Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1824 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39 ... 92  Następna
Autor Wiadomość
#701 PostWysłany: 11 Kwi 2020 18:12 
Awatar użytkownika

niebieski
eskie napisał(a):
@wojtekf93
przeważnie puszczają takie walizki

Niestety nie w Pradze €25

HKG-SIN Airasia - zero sprawdzania wagi i wymiarów
SIN-DPS Scoot j.w
DPS -HAN VietJet j.w.
HAN-DAD BambooAirlane j.w.
DAD-HKG HK Express j.w.
 Profil Relacje PM off  

Wizz Air szykuje duże zmiany w swojej flocie. 5 rzeczy, które musisz wiedzieć – jedna z nich może być świetna dla twojego portfela Wizz Air szykuje duże zmiany w swojej flocie. 5 rzeczy, które musisz wiedzieć – jedna z nich może być świetna dla twojego portfela
🌴Wiosenny relaks w Hiszpanii 🌞🏖️ 4* hotel z wyżywieniem tylko dla dorosłych za 2559 PLN🍹 🌴Wiosenny relaks w Hiszpanii 🌞🏖️ 4* hotel z wyżywieniem tylko dla dorosłych za 2559 PLN🍹
#702 PostWysłany: 07 Cze 2020 18:53 
Awatar użytkownika

srebrny
Taka ciekawostka z Berlina (SXF, ale wg tego, co piszą tutaj, takie same zasady panują na TXL).
Aktualnie (w zw. z Covidem) lotnisko pozwala brać tylko jedna sztukę bagażu podręcznego. Jeśli ktoś ma np. wykupioną drugą sztukę w ryanairze, to nadaje się ją normalnie w okienku jak bagaż rejestrowany. Nie ma zatem potrzeby kupowac droższego rejestrowanego jeśli ktoś chce przewieźć nóż czy flaszkę, a zmieści się w 10 kg.

#703 PostWysłany: 09 Sie 2020 18:17 
Awatar użytkownika

Loty: 264
Kilometry: 493 444
niebieski
Leciał ktoś ostatnio z SXF? Czy są jakieś większe opóźnienia na security? Lecimy w tym tygodniu i mamy dość napięty czas na dotarcie z WRO i wolałbym wiedzieć wcześniej jeśli miała by czekać jakaś niespodzianka na lotnisku.

#704 PostWysłany: 09 Sie 2020 18:27 

srebrny
vistacash napisał(a):
wolałbym wiedzieć wcześniej jeśli miała by czekać jakaś niespodzianka na lotnisku.

Niespodzianka polega na tym,że wcześniej nie wiesz ;) Obecnie na każde lotnisko trzeba stawić się regulaminowo bo procedury trwają trochę dłużej niż przed erą covid-19 :)
 Profil Relacje PM off  

#705 PostWysłany: 09 Sie 2020 18:34 
Awatar użytkownika

niebieski
To prawda, z niespodziankami to nigdy nie wiesz, ale czasem sytuacja się powtarza i już można coś bardziej przewidzieć :D na niektórych lotniskach jak np. WMI już trzeba być nawet wcześniej niż te zalecane 2h przez dość powolne security, a my powinniśmy dotrzeć do Berlina tak by być 1,5h-2h zależy jak będzie sytuacja na drodze, dlatego jeśli ktoś ostatnio leciał to bym był wdzięczny za info jak źle jest :)

#706 PostWysłany: 13 Sie 2020 17:06 
Awatar użytkownika

niebieski
Gdyby ktoś w najbliższym czasie się zastanawiał jak ja to mogę potwierdzić brak niespodzianek na SXF, bardzo mało ludzi na lotnisku, do security może 2 osoby przed nami, idzie bardzo sprawnie, nie sprawdzali temperatury (chyba że z kamer) :)

#707 PostWysłany: 27 Sie 2020 18:53 

arturro napisał(a):
Taka ciekawostka z Berlina (SXF, ale wg tego, co piszą tutaj, takie same zasady panują na TXL).
Aktualnie (w zw. z Covidem) lotnisko pozwala brać tylko jedna sztukę bagażu podręcznego. Jeśli ktoś ma np. wykupioną drugą sztukę w ryanairze, to nadaje się ją normalnie w okienku jak bagaż rejestrowany. Nie ma zatem potrzeby kupowac droższego rejestrowanego jeśli ktoś chce przewieźć nóż czy flaszkę, a zmieści się w 10 kg.

Widziałem ten zapis na stronie lotniska i na stronie policji federalnej.
Jak to wyglada w praktyce ? Mam wykupiony drugi bagaz podręczny i lece do Hiszpanii. W Berlinie mamy podejsc normalnie do strefy nadawania bagazu rejestrowanego i tam wszystko będą wiedziec ? A jak z powrotem, w Hiszpanii bagaz zabieram ze soba do samolotu czy tez musze leciec go nadac ?

Lipa, bo była nadzieja na brak kontroli tych 10kg, a teraz jak jest jako rejestrowany to po ptokach.
 Profil Relacje PM off  

#708 PostWysłany: 27 Sie 2020 20:31 

ok, na chacie Rajenera konsultantka potwierdziła mi, ze bagaz w Berlinie trzeba nadac, w drodze powrotnej natomiast w zaleznosci od lotniska. Otrzymalem info, ze jezeli bedzie taki wymog, poinformuja mnie mailem i zebym tez sam weryfikował przed powrotem. Jeżeli nic sie nie zmieni, to z powrotem bagaz leci w samolocie - o tyle istotne, ze w jedna strone mozna zabrac wszystko, a w drugą tylko to co dozwolone do kabiny.

Wymiar bagazu i waga obowiązują jak w przypadku zabierania bagazu do kabiny.
 Profil Relacje PM off  

#709 PostWysłany: 02 Gru 2020 21:40 

Czy mam obowiązek gdzieś zgłaszać że przewożę ze soba jakaś gotówkę w samolocie w kraju np z Gdańska do Krakowa?
 Profil Relacje PM off  

#710 PostWysłany: 02 Gru 2020 21:43 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Zależy ile.
 Profil Relacje PM off  

#711 PostWysłany: 02 Gru 2020 21:49 

W sumie idę do banku wpłacić
nie będę ryzykował jakiegoś pajacowania
ze strony urzędu celnego
niepotrzebne mi to.

Ostatnio edytowany przez Abcn, 03 Gru 2020 02:23, edytowano w sumie 1 raz
Literówka
 Profil Relacje PM off  

#712 PostWysłany: 02 Gru 2020 21:56 

złoty
Zadzwoń na lotnisko i zapytaj

Przepisy mówią o równowartości powyżej 10000 euro i przekraczaniu granicy..... stąd zapewne to pytanie :roll:
 Profil Relacje PM off  

#713 PostWysłany: 02 Gru 2020 21:57 

Dzwoniłem oni nie wiedzą, tak wiem przepisy mówią tylko o przypadku przekraczania granicy, w moim przypadku tak nie jest.
 Profil Relacje PM off  

#714 PostWysłany: 02 Gru 2020 22:03 

złoty
No właśnie, a na lotnisku czy w banku mogą "niezobowiązująco" zapytać o źródło dużej kwoty gotówki :)
 Profil Relacje PM off  

#715 PostWysłany: 02 Gru 2020 22:05 

Z banku wybrane pieniądze, nie każdy trzyma jak jest covid na lokatach, które już sensu nie mają.
 Profil Relacje PM off  

#716 PostWysłany: 02 Gru 2020 22:09 

Ostrzeżenia: 1
srebrny
lichu napisał(a):
Czy mam obowiązek gdzieś zgłaszać że przewożę ze soba jakaś gotówkę w samolocie w kraju np z Gdańska do Krakowa?

Nie.
 Profil Relacje PM off
snooka lubi ten post.

#717 PostWysłany: 02 Gru 2020 22:11 

złoty
Druk wypłaty z banku przypięty do gotówki, zgłaszasz czy informujesz przed kontrolą bezpieczeństwa na lotnisku i lecisz lotem krajowym

Problem i pytanie, bo lot czy gotówka niezbędna w weekend, innego sensu wypłaty przed lotem nie widzę

lichu napisał(a):
Z banku wybrane pieniądze, nie każdy trzyma jak jest covid na lokatach, które już sensu nie mają.
 Profil Relacje PM off  

#718 PostWysłany: 02 Gru 2020 22:16 

srebrny
lichu napisał(a):
W sumie idę do banku wpłacić nie będę ryzykował jakiegoś pajacowania ze strony urzędu celnego niepotrzebne mi to.

Ale na locie krajowym nie ma kontroli celnej.
 Profil Relacje PM off  

#719 PostWysłany: 02 Gru 2020 22:19 

złoty
Ale jest kontrola bezpieczeństwa i być może np 100000 zł bez dowodu wypłaty skutkuje powiadomieniiem us :twisted:

We Włoszech zostałem przed czy po kontroli bezpieczeństwa poproszony o okazanie ile mam gotówki przy sobie i czy nie jest tego powyżej 10000 euro
 Profil Relacje PM off  

#720 PostWysłany: 02 Gru 2020 22:27 

srebrny
US to inna bajka i może być powiadomiony nawet jak ktoś tobie lub sam sobie wpłacasz dużą (chyba równowartość 15 tys. E) kwotę na konto.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1824 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39 ... 92  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 22 gości