Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 07 Cze 2021 20:47 

niebieski
Ceny z maja 2021 roku :D

Samoloty
Leciałem dwa razy na trasach z Kairu do Aswanu (240,00 zł) i z Luksoru do Kairu (195,00 zł). Zaznaczę, iż bilety kupowałem bezpośrednio na stronie Egyptair, bo obawiałem się komplikacji przy ewentualnych odwołanych / przekładanych lotach. Przez OTA byłoby trochę taniej. Egyptair ma dziwną politykę sprzedawania biletów na trasach lokalnych na kilka lotów dziennie, a następnie odwoływania tych lotów, na których sprzedało się najmniej biletów i przenoszenia pasażerów na inne godziny. Nie należy się, zatem zbytnio przywiązywać do godziny lotu, bo może się okazać, iż nasz lot się nie odbędzie i będziemy zmuszeni lecieć o innej godzinie (ale, na szczęście, w ramach tego samego dnia). Pomimo tych niedogodności, polecam latanie po Egipcie, bo bilety są w miarę tanie, samoloty nowe, a inne środki transportu męczące i zawodne.

Pociągi
Jechałem pociągami na trasie Aswan – Luksor (55 funtów = 12,84 zł) oraz Aleksandria – Kair (65 funtów = 15,17 zł). Obydwa kursy w drugiej klasie. Ponieważ są to kilkugodzinne trasy, druga klasa była ok. Przy trasach dłuższych, zalecam klasę pierwszą lub wagony sypialne. Należy wystrzegać się pociągów przelotowych. Pociągi w Egipcie potrafią dojechać (np. na trasie Kair – Aswan) z 6 – 7 godzinnym opóźnieniem. Nasz pociąg z Aleksandrii (pomimo, że stamtąd startował), już na starcie miał godzinę opóźnienia, a na trasie do Kairu dołożył jeszcze kolejną.
Natomiast pociąg z Aswanu do Luksoru wyjechał o czasie, ale do Luksoru zdążył już złapać pół godzinne opóźnienie. Bilety lepiej kupować z wyprzedzeniem, bo w dniu wyjazdu biletów może zabraknąć.

Autobusy dalekobieżne
Jechałem takimi autobusami na trasie Aswan – Abu Simbel (80 funtów = 18,67 zł) oraz Kair – Aleksandria (105 funtów = 24,52 zł). Pierwszy autobus jest bardzo przydatny w tanim zwiedzeniu Abu Simbel. Taki kurs jest jeden w ciągu dnia o 8 rano. Problem polega na tym, że ten sam autobus wraca z Abu Simbel do Aswanu o 13. Ponieważ autobus dojechał do Abu Simbel o 12.15, nie mieliśmy jak tym autobusem do Aswanu wrócić. Możliwości są następujące. Można zostać na noc w Abu Simbel i wrócić do Aswanu tym autobusem o 13 następnego dnia. Można też liczyć na szczęście, albowiem teoretycznie z Abu Simbel do Aswanu kursują także prywatne busy (60 funtów = 14,01 zł). Muszą się jednak znaleźć chętni. My szczęścia nie mieliśmy, bo oprócz nas (2 osoby), chętne były jeszcze tylko 3 inne osoby. Czekaliśmy dwie godziny, ale następnych chętnych już nie było, a dodatkowo ta trójka też zrezygnowała. Mieliśmy zatem do wyboru albo zostać w Abu Simbel, albo zapłacić za całego busa (aż 850 funtów = 198,50 zł). Ponieważ mieliśmy wszystkie rzeczy w hotelu w Aswanie i opłacony nocleg zdecydowaliśmy, że wracamy. Koniec końców, nie udało nam się zaoszczędzić i wyjazd wyniósł nas tyle samo, co jednodniowe wycieczki organizowane do Abu Simbel z Asuanu. Gdybym miał wiedzę, że będzie taki problem z tymi chętnymi do busa (zarówno w Aswanie, jak i w Abu Simbel zapewniano mnie, że nie będzie z tym problemu) to bym po prostu od razu zaplanował nocleg w Abu Simbel.
Natomiast autobus z Kairu do Aleksandrii nie miał już takiej historii. Warto podkreślić, iż był to autobus bezpośrednio z lotniska, z tym, że i tak najpierw autobus pojechał na dworzec w Kairze, a dopiero potem ruszył do Aleksandrii.

Autobusy podmiejskie i miejskie
Korzystałem z nich kilka razy w Kairze. Ciężko się zorientować gdzie, który z nich jedzie, ale zawsze znajdzie się ktoś z miejscowych, kto nam wskaże właściwy.
Bez problemu można dojechać autobusem miejskim z lotniska do centrum (5 funtów = 1,16 zł). Autobus rusza z dworca autobusowego, który jest położony koło terminala 1. Z terminala 3 (na którym obecnie ląduje większość samolotów) można do tego dworca dojechać darmowym shuttle busem.
Autobusem podmiejskim można także dojechać do Gizy (7 funtów = 1,63 zł).

Metro
Korzystałem z niego w Kairze (5 funtów = 1,16 zł). Metro nie jest zbyt funkcjonalne z turystycznego punktu widzenia, jest jednak kilka miejsc, do których można w ten sposób szybko i tanio dojechać (np. do Gizy, a spod metra do piramid autobusem miejskim).

Tramwaj
Bardzo przydatny w Aleksandrii (2 funty = 0,46 zł i 5 funtów = 1,16 zł), gdyż jedzie wzdłuż wybrzeża i dojeżdża w okolice kilku znanych miejsc. Ponadto to przygoda sama w sobie, a zwłaszcza jazda nieprawdopodobnie wolnymi starymi, niebieskimi składami (tymi po 2 funty).

Publiczne promy
Z promu korzystałem w Aswanie (5 funtów = 1,16 zł) oraz Luksorze (5 funtów =1,16 zł) i oczywiście chodziło o przepłynięcie Nilu. W Aswanie w ten sposób dostałem się na wyspę Elefantynę, a w Luksorze na Zachodni Brzeg.

Feluka
Za godzinną przejażdżkę po Nilu w Aswanie zapłaciłem 100 funtów = 23,35 zł.

Taksówka
Temat rzeka… :D :roll: Taksówki są tanie, a nawet bardzo tanie z tym, że trzeba ceny znać i negocjować. Oczywistym jest również, iż cenę musimy ustalić przed rozpoczęciem kursu. Ja początkowo przyjąłem zasadę nie płacić więcej niż 10 funtów za 1 km (odległość ustalałem w aplikacji z mapami na telefonie), ale z czasem się okazało, iż wystarczy nawet połowa tak ustalanej kwoty. Oczywiście przy krótkich kursach się to sprawdzało mniej, ale za przejechanie 10 km nie powinniśmy płacić więcej niż 50 funtów. Pewne wariacje (wyższe stawki) obowiązują przy kursach na i z lotniska. Kilka przykładowych cen, które zapłaciłem mając obecnie świadomość, że prawdopodobnie każda z nich była i tak mniej lub bardziej przepłacona. Kair – lotnisko (100 funtów = 23,35 zł, ale późno wieczorem), lotnisko – Aswan (160 funtów = 37,37 zł, ale późno wieczorem), Luksor – Karnak (20 funtów = 4,67 zł), Luksor – lotnisko (80 funtów = 18,68 zł).
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.
9 ludzi uważa post za pomocny.

Loty Etihad Airways do Singapuru z Warszawy od 2556 PLN ✈️🧳 Oferta first minute Loty Etihad Airways do Singapuru z Warszawy od 2556 PLN ✈️🧳 Oferta first minute
Wakacje w sercu południowej Transylwanii 🦇🏰 Wycieczka już od 497 PLN ✈️🛌 Wakacje w sercu południowej Transylwanii 🦇🏰 Wycieczka już od 497 PLN ✈️🛌
#2 PostWysłany: 14 Gru 2025 20:16 
Awatar użytkownika

Loty: 126
Kilometry: 245 852
Cześć,
Planuję przedostać się z Kairu do Aleksandrii i po 1 noclegu wrócić.
Jaki sposób aktualnie najbardziej polecacie - pociąg czy autobus? Jeśli autobus to jaki najlepiej? Znalazłem bluebus i go-bus, ale ciekawi mnie czy macie coś sprawdzonego.
Trzeba w igl ogóle rezerwować przejazdy wcześniej czy wręcz przeciwnie?

6 kontynentów, 39 krajów.
Ostatnio w: Grecja
W planach: Istambuł, Chiny
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości