Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Zalecane jest sprawdzenie informacji na stronach:
https://www.gov.pl/web/hiszpania (strona MSZ z informacjami nt. wymogów wjazdowych do Hiszpanii)
https://www.hellocanaryislands.com/coronavirus/ (strona organizacji turystycznej Wysp Kanaryjskich)

Lista autoryzowanych laboratoriów na Wyspach Kanaryjskich
https://turismodeislascanarias.com/site ... 0A4_EN.pdf

Co jeśli na Wyspach Kanaryjskich wyjdzie mi pozytywny test na COVID?
https://www.hellocanaryislands.com/covi ... ce-policy/

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1901 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37 ... 96  Następna
Autor Wiadomość
#661 PostWysłany: 04 Gru 2020 20:41 

Niech to się już skończy.....
 Profil Relacje PM off  

Przedłużony weekend w Larnace 🏖️🍹 Loty z Warszawy i 4* hotel ze śniadaniami za 909 PLN 😎 Przedłużony weekend w Larnace 🏖️🍹 Loty z Warszawy i 4* hotel ze śniadaniami za 909 PLN 😎
Turcja w pigułce 🇹🇷 Stambuł i Kapadocja w jednej podróży od 969 PLN 😍 Turcja w pigułce 🇹🇷 Stambuł i Kapadocja w jednej podróży od 969 PLN 😍
#662 PostWysłany: 04 Gru 2020 22:18 

Czy ktoś podróżował ostatnio i ma sprawdzone, że testy antygenowe są akceptowane na wyrywkowej kontroli?
Jak to jest z dziećmi do lat 7?

Ostatnio edytowany przez Abcn, 05 Gru 2020 09:15, edytowano w sumie 1 raz
Literówka
 Profil Relacje PM off  

#663 PostWysłany: 04 Gru 2020 22:28 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Wam się nie chce nawet ostatnie 2-4 strony pocztyać?
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#664 PostWysłany: 04 Gru 2020 23:00 

Zbanowany
Godzina policyjna od 1 do 6 to prawie jak nie godzina policyjna.
Co do testów to różnie się czeka, znam przypadki gdzie ludzie czekali 5 dni, znam, że w ten sam dzień wynik.
 Profil Relacje PM off  

#665 PostWysłany: 05 Gru 2020 00:12 
Awatar użytkownika

srebrny
Gryzia napisał(a):

Jak to jest z dziećmi do lat 7?

ja nie mam dzieci, ale siostra ma syna, 3.5 roku, mówi że pierwszy rok był najtrudniejszy, ale ogólnie to cały czas jest ciężko, tzn jedne problemy znikają ale pojawiają się nowe.
Tak na moje oko to jest ok, najważniejsze że już się nie obsrywa.

Ostatnio edytowany przez klapio 05 Gru 2020 19:40, edytowano w sumie 2 razy
ot
 Profil Relacje PM off
11 ludzi lubi ten post.

#666 PostWysłany: 05 Gru 2020 00:13 

https://www.canarias7.es/economia/torre ... kYkcRReG7I

Dobre wiesci!

"Na mocy dekretu, który Torres zatwierdzi jako „właściwy organ”, jak określono w dekrecie królewskim stanu alarmowego i przy wsparciu Rady Prezesów, Wyspy Kanaryjskie zatwierdzą testy antygenowy i pozwolą zagranicznym podróżnym przybyć z takim testem zamiast PCR.

Rzecznik rządu Wysp Kanaryjskich Julio Pérez chciał oderwać decyzję rządu Wysp Kanaryjskich od wszelkich kontrowersji, mimo że dekret zakłada „zaprzeczenie” przepisom państwowym, które akceptują jedynie PCR. „Ani wymóg, ani dekret nie zakładają, że nie ma stałego kontaktu z Ministerstwem Zdrowia, z którym rozmawiamy kilka razy dziennie” - powiedział.

Jak powiedział, wymogiem jest „mechanizm prawny” stosowany w przypadku rozbieżności kryteriów między administracjami. „Chcemy uregulować, tak jak zostało to zrobione z dekretem prawnym dla turystów w hotelach, podobną formułę po przybyciu na lotniska poprzez testy z miejsca wylotu i może to być PCR lub testy antygenu, ponieważ prezydent ma kompetentną władzę” - podkreślił .

Rząd zatwierdzi również dekret o zażądaniu testów antygenowych od turystów krajowych, którzy przybywają na Wyspy Kanaryjskie i nie są rezydentami, w formule zgodnej z Balearami. Pérez przypomniał wczoraj, że istnieje kilka agencji i instytucji, które chronią testy na obecność antygenu, podobnie jak sama Komisja Europejska. Jeszcze wczoraj ALA, która koncentruje 85% ruchu lotniczego w Hiszpanii, przekazała tę prośbę do rządu, po tym, jak najwyższe europejskie organy bezpieczeństwa przyznały możliwość przeprowadzenia szybkich i niedrogich testów, takich jak testy antygenu, podróżującym z zagranicy, aby ograniczyć przenoszenie wirusa.

Europejskie Centrum ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób (ECDC) oraz Europejska Agencja Bezpieczeństwa Lotniczego (EASA) uważają kwarantanny mające na celu zapobieganie transmisji COVID-19 za nieskuteczne i zaleciły, aby państwa członkowskie zaakceptowały szybkie i niedrogie testy, wyjaśniło ALA w oświadczenie.

Jej przewodniczący Javier Gándara podkreślił, że w raporcie europejskim stwierdzono, że narzucanie testów PCR podróżującym z zagranicy, którzy chcą wjechać do Hiszpanii, jest środkiem „nieproporcjonalnym” i że szybkie testy, takie jak te na antygeny, wykazują dużą zdolność do wykrycia wirusa, ponieważ ryzyko uzyskania wyników fałszywie ujemnych jest minimalne. Rząd Hiszpanii używa nawet testów antygenowych dla pasażerów, którzy przybywają do kraju bez wykonania PCR."
 Profil Relacje PM off  

#667 PostWysłany: 05 Gru 2020 08:14 
Awatar użytkownika

niebieski
@l.e.s.t.e.r to jest to, o czym pisałam wczoraj :) warto zaznaczyć , że wejdzie to nie wcześniej niż 18 grudnia.
Rockriderr lubi ten post.

#668 PostWysłany: 05 Gru 2020 21:18 

Jakie doświadczenia macie z hoteli na Canarias odnośnie przedstawienia testu.?.
Można tylko pokazać na telefonie czy żądają w druku bądź wysłania na ich maila w recepcji.?.
Dzięki.

Ostatnio edytowany przez Abcn, 05 Gru 2020 23:10, edytowano w sumie 1 raz
.?.
 PM off  

#669 PostWysłany: 05 Gru 2020 22:59 
Awatar użytkownika

Loty: 283
Kilometry: 579 248
niebieski
@kris1234 Doświadczenie z dwóch hoteli - robią kopię wyniku testu, więc samo pokazanie na telefonie nie wystarczy. Dodatkowo tak informacyjnie - jak zmieniasz hotel w trakcie pobytu i od testu minęło więcej niż 72 h to chcą też zrobić kopię karty pokładowej, udowadniajacej kiedy przyleciałeś na Kanary. To o tyle ważne, że ja np. miałam kartę tylko w aplikacji Ryanaira, a ona po locie znika, więc w hotelu nie mogłam tej karty przedstawić (w końcu wystarczyła kopia rezerwacji lotu, ale lepiej tę kartę pokładową zachować).
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
rw30 uważa post za pomocny.

#670 PostWysłany: 08 Gru 2020 15:43 

Moje doświadczenia z podróży WAW - FUE z TUI:
- sprawdzenie testu PCR i QR przy nadaniu bagażu na Okęciu
- machnięcie testem przy obsłudze lotniska (wymagane)
- skserowanie testu przez recepcjonistkę (aczkolwiek meldowała nas dopiero 3 dnia po przyjeździe, więc nie sądzę, żeby miało to jakiekolwiek znaczenie)
- podpisanie wielu papierków w recepcji o zdawaniu sobie sprawy z restrykcji
- obowiązkowa instalacja apki Radar COVID (chyba trzeba mieć do tego włączony non stop bluetooth, ale to zweryfikujcie)

Recepcjonistka mnie poinformowała, że policja również sprawdza w trakcie pobytu na wyspie, czy zostały wykonane testy PCR, więc trzeba mieć przynajmniej zdjęcie testu przy sobie. Przy 800 zrobionych kilometrach nie mieliśmy ani jednej kontroli.

Turystów jest mało, generalnie wszyscy na ulicy noszą maski. Na plaży zdejmują (aczkolwiek recepcjonistka mnie poinformowała o przypadku jednego mandatu za brak maski na plaży). W Costa Calma na ponad 40 hoteli ponoć czynne są 4, a i tak obłożenie jest niskie. Restauracje w dużej części pozamykane. Mniejsze markety także. Otwarte duże Mercadony, Spar i część SuperDino.
 Profil Relacje PM off
Akna lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#671 PostWysłany: 08 Gru 2020 16:29 

Panna Anna napisał(a):
Moje doświadczenia z podróży WAW - FUE z TUI:
- sprawdzenie testu PCR i QR przy nadaniu bagażu na Okęciu

Lecimy w niedzielę WAW-FUE z TUI. Jakie miałaś dane osobowe na wyniku testu PCR? Czy musi być numer paszportu/dowodu, czy PESEL wystarczy? Jakie laboratorium?

Dzięki!
 Profil Relacje PM off  

#672 PostWysłany: 08 Gru 2020 16:30 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Poczytaj
covid-pcr-przed-wylotem-wynik-szybko-gdzie-zrobic,15,153771&p=1396002#p1396002
 Profil Relacje PM off
nathell lubi ten post.

#673 PostWysłany: 09 Gru 2020 12:27 
Awatar użytkownika

Loty: 404
Kilometry: 665 486
niebieski
Mam pytanie do osób, które leciały już z testem. Mieliście test z zaświadczeniem w jeżyku angielskim zgodnym z nr. dowodu czy tylko tłumaczenie na angielski gdzie jest nr telefonu? W wątku jest info, że Itaka pisała o zaświadczeniu, ale interesują mnie wasze doświadczenia.
ps. jeśli ktoś chce zrobić test przed wylotem 27.12 w Trójmieście to najlepiej McCovid na Kazimierza Górskiego, albo Wendy (25.12 między 8 a 12) Gwarancja wyniku w 24h za 100zł.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#674 PostWysłany: 09 Gru 2020 13:15 
Awatar użytkownika

Loty: 348
Kilometry: 658 488
niebieski
Miałem test z Medgenu, gdzie podstawowa wersja jest niejako dwujęzyczna. W górze strony były wszystkie moje dane, łącznie z peselem, który kontrolujący może sobie porównac z dowodem/paszportem.
Bartek Krzemiński lubi ten post.

#675 PostWysłany: 09 Gru 2020 13:23 
Awatar użytkownika

niebieski
McCovid rotfl
nazwa mnie rozbroiła.
Dla osób z południa - Gyncentrum ma przerwę w pobieraniu próbek 25 i 26 grudnia :( W Wigilię rano pobierają, co może być przydatne dla osób lecących 26 grudnia.

@rw30 mądrej głowie :>

Ostatnio edytowany przez Akna, 09 Gru 2020 13:58, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
elwirka uważa post za pomocny.

#676 PostWysłany: 09 Gru 2020 13:31 
Awatar użytkownika

Loty: 404
Kilometry: 665 486
niebieski
@Tom K i taką wersję anglojęzyczną bez nr. dowodu pokazałeś na Kanarach?
 Profil Relacje PM off  

#677 PostWysłany: 09 Gru 2020 13:47 
Awatar użytkownika

Loty: 348
Kilometry: 658 488
niebieski
@Bartek Krzemiński Tak, przy czym mnie na lotnisku nikt nie kontrolował. I zaznaczam - to jest wersja dwujęzyczna. Wszystko jest w dwóch językach na jednym kwicie, poza... datą pobrania wymazu i datą otrzymania wyniku.

Ponadto była ogromna różnica między meldowaniem się w hotelu na Gran Canarii i Teneryfie. Na tej pierwszej wyspie wszystko ekspresowo. W recepcji pan przywitał, poprosił o paszporty/dowody i testy. Nawet na to nie zerknął, tylko do ksero i oddał.

Z kolei na Teneryfie kontrola już na wejściu do budynku, tłumaczenie, że byliśmy wcześniej na Gran Canarii, stąd test jest przeterminowany. W recepcji kontrola wszystkiego, od testu po karty pokładowe (zarówno Polska-Kanary, jak i wewnatrz archipelagu) i meldunki oraz rezerwacje na Gran Canarii. Trwało to mininum 30 minut.
elwirka lubi ten post.

#678 PostWysłany: 09 Gru 2020 16:46 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 568
Kilometry: 861 604
Precz z PCR, wiwat antygenowy? ;) i to już od jutra? :o
https://www.canarianweekly.com/posts/ca ... m-tomorrow
11 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#679 PostWysłany: 09 Gru 2020 16:48 
Awatar użytkownika

niebieski
@Kashpir pewnie dlatego, że już się umówiłam i zapłaciłam za PCR :lol:

https://www.eldia.es/economia/2020/12/0 ... 04469.html
3 ludzi lubi ten post.

#680 PostWysłany: 09 Gru 2020 17:01 

Loty: 8
Kilometry: 22 420
Czyli lecąc w sobotę wystarczy mi antygenowy?
Dzisiaj jestem umówiony na PCR i nie wiem co robić bo zamiast płacić za 3 osoby 1050 antygen wyjdzie max 450.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1901 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37 ... 96  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości