gdzie wieczorem można wydać trochę kasy.
Cięzko coś polecić - bardzo duży wybór wszystkiego.

Podobno warto wypożyczyć skuter i objechać wyspę - byłem w dość wysokim sezonie i z marszu nie dało się skutera dostać, tylko rezerwacje na kolejne dni.

SALINA - Salina
Mniej zatłoczona, przyjemniejsza. jeśli chodzi o miasteczko, taka trochę na uboczu. Miasteczko to realnie zabudowa wzdłuż głównej ulicy ciągnącej się wzdłuż brzegu + nadmorska promenada.
Z ciekawych miejsc: ukryty bar na dachu hostelu. Widok - bajeczny, natomiast starszy Pan za barem nie umie robić ani kawy ani drinów :D.
Hotel Santa Marina - z głównego deptaka/promenady trzeba wejść w wąskie schodki/łącznik między nimi (pomenadą i ulicą) - obok recepcji na wąskie schodki w budynku (luba tara mała winda) i na ostatnie piętro:
Hotel: https://maps.app.goo.gl/Tp82ddhPs7jjjxoB9
Widok: https://maps.app.goo.gl/KyXwbJbZdW3YsXX8A

STROMBOLI - Stromboli
Miasteczko to knapy + kościół + plac przy którym wykupuje się w różnych biurach wycieczki z przewodnikiem.
Treking na górę zajmuje w dużej grupie w dość ślimaczym tempie dobrych parę godzin.
My startowalismy o 17.00, a z powrotem w knajpie przy kościele byliśmy bodaj 22.30/23.
Treking robi się dopiero na zachód słońca, gdyż erupcje wulkanu są dość niewielkie (dzięki/przez to, że są tak regularne (co 10-15 minut) nie tworzy się wystarczająco duże ciśnienie żeby zrobić duży wyrzut.
Widać je najlepiej dopiero po zmroku - w ciągu dnia w pełnym słońcu wyglądają tylko na wyrzuty gazu.
Z tego samego powodu wieczorem w zatoce pod wulkanem robi sie gigantyczny tłok. Setki jachtów przypływają o zachodzie słońca.
Treking nie jest trudny. Jest dużo postojów. Kończy się wniedalekiej (ale też nie zbyt blisko) odległości od aktywnej części krateru gdzie tłączą się setki turystów (nie przeszkadza to za bardzo).
Dochodzi się tutaj: https://maps.app.goo.gl/tX78W4Xm4YMrTn5E9
Widać ścieżkę która dalej prowadzi i widziałem grupę z przewodnikiem, która gdzieś dalej szła, więc może mniejsze indywidualne grupy podchodzą bliżej.

Mieliśmy świetnego przewodnika. Wycieczka warta kasy.

Innego wieczora podpłyneliśmy do tej zatoki jachtem - widok aktywnego wulkanu jest piękny, ale trzeba sobie zdawać sprawę, że te erupcje są na prawdę niewielkie i nie oczekiwać cudów jak z filmów z Etny czy Islandii.

Jeśli jest się na rejsie wycieczkowym to trzeba konieczne wybrać ten który ma w programie postój pod Stromboli o zachodzie słońca.

Jeśli ktoś ma więcej czasu i ma czym dopłynąć - bardzo polecam to miejsce 3kmw morze na wprost Panaeri.
miejsce: https://maps.app.goo.gl/r35VkQsV7peGtP4m8
widok https://maps.app.goo.gl/dVxMN6NynoMBM1LG6
Z dna walą ogromne ilości gazu tworząc niesamowity spektakl.
 Profil Relacje PM off
Szymon2020 lubi ten post.
Szymon2020 uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 37 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości