Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 112 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna
Autor Wiadomość
#61 PostWysłany: 07 Lip 2021 20:24 

niebieski
Ambasada Polski na Węgrzech w końcu po tygodniu się obudziła:
"W przypadku wjazdu na Węgry drogą lądową lub wodną (czyli z wyłączeniem drogi powietrznej, tj. przylotu samolotem) z terytorium Austrii, Chorwacji, Rumunii, Serbii, Słowacji lub Słowenii odbywa się - bez względu na obywatelstwo - według generalnych zasad, bez dodatkowych obostrzeń związanych z pandemią koronawirusa. Oznacza to normalne przekraczanie granicy (z kontrolą graniczną lub - na wewnętrznych granicach strefy Schengen, czyli z terytorium Austrii, Słowacji i Słowenii - nawet bez tej kontroli), do którego niezbędne jest posiadanie ważnego dokumentu podróży dla każdej osoby, także niepełnoletniej. Dla obywatela Polski takim dokumentem jest paszport lub dowód osobisty - wjazd bez takiego ważnego dokumentu (także w przypadku dziecka) jest nielegalny i może nieść za sobą poważne konsekwencje. "
travellista uważa post za pomocny.

Zanzibar z all inclusive za 3891 PLN 👙👣🌊 Loty z Warszawy i ⭐⭐⭐⭐ hotel przy plaży 🏖️🍸 Zanzibar z all inclusive za 3891 PLN 👙👣🌊 Loty z Warszawy i ⭐⭐⭐⭐ hotel przy plaży 🏖️🍸
Zobacz Nowy Jork i odpocznij na Bahamach🛳️✈️ Loty z Warszawy i rejs za 4969 PLN 🍹🍺☕ Zobacz Nowy Jork i odpocznij na Bahamach🛳️✈️ Loty z Warszawy i rejs za 4969 PLN 🍹🍺☕
#62 PostWysłany: 15 Lip 2021 23:45 
Awatar użytkownika

Loty: 73
Kilometry: 140 206
niebieski
Z relacji mojej znajomej - wynika że na Węgrzech życie wróciło do normy - tak jak to było przed pandemią...
Ludzie w przestrzeni publicznej chodzą be masek na zewnątrz, oraz wewnątrz (sklepy, banki, urzędy itp).
Także w komunikacji publicznej nie ma obowiązku zasłaniania ust i nosa.
Ponoć zaszczepionych jest tam bardzo duży procent społeczeństwa.

Będę tam za parę dni, to napiszę coś więcej ;)
 Profil Relacje PM off  

#63 PostWysłany: 16 Lip 2021 06:17 

platynowy
Cubero4 napisał(a):
Ludzie w przestrzeni publicznej chodzą be masek na zewnątrz, oraz wewnątrz (sklepy, banki, urzędy itp).
Także w komunikacji publicznej nie ma obowiązku zasłaniania ust i nosa.

Potwierdzam. Również na lotnisku w Budapeszcie oraz w saloniku na lotnisku - wszyscy (włącznie z obsługą) byli bez maseczek.
Zupełnie jak przed pandemią :)
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#64 PostWysłany: 19 Lip 2021 12:18 
Awatar użytkownika

Kilometry: 140 206
niebieski
Właśnie wracam z Budapesztu. .
Na miejscu zero reżimu sanitarnego...
Brak maseczek w zamkniętych pomieszczeniach, w autobusach, w metrze, w sklepach i na poczcie... Obsługa/sprzedawca także nie musi mieć.
Tak jak gdyby covida nigdy nie było, lub gdyby nigdy nie dotarł on na Węgry :)
Jedynie co to musiałem zdezynfekować ręce przy wejściu do muzeum, i to tyle :)
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.
travellista uważa post za pomocny.

#65 PostWysłany: 27 Lip 2021 09:16 

Wróciłem, na Węgrzech obecnie więcej wolności niż w dojrzałych demokracjach zachodnioeuropejskich.

Absolutny brak maseczek, na ulicy nosi jedna osoba na tysiąc, totalni nadgorliwcy. W knajpach, transporcie, sklepach, zarówno małych jak i dużych, brak maseczek. Jedynie obsługa w hotelu oraz w w knajpach ma maseczki, ale to też nie jest reguła, jeśli chodzi o knajpy to rzekłbym, że tak 50/50 w Buda, poza Budapesztem nie widziałem w knajpach osób zamaseczkowanych :)

Wieczorami ludzi sporo, wszędzie dość tłumnie, dużo zwłaszcza Anglików, ale także Niemców, Polaków jak na lekarstwo.

Nie wiem jak z klubami, przed każdym stał ochroniarz, widziałem, że coś sprawdzali przed wejściem (teoretycznie na Węgrzech w klubach tylko zaszczepieni), ale wyglądało, że raczej dowody osobiste nastolatków, niestety jednak nie mogę tego potwierdzić w 100%, imprezowanie nie było celem tego wyjazdu.

Nad Balatonem dzikie tłumy, praktycznie sami Węgrzy. W innych miasteczkach pusto, sennie.

Droga z Pl przez Czechy i Słowację bezproblemowa, żadnych kontroli w żadną ze stron.
 Profil Relacje PM off  

#66 PostWysłany: 27 Lip 2021 14:07 

Cześć, Węgry na stronie głównej w zakładce #OdmrażamyPodróze cały czas na czerwono ze statusem "Nie podróżuj". Czy to wynika tylko z braku aktualizacji czy jest jeszcze jakiś haczyk przy wjeździe? Zaszczepieni turyści według wielu źródeł mogą wjechać i wlecieć również bez żadnych restrykcji (okazanie UE certyfikatu Covid).

https://varso.mfa.gov.hu/pol/news/konzu ... o-beutazas
 Profil Relacje PM off  

#67 PostWysłany: 27 Lip 2021 22:15 

niebieski
@Zoolander
na Węgry wjeżdża się z Polski tak jak przed pandemią, nie wymagają niczego.

Ostatnio edytowany przez michzak, 28 Lip 2021 08:26, edytowano w sumie 1 raz
Wycięcie OT
 Profil Relacje PM off  

#68 PostWysłany: 28 Lip 2021 17:23 

złoty
Dziś podróż lotnicza PRG—->BUD. Na lotnisku w Pradze kontrola paszportu COVID’owego a po przylocie, jak pokazałem polski dowód i chciałem pokazać certyfikat to usłyszałem „that’s enough”. Na miejscu bez maseczek nawet w autobusie.
 Profil Relacje PM off
travellista lubi ten post.

#69 PostWysłany: 01 Sie 2021 11:26 
Awatar użytkownika

Loty: 178
Kilometry: 311 128
srebrny
Potwierdzam wszystkie spostrzeżenia moich przedmówców na temat masek, dystansu itd. W Budapeszcie można zapomnieć, że Covid istnieje. Jedyny wyjątek to wejście do klubu, gdzie skrupulatnie sprawdzane są dowody osobiste i certyfikaty zaszczepienia, a całość była nawet zadzorowana przez policję i... żołnierza. Także na Węgrzech wszędzie wejdziemy czy dojedziemy bez masek, ale imprezy na parkiecie już tylko dla zaszczepionych. Ludzie na mieście całkiem sporo.

Ostatnio edytowany przez Kashpir, 02 Sie 2021 10:11, edytowano w sumie 1 raz
Edycja wpisu
 Profil Relacje PM off
Grzenio1970 lubi ten post.

#70 PostWysłany: 02 Sie 2021 09:28 
Awatar użytkownika

Kilometry: 147 838
niebieski
COVIDa na Węgrzech nie ma ;) uchował się naprawdę w nielicznych miejscach, np. w Bazylice św. Stefana czy muzeach na Zamku.
travellista lubi ten post.
savoj uważa post za pomocny.

#71 PostWysłany: 02 Sie 2021 16:51 

niebieski
Wymagali tam maseczek czy paszportów?

Ja widziałem kilka dni temu na jednym ze sklepów w małym miasteczku kartkę, że tylko z maseczkami, ale nie wiem czy po prostu nie zapomnieli ściągnąć ;)

#72 PostWysłany: 02 Sie 2021 17:17 

platynowy
Zapomnieli ściągnąć. W niektórych autobusach miejskich w Budapeszcie też były nadal plakaty że należy nosić maseczki. Ale nakaz ten już nie obowiązuje.
 Profil Relacje PM off  

#73 PostWysłany: 02 Sie 2021 17:29 

złoty
W ubiegłym tygodniu, w muzeum, pomimo braku obowiązku noszenia maseczek, pani kasująca bilety prosiła o dezynfekcję rąk.
 Profil Relacje PM off  

#74 PostWysłany: 28 Sie 2021 20:37 

Loty: 66
Kilometry: 55 090
Jestem w Hajduszoboszlo. W sklepach bez maseczek. Nikt nie sprawdza paszportu szczepień. Ogólnie jak przed pandemią.
 Profil Relacje PM off  

#75 PostWysłany: 29 Sie 2021 11:40 

niebieski
ultragreen napisał(a):
Nikt nie sprawdza paszportu szczepień

skoro nie jest on wymagany, to nikt go nie sprawdza

#76 PostWysłany: 30 Sie 2021 00:21 

Loty: 66
Kilometry: 55 090
Nawet nie wiedziałem, że jest niewymagany.
 Profil Relacje PM off  

#77 PostWysłany: 17 Wrz 2021 19:35 
Awatar użytkownika

niebieski
Aktualnie można jechać do Budapesztu swoim autem i nie są wymagane żadne certyfikaty osób zaszczepionych ? Jak wygląda sytuacja z niepełnoletnimi bez szczepień ? Potrzeba dla nich testy ?

#78 PostWysłany: 17 Wrz 2021 19:56 

niebieski
Można to powtarzać to znudzenia, ale na Węgrzech nie potrzeba żadnych certyfikatów, testów i tak dalej, no chyba, że masz zamiar wziąć udział w jakiejś większej imprezie.

#79 PostWysłany: 17 Wrz 2021 22:15 

niebieski
Zarówno przed lotem w WAW, jak i po wylądowaniu w BUD sprawdzano paszporty covidowe, ale tylko osobom 18+. Lot w dniu 17.09.2021, linia lotnicza LOT.
 Profil Relacje PM off  

#80 PostWysłany: 18 Wrz 2021 10:20 

niebieski
Samolot to co innego, pytanie było o samochód.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 112 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości