Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 26 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 08 Cze 2021 21:29 

W czwartek po prawie rocznej przerwie koronacyrkowej wracam do latania. Ktoś miał przyjemność startować ostatnio z Wrocławia i wie, czy w związku z tym całym zamieszaniem, trzeba być wcześniej, czy można - jak za dobrych czasów - na styk?

Lot krajowy z nadaniem bagażu (Ryanair) o 6:45, planowy przyjazd na lotnisko 5:55.
 Profil Relacje PM off  

🌊 Tureckie wczasy w sercu Kemer 🏨 4* hotel z all inclusive za 1733 PLN 🌊 Tureckie wczasy w sercu Kemer 🏨 4* hotel z all inclusive za 1733 PLN
La dolce vita w najlepszym wydaniu 😍😎 Capri i Neapol w jednej podróży za 500 PLN 🛵🍕 La dolce vita w najlepszym wydaniu 😍😎 Capri i Neapol w jednej podróży za 500 PLN 🛵🍕
#2 PostWysłany: 08 Cze 2021 21:37 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Jeżeli nić się nie spóźni, to po przyjeździe masz 10 minut na oddanie bagażu.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 08 Cze 2021 22:02 
Awatar użytkownika

złoty
Tydzień temu leciałem do Grecji, po dojściu na security, cofnięcie do checkinu w celu sprawdzenia plf i certyfikatu, powrót na security i do gejtu, wszystko z 10 minut zabrało, podobnie powrót, siedziałem z przodu samolotu, więc pierwszy do kontroli, sprawdzenie certyfikatu 5 sekund i po góra 5 minutach od wyjścia z samolotu byłem na świeżym powietrzu, przy lotach regionalnych powinno być podobnie albo szybciej, chyba że godziny nałożą się kilku lotów blisko siebie
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 08 Cze 2021 22:20 
Awatar użytkownika

Loty: 495
Kilometry: 772 351
platynowy
Leciałem w sobotę WRO-GDN w sobotę o 6 rano.
Na lotnisku byłem o 4:30
Tylko z plecakiem, więc nie wiem ile stało się do bagażu - były otwarte 2 stanowiska.
O tej samej godzinie leciała Majorka, więc ludzi z bagażami sporo.

Security ok. 10 minut.

"Podróżować to żyć..."
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 08 Cze 2021 23:52 
Awatar użytkownika

Loty: 333
Kilometry: 531 818
niebieski
Można na styk.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 05 Lip 2021 13:13 

Loty: 48
Kilometry: 70 122
Hej, leciał ktoś ostatnio z WRO i może napisac jak wygląda sytuacja? Jakiś covidowy armagendon czy wprost przeciwnie? Mam wylot w piątek wieczorem do BGY i się zastanawiam, ile czasu wczesniej należałoby byc.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 05 Lip 2021 13:22 

złoty
Dzień przed wylotem popatrz na tablicę odlotów lotniska i zobaczysz ile będzie wylotów w interesującym cię momencie.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#8 PostWysłany: 05 Lip 2021 13:24 
Awatar użytkownika

złoty
A przeczytałeś chociaż tę stronę?
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#9 PostWysłany: 05 Lip 2021 14:02 

złoty
Daj spokój, bo sytuacja przez covid tj. zmiany jest dynamiczna i zmienna

Na teraz czyli z wczoraj, nawet rano 2-1 godzina przed, z tendencją na 1,5-2 godziny przed lotem

Sporo lotów startuje przed planowaną godziną startu tj. szybko zamykają gate.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 05 Lip 2021 14:22 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 541
Kilometry: 842 707
Oczywiście rada @Chupacabra jest bardzo pomocna, ale samo pytanie nie jest bezzasadne - w obecnych czasach na część lotów musimy odstać swoje na check-in nawet z bagażem podręcznym. Zaczął się ponadto okres wakacyjny, to i może większy ruch. Ja trzymam się obecnie zasady, by dotrzeć na lotnisko nie później niż 1,5h przed lotem.
dg72 lubi ten post.

#11 PostWysłany: 05 Lip 2021 14:31 

srebrny
@Kashpir 45 minut jest wystarczającym zabezpieczeniem. Na WRO nie dzieje się aż tyle żeby było się czego obawiać. Natomiast przy znacznie zmniejszonej ilości pasażerów faktycznie nie można liczyć na późniejsze zamknięcie bramki.
 Profil Relacje PM off
Kashpir lubi ten post.

#12 PostWysłany: 05 Lip 2021 16:05 

złoty
Ja dokładnie tak robię, w sumie przed COVID'em też. We WRO zawsze starcza 45 minut przed odlotem...
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 05 Lip 2021 16:22 

srebrny
w ub niedzielę byliśmy 1h45 min przed czasem i było to całkiem na styk: kolejka do check-in ryanair (ludzie lecący do Aten i na Teneryfę, wszyscy do Grecji musieli stać i pokazać test, ci do Hiszpanii tylko nadający bagaż). Jedna pani skanująca przed bramkami ;/ potem kontrola i wyszło, że od razu wsiadamy do samolotu. I trafiła się osoba lecąca do Aten bez PLF i nastąpił zastój.
Rzeczywiście dobrze sprawdzić ile samolotów leci o tej porze.
cccc lubi ten post.

#14 PostWysłany: 05 Sie 2021 16:23 
Awatar użytkownika

Loty: 294
Kilometry: 337 778
złoty
Czy ta informacja na stronie lotniska jest obecnie aktualna i egzekwowana?
Kod:
UWAGA! Wszystkich pasażerów odlatujących z Wrocławia rejsami niskokosztowymi (Ryanair, Wizz Air) po przyjeździe na lotnisko prosimy o podejście do stanowisk check-in w celu weryfikacji dokumentów podróży!
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 05 Sie 2021 16:25 

złoty
Co najwyżej w przypadku Wizzair
Ryanair już nie, chyba żeby nadać bagaż
 Profil Relacje PM off
OSK lubi ten post.

#16 PostWysłany: 06 Sie 2021 08:14 
Awatar użytkownika

złoty
Jednak Wizzair wymaga wizyty w checkinie i sprawdzenia dokumentów przed pójściem na security. Wydają obrzydliwie brudną plakietke którą trzeba oddać potem przy boardingu.

Jak to dobrze że kupili automatyczne bramki paszportowe które są obecnie niedostępne...

Tapniete z Samsunga S12+ PRO
Image
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 06 Sie 2021 22:39 
Awatar użytkownika

srebrny
Leciałem z WRO do Włoch W6 kilka dni temu i nawet podszedlem do check-in'u bo nie było kolejki i pani powiedziala żeby uderzać od razu na security. Przed security przy sprawdzaniu BP pani zapytała o ta plakietkę to powiedziałem ze nie mam bo przed chwilą powiedzieli że mam iść dalej - nie robili problemu. Widziałem że mało kto to mial.

#18 PostWysłany: 07 Mar 2022 13:41 
Awatar użytkownika

złoty
Czy ktoś z Was widział kiedykolwiek działające bramki ABC na odlocie? Stoją tam już długi czas odgrodzone taśmami, na ekranach tylko te czerwone X się pokazują a w tym czasie do kontroli paszportowej kolejki...
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 07 Mar 2022 13:55 
Awatar użytkownika

niebieski
21 lutego osoba skanująca karty pokładowe przed wejściem na security konsekwentnie odmawiała przejścia dalej osobom bez plakietki wydawanej na check-in po sprawdzeniu dokumentów podróżnych (loty FR i W6, my akurat lecieliśmy FR do Włoch). Generalnie cała masa ludzi łaziła między check-in a security w tę i z powrotem...

#20 PostWysłany: 11 Mar 2022 08:23 
Awatar użytkownika

złoty
Odpowiem sobie sam. Pierwszy raz w historii zobaczyłem, że bramki ABC były otwarte dzisiaj przed lotem do STN. Mam pewne podejrzenia, że ma to związek z odwołaniem lotów do UA. Możliwe, że wcześniej ich nie otwierali bo z jakichś powodów chcieli osobiście sprawdzać ludzi.

Tapniete z Samsunga S12+ PRO
 Profil Relacje PM off
Zeus uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 26 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości