Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Aktualne zasady wjazdu do Grecji znajdziemy na stronie https://travel.gov.gr/#/ oraz stronie polskiego MSZ https://www.gov.pl/web/dyplomacja/grecja

Temat dedykowany obowiązkowemu formularzowi PLF (Passenger Location Form) passenger-location-form-grecja,1481,153048
Od 15.03.2022 nie ma obowiązku wypełniania formularza lokalizacyjnego
(proszę za każdym razem potwierdzić tą informację na gov)

https://www.gov.pl/web/dyplomacja/grecja
Informacja Ambasady Grecji o akceptowaniu potwierdzeń szczepienia przeciw COVID wydawanych przez Centrum e-zdrowia: w tym poście viewtopic.php?f=1481&p=1436768#p1436768

Dodatkowe informacje (m.in. o zaświadczeniu o przechorowaniu koronawirusa) w tym poście viewtopic.php?f=1481&p=1436944#p1436944

Dla osób potrzebujących wykonać test w Grecji: https://barbera-yachting.de/en/covid/te ... ons-greece

Tu można śledzić sytuację w regionach - aktualizacja mapki we wtorki.
https://covid19.gov.gr/covid-map-en/

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 777 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 39  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Grecja post-covid
#461 PostWysłany: 26 Cze 2021 15:39 

Teraz jest dobrze?[/quote] NIE. Dzień szczepienia to 0. 1 to dzień po szczepieniu. I trafiają się odprawy, gdzie dokładnie to liczą.[/quote]

A jak to się ma w praktyce? Nie wpuszczają ludzi na pokład jak im brakuję? Mam lot dokładnie 14 dnia po szczepieniu i zastanawiam się nad nim.
 Profil Relacje PM off  

Majówka na rajskich Malediwach 🏝️🌴 Loty i 4* hotel z basenem infinity i wyżywieniem za 4929 PLN 🔥 Majówka na rajskich Malediwach 🏝️🌴 Loty i 4* hotel z basenem infinity i wyżywieniem za 4929 PLN 🔥
🔥 TANIO 🔥 17 dni w Sri Lance za jedyne 1947 PLN 😍🏝️ 🔥 TANIO 🔥 17 dni w Sri Lance za jedyne 1947 PLN 😍🏝️
#462 PostWysłany: 26 Cze 2021 16:18 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Nie wpuszczą. Grecja wymaga 15 dni
 Profil Relacje PM off  

#463 PostWysłany: 27 Cze 2021 10:59 
Awatar użytkownika

Loty: 328
Kilometry: 456 296
niebieski
man4business napisał(a):
Krótki raport - wróciłem właśnie z jednodobowego wypadu na Santorini. Wizzair.
..

Czy z samym podręcznym od razu można przejść przez security czy trzeba przez check in?
ofer uważa post za pomocny.

#464 PostWysłany: 27 Cze 2021 11:14 
Awatar użytkownika

Loty: 502
Kilometry: 787 137
platynowy
Od razu na security.
Karta pokładowa w telefonie w PDF.

"Podróżować to żyć..."
 Profil Relacje PM off
paweł p uważa post za pomocny.

#465 PostWysłany: 29 Cze 2021 00:58 
Awatar użytkownika

Loty: 255
Kilometry: 555 636
platynowy
27 czerwca, KTW-CFU:

Na wylocie:

Lecę LOTem, nie da się zrobić odprawy on-line i pobrać kart pokładowych, bo LOT sprawdza papiery. Trzeba więc, nawet jesli lecimy bez bagażu rejestrowanego stawić sie przy check-in.
Pani pyta o test lub szczepienie. Pokazuję certyfikat w mObywatelu. Pani mówi, że potrzebuje cetryfikat papierowy. Mówię, że to jest to samo. Pani mówi, że musi być papierowy. Mam też papierowy, więc się nie kłócę (chyba jeszcze brak przeszkolenia, albo jakieś dziwne procedury).
Następnie sprawdza czy mam PLF (pdf na telefonie*).
*pdf z PLF przychodzi o północy (23:00 czasu polskiego) w dniu wylotu/wyjazdu bez względu na to, kiedy wypełniliśmy formularz.

Na przylocie:

Proszą o PLF i okazanie potwierdzenia testu lub szczepienia.
Pokazuję PLF (spradzają dość dokładnie) i mówię, że mam "juropin certyfikejt" i pokazuję mObywatela.
Celnik spogląda tylko i "thank you, have a nice day".

28 czerwca CFU-KRK

Na wylocie:

Dowód osobisty + karta pokładowa.

Na przylocie:

Pokazuję mObywatela.
Celnik prosi jeszcze o dowód i "dziękuję, do widzenia".

#466 PostWysłany: 29 Cze 2021 09:15 
Awatar użytkownika

złoty
To bardzo dziwne przy wylocie, leciałem ostatnio 2 razy w tym Lotem i certyfikat miałem tylko w telefonie, nie było problemów
 Profil Relacje PM off  

#467 PostWysłany: 29 Cze 2021 11:35 
Awatar użytkownika

Loty: 502
Kilometry: 787 137
platynowy
Dziś rano lądowałem w Modlinie (powrót z Rodos).
Po raz pierwszy skanowany był kod QR z paszportu covidowego - z tym, że skanowała tylko jedna pani, a sprawdzało 5 osób.

"Podróżować to żyć..."
 Profil Relacje PM off  

#468 PostWysłany: 29 Cze 2021 11:41 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Dziś ogłosili benefity dla zaszczepionych.

Mają być: wejście do lokalu/teatru/barów/boisk beż testu i beż maski wszędzie od 1 lipca od 15/7, dla wszystkich co mają certyfikat UE o zaszczepieniu.

PS co do kontroli. 16/6, lot do ATH z KRK. Szczepienie drugiej dawki 1/6. Handlerka twierdzi ze nie mogę lecieć bo nie minęło 15 dni od drugiej dawki. A ja ze tak, ze dziś to 15 dzień i ok. Ona odpaliła kalkulator w komórce żeby sprawdzić ile jest 1 + 15. Zwątpiłem w narodzie, i potem zrozumiałem jak ludzie ledwo 30% mają w matematyce w maturze...
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#469 PostWysłany: 29 Cze 2021 13:02 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

https://barbera-yachting.de/en/covid/te ... ons-greece

Jakby ktoś szukał w wyspach testy COVID/Antygeny tam jest dość dobra lista laboratoriów
 Profil Relacje PM off
pawfazi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#470 PostWysłany: 30 Cze 2021 07:38 

Dzień dobry.
Ryanair Kraków-Corfu 28.06, przy nadaniu rejestrowanego dokładna kontrola szczepień ,testów i formularza lokalizacyjnego,córka miała antygenowy i pracownik stwierdził że nie polecimy bo potrzebny jest PCR, ja mówię że wystarczy antygenowy, sytuacja stała się nieprzyjemna, poszedł zapytač kierownika, kierownik mówi że tylko PCR i córka nie poleci.
Sytuacja staje się coraz bardziej napięta, w końcu otwieram grecką stronę ministerstwa turystyki i pokazuje kierownikowi,przeczytał i mówi że jest ok. przepisy się zmieniły i on nie wiedział o tej zmianie!!!. Przyznacie że to jakaś kpina. Dostaliśmy papierek że jesteśmy zweryfikowani który okazać trzeba przy chekingu. Znajomym wydrukowałem rodzinny PLF i kierownik też stwierdził że nie polecą bo każdy musi mieć własny, dopiero jak mu pokazałem że na rodzinnym też są nazwiska pozostałych podróżnych to zmienił zdanie(sam tych nazwisk nie znalazł) Ogólnie pełna amatorka i brak rozeznania pracujących tam osób. Może tylko ja miałem takiego pecha?
Na Corfu pobieżna kontrola PLF i żadnych problemów.
 Profil Relacje PM off  

#471 PostWysłany: 30 Cze 2021 09:09 

O ile jeszcze kwestie testów jestem jakoś w stanie zrozumieć, tym bardziej, że kierownik nie szedł w zaparte i przyznał się do nieznajomości aktualnych przepisów, to w sprawie formularza brak słów. Przecież już w ubiegłym roku wypełniało się jeden formularz na rodzinę.

Ciekawe jak by wyglądała sprawa gdyby odmówił wydania tego papierka. Prawnik, sąd, itd?
 Profil Relacje PM off  

#472 PostWysłany: 30 Cze 2021 18:53 
Awatar użytkownika

Dzisiejszy lot WRO-CHQ, jako że leniwa ostatnio jestem i nie chciałoby mi się grzebać w tel przy checkinie itd. to wydrukowałam wszystkie dokumenty (kartę pokładową, PLF, szczepienia) i spięłam to razem do kupy
Wro - check-in, podaję miłej pani dowód i plik papierów z komentarzem że ma tam wszystko... nawet nie wiem czy zajrzała dalej (karta pokładowa była na przodzie) bo w czasie gdy wrzucałam toboła na taśmociąg to ona uwinęła się ze wszystkim... w 2 sekundy!
Chq - od razu po wejściu do terminala zaczęli drzeć japy żeby przygotować "PLFs and tests", skanerki hulały aż miło, podchodzę do miłej pani, daję jej mój plik, pani popatrzyła na mnie i na PLF (chyba nawet go nie zeskanowała), od razu mówię jej że "vaccination on the next page"... chyba nawet nie sprawdziła tylko od razu pożyczyła "kali su mera!" i pozwoliła iść dalej...
Wszędzie bez problemu, bez kolejek, nawet ludzie jacyś tacy milsi ostatnio się zrobili :)
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: Grecja post-covid
#473 PostWysłany: 01 Lip 2021 11:19 

niebieski
Ochrona zdrowia czyli przywileje dla zaszczepionych w Grecji.
Wchodzi podział na miejsca czyste i mieszane.

