Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Zalecane jest sprawdzenie informacji na stronach:
https://www.gov.pl/web/hiszpania (strona MSZ z informacjami nt. wymogów wjazdowych do Hiszpanii)
https://www.hellocanaryislands.com/coronavirus/ (strona organizacji turystycznej Wysp Kanaryjskich)

Lista autoryzowanych laboratoriów na Wyspach Kanaryjskich
https://turismodeislascanarias.com/site ... 0A4_EN.pdf

Co jeśli na Wyspach Kanaryjskich wyjdzie mi pozytywny test na COVID?
https://www.hellocanaryislands.com/covi ... ce-policy/

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1901 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41 ... 96  Następna
Autor Wiadomość
#741 PostWysłany: 12 Gru 2020 14:03 
Awatar użytkownika

niebieski
Póki co tylko qrki, w porównaniu z październikiem, na tfs widać życie

Zobacz Krzywą Wieżę, zjedz pizzę, wypij espresso i wróć do domu❗ Cały dzień w Pizie za 233 PLN Zobacz Krzywą Wieżę, zjedz pizzę, wypij espresso i wróć do domu❗ Cały dzień w Pizie za 233 PLN
Leć na najlepszą pizzę świata🍕🏛️ City break (z weekendem) w Neapolu za 779 PLN 🇮🇹🤌 Leć na najlepszą pizzę świata🍕🏛️ City break (z weekendem) w Neapolu za 779 PLN 🇮🇹🤌
#742 PostWysłany: 12 Gru 2020 18:02 

niebieski
Wybiera się ktoś jeszcze przed świętami easyjetem z Berlina na Kanary? Jestem ciekaw czy sprawdzają testy.
 Profil Relacje PM off  

#743 PostWysłany: 12 Gru 2020 22:39 

Jutro dam znać czy sprawdzają.
 Profil Relacje PM off
dyzio1 lubi ten post.

#744 PostWysłany: 12 Gru 2020 23:03 

Kłaniam się.
A ja kombinuję nad dogodnym powrotem z Kanarów (mam bilet ale chciałbym wrócić później).
Znalazłem całkiem ciekawe połączenie z noclegiem w Madrycie. Ale zastanawiam się jakie dodatkowe atrakcje okołocovidowe mogłyby temu towarzyszyć?
Dodatkowy test?
Jeśli było, proszę nie krzyczeć :-]
 Profil Relacje PM off  

#745 PostWysłany: 13 Gru 2020 00:18 

niebieski
makdeb napisał(a):
Najlepiej napisać do ambasady Hiszpanii w PL. Samodzielna interpretacja zapisów i dywagacje jak wygląda to w praktyce, gdzie kara może wynieść 6000 eur wydaje mi się być czymś zupełnie niepotrzebnym.

Na studiach i aplikacji nauczyli mnie, że stan prawny ocenia się na podstawie przepisów, a nie na podstawie tego, co ktoś napisze w necie. Uznałem za stosowne podzielić się informacjami uzyskanymi na podstawie lektury zapisów dekretu i oficjalnych stron internetowych Gobierno de Canarias, które to strony nie są zaktualizowane w języku angielskim i wprowadzają jeszcze większe zamieszanie, a że jest ono duże świadczy o tym 38 stron tego wątku. Nie muszę dzielić się informacjami, których sprawdzenie zajęło mi kilka godzin i już pewnie tego nie zrobię. Każdy ma swój rozum i robi jak uważa.

Nie dokonywałem samodzielnej interpretacji przepisów, tylko sprawdziłem, czy informacje przedstawione na stronie polskiego MSZ są zgodne z obowiązującymi przepisami, bo wydawały się zbyt piękne, żeby były prawdziwe. Na innych stronach internetowych pisano tylko, że można lecieć na teście antygenowym. No i okazało się, że w dekrecie z 9.12 Prezydenta Kanarów napisano dokładnie to, co znajdziesz na stronach polskiego MSZ. Moje wątpliwości uważam za wyjaśnione. Jak chcesz, to pisz do ambasady Hiszpanii w PL i podziel się z nami informacjami, które tam uzyskasz. Ja dla świętego spokoju przed wyjazdem napiszę albo zadzwonię do hotelu, w którym mieszkaliśmy miesiąc temu i który opłacił nasze testy COVID i nadal oferuje ten serwis. Znalazłem na tym forum mnóstwo ciekawych i przydatnych w moich podróżach informacji i staram się dzielić informacjami uzyskanymi przeze mnie czy to na forum, czy odpowiadając na pytania priv.

Ostatnio edytowany przez tomeki, 13 Gru 2020 11:55, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.
agnieszka.s11 uważa post za pomocny.

#746 PostWysłany: 13 Gru 2020 17:05 

dyzio1 napisał(a):
Wybiera się ktoś jeszcze przed świętami easyjetem z Berlina na Kanary? Jestem ciekaw czy sprawdzają testy.

Na lotnisku w Berlinie każdy musiał okazać wynik testu, natomiast po wylądowaniu na GC prosili o kody QR.
Bez najmniejszego problemu akceptowali testy antygenowe.
 Profil Relacje PM off
JIK lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#747 PostWysłany: 14 Gru 2020 09:32 

Loty: 121
Kilometry: 264 274
Rockriderr napisał(a):
pierscien napisał(a):
Przyjmując że antygenowy test wystarczy, czy potrzebne jest tłumaczenie?
Dwa tygodnie temu nie było tej wzmianki (teraz chyba też nie widzę) i można było wlecieć na teście bez tłumaczenia.

Test de diagnóstico de infección activa por COVID-19 con resultado negativo realizado en las 72 horas previas a la llegada a Canarias.
Necesitarás un certificado en papel o digital que incluya la siguiente información del test:

nombre, apellidos y número de documentación de la persona que se realiza la prueba, organismo o ente sanitario autorizado que la realiza, datos de contacto del mismo, tipo de prueba realizada, marca y homologación de la prueba, en su caso, fecha y hora de realización y resultado de la prueba.
En el supuesto de pruebas de antígeno deberá reflejarse la especificidad y sensibilidad homologada.

Es recomendable que el certificado esté en español o en inglés

- to jest informacja z holacanarias.es, rekomendowane, a nie wymagane

Dzięki za odpowiedź, i mała aktualizacja sytuacji.
W listopadzie kiedy do Hiszpanii wjeżdżało się bez testu, na miejscu nikt nie patrzył w jakim języku jest wynik testu,
teraz kiedy test jest sprawdzany przy odprawie/wejściu na pokład - nie przepuszczają z testem w języku polskim (info z Okęcia lot Wizzair)

Ostatnio edytowany przez Abcn, 14 Gru 2020 11:03, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
JIK lubi ten post.

#748 PostWysłany: 14 Gru 2020 10:50 
Awatar użytkownika

niebieski
To mam wrażenie, że w6 wykazuje się nadgorliwością gorszą od faszyzmu... Zawsze można się zasłonić 14 dniową kwarantanną w Hiszpanii lub zrobieniem testu na miejscu.
Rockriderr lubi ten post.

#749 PostWysłany: 14 Gru 2020 11:05 

Prosta droga do odszkodowania za odmowę wpuszczenia na pokład.
 PM off
Rockriderr lubi ten post.

#750 PostWysłany: 14 Gru 2020 11:05 
Awatar użytkownika

srebrny
Akna napisał(a):
Zawsze można się zasłonić 14 dniową kwarantanną w Hiszpanii lub zrobieniem testu na miejscu.

No dokładnie, tak więc nie powinni sprawdzać testów przed wylotem, skoro można lecieć bez nich. Pytanie czy jak mimo to się uprą i nas nie wpuszczą na pokład za ich brak to czy 400€ tytułem UE261/2004 (odmowa wpuszczenia na pokład) się należy? Bo wydaje mi się, że tak.

#751 PostWysłany: 14 Gru 2020 15:16 
Awatar użytkownika

srebrny
pewnie odszkodowanie się należy; tylko czy jest sens wojować i psuć sobie urlop, gdy można zainwestować 200 złotych i mieć problem z głowy? Oczywiściej jeżeli ktoś leci w jakimś terminie świątecznym czy w niedzielę to jest inna sprawa, bo może być problem z tymi 72 godzinami.
Zeus lubi ten post.

#752 PostWysłany: 14 Gru 2020 15:37 

Loty: 16
Kilometry: 33 033
A czy ktoś orientuje się, czy zakrywanie ust i nosa na Kanarach przy pomocy przyłbicy wchodzi w grę?
Czy to tylko polskie przepisy są takie "sprytne".
 Profil Relacje PM off  

#753 PostWysłany: 14 Gru 2020 15:41 
Awatar użytkownika

Loty: 357
Kilometry: 492 607
srebrny
Na lotnisku przy bramce po przylocie stał gościu i kazał noszącym przyłbicę założyć maseczkę.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#754 PostWysłany: 14 Gru 2020 19:56 

niebieski
Przyłbica chroni tylko jako dodatkowe akcesorium łącznie z maseczką - a zamiast maseczki jest o kant d.py rozbić.
 Profil Relacje PM off  

#755 PostWysłany: 14 Gru 2020 21:06 

srebrny
W6 odwołał mi lot 25-29.01 i chyba cały styczeń wycieli z Katowic :(

Temat postu: Re: Teneryfa - Nocleg
#756 PostWysłany: 14 Gru 2020 21:13 
Awatar użytkownika

niebieski
Lecialem ostatnio na Teneryfe I na lotnisku przed wejsciem do samolotu proszono o bilet, dokument podrozy, test na c19 I kod do formularza z hiszpanskiego ministerstwa zdrowia

Po przylocie nikt NIC nie sprawdzal , dopiero w apartamencie poproszono o test na c19

Tydzien pozniej lecialem na Lanzarote , nikt nie sprawdzal testow , tylko juz na Lanzarote wyrywkowo sprawdzano temperature I skanowano kod z app hiszpanskiego ministerstwa zdrowia. Zatrzymalem sie u znajomych wiec testu nikt nie sprawdzal.

Na Teneryfe zero policji przez 3 DNI , malo turystow Bo moim Ryanair lecialo 36 osob i nikt nie przejmowal sie maseczkami, gastronomia zamykana jest o 23
Na Lanzarote dosc duzo policji I guardia , trzeba maseczke nosic , gastronomia do 1 po północy otwarta
 Profil Relacje PM off
dyzio1 lubi ten post.

#757 PostWysłany: 14 Gru 2020 22:52 

niebieski
Skąd leciałeś na Teneryfę i jakimi liniami? Dotychczas ludzie, którzy lecieli Ryanair z Modlina pisali, że sprawdzali przed wejściem do samolotu tylko kod QR.
 Profil Relacje PM off  

#758 PostWysłany: 15 Gru 2020 00:31 

niebieski
Na stronie https://www.mscbs.gob.es/en/profesional ... o6eyV5n6OI nadal nie ma informacji o Wyspach ani testach antygenowych, ale zauważyłem jedną zmianę. Prócz testu PCR i TMA dodano RT-LAMP. Coś zaczyna się dziać na korzyść turystów.
 Profil Relacje PM off  

#759 PostWysłany: 15 Gru 2020 06:58 

niebieski
Rozumiem, że lecąc z Hiszpanii na Kanary nie muszę przedstawiać testu?
 Profil Relacje PM off  

#760 PostWysłany: 15 Gru 2020 19:04 
Awatar użytkownika

niebieski
Od 18 grudnia wymagany negatywny test covid również dla przylatujących z Hiszpanii kontynentalnej

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1901 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41 ... 96  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości