Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 01 Sie 2012 14:32 

Raczej nie ma jeszcze takiego tematu…

Znacie może jakieś godne polecenia serie programów TV o europejskich miastach (ew. regionach lub całych krajach) z punktu widzenia turysty? Czyli programy w których prowadzący opisuje po krótce historię miasta, przedstawia jego kulturę i ciekawostki z nim związane, testuje lokalną kuchnię i pokazuje warte odwiedzenia miejsca zarówno w dzień jak i w nocy?

Generalnie taki przewodnik w formie video.

😍😱 Ale podróż 😍😱 Lizbona + Azory (Ponta Delgada, Terceira i Pico) od 844 PLN 🇵🇹🔥 😍😱 Ale podróż 😍😱 Lizbona + Azory (Ponta Delgada, Terceira i Pico) od 844 PLN 🇵🇹🔥
Luksusowy wypoczynek na Krecie 🌴🏨 5* resort ze strefą wellness za 1849 PLN Luksusowy wypoczynek na Krecie 🌴🏨 5* resort ze strefą wellness za 1849 PLN
#2 PostWysłany: 01 Sie 2012 14:46 

nie chcę robić nikomu reklamy, ale niekiedy sam ściągam na tablet i oglądam filmy o danym państwie/rejonie z ipla.pl, do tej pory korzystałem z tego za darmo :) chyba nadal tak jest...
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 01 Sie 2012 15:03 
Awatar użytkownika

srebrny
Z polskich lubię Cejrowskiego "Boso przez świat" (chyba znany każdemu) i posłuchać Makłowicza, niekoniecznie go oglądać.
Fajnie łączy historie miasta/kraju/regionu z miejscową kuchnią. Nie znoszę tylko jak zaczyna mędrkować w tematyce "geograficznej" bo zdarza mu się gadać głupoty.
Makłowicz w podróży. Na tvp szukaj tego.
Na travel channel jest świetny cykl "obieżyświat".
to tak na gorąco, jak mi się coś przypomni to zapodam później.
Dużo fajnych programów jest na travel channel i planete (moje ulubione stacje zresztą)
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 01 Sie 2012 15:50 

Zbanowany
niebieski
na BBC HD tez jest sporo programow podrozniczych
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 01 Sie 2012 16:25 

Poza wymienionymi zwróciłem na mniej znane a bardzo ciekawe!

1.Pilots Eye /sa nawet na jutubie.
2.cos czego nie moge znaleść ale świetna sprawa Wybrzeźa Europy czy jakos tak.Dokument kręcony ze śmigłowca po wybrzeżu Europy wraz z komentarzem.Kosmos.Mozna zerknąc gdzie jechac a gdzie nie.
 PM off  

#6 PostWysłany: 01 Sie 2012 16:40 

cypel napisał(a):
Z polskich lubię Cejrowskiego "Boso przez świat" (chyba znany każdemu)

No tak, program fajny, ale raczej takie miejsca jak Wenezuela, Tajlandia, Namibia, Wyspy Szczęśliwe, Vanatu, czy Madagaskar to nie są miejsca do których standardowo udają się osoby z tego forum. :)

"Obieżyświat" z tego co widzę do europejskich miast zaczął zaglądać raz na jakiś czas dopiero w którymśnastym sezonie po wyczerpaniu wszelkich egzotycznych miejscówek.

Mi natomiast chodzi o przewodniki z miast czy regionów bardziej w zasięgu niskobudżetowego turysty. ;)

#7 PostWysłany: 01 Sie 2012 22:53 
Awatar użytkownika

Loty: 71
Kilometry: 81 270
niebieski
ja polecam serie kulinarną Rick Stein na TVP Kuchnia nawet to puszczali, po takim odcinku każdy chce jechać i skosztować tradycyjnych potraw np. na Majorce.

#8 PostWysłany: 02 Sie 2012 01:25 
Awatar użytkownika

srebrny
Nieznany napisał(a):
No tak, program fajny, ale raczej takie miejsca jak Wenezuela, Tajlandia, Namibia, Wyspy Szczęśliwe, Vanatu, czy Madagaskar to nie są miejsca do których standardowo udają się osoby z tego forum. :)

"Obieżyświat" z tego co widzę do europejskich miast zaczął zaglądać raz na jakiś czas dopiero w którymśnastym sezonie po wyczerpaniu wszelkich egzotycznych miejscówek.

I'm sorry

Cejrowskiego cenię za niestandardowe podejście do tematu, na zasadzie zobaczyć to i tamto, ale Makłowicz głównie biegał po Europie, z tego co kojarzę to zahaczył tylko o Maghreb, widziałem też odcinek o Izraelu, Maderze, Tajlandii bodajże i Ekwadorze, który jest zadeptany przez Amerykanów w dodatku ma/miał tam kumpla
a tak to jakieś Austrie, Niemcy, Włochy, Wlk Brytanie etc., z mniej turystycznych Mołdawie
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 03 Sie 2012 13:38 
Redaktor F4F
Awatar użytkownika

Loty: 228
Kilometry: 534 135
Discovery HD Showcase - 1000 miejsc które trzeba zobaczyć przed śmiercią

lubię oglądać także policjanci z Alaski - super widoki :)

https://www.instagram.com/jiku_ty_dziku/
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 03 Sie 2012 14:52 

Przed wyjazdem do Uzbekistanu obejrzałem następujące programy TV:
1. CBC - correspondent - meet the stans - Uzbekistan (3 of 4).
2. BBC Around the World in 80 Treasures 06of10 Uzbekistan to Syria.
3. Pilot Guides - Central Asia-Uzbekistan and Kirghizstan.

Program CBC był najciekawszy z nich, poruszał tematy zwykle nieobecne w programach podróżniczych: obecną politykę prezydenta, tematy praw człowieka itp.
Program BBC był najsłabszy, bardzo powierzchowny i sztampowo podchodzący do tematu.
Program Pilot Guides był dobry, typowy podróżniczy, lecz bez wnikania w życie codzienne mieszkańców kraju, politykę, tak jak w CBC.
Zapewne każdy z powyższych programów to tylko jeden z wielu odcinków serii.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 9 gości