Do miejsc czystych wejdą tylko zaszczepieni, ozdrowieńcy oraz niepełnoletni z negatywem z self-testu, a do miejsc mieszanych dodatkowo niezaszczepieni dorośli z negatywnym wynikiem z testu antygenowego.
Kontrola poprzez apkę.

Wybór typu miejsca zależy od przedsiębiorcy.
Przykładowo obłożenie w restauracji działającej jako czysta może wynieść 85%, a w mieszanej tylko 50% (ograniczenia nie dotyczą ogródków).
Stadiony (boiska) zarówno otwarte jak i zamknięte mogą działać tylko w formie czystej.

Teoretycznie od dzisiaj czyli 1.07 prawem objęte są:
- kina
- imprezy teatralne i muzyczne na świeżym powietrzu
- kluby i sale koncertowe na świeżym powietrzu

Od 15.07 do listy dochodzą:
- stadiony
- restauracje i kawiarnie (nie dotyczy ogródków), teatry
- kluby i sale koncertowe działające w zamkniętych pomieszczeniach
 Profil Relacje PM off
SPLDER lubi ten post.

#474 PostWysłany: 01 Lip 2021 23:40 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 259
Kilometry: 313 227
W WAW przy locie Wizzem z podręcznym mozna od razu przechodzic przez security. Wczoraj na WAW-RHO pod bramka dokladna kontrola dokumentow. Kilka osob nie polecialo przez brak PLF. Podpytalem pracownika i powiedzial mi ze praktycznie co lot pare osob nie leci przez brak PLF.

Lot W6 WAW-RHO mial calkiem spory LF na poziomie okolo 75% Po wyladowaniu kontrola paszportu covidowego i formularza PLF przez pracownika lotniska dosc iluzoryczna. Oba dokumenty analizowal przez jakies 2 sekundy. Na Rodos pustki i ceny bardzo atrakcyjne.
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.
paweł p uważa post za pomocny.

#475 PostWysłany: 02 Lip 2021 10:00 

niebieski
Dostałem takiego maila z WIZZ, podkreślenie w oryginalnej wiadomości
Cytuj:
Wszyscy pasażerowie przybywający do Grecji są zobowiązani do wypełnienia formularza rejestracji wstępnej co najmniej 24 godziny przed odlotem, klikając następujący link: https://travel.gov.gr/#/.
Bez potwierdzonej wstępnej rejestracji online i odpowiedniego kodu QR dla każdej osoby objętej rezerwacją pasażerowie nie będą mogli wejść na pokład samolotu i polecieć do Grecji.

Natomiast wchodząc na ww grecką stronę jest takie info (w tlumaczeniu)
Cytuj:
Należy złożyć jeden PLF na rodzinę.

Wypełnić dla świętego spokoju dla 2 osób?
 Profil Relacje PM off  

#476 PostWysłany: 02 Lip 2021 10:04 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

16 czerwca jak lecialem do ATH z KRK, to kolega mial zone razem w PLFie i nie bylo problemu.

Na swietego spokoju, lepiej miec na kazdego osobno PLFa
 Profil Relacje PM off
j_a lubi ten post.

#477 PostWysłany: 02 Lip 2021 10:44 

niebieski
Na razie wypełniłem wspólny PLF. Co ciekawe na greckiej stronie trzeba oznaczyć ptaszkiem, że wypełnia się jeden formularz na rodzinę ;)
Szkoda że nikt z Wizz nie zadał sobie trudu zajrzenia do linka, który wysyłają :?
 Profil Relacje PM off  

#478 PostWysłany: 02 Lip 2021 10:54 
Awatar użytkownika

złoty
Też już o tym pisałem, miałem JEDEN plf razem z żoną i nie było żadnego problemu
 Profil Relacje PM off
j_a lubi ten post.

#479 PostWysłany: 02 Lip 2021 11:18 

niebieski
Doczytałem w mailu z WIZZ, jest dopisek
Cytuj:
* W przypadku, gdy planujesz podróżować z małżonkiem i/lub z dziećmi, można zarejestrować jeden formularz na rodzinę.
 Profil Relacje PM off  

#480 PostWysłany: 03 Lip 2021 07:45 

Loty: 510
Kilometry: 1 112 648
srebrny
Dzis w WAW sprawdzali nazwiska z formularza, QR do niczego nie jest przydatny bo go nie zczytuja:) jako 1 gospodarstwo 1 formularz - obsługa wolała pdf lub www zobaczyć. QR na maila nie przyszedł, ale po zalogowaniu byl
j_a lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 777 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 39  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości