Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
W. Kanaryjskie :arrow: covid-19-wyspy-kanaryjskie,1480,152183
Baleary :arrow: baleary-covid,1480,158070
Kody QR, formularz, app - hiszpania-passenger-location-card,1480,153074

Aktualizacja 25 grudnia 2021 r.
Wjazd do Hiszpanii odbywa się na podstawie potwierdzenia szczepienia lub negatywnego wyniku testu.
za stroną spth.gob.es (tam zawsze będą najbardziej aktualne informacje)
" From 7 June 2021, all those passengers from a country/area that has a SARS-CoV-2 coronavirus risk, must present, a certificate or document certifying vaccination against COVID-19 or a negative certificate of a Diagnostic Test of Active Infection or a certificate of Recovery after having passed this disease in order to enter Spain. This can be a EU Digital COVID Certificate, or a supporting document of those indicated above, whether the traveller arrives from an EU member state or from a third country.

Children under 12 years of age are not required to present these certificates or supporting documents.
."

Obecnie uznawane są wyniki testów typu:
- antygenowe (należy wykonać w ciągu 48h przed planowanym wjazdem do Hiszpanii)
- PCR, TMA, LAMP, NEAR, itp (należy wykonać w ciągu 72h przed planowanym wjazdem do Hiszpanii)

https://www.vueling.com/en/help-to-trav ... strictions

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1293 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41 ... 65  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Hiszpania i covid
#741 PostWysłany: 03 Cze 2021 18:16 

niebieski
@correos - ja też sobie nalałem, bo ze zdjęcia wnioskuję, że pijemy we dwójkę plus Naczelny @Kashpir :mrgreen: :mrgreen: :D Wylot 14 czerwca. 8-)
No i widzę, że się zmieniły 72h na 48h - warto pamiętać ;)

Ale momencik - jest DRUGA DOBRA WIADOMOŚĆ (jeśli się mylę, proszę mnie poprawić): AKCEPTOWANE SĄ ANTYGENY! :D :D :D
https://spth.gob.es/faq?tab=0

Mam rację? ;)

P.S. Dowolny antygen mogę dzieciakom zrobić i wziąć zaświadczenie papier/mail - i to zaakceptują na lotnisku w Hiszpanii?
 Profil Relacje PM off
JanuszOnTour lubi ten post.
JanuszOnTour uważa post za pomocny.

W😍W❗ Sycylia bezpośrednio za 152 PLN 🔥☀️ W😍W❗ Sycylia bezpośrednio za 152 PLN 🔥☀️
Tydzień w Turcji z all inclusive 🍹🏖️ 4* hotel z widokiem na góry za 1499 PLN 😎🏊‍♂️ Tydzień w Turcji z all inclusive 🍹🏖️ 4* hotel z widokiem na góry za 1499 PLN 😎🏊‍♂️
#742 PostWysłany: 03 Cze 2021 18:41 

sanchopan napisał(a):
P.S. Dowolny antygen mogę dzieciakom zrobić i wziąć zaświadczenie papier/mail - i to zaakceptują na lotnisku w Hiszpanii?

dokładnie to zawarte z tym dokumencie: https://ec.europa.eu/health/sites/defau ... ist_en.pdf
 Profil Relacje PM off  

#743 PostWysłany: 03 Cze 2021 19:52 

niebieski
Widziałem ten dokument - ale jak to czytać dokładnie: "RAT commercial name" - taki musi być antygen jak te z ramki? Czy tylko te zaznaczone na żółto?
Gyncentrum jakie robi antygeny, bo u mnie na wsi cały weekend mają wszyscy "closed" laboratoria, tylko Gymcentrum ma (podobno) punkt "drajv-fru"?

P.S. Zmieńcie w nagłówku 72h na 48h i trzeba dodać antygenowe :)

EDIT:
Napisałem do Gyncentrum z pytaniem jaki to konkretnie test, załączyłem plik załącznika z ww. źródła unijnego - odpowiedzieli, że jest to cytuję: "SARS-CoV-2 Rapid Antigen Test". Czyli: pytamy jaki model fiata sprzedają, a dają odpowiedź, że "samochód benzynowy".
Skąd mam wiedzieć, że test jaki zrobią będzie uznawany przez stronę hiszpańską? Są jakieś normy, zwyczaje, wymagania...? Czy jakiś wymóg, że "skoro test w Unii Europejskiej, to zgodny z Unią..." czy jak? :roll:
 Profil Relacje PM off  

#744 PostWysłany: 03 Cze 2021 22:44 
Awatar użytkownika

niebieski
O ile w BCN jest życie, to w Gironie urokliwe pustki.

#745 PostWysłany: 03 Cze 2021 22:56 

niebieski
Po dopytaniu dostałem z gymcentrum odpowiedź, że test antygenowy firmy Formaster. Ale tej firmy nie ma na wykazie?
Nie wiem - czepiam się za bardzo, olać to i zrobić po prostu "jakiś test antygenowy" czy drążyć dalej...? :shock:
 Profil Relacje PM off  

#746 PostWysłany: 03 Cze 2021 23:06 

niebieski
@sanchopan
Zrób jakiś antygenowy, nie ma sensu drążyć temat. Najlepiej nie w gyncentrum, gdyż te z gyncentrum nie trafiają na IKP.
 Profil Relacje PM off  

#747 PostWysłany: 03 Cze 2021 23:10 

niebieski
Hmmm..., to by został tylko szybki test przed wylotem z KRK. Jakieś Centrum Badań DNA tam robi na parkingu P2. Ale ktoś już pisał, że potrafią dać plamę z "szybkim" wynikiem.

A to ma jakieś znaczenie przed wylotem, jeśli wynik nie trafi do IKP, jeśli nie robię testu w kontekście zwolnienia z kwarantanny tylko jakby dla Hiszpanów z Alicante?
 Profil Relacje PM off  

#748 PostWysłany: 03 Cze 2021 23:18 
Awatar użytkownika

Loty: 26
Kilometry: 45 127
złoty
@Kashpir

Można podlinkować do wiki - lista akceptowalnych testów antygenowych - od strony 7 w PDF :

oraz już usunąć że nie są akceptowalne

https://ec.europa.eu/health/sites/default/files/preparedness_response/docs/covid-19_rat_common-list_en.pdf

#749 PostWysłany: 03 Cze 2021 23:28 

niebieski
Ale naprawdę sprawdzają jakiej firmy test był robiony, skoro zaświadczenie z labo (np. gyncentrum) ma turysta? Kolega @niedzwiecki.pl napisał, żeby nie drążyć...?
Bo tego Formastera, co robi gyncentrum to nie ma na liście. :shock:
 Profil Relacje PM off  

#750 PostWysłany: 03 Cze 2021 23:43 

niebieski
Chodzi mi o to, że jeśli trafi do IKP, to można z IKP pobrać QR UCC który Hiszpanie akceptują i w ten sposób obejść niezgodność producenta testu.
 Profil Relacje PM off
sanchopan uważa post za pomocny.

#751 PostWysłany: 03 Cze 2021 23:47 

niebieski
Aha, no o tym nie pomyślałem.
Ale wysłałem zapytanie do gyncentrum jak to wygląda na chwilę obecną (jeśli to coś zmieni).
 Profil Relacje PM off  

#752 PostWysłany: 04 Cze 2021 20:47 

niebieski
Jeśli dobrze rozumiem, osoba, która przechorowała covid może wjechać do Hiszpanii do trzech miesięcy po tym, jak wykryto u niej wirusa. Czyli nijak się to ma do certyfikatu ozdrowienia, który jest ważny przez 180 dni. To jak to ma wyglądać po 1 lipca - mimo, że certyfikat jest unijny to i tak każde z państw będzie decydować o jego ważności?
 Profil Relacje PM off  

#753 PostWysłany: 04 Cze 2021 21:00 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Dokładnie tak, każde państwo samo decyduje o tym kogo i na jakich zasadach wpuszcza, a "certyfikat" służy jedynie uproszczeniu i ujednoliceniu sposobu dokumentowania szczepienia/testu/choroby, choć oczywiście należy się spodziewać nacisków z Brukseli (już one zresztą są) a może i nawet jakiegoś oficjalnego papieru żeby wszystkie kraje UE wpuszczały na swój teren innych obywateli UE na jednych i tych samych zasadach.
 Profil Relacje PM off  

#754 PostWysłany: 04 Cze 2021 21:13 

złoty
dyzio1 napisał(a):
Jeśli dobrze rozumiem, osoba, która przechorowała covid może wjechać do Hiszpanii do trzech miesięcy po tym, jak wykryto u niej wirusa. Czyli nijak się to ma do certyfikatu ozdrowienia, który jest ważny przez 180 dni. To jak to ma wyglądać po 1 lipca - mimo, że certyfikat jest unijny to i tak każde z państw będzie decydować o jego ważności?

A nie może "awaryjnie" jak teraz czyli z negatywnym testem?
Z dwojga złego czyli z dodatkowymi kosztami

Jest jeszcze wyjście czyli certyfikat pełnego zaszczepienia, dostępny również dla ozdrowieńców
 Profil Relacje PM off  

#755 PostWysłany: 05 Cze 2021 14:51 

niebieski
Maski w pomieszczeniach zamkniętych w Hiszpanii (kontynent) to maja być jakieś określone (medyczne) czy aktualnie (po 7 czerwca) mogą takie zwykłe, materiałowe?
Na otwartych przestrzeniach dalej trzeba je również nosić?
 Profil Relacje PM off  

#756 PostWysłany: 05 Cze 2021 18:09 
Moderator forum

@sanchopan ,
maski mogą być z materiału
(może oprócz szpitali)
Co będzie po 7.6. , będę mógł Ci powiedzieć po 7.6. :D , na razie trzeba nosić i na otwartych
Dopis - jest 12.6 i trzeba maski nosić

niezależnie , przy okazji zareklamuję w tym wątku ponowne otwarcie T2 BCN El Prat od 15.6.

A.

Wybaczcie brak polskich znakow w niektórych postach.

Ostatnio edytowany przez Abcn 12 Cze 2021 22:35, edytowano w sumie 2 razy
Dopis
 Profil Relacje PM off
sanchopan lubi ten post.
sanchopan uważa post za pomocny.

#757 PostWysłany: 05 Cze 2021 18:16 

niebieski
Dzięki!
Czytałem o tym T2 - no ale ja trochę dalej podążam tym razem. ;)

Z maskami obstawiam, że nic się nie zmieni w najbliższych dniach - i tak się dużo zmienia w kwestii testów i dla zaszczepionych i należy się z tego cieszyć.
...bo nigdy nie wiadomo czy - choć większość idzie obecnie w kierunku zdejmowania obostrzeń - czasem kierunek się nie zmieni, jeśli nagle zakażeń zacznie przybywać jak w UK. Miejmy nadzieję, że jednak nie. ;)
 Profil Relacje PM off  

#758 PostWysłany: 05 Cze 2021 18:18 

srebrny
Jeśli Hiszpania bazuje w swoich restrykcjach wjazdowych na mapie ECDC, to kto wie, czy po 20 czerwca Polska nie trafi na zieloną listę (podobnie jak obecnie UK, czy kilka regionów w Norwegii i Finlandii). Wtedy do wjazdu nie będzie potrzebne ani szczepienie, ani test, oczywiście oprócz wypełnienia formularza.
Wydaje się, że przy kolejnej aktualizacji ECDC w przyszły czwartek, Polska powinna się tam mocniej "zazielenić", bo jak na razie zielone są tylko dwa województwa.
 Profil Relacje PM off  

#759 PostWysłany: 05 Cze 2021 18:22 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Tylko że Hiszpania na tym niestety nie bazuje, a od dawien dawna co 2 tygodnie robi kopiuj-wklej listy czerwonych krajów, na której bez względu na aktualne wskaźniki niezmiennie znajdują się wszystkie kraje UE.
 Profil Relacje PM off  

#760 PostWysłany: 05 Cze 2021 18:24 

srebrny
@kemot
Niekoniecznie. Patrząc na listy w pdf ze strony https://www.mscbs.gob.es/en/profesional ... v/spth.htm
widać, że regiony Norwegii i Finlandii, które były zielone w danym czasie na mapach ECDC zostały wyłączone z restrykcji wjazdowych. Więc być może podobnie będzie wkrótce z Polską, Rumunią i może jeszcze kilkoma innymi krajami.

Poza tym w samych pdf jest napisane, że lista bazuje na rekomendacji Rady Europejskiej 2020/1475, a ona właśnie zobowiązuje kraje do uznawania zasady swobodnego przepływu osób dla regionów, które są zielone na mapie ECDC. Więc jak większość Polski stanie się zielona, to Hiszpania powinna znieść wszelkie restrykcje dla przylotów z Polski i wg mnie stanie się to po 20 czerwca.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1293 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41 ... 65  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości