Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 16 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Ryanair, kilka pytań.
#1 PostWysłany: 21 Sie 2012 03:16 

w okolicach 27.12.2012-05.01.2013 wybieram się do Londynu. kompletnie się nie znam na takich sprawach, nigdy nie leciałam. Ale pogrzebałam trochę w internecie, znalazłam ofertę Ryanair'u. Trasa Warszawa Modlin-Londyn Stansed. Cena to 822.80 w dwie strony, dla dwóch osób. Zrobilam tę "próbną" rezerwację bez podawania danych itp. z dokupieniem jednego bagazu rejestrowanego wyszłoby koło tysiąca. Tutaj mam kilka pytań.
1. Na innym forum słyszałam, że wykupienie ubezpieczenia nie jest potrzebne, bo to tylko wyciąganie pieniędzy, a podczas gdy np lot zostanie odwołany, lub bagaż zagubiony to Oni mają obowiązek coś z tym zrobić. Prawda to? mogę zarezerwować lot bez ubezpieczenia bez obaw?
2. Jeśli już zdecyduję się na rezerwację, myślałam nad wykupieniem jednego bagażu rejestrowanego+wzięcie małej walizki jako bagaż podręczny. tutaj mam pytania:
a) wyczytałam, że bagaż podręczny nie może mięć więcej niż 55 cm x 40 cm x 20 cm. Moja walizka ma 58cm x 40 cm x 22, myślicie że przeszłoby? wolałabym nie mieć niespodzianki w postaci dodatkowej zapłaty za walizkę..
b) rozumiem że wykupując bagaż rejestrowany, mogę mieć bagaż na oba loty?
3. Będę leciała ja + małoletnia w wieku 15 lat(rocznik 97) przy wylocie będzie Ona miała jeszcze 15 lat, ale w czasie powrotu według roku urodzenia będzie to już 16(rocznikowo) tutaj moje pytanie, Oni patrzą na dokładny wiek uroczenia, czy na rok?
4. Słyszałam też, że żeby nie płacić jakiś tam dodatkowych opłat, mozna kupić na allegro kartę mastercard. Na jakiej to działa dokładniej zasadzie?

+jeśli jest coś jeszcze, co powinnam wiedzieć, to proszę o rady..

na prawdę jestem w tych sprawach zielona, dlatego mam nadzieję że jakoś rozwiejecie moje wątpliwości.

z góry przepraszam, jeśli coś źle napisalam, ale jeśli chodzi o forum to w tych sprawach też ze mną nie za dobrze :)
 Profil Relacje PM off  

Mniej znane Malediwy, czyli Atol Addu 👙🏖️ Loty już od 2390 PLN ✈️🎒🤿 Mniej znane Malediwy, czyli Atol Addu 👙🏖️ Loty już od 2390 PLN ✈️🎒🤿
Maroko od piątku do poniedziałku za 779 PLN 🌤️👣 Loty i noclegi w ⭐⭐⭐⭐ hotelu Maroko od piątku do poniedziałku za 779 PLN 🌤️👣 Loty i noclegi w ⭐⭐⭐⭐ hotelu
#2 PostWysłany: 21 Sie 2012 07:25 
Awatar użytkownika

Loty: 71
Kilometry: 92 349
niebieski
barbarabara72 napisał(a):

W tanich liniach działa to w ten sposób że jeden odcinek lotu = jeden bilet. Na każdy odcinek, w Twoim przypadku Modlin-Londyn i potem drugi Londyn-Modlin, musisz wykupować osobny bagaż.

4. Słyszałam też, że żeby nie płacić jakiś tam dodatkowych opłat, mozna kupić na allegro kartę mastercard. Na jakiej to działa dokładniej zasadzie?[/b]

http://allegro.pl/karta-prepaid-paypass ... 84214.html

Tutaj albo w banku BZ WBK możesz sobie kupić taka kartę, następnie trzeba przelać na nią odpowiednią kwotę i wtedy kupujesz bilety bez płacenia prowizji (co przy locie w kilka osób w obie strony daje konkretne pieniądze)
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 21 Sie 2012 09:35 

w okolicach 27.12.2012-05.01.2013 wybieram się do Londynu. kompletnie się nie znam na takich sprawach, nigdy nie leciałam. Ale pogrzebałam trochę w internecie, znalazłam ofertę Ryanair'u. Trasa Warszawa Modlin-Londyn Stansed. Cena to 822.80 w dwie strony, dla dwóch osób. Zrobilam tę "próbną" rezerwację bez podawania danych itp. z dokupieniem jednego bagazu rejestrowanego wyszłoby koło tysiąca. Tutaj mam kilka pytań.
1. Na innym forum słyszałam, że wykupienie ubezpieczenia nie jest potrzebne, bo to tylko wyciąganie pieniędzy, a podczas gdy np lot zostanie odwołany, lub bagaż zagubiony to Oni mają obowiązek coś z tym zrobić. Prawda to? mogę zarezerwować lot bez ubezpieczenia bez obaw?
2. Jeśli już zdecyduję się na rezerwację, myślałam nad wykupieniem jednego bagażu rejestrowanego+wzięcie małej walizki jako bagaż podręczny. tutaj mam pytania:
a) wyczytałam, że bagaż podręczny nie może mięć więcej niż 55 cm x 40 cm x 20 cm. Moja walizka ma 58cm x 40 cm x 22, myślicie że przeszłoby? wolałabym nie mieć niespodzianki w postaci dodatkowej zapłaty za walizkę..
3. Będę leciała ja + małoletnia w wieku 15 lat(rocznik 97) przy wylocie będzie Ona miała jeszcze 15 lat, ale w czasie powrotu według roku urodzenia będzie to już 16(rocznikowo) tutaj moje pytanie, Oni patrzą na dokładny wiek uroczenia, czy na rok?
4. Słyszałam też, że żeby nie płacić jakiś tam dodatkowych opłat, mozna kupić na allegro kartę mastercard. Na jakiej to działa dokładniej zasadzie?

+jeśli jest coś jeszcze, co powinnam wiedzieć, to proszę o rady..

na prawdę jestem w tych sprawach zielona, dlatego mam nadzieję że jakoś rozwiejecie moje wątpliwości.

z góry przepraszam, jeśli coś źle napisalam, ale jeśli chodzi o forum to w tych sprawach też ze mną nie za dobrze :)

W zasadzie to wszystko jest już na stronie forum, ale za takie ładne sformatowaniue postu niech Ci będzie:
1. Ubezpieczenie niepotrzebne, chyba nikt go nie kupuje
2. a) Zależy czy to miękka walizka, czy twarda, chodzi głównie o grubość, czy zmieści się do metalowego kosza Ryana (sizera). Kosze Ryana są pionowe, więc kółka pewnie wejdą między kratki i powinno być ok, ale ręki nie dam jakby co :)
b) jw.
3. nie będzie problemu
4. żeby uniknąć opłaty administracyjnej za rezerwację należy zapłacić kartą przedpłaconą mastercard prepaid. Kartę taką można nabyć w bankach (WBK, PEAKO), na allegro, albo poprosić kogoś na forum o pomoc, przy zakupie biletów (jest specjalny topic).

#4 PostWysłany: 21 Sie 2012 12:46 

przepraszam najmocniej, jeśli było. i dziękuję bardzo za odpowiedź. polecacie latać Ryanairem?
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 21 Sie 2012 13:25 

niebieski
tak, nie boj się, lina jak każda inna
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 21 Sie 2012 17:08 

Najbardziej to się boję wylotu ze Stansed. Nie znam za dobrze języka i boję się że będzie coś nie tak, a ja nie będę nic rozumieć.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 21 Sie 2012 17:39 

niebieski
przede wszystkim zachowaj spokój. przybądź na lotnisko odpowiednio wcześnie(np 1,5-2 godz. przed odlotem(lepiej poczekać chwile dłużej po kontroli niż bać się czy się zdąży!)).

jeśli nie będziesz czegoś rozumiała to Ci wytłumaczą na migi, w końcu tam pracują ludzie a nie maszyny :)

no i najważniejsze: no nie wierzę, żebyś tam kogoś z Polski nie spotkała. po prostu się przejdź i posłuchaj(choć czasem to już słychać z daleka najbardziej charakterystyczne słowa...) :)
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 21 Sie 2012 17:40 
Awatar użytkownika

Loty: 71
Kilometry: 92 349
niebieski
Przestrzegaj zasad typu "co wolno a czego nie wolno przewozić w bagażu podręcznym" a wszystko będzie w porządku i nie będzie za dużo rozmawiania z ekipą lotniska :) poza tym dookoła będzie mnóstwo Polaków więc w razie czego ktoś pomoże
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 21 Sie 2012 17:48 

mam taką nadzieje :) chyba zrezygnuje z walizki jako bagaż podręczny, zeby w razie czego nie było kłopotów.. jakoś się upchnę w 15 kg na dwie osoby, albo wezmę torbę ;)
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 21 Sie 2012 19:03 
Awatar użytkownika

chyba zrezygnuje z walizki jako bagaż podręczny, zeby w razie czego nie było kłopotów.. jakoś się upchnę w 15 kg na dwie osoby, albo wezmę torbę

Tutaj jest napisane co można zabrać, a czego nie można zabrać: http://www.ryanair.com/pl/warunki-dotyc ... e8-baggage

Ponadto na forum jest także wątek: co-mozna-a-czego-nie-mozna-przewozic-w-samolocie,15,496

Pamiętaj, że bagaż podręczny jest darmowy, a za rejestrowany trzeba płacić dodatkowo, także jeśli dasz rade to bierz tylko podręczny ;)
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 21 Sie 2012 19:22 

tadziu04 napisał(a):
chyba zrezygnuje z walizki jako bagaż podręczny, zeby w razie czego nie było kłopotów.. jakoś się upchnę w 15 kg na dwie osoby, albo wezmę torbę

Tutaj jest napisane co można zabrać, a czego nie można zabrać: http://www.ryanair.com/pl/warunki-dotyc ... e8-baggage

Ponadto na forum jest także wątek: co-mozna-a-czego-nie-mozna-przewozic-w-samolocie,15,496

Pamiętaj, że bagaż podręczny jest darmowy, a za rejestrowany trzeba płacić dodatkowo, także jeśli dasz rade to bierz tylko podręczny ;)

wieem, czego nie można przewozić w samolocie. tak jak pisałam wyżej, jadę ja i jedna osoba, chcemy wziąć bagaż rejestrowany i złożyć się na niego wspólnie. do tego chciałam wziąć jeszcze walizkę jako podręczny, ale jest trochę ponad wymiarowa.. dlatego żeby uniknąć problemów z rozmiarem, raczej wezmę jakąś lekką torbę którą mogłabym ewentualnie "upchać" w tym koszyczku.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 21 Sie 2012 19:41 

Witam !

Mam pytanie odnośnie wykupienia do rezerwacji dodatkowego bagażu - kilka razy próbowałam dzisiaj - i na sam koniec po wpisaniu danych karty wyskakuje jakiś błąd.

Czy ktoś może wie o co chodzi, czy może dziasiaj jest jakiś problem na ich stronie z odprawą on-line?
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 21 Sie 2012 19:47 

Cytuj:
tak jak pisałam wyżej, jadę ja i jedna osoba, chcemy wziąć bagaż rejestrowany i złożyć się na niego wspólnie. do tego chciałam wziąć jeszcze walizkę jako podręczny, ale jest trochę ponad wymiarowa.. dlatego żeby uniknąć problemów z rozmiarem, raczej wezmę jakąś lekką torbę którą mogłabym ewentualnie "upchać" w tym koszyczku

czyli chcecie sie skladac na jeden platny bagaz 15 kg zamiast kazdy po 10 kg wlasnego podrecznego za darmo?
i na Stansted jest wszedzie pelno Polakow, w kolejce do odprawy 99% ludzi to beda Polacy, to samo w kolejce do gate.
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 21 Sie 2012 19:55 

aga0905 napisał(a):
Witam !

Mam pytanie odnośnie wykupienia do rezerwacji dodatkowego bagażu - kilka razy próbowałam dzisiaj - i na sam koniec po wpisaniu danych karty wyskakuje jakiś błąd.

Czy ktoś może wie o co chodzi, czy może dziasiaj jest jakiś problem na ich stronie z odprawą on-line?

Opłata za bagaż jest zwolniona z opłaty administracyjnej. Spróbuj inną kartą.

#15 PostWysłany: 21 Sie 2012 20:52 

Spacja napisał(a):
Cytuj:
tak jak pisałam wyżej, jadę ja i jedna osoba, chcemy wziąć bagaż rejestrowany i złożyć się na niego wspólnie. do tego chciałam wziąć jeszcze walizkę jako podręczny, ale jest trochę ponad wymiarowa.. dlatego żeby uniknąć problemów z rozmiarem, raczej wezmę jakąś lekką torbę którą mogłabym ewentualnie "upchać" w tym koszyczku

czyli chcecie sie skladac na jeden platny bagaz 15 kg zamiast kazdy po 10 kg wlasnego podrecznego za darmo?
i na Stansted jest wszedzie pelno Polakow, w kolejce do odprawy 99% ludzi to beda Polacy, to samo w kolejce do gate.

bardziej chodzi o te płyny w podręcznym, jedzenie i tępe narzędzia. + nie mamy odpowiednich walizek, a do jednej dużej się na pewno zmieścimy. już nie chodzi o tą wagę,bardziej miejsce i te rzeczy. a do samych podręcznych się nie zmieścimy na pewno.
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 21 Sie 2012 20:55 

jasek napisał(a):
aga0905 napisał(a):
Witam !

Opłata za bagaż jest zwolniona z opłaty administracyjnej. Spróbuj inną kartą.

dziękuję za odpowiedź!

Próbowałam dwoma kartami i nie był to Mastercard Prepaid.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 16 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 7 gości