Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 40 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 10 Wrz 2021 12:55 
Awatar użytkownika

Loty: 225
Kilometry: 260 138
niebieski
Potwierdzam to co rzekł @chester0, chyba moje ulubione miejsce i to pod wieloma aspektami. Mieliśmy tam wrócić czwarty raz, ale trochę obawiałem się covidowego zamieszania i zrezygnowałem, a teraz żałuję ;)
Choć oczywiście optymalnie wybrać się tam w lato, za pierwszym razem parę lat temu w styczniu przylecieliśmy dzień po huraganie, gdzie prawie 2 dni nic latało i pływało - tak nam przynajmniej powiedzieli na miejscu...

Ostatnio edytowany przez Aron, 10 Wrz 2021 12:57, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

Zobacz Park Narodowy Krugera 🦒🐘 Tanie loty do RPA od 1756 PLN 🔥 Zobacz Park Narodowy Krugera 🦒🐘 Tanie loty do RPA od 1756 PLN 🔥
Tanio 🚨 Loty na Maltę z Warszawy i Katowic za 170 PLN 🔥 Tanio 🚨 Loty na Maltę z Warszawy i Katowic za 170 PLN 🔥
#22 PostWysłany: 10 Wrz 2021 12:56 

platynowy
Sugeruję sprawdzić ceny wynajmu auta i noclegów, poza sezonem można się miło zaskoczyć (byłem w lutym 2020). W dodatku jeśli będziesz brał auta z tej samej firmy, to wynajem na kilku wyspach da się ogarnąć jednym depozytem.
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 11 Wrz 2021 13:47 

niebieski
@aeonflux gdzie szukasz noclegów? Na bookingu i hostels.com są na poszczególnych wyspach czasami raptem po 2-3 obiekty. Na airbnb trochę lepiej, choć nic genialnego.
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 11 Wrz 2021 16:27 

platynowy
Brałem z Bookingu i z AirBnB, za dwójkę płaciłem 26-40€.
Najdrożej wyszło na Flores, bo chcieliśmy mieć chatkę na wsi :)

Łap linki do moich - we wszystkich byłem bardzo zadowolony z "value for money":
Pico: https://www.booking.com/hotel/pt/35th-a ... ew.pl.html
Horta: https://www.booking.com/hotel/pt/monte-da-guia.pl.html
Terceira: https://www.booking.com/hotel/pt/aparta ... ro.pl.html
Flores: https://www.airbnb.pl/rooms/38199814
Sao Miguel: https://www.booking.com/hotel/pt/aparta ... ns.pl.html
 Profil Relacje PM off
6 ludzi lubi ten post.
5 ludzi uważa post za pomocny.

#25 PostWysłany: 11 Wrz 2021 17:23 
Awatar użytkownika

Loty: 225
Kilometry: 260 138
niebieski
silvershark napisał(a):
@aeonflux gdzie szukasz noclegów? Na bookingu i hostels.com są na poszczególnych wyspach czasami raptem po 2-3 obiekty. Na airbnb trochę lepiej, choć nic genialnego.

To chyba tylko na Corvo, nawet na Graciosa jest więcej...

#26 PostWysłany: 12 Wrz 2021 00:28 
Awatar użytkownika

złoty
Skyscanner z tego co widzę, tego nie wyszukuje, a na Google Flighs można kupić nawet ponad 70-godzinne przesiadki. Co ciekawe, po przejściu na stronę Azores Airlines nie pokazuje tych kombinacji, są maksymalnie takie po około 30 godzin, ale przez OTA wchodzi.

Załączniki:
Zrzut ekranu 2021-09-12 o 00.24.22.png
Zrzut ekranu 2021-09-12 o 00.24.22.png [ 605.13 KiB | Obejrzany 2894 razy ]
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.
5 ludzi uważa post za pomocny.

#27 PostWysłany: 12 Wrz 2021 11:20 

złoty
ncn napisał(a):
Deal wygląda fajnie i rozważam czy nie spróbować, tylko mam pytanie do osób które były już na Azorach - czy to ma jakikolwiek sens podróżniczy, czy tylko... nie wiem jak to nazwać, lotniczy? :) W sensie kreski i polatanie sobie. O ile się orientuję, transport publiczny na Azorach nie jest zbyt rozwinięty, więc czy w te kilka godzin dziennie na danej wyspie faktycznie da radę coś zobaczyć?

Dokładnie tak jak piszesz, sensu podróżniczego to nie ma żadnego, tylko kolekcjonowanie lotów. Każda z tych wysp zasługuje na to, żeby spędzić na niej kilka dni, przenocować, przejść się gdzieś na pieszą wycieczkę (krajobrazy są wśród najbardziej spektakularnych na świecie), spróbować miejscowej kuchni.

Do tego plan jest obarczony dużym ryzykiem sypnięcia się ze względu na niepewną, wietrzną pogodę. Zwłaszcza lotnisko na Flores jest na to bardzo podatne, bo jest zbudowane w miejscu, gdzie często wieją boczne wiatry. Kilka lat temu skasowali nam lot z Horty (Faial) na Flores, załapaliśmy się na bardzo przyjemny dzień w Horcie w wypasionym hotelu z pełnym wyżywieniem na koszt linii lotniczych. Spotkaliśmy Niemca, który w ten sposób już spędził na Faial tydzień, codziennie jeżdżąc na lotnisko, żeby się dowiedzieć, że nie poleci. My szczęśliwie polecieliśmy na drugi dzień.

Co do transportu publicznego - jedyną wyspą, gdzie jest transport publiczny o pewnym stopniu przydatności dla turysty jest Sao Miguel, ale i tam znacznie sprawniej jest pożyczyć auto. OK, nie byłem na Terceirze, być może jeszcze tam autobusami da radę, bo to dość niewielka wyspa ze sporym jak na Azory miastem.
Na Corvo da radę na piechotę. Jeżeli przenocujesz w hotelu Comodoro, to właścicielka proponuje podwózkę za darmo na krater (ale to też przyjemna wycieczka na piechotę).
 Profil Relacje PM off
6 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#28 PostWysłany: 16 Wrz 2021 05:30 

Loty: 352
Kilometry: 854 931
niebieski
te najtańsze loty w najdłuższej kombinacji pokazuje chyba tylko rzeczywiście Google Flighs i zakup poprzez gotogate, ale od kilku dni sprawdzam i po próbie przejścia przy najdłuższych kombinacjach na gotogate cena niezależnie od dnia skacze do ponad 800 zł; też tak macie?
 Profil Relacje PM off  

#29 PostWysłany: 16 Wrz 2021 07:49 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Zawsze możesz sprawdzić czy ta konfiguracja jest dostępna na stronie SATA.
Z tego co pamiętam, to takie loty w niektóre dni były u nich kupowane.w cenie 50 euro (które OTA odpowiednio zbijały).
 Profil Relacje PM off
Enzym lubi ten post.
Enzym uważa post za pomocny.

#30 PostWysłany: 16 Wrz 2021 08:11 

Loty: 352
Kilometry: 854 931
niebieski
tu już było wyjaśnione, że na stronie SATA nie ma kombinacji trwających powyżej 30 godzin; są one do kupienia po przejściu z google, ale na innych OTA, droższych niż gotogate; dziwi mnie, że gotogate od kilku dni je pokazuje, ale są nie do kupienia u nich w tej cenie;
 Profil Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 16 Wrz 2021 08:21 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Jak nie ma, jak są?
55 godzinne wystarczą?Image
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#32 PostWysłany: 16 Wrz 2021 16:39 
Awatar użytkownika

Loty: 272
Kilometry: 523 218
niebieski
Można nawet 72H kupić na ich stronie :)

72h Tour the Azores kupiony, trzy wyspy bo do Corvo pomijam odcinek i zostaje w PDL. Na każdej z wysp po 24h tylko na PDL zamierzam dłużej zabawić 😁

Bulgaria
 Profil Relacje PM off
oskiboski lubi ten post.

#33 PostWysłany: 16 Wrz 2021 22:07 
Awatar użytkownika

złoty
Nie no, hula :)
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#34 PostWysłany: 16 Lis 2021 16:06 

złoty
Odświeżam temat.
Mam ciekawą sytuację z supersaver. Mianowicie otrzymałem następującego maila:
Cytuj:
Hi Przemyslaw,
Your flight(s) for booking XXXXXX has had a schedule change/cancellation from the airline. Unfortunately, you will not be able to travel as planned.
The airline provides the following options, as available to us as a travel intermediary, and we are contacting you to offer our services in relation to your preferred option:
• Refund of the cancelled flight(s)
We can apply for a refund from the airline on your behalf. If the airline approves the refund, we will repay the refundable amount once received from the airline minus our assistance fee. The refund amount will be sent to your original form of payment. Please note that add-on services in your booking may not be refundable. Let us know if you want our assistance by replying to this email.
Our assistance fee is 30 EUR/booking. For more information about our fees and your consumer rights under Regulation (EC) no. 261/2004, please see our [Terms and Conditions] and our [FAQ]. Note that our fees are non-refundable.

Co ciekawe można kupić bilet na takie samy daty i loty. Żaden lot nie zmienił się nawet o minute. Zadzwoniłem bezpośrednio do SATA z zapytaniem o co chodzi z moją rezerwacją i zostałem poinformowany, że rezerwacja wisi i oni (SATA) nic z nią nie robili i wogóle nie wiedzą o co chodzi.
Po raz kolejny potwierdza się, że to OTA należy omijać jak śmierdzącą kupę. Ja niestety nie miałem wyjścia bo bilet ma 5 odcinków, a na SATA w sensownej cenie dało się kupić maksymalnie z trzema.
Rockriderr lubi ten post.

#35 PostWysłany: 16 Lis 2021 16:16 
Awatar użytkownika

Loty: 719
Kilometry: 996 247
platynowy
Napisz im żeby zostawili bilet tak jak jest, sam się nim zajmiesz
 Profil Relacje PM off
LonDynia lubi ten post.

#36 PostWysłany: 16 Lis 2021 19:20 

złoty
@pabien
Ale to jest supersaver. Oni nie czytają tego co się do nich pisze ;)

#37 PostWysłany: 16 Lis 2021 19:24 
Awatar użytkownika

Loty: 719
Kilometry: 996 247
platynowy
Kiedy dostawałem. Podobne maile dotyczące LO odpisywałem
i nigdy nic nie robili z rezerwacjami. A poza tym w razie czego będziesz miał podkładkę do chargebacku
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#38 PostWysłany: 12 Lut 2022 13:49 

złoty
Odświeżam temat. Miałem zmianę rozkładową i rezerwacja wygląda tak:
OPO-PDL 12:35-14:00 i następnego dnia
PDL-FLW 14:00-15:25
I teraz pytanie o definicje stopovera. Czy musi mieć mniej niż 24 godziny czy może być to równe 24 godziny? Rezerwacja jest confirmed i nikt się w tej sprawie nie kontaktował, ale nie wiem czy da się to oblecieć.

#39 PostWysłany: 12 Lut 2022 15:50 
Awatar użytkownika

złoty
Skoro jest potwierdzona, to nie ma co się martwić. Będzie dobrze.
 Profil Relacje PM off  

#40 PostWysłany: 12 Lip 2022 09:43 

złoty
Obleciałem trasę OPO-PDL-FLW-CVU, CVU-HOR-TER-PIX-LIS. Dwa bilety OW.
Pierwotnie na każdej z wysp miało być po około 24h, ale później pozmieniały się rozkłady i na niektórych wyspach było 30 godzin, a na innych 15. Dla Sata nie był to problem.
Drugi bilet (CVU-LIS) miałem kupiony przez gotogate i niestety musiałem zaakceptować ich propozycje zmian (system Sata nie puszczał więcej niż trzech odcinków w tej cenie).
Odpuściłem też odcinek FLW-CVU (trasę pokonaliśmy promem) co dało nam 2 dni na Flores a jeden na Corvo. Polecam to rozwiązanie.
Jeśli ktoś się zastanawia czy warto, to zdecydowanie tak, choć nie wyobrażam sobie takiego kilku-(kilkunasto-)godzinnego zwiedzania bez wynajętego samochodu (oczywiście poza Corvo bo tam nie ma wypożyczalni). Nie da się i już, chyba że kogoś kręcą okolice lotniska.
I jeszcze jedna rada. Najlepiej wybierać loty poranne bo wtedy jest mniejsza szansa na spóźnienie.
18 ludzi lubi ten post.
6 ludzi uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 40 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 6 gości