Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 16 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 01 Sie 2012 19:18 

mam pytanko takie jak w temacie
jak to jest ze spaniem w hostelu?
1. mianowicie czy sa jakies szafki zamykane na kluczyk na wartosciowe rzeczy?
2. czy kazdy z gosci do danego pokoju ma swoj kluczyk/karte do drzwi?
 Profil Relacje PM off  

Odkryj stolicę Mołdawii za 448 PLN 🇲🇩 Loty i 4* hotel w Kiszyniowie ✈️✨ Odkryj stolicę Mołdawii za 448 PLN 🇲🇩 Loty i 4* hotel w Kiszyniowie ✈️✨
Tydzień w słonecznej Hiszpanii 🏖️ 4* hotel z wyżywieniem na Costa Doradaza 2299 PLN 💛 Tydzień w słonecznej Hiszpanii 🏖️ 4* hotel z wyżywieniem na Costa Doradaza 2299 PLN 💛
#2 PostWysłany: 01 Sie 2012 19:39 
Awatar użytkownika

1. W większości hosteli - tak
2. Zazwyczaj nie.

Image

Moje podróże
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 01 Sie 2012 19:40 

a moze mi cos wiecej powiedziec o tych hostelach?
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 01 Sie 2012 19:49 
Awatar użytkownika

Loty: 95
Kilometry: 156 953
niebieski
których hostelach? Człowieku każdy hostel jest inny - spałem w takich gdzie jest 12 łóżek, jedna wspólna niezamykana szafa i obskurne prysznice wspólne dla kilku takich pokoi, ale również takich, gdzie miałem własny pokój, łazienkę, śniadanie i wiele opcji darmowej rozrywki - każdy z nich nazywał się hostelem..

To tak jakbym Cię zapytał jak to jest w tych samolotach - dobre jedzenie dają?
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 01 Sie 2012 19:51 
Awatar użytkownika

Loty: 1
Kilometry: 282
HON fly4free
glebolxxx napisał(a):
a moze mi cos wiecej powiedziec o tych hostelach?

Zależy o jakim hostelu.
Gdyż praktyki tam spotykane są różne w różnych regionach świata, krajach.
Osobiście mam różne spostrzeżenia ; od niemalże hotelowych warunków do slumsów...

#6 PostWysłany: 01 Sie 2012 19:56 
Awatar użytkownika

Loty: 47
Kilometry: 58 916
Z reguły w opisie hostelu jest podane ilu osobowe są pokoje, czy są to łóżka piętrowe czy nie, rodzaj łazienki, dostępność szafek (locker), pralki, dostępu do kuchni, internetu itd.

Najpierw znajdź konkretny hostel/hostele, później porównaj gdzie będziesz mieć lepiej. Chociaż w przypadku hosteli stosunek jakości do ceny nie zawsze jest taki oczywisty ;)

#7 PostWysłany: 01 Sie 2012 20:58 

lece w pazdzierniku do londynu z racji drogich hoteli zdecydowalem sie na nocleg w hostelu moze znasz jakis i mozesz polecic?
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 01 Sie 2012 21:24 
Awatar użytkownika

Loty: 47
Kilometry: 58 916
glebolxxx napisał(a):
lece w pazdzierniku do londynu z racji drogich hoteli zdecydowalem sie na nocleg w hostelu moze znasz jakis i mozesz polecic?
Też tam lecę w październiku ale z rezerwacją czegokolwiek się na razie wstrzymuje bo póki co są promocje wakacyjne ale tylko do końca sierpnia lub mx. września. Jest jeszcze sporo czasu, więc może trafi się jakieś promo w hotelu ;)

#9 PostWysłany: 02 Sie 2012 07:37 

luxyfer napisał(a):
których hostelach? Człowieku każdy hostel jest inny - spałem w takich gdzie jest 12 łóżek, jedna wspólna niezamykana szafa i obskurne prysznice wspólne dla kilku takich pokoi, ale również takich, gdzie miałem własny pokój, łazienkę, śniadanie i wiele opcji darmowej rozrywki - każdy z nich nazywał się hostelem..

Podaj, proszę , przykłady takich lususowych hosteli
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 02 Sie 2012 08:00 

Może nie luxusowy ale prywatna łazienka, łóżko z pościelą (ponoć nie ma ręczników -są dostepne odpłatnie), pokoje 2,3 i 4 oswobowe, niektóre z kuchnia + całkiem dobra lokalizacja: Budapeszt. Jedyny mankament, ze jest otwarty TYLKO w wakacje, więc jak mniemam jest to typowy akademik wynajęty na wakacje.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 02 Sie 2012 11:14 
Awatar użytkownika

Loty: 95
Kilometry: 156 953
niebieski
Rosa_ad napisał(a):
luxyfer napisał(a):

Podaj, proszę , przykłady takich lususowych hosteli

Luksusem bym tego nie nazwał może, choć jak na hostel rzeczywiście warunki rewelacyjne. Przykładowo:
http://www.booking.com/hotel/pt/magnoli ... el.en.html
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 02 Sie 2012 11:23 

Hubik napisał(a):
glebolxxx napisał(a):
Też tam lecę w październiku ale z rezerwacją czegokolwiek się na razie wstrzymuje bo póki co są promocje wakacyjne ale tylko do końca sierpnia lub mx. września. Jest jeszcze sporo czasu, więc może trafi się jakieś promo w hotelu ;)

kiedy sie wybierasz jesli mozna wiedziec
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 02 Sie 2012 11:28 

niebieski
Nada napisał(a):
Może nie luxusowy ale prywatna łazienka, łóżko z pościelą (ponoć nie ma ręczników -są dostepne odpłatnie), pokoje 2,3 i 4 oswobowe, niektóre z kuchnia + całkiem dobra lokalizacja: Budapeszt. Jedyny mankament, ze jest otwarty TYLKO w wakacje, więc jak mniemam jest to typowy akademik wynajęty na wakacje.

Nada, dasz linka do tej oferty? :>
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 09 Sie 2012 01:05 

Mam bardzo pilne pytanie. Lecę do Lyonu i pierwszy raz chcę skorzystać z hostelbookers.com i mam pytanie czy każdą kartą można zapłacić ? Bo na hb jest napisane "kredytowe i debetowe z Wielkiej Brytanii". Z GB nie mam nic wspólnego więc taką kartą zapłacić nie mogę... chyba, że coś źle zrozumiałem ? Na stronie hostelu na hb jest napisane "akceptowane karty kredytowe" - co oznacza, że na miejscu poza tymi 10% mogę zapłacić gotówką ? I podczas rezerwacji najpierw te 10% idzie jako zaliczka do hostelu, potem będę musiał zapłacić hb, tak? Bardzo prosze o odpowiedź bo lecę za miesiąc i nadal nic nie wiem jak to z tym HB.
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 09 Sie 2012 01:18 

niebieski
horry napisał(a):
Mam bardzo pilne pytanie. Lecę do Lyonu i pierwszy raz chcę skorzystać z hostelbookers.com i mam pytanie czy każdą kartą można zapłacić ? Bo na hb jest napisane "kredytowe i debetowe z Wielkiej Brytanii". Z GB nie mam nic wspólnego więc taką kartą zapłacić nie mogę... chyba, że coś źle zrozumiałem ? Na stronie hostelu na hb jest napisane "akceptowane karty kredytowe" - co oznacza, że na miejscu poza tymi 10% mogę zapłacić gotówką ? I podczas rezerwacji najpierw te 10% idzie jako zaliczka do hostelu, potem będę musiał zapłacić hb, tak? Bardzo prosze o odpowiedź bo lecę za miesiąc i nadal nic nie wiem jak to z tym HB.

przeczytałam akapit o płatnościach tutaj: http://pl.hostelbookers.com/warunki/ (aczkolwiek chyba tego człowiek nie tłumaczył, a jakiś translator...)

z niego wynika, że opłata 10% zostanie pobrana teraz i będzie ona naliczona w GBP ( a więc przewalutowanie Twojej karty w PLN nastąpi).

co do reszty opłaty to do dokonania płatności konieczna jest karta kredytowa lub debetowa - też nie jest wyszczególnione w jakiej walucie.
zawsze możesz napisać maila bezpośrednio do konkretnego hostelu i zapytać o formę płatności.

sprawdź też, czy cena płacona bezpośrednio na stronie hotelu nie jest niższa (rzadko, ale zdarza się tak)
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 09 Sie 2012 01:31 

niebieski
Tak możesz zapłacić gotówką, a jeśli jest informacja, że akceptowane są KK to możesz również zapłacić kartą.

Zaliczka pewnie w jakiś sposób jest dzielona między HB a hostel, reszte płacisz na miejscu, na potwierdzeniu rezerwacji będziesz miał informację o tym ile Ci zostało do zapłacenia w hostelu.

Czasem zdarza się też, że hostel będzie chciał depozyt np za kluczyk, różnie 5e czy 10e, zależy od miejsca ale zdarza się.

Co do hosteli to tak jak wcześniej było pisane, są różne bardzo różne...

Całkiem przyzwoite warunki są w hostelach z http://www.hihostels.com/

Spałem w kilku i złego słowa nie mogę powiedzieć, zawsze było czysto, wifi, śniadanie, zdarzały się nawet ręczniki w cenie, elektroniczne klucze do pokoju, szafki na kluczyk czy łazienka nawet w pokoju wieloosobowym. Ten hostel (poniżej w Bergamo) akurat pobiera depozyt w wysokości 5e za klucz, przy check outcie oczywiście depozyt jest zwracany.

Np hostel tej sieci w popularnym Bergamo do którego można dolecieć za przysłowiowe "grosze".

http://www.hihostels.com/dba/hostels-Bergamo---Nuovo-Ostello-di-Bergamo-031014.en.htm

Oczywiście te hostele można również znaleźć w innych serwisach rezerwacyjnych, co nawet polecam bo strona hihostels.com pobiera opłatę za rezerwację.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 16 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: krzqchu, Wintermute oraz 6 gości