Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 20 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 30 Maj 2021 21:41 

Cześć!
Moje prawo jazdy zostało zatrzymane w Polsce na 3 miesiące (przekroczenie prędkości). Plastik mam nadal przy sobie, a informacja o zatrzymaniu widnieje tylko w CEPIKu. Czy ktoś się orientuje czy w razie kontroli policja na Cyprze jest w stanie sprawdzić moje uprawnienia w systemie, czy będą opierać się tylko na okazanym dokumencie? Nie chciałbym przekładać wyjazdu, a trudno mi sobie go wyobrazić bez wynajęcia samochodu.

Dzięki z góry i pozdrawiam! :)
 Profil Relacje PM off  

Wycieczka z weekendem na Majorkę 🌴🌊 Loty i 4* hotel za 969 PLN 🇪🇸 Wycieczka z weekendem na Majorkę 🌴🌊 Loty i 4* hotel za 969 PLN 🇪🇸
Egipt w grudniu 🌴☀️ 5* hotel z all inclusive w Szarm el-Szejk za 2166 PLN Egipt w grudniu 🌴☀️ 5* hotel z all inclusive w Szarm el-Szejk za 2166 PLN
#2 PostWysłany: 30 Maj 2021 21:45 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Czyli masz nieważne prawo jazdy.
Chcesz ryzykować i łamać prawo, proszę bardzo.
 Profil Relacje PM off
8 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 30 Maj 2021 21:51 

złoty
Jeździj po Cyprze autobusami, a następnym razem nie przekraczaj prędkości. Skoro przekroczyłeś aż o tyle, żeby załapać się na zatrzymanie prawa jazdy, to odpoczynek od samochodu dobrze ci zrobi, a Cypryjczycy będą bezpieczniejsi.
 Profil Relacje PM off
11 ludzi lubi ten post.
BarneyGF uważa post za pomocny.

#4 PostWysłany: 30 Maj 2021 21:57 

Skąd możecie wiedzieć co się stało? Dlaczego oceniacie ludzi, nie znając sprawy? Prawo jazdy zostało mi zabrane niezgodnie z prawem, a sprawa jest w sądzie.
Prosiłem o konkretną radę, ponieważ że względu na ułomność polskiego systemu prawnego nie zdążę odzyskać dokumentu przed wyjazdem, ale widzę że źle trafiłem.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 30 Maj 2021 21:59 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Jeżeli twierdzisz ze sprawa w sądzie to jedz beż ważnym dowodzie, i potem się broń w cypryjskim sądzie.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
BarneyGF uważa post za pomocny.

#6 PostWysłany: 30 Maj 2021 22:01 

Wystarczy mi jedna sprawa w Polsce, dlatego analizuje co mogę zrobić...
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 30 Maj 2021 22:02 
Awatar użytkownika

Loty: 343
Kilometry: 545 619
niebieski
Cypryjska policja nie będzie wiedziała, że twoje prawo jazdy jest nieważne podczas kontroli drogowej.
W razie wypadku sprawa się poważnie skomplikuje....
Bo jadąc bez uprawnień (a tak jest w tym przypadku) płacisz za oba auta i odpowiadasz za ewentualne odszkodowanie na osobie.
Do tego wypadek bez uprawnień to na 90 % paka...
 Profil Relacje PM off
10 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#8 PostWysłany: 30 Maj 2021 22:06 

złoty
Mam nadzieję, że na Cyprze (i w każdym innym kraju) są w stanie sprawdzić, że ktoś nie ma prawa do prowadzenia pojazdu. Ty nie wyobrażasz sobie urlopu bez samochodu, a ja jeżdżenia bez uprawnień, bo "może się nie zorientują" i bo "system sądowniczy jest zły". :x
Może i zabrali Ci niesłusznie, ale fakty są takie, że obecnie masz zakaz prowadzenia pojazdów i jedyna sensowna rada, to że musisz się do tego dostosować.
 Profil Relacje PM off
8 ludzi lubi ten post.

#9 PostWysłany: 30 Maj 2021 22:16 

niebieski
Prawo jazdy jest przereklamowane. ;)
Nikt tu nic ci innego nie napisze poza straszeniem, sam musisz ocenić ryzyko.
 Profil Relacje PM off
obibok lubi ten post.
Cormick47 uważa post za pomocny.

#10 PostWysłany: 30 Maj 2021 22:16 
Awatar użytkownika

srebrny
Ciekawe ilu kierujących rodaków bez prawa jazdy spotykamy na wakacyjnych drogach.
Masakra jakaś.
8 ludzi lubi ten post.

#11 PostWysłany: 30 Maj 2021 22:18 
Awatar użytkownika

Loty: 70
Kilometry: 138 694
niebieski
Wyrób międzynarodowe. Ale ryzyko konsekwencji w razie kolizji, już nawet nie wypadku, kolosalne. Uubezpieczenie nie zadziała.

Tęcza jest Ważnym elementem religii judeo-chrześcijańskich, kolorami czakr, symbolem dzieciństwa i różnorodności w jedności, kolorami siedmiu kontynentów, a nie tylko flagą ruchu LGBT (btw 6. kolorów zamiast 7.). Zależy mi tylko na tym, aby pamiętać o różnorodności znaczenia tęczy.
 Profil Relacje PM off
Cormick47 uważa post za pomocny.

#12 PostWysłany: 30 Maj 2021 22:21 
Awatar użytkownika

niebieski
Całkiem dużo. Można spojrzeć w statystyki policji. Od kiedy zaczęli zabierać prawko za przekroczenie prędkości ilość ludzi jeżdżących bez uprawnień mocno wzrosła.
Policja szacuje ,że kilkaset tysięcy ludzi regularnie jeździ bez uprawnień.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#13 PostWysłany: 31 Maj 2021 00:12 
Król Ż
Awatar użytkownika

Loty: 570
Kilometry: 1 186 935
@eskie ale jak wyrobi miedzynarodowe na bazie zabranego prawka
2 ludzi lubi ten post.

#14 PostWysłany: 31 Maj 2021 00:14 
Awatar użytkownika

niebieski
nie wyrobi
Ale napisał, że fizycznie mu nie zabrali
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 31 Maj 2021 00:16 

srebrny
Międzynarodowe jest ważne tylko z krajowym.

Wg tego artykułu możesz jeździć - nie wiem czy jest to prawidłowa interpretacja:
https://motormania.com.pl/newsy/jak-leg ... rektywach/

#16 PostWysłany: 31 Maj 2021 06:39 

niebieski
Nikt nigdy za granicą nie sprawdzał mi krajowego, kiedy pokazywałem międzynarodowe. Natomiast przy wyrobieniu należy pokazać polskie, teoretycznie urząd może sprawdzić czy prawo jazdy nie zostało zatrzymane. To tylko przypuszczenia, bo nie przerabiałem takiego przypadku ;) Natomiast nie sądzę, żeby zatrzymane praw jazdy wypłynęło nawet w przypadku kolizji. Gdym miał taki przypadek, kupiłbym lokalne ubezpieczenie i myślę, że nikt by nie wnikał w razie czego.
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 31 Maj 2021 10:27 
Awatar użytkownika

niebieski
W razie kolizji pewnie nie będzie problemów. Przy szkodzie na osobie na 95 procent się wyda. Wystarczy, że kierowca drugiego auta powie policji że boli go szyja i masz grubo przesrane.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#18 PostWysłany: 31 Maj 2021 10:30 

złoty
@SPLDER, wklejony przez Ciebie artykuł jest po pierwsze bzdurny (powołuje się na rzekome opinie prawników i instytucji, ale bez konkretów), a po drugie wprost namawia do łamania prawa sugerując pozorne "gubienie" i "cudowne odnalezienie" dokumentu.
To że są w praktyce problemy z egzekwowaniem zakazu jazdy bez prawka w innych państwach, nie oznacza, że ten zakaz nie obowiązuje.

A na sugerowanie przez @j_a, że zakład ubezpieczeń nie będzie w razie czego drążył tematu, spuśćmy litościwie zasłonę milczenia...
 Profil Relacje PM off
obibok lubi ten post.

#19 PostWysłany: 31 Maj 2021 11:14 
Awatar użytkownika

Loty: 504
Kilometry: 794 574
platynowy
Nie ryzykowałbym.

W razie szkody na mieniu to jeszcze pół biedy (ale też nie takie hop - bo przy stłuczce parkingowej, to pokryje ubezpieczenie dodatkowe, ale już przy poważnym uszkodzeniu będzie duża wartość).
Przy jakiejkolwiek szkodzie osobowej oprócz odpowiedzialności materialnej (która może iść w tak grube pieniądze, że czasami nie ogarniamy tego portfelem przeciętnego człowieka), dodatkowo jest odpowiedzialność karna.

Przy ostrożnej jeździe na 99,99% nic się nie stanie, ale jak wiadomo Prawa Murphy'ego lubią zadziałać wbrew statystyce.

"Podróżować to żyć..."
 Profil Relacje PM off
monroe lubi ten post.

#20 PostWysłany: 31 Maj 2021 12:50 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 259
Kilometry: 313 227
Tyle rad i sugestii że autor tematu na pewno już sprawdza lokalne połączenia autobusowe.
Zamykam ;)
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.
Zeus uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 20 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość