Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Duże włoskie wyspy mają swoje oddzielne tematy związane z wynajmem samochodów:
- Sycylia: Włochy/Sycylia Wynajem auta wynajem-auta,1407,1341
- Sardynia: Sardynia - wypożyczalnia samochodów sardynia-wypozyczalnia-samochodow,1407,13570

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 70 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 09 Lut 2022 02:01 
Awatar użytkownika

Loty: 125
Kilometry: 214 217
niebieski
Było tak jak myślałem. Wypożyczalnia Fox na lotnisku Palermo. Kobieta nie chciała przyjąć gładkiej karty.
To tak. Trzeba wytłoczyć czcionkę i wydrapać napis"credit".
 Profil Relacje PM off  

Jarmark świąteczny w stolicy Chorwacji za 673 PLN 🎄🇭🇷 Bezpośrednio PLL LOT i noclegi w Zagrzebiu 🎅 Jarmark świąteczny w stolicy Chorwacji za 673 PLN 🎄🇭🇷 Bezpośrednio PLL LOT i noclegi w Zagrzebiu 🎅
Tydzień na Riwierze Tureckiej 🌴 All inclusive w 4* hotelu przy plaży Kleopatry za 2618 PLN Tydzień na Riwierze Tureckiej 🌴 All inclusive w 4* hotelu przy plaży Kleopatry za 2618 PLN
#22 PostWysłany: 09 Lut 2022 10:47 

niebieski
@Kashpir - korzystalem z Centauro w innych krajach i wszedzie te pieniadze kasuja za paliwo, takze to raczej specifika tej wypozyczalni niz kraju.
 Profil Relacje PM off
Kashpir uważa post za pomocny.

#23 PostWysłany: 09 Lut 2022 13:22 

Loty: 741
Kilometry: 1 291 590
srebrny
I wszędzie do płatności muszą mieć ta sama kk co do depozytu

#24 PostWysłany: 09 Lut 2022 13:27 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 562
Kilometry: 858 234
W takim razie będę starał się unikać Centauro - nie tylko we Włoszech :roll:

#25 PostWysłany: 22 Lut 2022 11:26 

złoty
Mała wskazówka dla wynajmujących auto w SurPrice/Auto One w Bergamo:
Wynajmowałem auto dwa razy w tym miesiącu i jak najbardziej mogę polecić. Strasznie miła obsługa, przypilnowali mi snowboard na kilka dni, w czasie których opuściłem Italię. Ale oba razy czas czekania na transfer powrotny na lotnisko obsunął się do 40 minut. Także przy zdaniu auta trzeba to brać pod uwagę.
W teorii, pieszo do lotniska około 15 minut
 Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 22 Lut 2022 12:02 
Awatar użytkownika

Loty: 125
Kilometry: 214 217
niebieski
Nazwa wypożyczalni: Fox car hire
Miejsce wypożyczenia: PMO-CTA
Klasa samochodu zarezerwowana: Car details:
Your Citroen C4 Picasso rental will fit 5 people.
Citroen C4 Picasso or similar
Compact
Automatic transmission

Otrzymane auto: Hyundai Kona
Jakie ubezpieczenie wkładu własnego miałem (wypożyczalni/zewnętrzne/żadne): zewnętrzne
Kwota depozytu zablokowana na karcie kredytowej: 950EUR
Uwagi o wynajmie (np. stan/przebieg/czystość samochodu, szybkość obsługi, długość kolejki, skrupulatność w wyszukiwaniu uszkodzeń, inne istotne): Wynajęty poprzez Expedię, Grupa Europcar ale stanowisko Goldcar. Auto 11500km przebiegu. kilka rysek, obfotografowane podczas filmowania. Zdjęcia z rysami (razem z moim kciukiem do porównania), wysłane na adres wypożyczalni. Nie miałem dodatkowych rys i wszystko tym razem potoczyło się gładko. Auto było trochę zakurzone z zewnątrz. Obsługa miziaczkiem ;-)(cytat)
 Profil Relacje PM off  

#27 PostWysłany: 23 Mar 2022 13:17 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Nazwa wypożyczalni: Sixt
Miejsce wypożyczenia: Bergamo BGY
Klasa samochodu zarezerwowana: kompakt kombi
Otrzymane auto: Fiat Tipo Kombi z przebiegiem 28500 km
Jakie ubezpieczenie wkładu własnego miałem (wypożyczalni/zewnętrzne/żadne): zewnętrzne
Kwota depozytu zablokowana na karcie kredytowej: 300,05 EUR
Uwagi o wynajmie (np. stan/przebieg/czystość samochodu, szybkość obsługi, długość kolejki, skrupulatność w wyszukiwaniu uszkodzeń, inne istotne): kolejki brak. Bardzo szybkie ogarnięcie umowy (nic nie musiałem podpisywać ani przeklikiwać na tablecie... ciekawe). Propozycja przedpłacenia pełnego baku za 85 EUR bardzo atrakcyjna przy obecnych cenach paliwa. Propozycja upgrade do Audi A6 za 50 EUR/dzień. Samochód solidnie obtłuczony, zdjęcia uszkodzeń wysyła się na maila do wypożyczalni. Zwrot bezproblemowy, szybki, miły (pracownik na parkingu z bardzo dobrym angielskim, rzadkość we Włoszech) depozyt następnego dnia rozliczony jako te 0,05 EUR...
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 20 Cze 2022 01:29 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Kilka słów o niedawnym wynajmie samochodu na lotnisku Mediolan Bergamo BGY.

Pośrednik: doyouspain

Wypożyczalnia: Surprice

Samochód: miałem rezerwację na Fiat 500 lub podobny. Dostałem Fiata 500. Opcja full-full, bez limitu km.
Cena: 23,35 euro za 1 dzień w maju; całość płatna z góry przy rezerwacji. Dokupiłem ubezpieczenie na miejscu w wybitnie nieprzyjaznej cenie 34,99 (wstyd się przyznawać, bo mam roczne zewnętrzne, ale nie ogarnąłem wymagań transakcyjnych dla pełnej funkcjonalności nowej karty kredytowej i nie mogłem zrobić depozytu na excess :oops: )

Odbiór samochodu: Surprice ma biuro poza lotniskiem. Na potwierdzenie z doyouspain było, żeby złapać busa ParkinGO i dowiezie nas do wypożyczalni. Wpakowaliśmy się więc do pierwszego busa i pojechaliśmy. Dojechaliśmy na parking i się rozglądamy, a tu "surprise" - Surprice nie ma :? Pytamy w okienku - okazało się, że od kilkunastu dni busy ParkinGO nie obsługiwały już naszej wypożyczalni. Na szczęście zostaliśmy pokierowani dokąd iść i po mniej więcej 500 metrach spaceru znaleźliśmy biuro Surprice/Auto One (my byliśmy z małym podręcznym, ale gdyby ktoś jechał z rodziną na wakacje i z bagażem rejestrowanym, to zapewne byłby mocno wkurzony taką dodatkową "atrakcją"). Za brak aktualizacji informacji o dojeździe - minus.
Na miejscu odbieramy naszą "pięćsetkę" w wersji Dolcevita. 8-) Paliwo zatankowane na 3/4 (a miał być full). Samochód z przebiegiem niecałe 23 tys. km. Przejechałem 168 km (do Magreglio, potem Bellagio i z powrotem na lotnisko). Żadnych problemów, bardzo fajnie się jeździło.

Zwrot samochodu: Formalności dość szybko - sprawdzenie stanu paliwa i tyle. Ale na busika na lotnisko (na lotnisku szukać naklejek Auto One/Surprice albo ewentualnie Autosystem, bo tak się chyba zwał tamtejszy parking) musieliśmy kilkanaście minut poczekać - czas przejazdu 6 minut.

Podsumowanie: samochód bez zastrzeżeń; minusy za problemy dojazdowe i brak pełnego baku (znowu nalałem za dużo paliwa i oddałem z 7/8). Generalnie jakoś nie mam szczęścia do wypożyczalni lotniskowych w Bergamo :roll:
Załącznik:
IMG_20220522_092632157-001.JPG
IMG_20220522_092632157-001.JPG [ 160.65 KiB | Obejrzany 4382 razy ]
Załącznik:
IMG_20220522_190613828.jpg
IMG_20220522_190613828.jpg [ 98.59 KiB | Obejrzany 4382 razy ]
2 ludzi lubi ten post.

#29 PostWysłany: 05 Sie 2022 10:32 

Loty: 105
Kilometry: 304 706
Nazwa wypożyczalni: ITALY CAR RENT
Miejsce wypożyczenia: BARI BRI
Klasa samochodu zarezerwowana: Economy- Volkswagen Polo 5 doors A/C or similar
Otrzymane auto: Fiat Tipo 5 drzwi 1.3 diesel przebieg 50tys. km
Jakie ubezpieczenie wkładu własnego miałem (wypożyczalni/zewnętrzne/żadne): zewnętrzne
Kwota depozytu zablokowana na karcie kredytowej: 900 EUR
Uwagi o wynajmie (np. stan/przebieg/czystość samochodu, szybkość obsługi, długość kolejki, skrupulatność w wyszukiwaniu uszkodzeń, inne istotne): Wycieczka była w połowie maja, punkt odbioru kluczyków w terminalu, odbiór samochodu kawałek drogi od terminala ale bez problemu pieszo. Rezerwacja w styczniu 2022 na 5 dni przez DoYouSpain, 120 euro za całość , rezerwacja na: Volkswagen Polo 5 doors A/C or similar, dostaliśmy Fiata Tipo 1.3 diesel 5 drzwi, przebieg 50tys km, który palił poniżej 5L na 100km, jazda cały czas na klimie :-). Depozyt 900 euro, szybko zdjęty po zdaniu auta, obsługa bardzo nie namawiała na swoje ubezpieczenie, powiedziałem że mam własne zewnętrzne i odpuścili. Oględziny przy odbiorze mogą być z pracownikiem który zaznaczy dodatkowe rysy jeżeli znajdziemy poza tymi już zaznaczonymi na formularzu. Zwrot: szybkie spojrzenie przez pracownika na stan na zewnątrz i stan paliwa.

Załączniki:
IMG_20220513_105504.jpg
IMG_20220513_105504.jpg [ 150.84 KiB | Obejrzany 4140 razy ]
 Profil Relacje PM off
Kashpir lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#30 PostWysłany: 17 Sty 2023 19:35 

Loty: 158
Kilometry: 265 754
Nazwa wypożyczalni: Centauro
Miejsce wypożyczenia: Piza PSA
Klasa samochodu zarezerwowana: Group B - Corsa Elegance S/S 1.2 Benz 75CV MT5 or similar
Otrzymane auto: Opel Corsa
Jakie ubezpieczenie wkładu własnego miałem (wypożyczalni/zewnętrzne/żadne): pełne ubezpieczenie uwzględnione w cenie
Cena: 200 EUR za 5 dni wynajmu w październiku 2022 (od 14:00 do 16:00 - 2 godziny bez doliczania kolejnego dnia - w innych wypożyczalniach liczyło już 6 dni + 2 dodatkowe godziny zapasu na potencjalne opóźnienie przy zwrocie) + 40 EUR za wynajem fotelika dziecięcego
Kwota depozytu zablokowana na karcie kredytowej: 78 EUR na paliwo
Uwagi o wynajmie: Wynajem szybki i bezproblemowy, w biurze pojawiliśmy się godzinę przed terminem i samochód był już gotowy. Zamówiliśmy fotelik dziecięcy 0-13 kg, ale okazało się, że pasy są w nim za krótkie (albo córka zbyt duża :) ale miała dopiero 10 kg), więc bez problemu zamienili nam na 9-18 kg. Samochód w miarę nowy, przejechane 22.500 km, my dołożyliśmy 620. Minus za lokalizację poza lotniskiem, ale w cenie był odbiór i dowóz na lotnisko - przy wynajmie nie korzystaliśmy, ponieważ przyjechaliśmy pociągiem z Florencji. Nie wiedzieliśmy na który pociąg się wyrobimy, więc nie pytaliśmy czy nas odbiorą ze stacji - spacerkiem ze śpiącym w wózku dzieckiem wyszło nam ok. 30 minut. Zwrot bardzo sprawny, tym razem skorzystaliśmy z podwózki na lotnisko, czekaliśmy na kierowcę kilka minut. Całość opłacona Revolutem, również depozyt za paliwo. Zwrot depozytu następnego dnia po zakończeniu wynajmu. Centauro wybraliśmy z uwagi na dobrą cenę w stosunku do konkurencji, a także zdecydowanie lepsze opinie na Google niż większość innych wypożyczalni w Pizie. Jak najbardziej te dobre opinie potwierdzam i polecam! :)
 Profil Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 23 Sty 2023 11:48 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Nazwa wypożyczalni: Goldcar
Klasa samochodu zarezerwowana: kompakt kombi
Otrzymane auto: Fiat Tipo SW
Jakie ubezpieczenie wkładu własnego miałem (wypożyczalni/zewnętrzne/żadne): Key'n'go czyli pełne wypożyczalni
Cena: ok.150E za tydzień
Kwota depozytu zablokowana na karcie kredytowej: 100 EUR na paliwo
Uwagi o wynajmie: W automacie Key'n'go brak kluczyków do mojego auta, kieruje do biura. Tam kolejka na 2h czekania. Człowiek obsługujący zapytany o obsługę bez kolejki, mówi, żeby wziąć numerek "I have priority", biorę też i zwykły numer, najpierw po tych 2h wyczytuje ten zwykły... Pracownik zanosi kluczyk do automatu i wypożyczam w ciągu 30 sekund przez automat.. I mówi, że przyjąłby bez kolejki gdyby wiedział, o co chodzi... Szkoda gadać. Auto 76 tys km na liczniku, dramatycznie poobijane, połamane elementy wyposażenia (drugi taki samochód na placu w stanie jeszcze gorszym)... Czyli w wersji Key'n'go Goldcar też ma standard Goldcara... Ale wynajem przez automat bardzo wygodny (o ile nasz kluczyk tam jest :D )
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
trunks uważa post za pomocny.

#32 PostWysłany: 26 Mar 2023 19:21 

niebieski
Klasa samochodu zarezerwowana: Ford Puma lub podobny
Otrzymane auto: Hyundai i30 kombi
Jakie ubezpieczenie wkładu własnego miałem (wypożyczalni/zewnętrzne/żadne): Pełne, bez wkładu własnego, od wypożyczalni
Cena: 113,43 E (3,5 dnia) (w tym dodatkowe 6,40 E za paliwo - o tyle mnie zwrócili)
Kwota depozytu zablokowana na karcie kredytowej: 102 EUR na paliwo
Uwagi o wynajmie: Manual, 6 biegów. Ogólnie fajne auto, bo było nas 4 osoby, każdy tylko z bagażem podręcznym, ale wszystko pakowaliśmy do bagażnika. Dla mnie minus że elektroniczny ręczny, jestem przyzwyczajony do wajchy;) Auto-hold trzeba było włączać po każdym odpaleniu auta, tak samo gaśnięcie auta na postojach trzeba było włączać po każdym odpaleniu. Możliwe że to się dało zmienić w ogólnych ustawieniach, ale nie sprawdzałem. Silnik słaby, przy 4 osobach wrażenia z jazdy jak kosiarką. 6. bieg nie wiem po do komu potrzebny na włoskich autostradach! ;)
 Profil Relacje PM off  

#33 PostWysłany: 04 Cze 2023 13:24 

złoty
Miejsce wypożyczenia: MXP
Klasa samochodu zarezerwowana: Ford Focus lub podobny
Otrzymane auto: Lynk & Co 01 8-) 8-) 8-)
Jakie ubezpieczenie wkładu własnego miałem (wypożyczalni/zewnętrzne/żadne): nie żartujmy :lol:
Cena: 48 EUR (2 dni).
Kwota depozytu zablokowana na karcie kredytowej: 1200 EUR zablokowane + 65 EUR na paliwo.
Uwagi o wynajmie: Auto super, mega wygodne i wyposażone. Pierwszy raz spotkałem się przy wypożyczaniu, że blokadę na karcie zwolniono od razu przy mnie i od razu spadła z blokad na kredytówce. Transfer co chwilę na MXP i w drugą stronę. Jedyny minus to taki, że Pani nabiła depozyt na paliwo jako płatność przez co straciłem na kursie. Poza tym faktem- mega polecam.
 Profil Relacje PM off  

#34 PostWysłany: 07 Cze 2023 00:28 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Kilka słów o niedawnym wynajmie samochodu na lotnisku Rzym Fiumicino FCO.

Pośrednik: doyouspain

Wypożyczalnia: EcoVia

Samochód: mieliśmy rezerwację na Fiata 500 lub podobny. Dostaliśmy Fiata Pandę. Opcja full-full, bez limitu km, podstawowe ubezpieczenie.

Cena: 24,95 euro za 2 dni w kwietniu; 2,27 EUR zapłacone z góry przy rezerwacji, reszta w biurze.

Odbiór samochodu: jak zwykle na FCO trzeba się nachodzić - od lądowania do biura zajęło nam 40 minut. Formalności w miarę sprawnie, ubezpieczenia nie wciskali (korzystam z rocznego w worldwideinsure), depozyt na karcie 500 EUR. Idziemy do samochodu – Panda ma ponad 65 tys. km przebiegu, zatankowany 7/8 a na dokumentacji wpisali full, więc zgłosiłem do poprawki. Mocno poobijany - wraz z pracownikiem zaznaczamy uszkodzenia na protokole i potem w drogę.
Przejechaliśmy 350 km. Panda jeździ, ale to wszystko, co można dobrego o tym samochodzie powiedzieć: silnik mierny, siedzenia niewygodne, a zagłówki to jakiś dramat. No ale 2 dni jakoś przemęczyliśmy.

Zwrot samochodu: najprościej szukać wjazdu do Goldcara, bo to ten sam szlaban, a flaga EcoVia była tak zawinięta, że ciężko było ją zobaczyć. Szybkie sprawdzenie stanu paliwa w baku (nie przelałem - udało się zatankować na to 7/8 :) ), sprawdzenie stanu uszkodzeń z wcześniejszym protokołem, potwierdzenie, że wszystko OK. Blokady na karcie nie było już następnego dnia - brawo :!:

Podsumowanie: dobra cena, zdjęcie blokady z karty w tempie błyskawicznym, obsługa bez zarzutów. Jak nie traficie na Pandę, to same plusy ;)

Załączniki:
1-9E8A8752.JPG
1-9E8A8752.JPG [ 282.2 KiB | Obejrzany 3159 razy ]
3 ludzi lubi ten post.
trunks uważa post za pomocny.

#35 PostWysłany: 12 Lip 2023 10:03 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Nie wiem, czy tylko ja mam takie szczęście do Europcara - w prawie każdym kraju (poza Irlandią) jakieś przejścia, nieprofesjonalizm...

Nazwa wypożyczalni: Europcar
Miejsce wypożyczenia: Turyn TRN
Klasa samochodu zarezerwowana: ekonomiczny-hybryda (Lancia Ypsilon lub podobny)
Otrzymane auto: Fiat 500 z przebiegiem 22000 km, czyli downgrade
Kwota depozytu zablokowana na karcie kredytowej: 500 EUR
Uwagi o wynajmie (np. stan/przebieg/czystość samochodu, szybkość obsługi, długość kolejki, skrupulatność w wyszukiwaniu uszkodzeń, inne istotne): Szybka papierologia, krótkie pytanie o ubezpieczenie, road assistance, opcje paliwowe, bez namawiania. Bez słowa dostałem downgrade samochodu (nie kłóciłem się, bo potrzebowałem jak najmniejszego auta pod parkowanie w wąskich miejscach, ale niezbyt dobrze to świadczy o wypożyczalni). W kontrakcie oznaczone jakieś uszkodzenia, znalazłem kilka innych, pani nie bardzo chciała je dopisywać, jako argument dając, że jak będę zwracał to ona będzie wtedy w pracy i będzie pamiętała (!!!) - uparłem się na dopisanie i w sumie dobrze, bo oczywiście potem jej nie było. Ciekawe, ile osób w ten sposób "robią"... Zwrot samochodu też ciekawy - pani wzięła kluczyk i mówi, że all ok i have a good flight. Ja jej na to, żeby dała mi jakieś potwierdzenie (nawet nie oglądała samochodu) - pani uznała, że dostanę e-mail zaraz, czekałem z telefonem w ręku chwilę, mail nie przyszedł, pani zaczęła wymyślać, dlaczego nie obejrzy samochodu i nie potwierdzi mi nic (jest późno, mają monitorowany parking?!, nie może wychodzić na parking - a oddając samochód spotkałem ją właśnie na parkingu). W końcu po kilku minutach kopania się z koniem porobiłem zdjęcia i filmy oddanego samochodu i poszedłem na samolot. E-mail nigdy nie przyszedł, blokada po tygodniu samoistnie zniknęła...
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#36 PostWysłany: 12 Lip 2023 18:38 

W Europcar downgrade to chyba ich druga nazwa. Mam wrażenie że sami nie wiedzą jaki samochód mają w jakiej klasie. Albo naciąganie na markę to ich sposób na biznes.
Mam teraz zarezerwowaną klasę IWAI a w opisie jest Hyundai Santa Fe (który powinien być raczej SWAI). W tej samej klasie Intermediate mają też mniejsze auta z tego samego koncernu - Hyundai Tucson, Kia Sportage a i Peugeot 3008 sie znajdzie.
Ciekawe jak wybrną z tego że w opisie mam auto z miejscami 5+2. A nie, w sumie wiem - "nie mamy pańskiego płaszcza i co nam Pan zrobi?"
Nie wierzę że spełnią założenia dla wszystkich literek w IWAI. Któraś musi się wywalić...
 Profil Relacje PM off  

#37 PostWysłany: 10 Sie 2023 09:03 

Loty: 146
Kilometry: 290 982
niebieski
Opiszę swoje przygody z wypożyczalnią Automania w Bari.
Ofertę wypożyczenia u nich znalazłem poprzez jakąś porównywarkę, główna siedziba Automanii jest w Palermo, ale filie mają w różnych miastach, w tym w Bari, za tydzień wynajmu Corsy zapłaciłem nieco ponad 1000 zł. Do wypożyczalni dotarliśmy już po zmroku, auto stało pod latarnią. Przy wypożyczeniu oczywiście tradycyjne namawianie na dodatkowe ubezpieczenie, z racji tego że przed wylotem kupiłem ubezpieczenie wkładu własnego w WorldWideInsure - podziękowałem, choć facetka była wyraźnie zawiedziona i zła. Samochód stał na oświetlonej latarniami ulicy w półmroku, więc oglądanie go a tym bardziej robienie zdjęć za wiele nie dało. Gość, który dawał auto obszedł je dookoła, pokazał ewidentne rysy i uszkodzenia, które było widać również w nocy i które były oznaczone na formularzu na tablecie, porobił zdjęcia, podpisałem się na ekraniku, powiedział bye bye i tyle.

Po tygodniu świetnych wakacji, podczas których naprawdę pilnowałem tego samochodu - nie parkowałem przy jakichś krzakach, w ryzykownych miejscach, kilka nocy spędził w garażach podziemnych przyszedł czas na zwrot. I się zaczęło.
Inny gostek zaczął oględziny, które trwały ze 40 minut. Czułem się trochę jak na giełdzie. Facet chodził wkoło szukając najdrobniejszych rysek pod światło (zwrot był w pięknym słońcu dnia), robił zdjęcia ze zbliżenia telefonem i (sic!) powiększał je na ekranie szukając wszystkiego co się da.
Tych rysek nazaznaczał od cholery - takich, których bez wielkiego przyglądania nie było widać nawet za dnia (a co mówić wieczorem kiedy samochód wypożyczałem).
Znalazł też rysę na lusterku i drobne ale widoczne uszkodzenie szyby od kamyka. Tego uszkodzenia na ogólnym zdjęciu samochodu zrobionym nawet w dzień widać nie było, więc na tych robionych wieczorem tym bardziej, ale ślad faktycznie był.
Nie czepiałbym się sprawy szyby i tego lusterka nawet, ale te pozostałe rzeczy - rysy szukane telefonem pod słońce, których jak mówię, nie było szans zobaczyć ani uwiecznić na zdjęciach wieczorem przy wypożyczeniu - żenada i naciąganie.
Teraz z perspektywy czasu widzę, że niepotrzebnie przy wypożyczeniu - odmawiając ich ubezpieczenia - palnąłem, że mam swoje i dziękuję. Jestem właściwie pewien, że podpadłem i skoro nie skroili mnie na ubezpieczeniu to postanowili skroić na szkodach.
Kłóciłem się, ale w sumie było coraz bliżej odlotu, nie bardzo wiem, czy można odmówić podpisania tego protokołu zwrotu więc też elektronicznie go podpisałem.
Przez dwa tygodnie nikt się nie odzywał aż nagle pobranie z karty - Automania - 1500 euro.
Przysłali jakiś rachunek po włosku, jakieś skróty, cuda wianki tam popisane - ogólna kwota prawie 2000 euro, ale ściągnęli 1500 bo taki był limit wkładu własnego w umowie. 2000 było na kradzież.
Na szczęście WorldWideInsure dał radę. Trochę długo nikt nie reagował, ale po przypomnieniu się przeprosili za zwłokę i w sumie dość bezboleśnie wypłacili kasę.
Także summa summarum straciłem na tym jakieś 500 złotych z przewalutowania w dwie strony na karcie Citibanku i kupę nerwów. Na szczęście ubezpieczenie kupione trochę na odczepnego uchroniło mnie przez wspominaniem fajnych wakacji jako finansowej porażki.
Generalnie jak dotąd nigdy nie miałem problemów z wypożyczanymi samochodami, w Grecji zostawiało się samochód otwarty z kluczykami w stacyjce, wrzucało kluczyki do skrzynki w biurze. Po prostu za łatwo to szło i rutyna trochę zgubiła, że nie chciało się robić więcej zdjęć. Chociaż jak mówię, na zdjęciach zrobionych wieczorem wiele nie widać. No i umówmy się - jak ktoś chce znaleźć rysę na samochodzie to ją znajdzie. A tu ewidentnie tak było.
3 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#38 PostWysłany: 10 Sie 2023 10:32 

srebrny
Cytuj:
straciłem na tym jakieś 500 złotych

To chyba więcej, niż dopłata za pełne ubezpieczenie u nich.
 Profil Relacje PM off  

#39 PostWysłany: 10 Sie 2023 13:39 

Loty: 146
Kilometry: 290 982
niebieski
boots napisał(a):
Cytuj:
straciłem na tym jakieś 500 złotych

To chyba więcej, niż dopłata za pełne ubezpieczenie u nich.

U kogo? W wypożyczalni? Jakieś 200 euro chcieli chyba.
Jakbym wiedział, że sprawa się tak rozwinie to pewnie bym kupił. Pewnie każdy by kupił.

#40 PostWysłany: 18 Sie 2023 09:29 

Nazwa wypożyczalni: Europcar/Keddy
Miejsce wypożyczenia: Brindisi
Klasa samochodu zarezerwowana: Vw Polo lub podobny
Otrzymane auto: lancia ypsilon
Kwota depozytu zablokowana na karcie kredytowej: ??? nie pamiętam
Uwagi o wynajmie (np. stan/przebieg/czystość samochodu, szybkość obsługi, długość kolejki, skrupulatność w wyszukiwaniu uszkodzeń, inne istotne):
Wynajem praktycznie bez kolejki, ale duże trudności w komunikacji z obłsugą.
Dostałem auto poobijane, popsute, bardzo brudne w środku, głośne i niestabilne.
Naciągnęli mnie na ubezpieczenie assistance, którego nie chciałem, a które dodali do auta i pobrali opłatę PO wynajmie usuwając depozyt z karty kredytowej.
polecam unikać
 Profil Relacje PM off

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 70 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości