Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 795 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36 ... 40  Następna
Autor Wiadomość
#641 PostWysłany: 16 Lut 2022 10:26 
Moderator forum
Awatar użytkownika

sanchopan napisał(a):
A tak swoją drogą - jak jest szansa, że lądując W6 5061 w niedzielę (bez rejestrowanego), który historycznie ląduje między 16:50 a 17:00, zdążyć na 17:15 na Terravision? Nie ma szans, jest niewielka szansa czy trochę większa?
ale po co tak kombinujesz? Jeśli zdecydujesz się na pociąg ekspresowy Leonardo to będziesz max w ciągu godziny w Centrum Rzymu. Pociąg jedzie 32 min.

City break we Włoszech 🍝 Loty do Bari i hotel za 609 PLN 🇮🇹 City break we Włoszech 🍝 Loty do Bari i hotel za 609 PLN 🇮🇹
Rewelacja 🔥 Loty na Azory z Warszawy od 1158 PLN 😍 Również na wakacje ☀️ Rewelacja 🔥 Loty na Azory z Warszawy od 1158 PLN 😍 Również na wakacje ☀️
#642 PostWysłany: 16 Lut 2022 10:43 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 568
Kilometry: 861 604
Pewnie koszty - Leonardo jest jednak dość drogi, a przy kilku osobach to się może robić spora oszczędność.
2 ludzi lubi ten post.

#643 PostWysłany: 16 Lut 2022 11:44 

niebieski
Dokładnie tak. Co innego lecieć samemu albo we dwójkę, a co innego większą rodziną, która nawet do zwykłej taksówki się nie zmieści. :D
Myślałem jeszcze o TrenItalia (nie Leonardo) z dojazdem na Trastevere (bo lokalizacyjnie pasuje), ale cenowo to - w porównaniu do Terravision - wychodzi podobnie a nawet ciut drożej. To już podreptamy z Termini, będzie ciut dalej, ale trochę brzucha zejdzie. :mrgreen:
 Profil Relacje PM off  

#644 PostWysłany: 07 Mar 2022 12:52 
Awatar użytkownika

Loty: 502
Kilometry: 787 137
platynowy
Po weekendowym wypadzie do Rzymu chciałem zaktualizować dane dotyczące jazdy z lotniska Fiumicino do Rzymu.

Zgodnie z postem #632 (bardzo dobry opis !) po wyjściu z terminala 3 idziemy w prawo (ok. 200 metrów) i w kawiarni/cukierni z fotki kupujemy 100-minutowy bilet ATAC (można płacić kartą)

Z biletem w ręku idziemy teraz w lewo, mijamy terminal 3 i na wysokości zakrętu jest przystanek autobusu 060 (kilkadziesiąt metrów za tunelem w poprzek drogi).
Przy okazji - bardzo dobrze działa Google Maps - wpisujemy Lido Nord i po wyznaczeniu trasy komunikacją zostaniemy doprowadzeni we właściwe miejsce.
Wprawdzie na asfalcie jest napisane Cotral, ale zatrzymuje się tam także autobus ATAC o numerze 060 (jedyna linia miejska, która jeździ na lotnisko Fiumicino)
Jest słupek, ale rozkładu na nim nie ma.

Autobus przyjechał jakieś 5 minut przed czasem, zabrał mnie i jeszcze jedną osobę i natychmiast ruszył.
Wprawdzie wiedziałem o tym, że po ok. 7-8 minutach jazdy autobus stanie (ma tam jedną z dwóch pętli), więc nie panikujcie - wszystko jest w porządku.
Miejsce jest totalnie industrialne (Lunardi) - nie mam pojęcia dlaczego tam autobus ma pętlę.
Po ok. 10 minutach autobus rusza i jedzie w kierunku Ostii.
Na przystanku Lido Nord wysiadamy, przechodzimy na drugą stronę 2-pasmowej jezdni i idziemy na stację kolejki.
Idziemy kładką, przechodzimy na drugą stronę torów, wchodzimy na stację (tu także są automaty biletowe), przechodzimy przez bramki i wjeżdżamy na górę gdzie znowu przekraczamy tory i schodzimy na peron.
Pamiętajmy, że pociągi i metro w Rzymie (i chyba ogólnie we Włoszech) jeżdżą w odwrotnych kierunkach niż u nas (po angielsku).

Pociągi nie jeżdżą tak często jak metro i jak źle trafimy to możemy spędzić nawet pół godziny na stacji.
Pociągiem jedziemy ok. 20 minut i dojeżdżamy na stację EUR Magliana - wysiadamy z pociągu i zostajemy na peronie i czekamy na pociąg metra linii B, który przyjedzie na tor przy drugiej krawędzi tego samego peronu.
Dalej już sprawa jest prosta, bo tą linią możemy dojechać do centrum Rzymu.

Czas przejazdu bardzo mocno zależy od tego jak ułoży się nam trafienie na autobus 060 (pewną podpowiedzią jest wskazanie Google Maps).
Przejazd z lotniska do Lido Nord (z ok. 10-minutowym postojem) zajmie nam ok. pół godziny.
Jeżeli trafimy od razu na pociąg to fajnie, ale niestety czasami możemy trafić nawet na półgodzinne oczekiwanie.
Na stacji EUR Magliana też możemy poczekać nawet do 15 minut na metro.
Bilet jest nam potrzebny tylko na wejście na stację, więc jak już wejdziemy na stację Lido Nord, to dalej go nie używamy do otwierania bramek.
Oczywiście trzeba mieć świadomość, że jeżeli przekroczymy 100-minutowy czas przejazdu to jesteśmy na nielegalu (aczkolwiek nie widziałem żadnych kontroli).

-----------------

Przejazd ze stacji Coloseo na lotnisko.

Teoretycznie (wg. Google Maps) wyglądało to super - w trochę ponad godzinę dojadę z tego miejsca na lotnisko.
Niestety moje metro tuż przed wjazdem na stację EUR Magliana stanęło i straciłem ok. 4 minut.
Przez to zamiast trafić w punkt (3 minuty na przesiadkę) musiałem czekać 25 minut na kolejną kolejkę.
Tutaj ważna uwaga - tym razem nie ma tak łatwo jak poprzednio, bo musimy zmienić peron - idziemy do przejścia podziemnego i kierując się strzałkami na Lido wchodzimy na drugi peron (ten, na którym wysiadaliśmy w poprzedniej trasie z lotniska).
Kolejką jedziemy tym razem na stację Lido di Ostia, gdzie przed stacją jest spora pętla autobusowa - nasz autobus 060 odjeżdża z 3 wysepki (tuż obok budki kierownika ruchu).
Ja niestety znowu nie trafiłem i miałem prawie półgodzinne oczekiwanie.
Autobus 060 przyjechał jakieś 15 minut przed planowanym odjazdem i stanął (wynika z tego, że autobus ma 2 pętle - jedną Lunardi, a drugą Lido di Ostia), ruszył 4 minuty przed rozkładowym odjazdem.
Tym razem już bez żadnych dłuższych postojów jedziemy na lotnisko ok. 30 minut.

-------------------

Podsumowując - w jedną stronę bez problemu zmieścimy się na 100-minutowym bilecie (oczywiście pamiętając, że być może końcówkę przejazdu trochę na nielegalu)
W drugą stronę albo się uda, albo się nie uda - jakby coś na stacji Lido di Ostia w automacie dokupimy brakujący bilet.

W najgorszym wypadku koszt przejazdu wyniesie 3 EUR, co i tak jest dobrą ceną.
A jeżeli nam się złoży, to tylko 1,5 EUR co już jest cenę rewelacyjną, biorąc pod uwagę konkurencję.

Jeżeli ktoś nie ma napinki czasowej, to polecam to rozwiązanie.
Generalnie dosyć dobrze wskazuje Google Maps.

"Podróżować to żyć..."
 Profil Relacje PM off
7 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#645 PostWysłany: 16 Mar 2022 22:46 

Loty: 157
Kilometry: 207 439
Hejka,

czy ktoś ma jakikolwiek pomysł jak można się dostać do centrum Rzymu, przylatując do FCO z KRK o 23:45 albo co można wynająć blisko lotniska na nocleg (tak by dojść do 30 minut lub czymś dojechać) i żeby przyjęli w okolicach 0:00 - wszystko co znajduję na bookingu w sensownej cenie (do 50 euro za noc za 2 osoby) ma maksymalną godzinę przybycia do 22:00

Ostatnie godziny transportów to:
- bus 060 - 23:40 https://moovitapp.com/index/en/public_t ... 26527111-0
- tren italia/Leonardo - 23:23 https://www.trenitalia.com/it/treni_reg ... press.html
- terravision 23:00 https://book.terravision.eu/pl/rides?fo ... %5D=ticket

Czy macie jakiś sensowny pomysł jak można się wydostać z lotniska i sensownie przespać w okolicy lub w centrum?
 Profil Relacje PM off  

#646 PostWysłany: 16 Mar 2022 22:52 

platynowy
3/4 hoteli oznacza że booking możliwy jest do 22:00, natomiast w większości przypadków okazuje się że i tak jest self check in, jakiś klucz w skrzynce czy kod do pokoju, który dostajesz w apce lub na whats up'a.

Ja bym odpytał po prostu te najtańsze obiekty, czy możliwe jest zameldowanie późne. Elegancka nocka, a rano po śniadaniu w miasto.
 Profil Relacje PM off  

#647 PostWysłany: 17 Mar 2022 01:44 
Moderator forum
Awatar użytkownika

@tomek.kiler sprawdź jeszcze rozkłady na cotralspa.it na dojazd z lotniska do Termini - kiedyś były nocne kursy. W Rzymie działa też Uber.
@Kothson ma rację jeśli chodzi o część rzymskich obiektów noclegowych, ale część dolicza z kolei niemałe opłaty za późny check-in. To też warto mieć na uwadze i sprawdzać w warunkach.
Kothson lubi ten post.
Kothson uważa post za pomocny.

#648 PostWysłany: 27 Mar 2022 10:14 

złoty
Nieszczęście. Od 24 marca 2022 linia autobusowa ATAC numer 060 jest zawieszona z powodu ograniczenia nośności mostu na jej trasie. Ale co ciekawe zupełnie nie przeszkadza to w kursowaniu w tej relacji linii autobusowej typu PKS firmy "Cotral". Bilet FCO - Lido Di Ostia kosztuje wtedy 1,30 EUR. Czyli operacja nadal jest opłacalna przy jeździe do centrum. Zakup tego biletu to zadanie dla Sherlocka Holmesa. Sprzedaż prowadzi kawiarnia na zewnątrz strefy przylotów Terminala 3 między drzwiami 3 i 4 wyjściowymi.
Istnieją też bilety dobowe (Brig) Rzym + komunikacja podmiejska. Te z kolei można kupić w punkcie sprzedaży ATAC na przylotach w terminalu trzecim.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi uważa post za pomocny.

#649 PostWysłany: 01 Kwi 2022 11:23 
Awatar użytkownika

czesc,

planowo lądujemy wizzair na FCO 20:10 - jest szansa zeby zdążyć na terravision na 20:35?
 Profil Relacje PM off  

#650 PostWysłany: 01 Kwi 2022 11:33 
Moderator forum
Awatar użytkownika

25 min? Raczej nie.

#651 PostWysłany: 01 Kwi 2022 11:39 
Awatar użytkownika

platynowy
Przy planowym wylocie wylądujesz ok. 19:50
Jako, że wysiadanie będzie rękawem i bez procedur to możesz zdążyć.
Ale Terravision jeździ bodajże co 30 minut, więc zawsze możesz bezpieczniej kupić bilet na następny.

"Podróżować to żyć..."
 Profil Relacje PM off  

#652 PostWysłany: 01 Kwi 2022 14:34 
Moderator forum
Awatar użytkownika

A w Terravision wpuszczają na wcześniejszy, jeśli nie mają kompletu? Ląduję planowo 8:40 i myślę czy brać 9:10 czy 9:45 :?

#653 PostWysłany: 01 Kwi 2022 18:08 
Awatar użytkownika

platynowy
Z tego co pamiętam, to jeśli nie ma kompletu przed odjazdem to zabiorą (jedzie na Termini bez przystanku).

"Podróżować to żyć..."
 Profil Relacje PM off
Kashpir uważa post za pomocny.

#654 PostWysłany: 01 Kwi 2022 19:30 

niebieski
Wpuszczają na zasadzie "kto pierwszy, ten lepszy".
I na kolejny też wpuszczają.
Ja jak byłem niedawno, to wyszedłem z założenia, że kupię na ten kurs, który jest najbardziej prawdopodobny "do złapania", ale będę cisnął na ten wcześniejszy. I udało się załapać :)

P.S. Dreptania na lotnisku może być sporo. A do tego jeszcze jakieś małe kilkaset metrów w prawo po wyjściu z lotniska po chodniku ;)
 Profil Relacje PM off
Kashpir uważa post za pomocny.

#655 PostWysłany: 04 Kwi 2022 11:32 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Kashpir napisał(a):
A w Terravision wpuszczają na wcześniejszy, jeśli nie mają kompletu? Ląduję planowo 8:40 i myślę czy brać 9:10 czy 9:45 :?

Wszystkie założenia i tak biorą w łeb, gdy twój samolot o 8:40 wciąż stoi na lotnisku wylotowym :roll: 2 kwietnia zima zaskoczyła Okęcie, otwarte tylko przednie wejście do samolotu (Wizzair), kolejka do odladzania, do tego awaria pushbacka, który obsługiwał nasz samolot i ostatecznie wylot z 3-godzinnym opóźnieniem. Zdążyliśmy na autobus o 11:55 - obsługa tylko zeskanowała kod za bardzo nie przyglądając się godzinie na bilecie. Czas przejazdu - 45 minut.
Powrót z Termini mieliśmy w niedzielę 17:45 - kolejka długaśna, nie weszliśmy do autobusu, ale obsługa mówiła, że będą o tej godzinie dwa autobusy i rzeczywiście zaraz podjechał następny. Wyjechaliśmy 17:58, czas przejazdu - ok. 40 minut.

#656 PostWysłany: 04 Kwi 2022 12:15 
Moderator forum
Awatar użytkownika

gucio25 napisał(a):
Aktualne info po krótkiej wizycie w Rzymie: pociąg Leonardo Express OW na Fiumicino obecnie 13 euro, można kupić w automacie bilet mini-grupowy dla 4 osób za 40 eur (10 eur/os. wydaje się dobrym dealem, nie znalazłem tego info tu).

Jeśli komuś zależy na dotarciu pociągiem, to ta oferta wciąż aktualna, a przy aktualnej cenie 14 EUR za bilet w jedną stronę, paradoksalnie grupie 3-osobowej też może się opłaca kupić taki bilet (choć nie wiem jak ze sprawdzaniem biletów i czy muszą być te 4 osoby czy można ściemniać, że ta czwarta jednak nie przyleciała ;) ) No i warto wiedzieć, że to działa tylko na grupy 4-osobowe - dla 5 osób wyszukiwarka trenitalia pokazuje już pięciokrotność ceny pojedynczego biletu.

#657 PostWysłany: 10 Kwi 2022 17:40 

Jaka jest cena biletu na ten autobus Terravision kupionego na miejscu na lotnisku ?
 Profil Relacje PM off  

#658 PostWysłany: 10 Kwi 2022 18:58 
Moderator forum
Awatar użytkownika

https://www.terravision.eu/pl/airport_t ... e-termini/

#659 PostWysłany: 23 Kwi 2022 18:08 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 259
Kilometry: 313 227
Testował ktoś ostatnio autobus nr 060? Google maps pokazuje że normalnie jeździ
 Profil Relacje PM off  

#660 PostWysłany: 05 Maj 2022 09:00 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 259
Kilometry: 313 227
Odpowiem sam sobie dla potomnych :)

Na przystanku jest wywieszona kartka że 060 nie jeździ. Więc najtańszy przejazd na lotnisko jest jak za starych czasów. Z centrum bilet 100 minutowy metrem do stacji EUR Magliana, dalej przesiadka na pociąg do Lido Centro a następnie autobus firmy Cotral (bilety nadal do kupienia na dworcu).

Całość podróży 1,5€ + 1,3€, obecnie to najtańsza dojazdu na lotnisko.
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.
ewaolivka uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 795 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36 ... 40  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości