Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 15 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 30 Cze 2021 16:48 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Z fanpage Pociąg na Bałkany

#Zniesienie_roamingu #Bałkany_Zachodnie

Doczekaliśmy się 🙂

Od 1.07.2021 sześć państw Bałkanów Zachodnich - Serbia, Bośnia i Hercegowina, Czarnogóra, Macedonia Północna, Albania i Kosowo znoszą opłaty roamingowe. Co to dla nas oznacza w praktyce ? Z kartą SIM kupioną w jednym kraju możemy podróżować i używać jej w pięciu pozostałych bez dodatkowych opłat.

Oczywiście nadal nie jest tu możliwe korzystanie z karty polskiego operatora na zasadach jak w UE ale osobom, które Bałkanom Zachodnim nie życzą dołączenia do Unii Europejskiej uprzejmie przypominamy, że to ułatwienie zawdzięczamy przede wszystkim unijnej inicjatywie 'Roam like at Home', która zaowocowała podpisaniem porozumienia w tej sprawie w Belgradzie dwa lata temu.

https://en.wikipedia.org/wiki/Regional_ ... _Agreement

Ostatnio edytowany przez Abcn, 13 Paź 2021 16:27, edytowano w sumie 1 raz
Literówka
 Profil Relacje PM off
7 ludzi lubi ten post.
4 ludzi uważa post za pomocny.

Kreta all inclusive od 2097 PLN ☀️💙 Tydzień w 4* hotelu z parkiem wodnym 🌊🏊 Kreta all inclusive od 2097 PLN ☀️💙 Tydzień w 4* hotelu z parkiem wodnym 🌊🏊
Teneryfa all inclusive za 2449 PLN🍹🍴 Tygodniowy relaks na Wyspach Kanaryjskich 🌴☀️ Teneryfa all inclusive za 2449 PLN🍹🍴 Tygodniowy relaks na Wyspach Kanaryjskich 🌴☀️
#2 PostWysłany: 30 Cze 2021 17:05 
Awatar użytkownika

srebrny
Czyli trochę projekt z przeszłości tzn. Wielka Jugosławia.
Dawne Jugo + Albania 😏

#3 PostWysłany: 09 Paź 2021 10:50 

Loty: 259
Kilometry: 344 651
niebieski
usługa w Bałkanach Zachodnich działa od 1.09.2021. Wysokości pakietu internetowego poza krajem macierzystym karty SIM uzależniony jest od wartości pakietu, ale max. jest to trochę poniżej 3.5 GB w miesiącu.

#4 PostWysłany: 13 Paź 2021 15:13 
Awatar użytkownika

Loty: 719
Kilometry: 996 247
platynowy
To ja podam przykład.

Macedońska Lyca mobile z 3 GB internetu daje z tego 0,5 GB w roamingu bałkańskim - tyle tylko, że to jest pakiet za 99 Denarów

Pakiet za 750 denarów daje 20 GB domowo w tym 3 w roamingu
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 31 Lip 2022 12:18 
Awatar użytkownika

platynowy
Ma ktoś jakieś doświadczenia, albo może znalazł jakieś porównanie ofert prepaid i ich działania w roamingu?

Ten bałkański roaming jest tricky, bo nie obejmuje transmisji danych. Pakiety częściej są dostępne w ofertach postpaid.

Edit:

Kilka przykładów

W przypadku albanskiego one piszą, że pakiety unlimited (ale tylko te) mogą być wykorzystane w roamingu, przy czym jest odwołanie do zasady fair uwagę, której opis się nie otwiera. Wg Sim Wiki większe pakiety tylko częściowo mogą być wykorzystane w roamingu.

Bosniacki Novotel pozwala zakupić pakiety (t- mobile, vodafone lub serbsko - macedoński)

Macedonski T-mobile ma ciekawą ofertę 3GB/30 dni w państwach bałkańskich łącznie z Bułgarią, Grecją, co jest mniej interesujące i Turcją za 499 MKD. Do tego trzeba jednak mieć lub kupić kartę (ja swoją zapodziałem gdzieś)
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 06 Sie 2022 15:12 
Awatar użytkownika

platynowy
To ciąg dalszy rozważań o internecie.
BOŚNIACKI Novotel w Serbii pakiet za 3 KM nie działał, albo moja córka nie potrafiła z niego skorzystać (nie walczyła z tym specjalnie)

One Albania. Pakiet unlimited+ za 1300 LEK (czyli nie za tanio) plus jakiś bonus daje takie wartości

Image

Transmisja danych działa, przynajmniej w Serbii
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 21 Lut 2023 16:37 
Awatar użytkownika

Loty: 37
Kilometry: 86 397
srebrny
heide_berg napisał(a):
Wysokości pakietu internetowego poza krajem macierzystym karty SIM uzależniony jest od wartości pakietu

pabien napisał(a):
Ten bałkański roaming jest tricky, bo nie obejmuje transmisji danych. Pakiety częściej są dostępne w ofertach postpaid.

Właśnie wstępnie się podjarałem, że wystarczy kupić kartę w jednym z krajów i z tym pakietem korzystać w innych krajach Bałkanów, a tu taka niemiła niespodzianka jak wczytuję się w cenniki poszczególnych państw.

Nawet na wiki https://prepaid-data-sim-card.fandom.com/wiki/Serbia ktoś pisze w komentarzu:
Do not expect from Western Balkan roaming data - I investigated that data in roaming are strictly restricted and perhaps no data at all. With Globaltel, I needed to buy data Roaming zone 1.
Zwiedzanie Bałkanów zaczynam od Serbii, więc tam muszę coś kupić. Co polecicie?

Atrakcyjny wydaje się Yettel
https://www.yettel.rs/en/consumer/offer ... e-internet
Tzw. Tourist plan, w którym jest 50 GB w Serbii na 30 dni a w bałkańskim roamingu 3,5 GB.

#8 PostWysłany: 08 Maj 2023 00:05 

Cześć, wybieram się za 2 tygodnie do Albanii. Lądujemy w niedzielę w Podgoricy, od razu jedziemy do Szkodry i kilka dni spędzamy w Albanii, wracamy do MNE na ostatni nocleg.
Fajnie byłoby mieć kartę prepaid z możliwością dzwonienia w MNE i ALB plus z jakimś niedużym pakietem internetowym. Czy da się coś takiego kupić w Podgoricy i używać w MNE+ALB? Czy pozostaje zakup dwóch osobnych kart SIM?
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 14 Lut 2025 20:00 

Czy ktoś może coś powiedzieć o praktyce roamingu danych karty SIM operatora z BiH w Czarnogórze lub na odwrót (karty Czarnogórskiej w BiH )? Niby np BH Telecom pozwala na dane w bałkanach zachodnich ale w praktyce często bywa że operator zagraniczny nie ma takiego priorytetu jak lokalny i np netu może nie być w jakichś okolicznościach wcale.
Zastanawiam sie nad operatorem, raczej eSIM, ilość GB i jakość połączenia, koszt drugorzędny .
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 14 Lut 2025 20:18 

Kilometry: 344 651
niebieski
moim zdaniem karta z MNE działa najlepiej w roamingu w ramach Bałkan Zach. i mówię tu o taryfie turystycznej, w której bezpośrednio z tego co pamiętam, nigdzie nie było zaznaczone info o roamingu po sąsiedzku, ale roaming działał i używałem. W albańskiej karcie SIM już były limity itd.

#11 PostWysłany: 17 Lut 2025 23:03 

a pamiętasz operatora ?
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 18 Lut 2025 05:11 

złoty
Próbowałem dwa razy na bosniackich kartach różnych operatorów działać w innych państwach bałkańskich i oba razy to nie zadziałało, mimo że teoretycznie wg stron operatorów powinno działać. Za pierwszym razem Novotel, nie pamiętam już jaki drugi operator, ale nie był to BH Telekom.
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 18 Lut 2025 06:27 
Awatar użytkownika

platynowy
Bo to nie jest tak prosto. Ceny PAYG są takie same, ale pakiety mogą być tylko krajowe, akurat Novotel bodaj na tym swoim opakowaniu mial ceny pakietów poza Bośnią

Pamiętam, że w albańskim one miałem pakiet z mnóstwem danych w Albanii i istotną ilością poza nimi.

Czeba czytać
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 22 Lut 2025 10:41 

heide_berg napisał(a):
moim zdaniem karta z MNE działa najlepiej w roamingu w ramach Bałkan Zach. i mówię tu o taryfie turystycznej, w której bezpośrednio z tego co pamiętam, nigdzie nie było zaznaczone info o roamingu po sąsiedzku, ale roaming działał i używałem. W albańskiej karcie SIM już były limity itd.

Wygląd faktycznie najlepiej, kupiłem m:tel BiH i m:tel Montenegro . W BiH nie ma w standardzie roamingu a w ME jest wyróżniony. Tyle że karte eSIM dla BiH aktywowałem bez problemu już w PL a dla kart ME jest * że można aktywować tylko w sieci macierzystej ( w praktyce zobaczymy) . No i BiH bez żadnej rejestracji a ME chce żeby słać dokument
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 03 Cze 2025 21:43 

Kilometry: 289 346
W moim przypadku mam kartę T-Mobile z Macedonii (kupioną na lotnisku w kiosku chyba to była opcja 7 dni - 5GB) co okazała się kartą z taryfą o nazwie EasyTalk. T-Mobile macedońskie ma swoją apkę w której wszystko jest przejrzyście pokazane (pakiety, kasa na karcie). Nawet miałem tam jeszcze jakieś denary. Można doładować kasę na karcie (płatność Revolutem u mnie zadziałała) i dokupić pakiety. Jeśli chodzi o pakiet Roaming na Bałkanach to jest opcja 5GB (30 dni) za 399 MKD (ok. 28 PLN). W sumie dość tanio. Piszą, że działa w następujących krajach:
Albania: ONE Telecommunications Albania, AlbTelecom
Bułgaria: Vivacom Bulgaria, Yettel Bulgaria
Grecja: Cosmote Greece, NOVA
Kosowo: Monaco Telecom (VALA 900), IPKO
Turcja: Turkcell, TT Mobile (Avea)
Chorwacja: Hrvatski Telekom, Telemach
Czarnogóra: Crnogorski Telekom, MTEL Crna Gora
Serbia: Telekom Srbija, Yettel Serbia
Bośnia i Hercegowina: PE Croatian Telecom, BH TELECOM, JSC, Sarajewo

Przetestowane w Albanii. Działało bezproblemowo.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 15 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości