Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 27 Mar 2011 22:28 

niebieski
Ostatnio przeczytałem książkę Michała Pauli "12 razy śmierć".

Autor dał się wrobić w przemyt narkotyków - extasy (przynajmniej sam tak twierdzi). Przesiedział 6 lat w tajlandzkim więzieniu, skazany na karę śmierci. Ostatecznie został ułaskawiony i uwolniony.

Nie dywagując n/t autora winy lub nie - książka jest naprawdę poruszająca.

W-g mojej opinii wydobywa sie z niej obraz Tajlandii jako kraju skorumpowanego, gdzie policja jest poniekąd "wynagradzana prowizyjnie" przez amerykańską DEA za każdego schwytanego i skazanego przemytnika narkotyków. aby zarobić posuwa się również do prowokacji, podrzucania narkotyków etc.

Po takiej lekturze, o ile jeszcze w Azji nie byłem, ale śledzę promocje AirAsia i chciałbym tam polecieć - to jednak zacząłem poważnie się zastanawiać.

Może to głupie, ale zacząłem bać się, że służby lotniskowe mogą podrzucić do torby jakiś narkotyk, aby zarobić swoją prowizję.

Może przesadzam, ale nigdy nie mieliście podobnych obaw?

P.S. Polecam lekturę książki.

Ostatnio edytowany przez Abcn, 08 Sie 2018 18:23, edytowano w sumie 1 raz
Literówka
 Profil Relacje PM off  

🚨Ferie w karaibskim LUKSUSIE ✨Loty i 5⭐ hotel w Meksyku za 3323 PLN 🤯🌴 🚨Ferie w karaibskim LUKSUSIE ✨Loty i 5⭐ hotel w Meksyku za 3323 PLN 🤯🌴
Słońce, plaża i all inclusive 🌴☀️ Tydzień w 4* hotelu w Turcji od 2299 PLN 🏖️ Słońce, plaża i all inclusive 🌴☀️ Tydzień w 4* hotelu w Turcji od 2299 PLN 🏖️
#2 PostWysłany: 28 Mar 2011 09:14 
Założyciel
Awatar użytkownika

Loty: 534
Kilometry: 1 278 601
Tak, jak zauważasz - to głupie.

1) Zabezpiecz bagaż oklejając go folią.
2) Miej czyste sumienie i nie wierz w cuda.

To cię uchroni przed 99% kłopotów. 1% nie unikniesz, nawet całe życie siedząc w domu.

Co do samej Tajlandii, przestępcy są jak wszędzie.

Znane są przypadki wyłudzeń, oszustw, etc. Mogę ci długo opowiadać, o Polaku odsiadujący dożywocie w Bangkoku, o turystach, którym wmawiano kradzieże w bezcłówkach na lotnisku i wyłudzano w ten sposób gigantyczne pieniądze (przy udziale policji), o wyłudzeniach związanych z leciutko uszkodzonymi skuterami, za które to straty chciano wielkie odszkodowania od turysty-kierowcy (przy udziale policji) itd. A n koniec dodam - to mój ulubiony kierunek wypoczynkowy,

#3 PostWysłany: 07 Kwi 2011 19:11 

cheesy napisał(a):
Ostatnio przeczytałem książkę Michała Pauli "12 razy śmierć".

Autor dał się wrobić w przemyt narkotyków - extasy (bynajmniej sam tak twierdzi). Przesiedział 6 lat w tajlandzkim więzieniu, skazany na karę śmierci. Ostatecznie został ułaskawiony i uwolniony.

Sory za OT, ale Cheesy nie używaj słów, których nie znasz znaczenia bo głupio zdanie brzmi potem. Bynajmniej nie znaczy to samo co przynajmiej :D
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 07 Kwi 2011 19:35 

Tak jak pisze Kamil - zdrowy rozsądek uchroni Cię przed 99% kłopotów, a pozostałe 1% może Cię spotkać i w Twoim mieście jak wyjdziesz z domu. Korupcja, przekręty i wyłudzenia to jedno, ale pomijając różne legendy to nie znam/nie słyszałem o nikim konkretnym kto wpakowałby się w poważne kłopoty bez własnego w tym udziału (czyt. nieświadomie i/lub został wrobiony). Michał, o którym piszesz, sam się przecież w to wszystko wpakował. Jak ktoś szmugluje dragi do kraju, w którym grozi za to kara śmierci to powinien mieć pretensje do własnego rozumu, a nie do tego, że jego kupiec współpracował z policją.

Nie popełniaj przestępwstw, nie proś się o kłopoty, to tych poważnych unikniesz. A że dasz się naciąć na kilka mniejszych lub większych przekrętów i będziesz w plecy kilka dolców to trudno, każdy musi przez to przejść. Generalnie im więcej rozsądku tym mniej kłopotów, ale bez rozsądku to i w Polsce o kłopoty przecież nietrudno.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 08 Kwi 2011 23:23 

A nawiązując do tematu to mam wrażenie, że na lotnisku w Pukecie mógłbyś przewieźć całą torbę kokainy i nawet by nie zauważyli :P

Ostatnio edytowany przez Abcn, 08 Sie 2018 18:19, edytowano w sumie 1 raz
Literówka
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: bepa22 oraz 8 gości