Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 33 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 17 Lip 2012 09:48 
Awatar użytkownika

Loty: 249
Kilometry: 415 497
srebrny
Podobno kierowcy Polskiego Busa wypraszają jak się nie ma fotelika dla swojego dziecka:

http://finanse.wp.pl/kat,98674,title,Wy ... omosc.html
 Profil Relacje PM off  

Rendez-vous w Paryżu ♥️🍷 Zbiór lotów do francuskiej stolicy od 168 PLN 🇫🇷🥐 Rendez-vous w Paryżu ♥️🍷 Zbiór lotów do francuskiej stolicy od 168 PLN 🇫🇷🥐
Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2704 PLN Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2704 PLN
#2 PostWysłany: 17 Lip 2012 16:24 

napisałam do nich maila...ponieważ jadę z dzieckiem w sierpniu, odcinek PB nie jest moja całą podróżą a ja wielbłądem nie jestem aby zabrać mój bagaż i dziecka, upilnować nadpobudliwego syna i nieść fotelik :shock:

oto odpowiedź

Witam,

Zalecamy aby dziecko podróżowało w foteliku, nawet przepisy nakazują podróżować dzieciom w fotelikach jeśli autobus jest wyposarzony w pasy bezpiecześtwa. Jednak nie robimy dodatkowych problemów, gdy jest to dla Pani kłopotem. Bez fotelika dziecko też pojedzie.

Pozdrawiamy,
Zespół PolskiBus.com

zrobiłam kopiuj wklej...błędy nie są moje ;)
wydrukuję sobie...jak mnie kierowca nie wpuści to ja nie wiem co zrobię...pojadę dalej autostopem :roll:
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 18 Lip 2012 11:35 

niebieski
No i prawidłowo, że nie zabierają, jakby nie było to kierowca ponosi odpowiedzialność za pasażerów, i w razie jakby się coś stało (ODPUKAĆ) to oni odpowiadają i wtedy zapewne mamusie też by miały pretensje oraz chciały odszkodowań od PB. A PB też wielbłądem nie jest. Nikt nikomu nie każe jeździć PB, a skoro oni wymagają fotelika to jest to zupełnie normalne i należy się dostosować.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 18 Lip 2012 12:31 

Jak się dostosować??? odpowiedz mi logicznie....
Wcześniej mam dwie przesiadki, jadę sama z 4 latkiem i bagażami, jak twoim zdaniem mam nosić jeszcze przez kilka dni fotelik?

Normalnym jest, że kupujesz bilet na podróż i takimi kwestiami w autobusie się nie interesujesz, moja wina nie przeczytałam regulaminu...więcej nie kupie na PB skoro tak oczywiste kwestie spycha na pasażera
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 18 Lip 2012 12:55 

niebieski
NO jak to jak sie dostosować, mieć fotelik. A jakby autobusem chciało jechać 50 mam z dziećmi to PB ma mieć 50 fotelików ? Proszę Cię. Czy w swoim samochodzie miałaś na wyposażeniu fotelik czy moze musiałaś sama kupić ? To są elementarne sprawy i chodzi o bezpieczeństwo przede wszystkim Twojego szkraba.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 18 Lip 2012 13:19 

Jechałem PB miałem fotelik co z tego jak nasza 2,5 latka nie chciała w nim siedzieć więc powiedziałem kierowcy i fotelik wylądował w bagażniku kierowca nie robił żadnych problemów.

#7 PostWysłany: 18 Lip 2012 13:26 
Awatar użytkownika

srebrny
A czy fotele w PB mają jakiś system mocowania tych fotelików? ISOFIX to się chyba nazywa :P

#8 PostWysłany: 18 Lip 2012 13:39 

siGGe napisał(a):
NO jak to jak sie dostosować, mieć fotelik. A jakby autobusem chciało jechać 50 mam z dziećmi to PB ma mieć 50 fotelików ? Proszę Cię. Czy w swoim samochodzie miałaś na wyposażeniu fotelik czy moze musiałaś sama kupić ? To są elementarne sprawy i chodzi o bezpieczeństwo przede wszystkim Twojego szkraba.

nie mam samochodu 8-) ja jedno, ty drugie...nie chodzi mi o oczywiste kwestie, tylko o niemożliwość wykonania

poza tym jeżdżę autobusami przynajmniej 2 razy dziennie (PKS), nikt do nich fotelików nie nosi
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 18 Lip 2012 13:56 

Nie przejmuj się fotelikiem kierowcy w PB są fajni nie będą robić problemów w ostateczności można by zabrać podstawkę żeby dziecko siedziało wyżej.

#10 PostWysłany: 18 Lip 2012 15:19 

Astarte napisał(a):
nie mam samochodu 8-) ja jedno, ty drugie...nie chodzi mi o oczywiste kwestie, tylko o niemożliwość wykonania

poza tym jeżdżę autobusami przynajmniej 2 razy dziennie (PKS), nikt do nich fotelików nie nosi

Czytam twoje posty i wlasnym oczom nie wierze :shock:
Jezeli tak podchodzisz do sprawy ... to wspolczuje twojemu dziecku. Od 2006 roku wszystkie nowe autobusy nie przeznaczone do komunikacji miejskiej i podmiejskiej sa obowiazkowo wyposazane w pasy bezpieczenstwa dla pasazerow. Tak samo jak w samochodach osobowych, wynika z tego obowiazek posiadania fotelika dla dzieci do lat 12 lub 150 cm wzrostu. A wszystko to po to, aby twoje dziecko przy gwaltownym hamowaniu lub wypadku, nie przelecialo przez caly autobus i nie wypadlo przez przednia szybe na asfalt. Jezeli nie przekonuje cie zdrowie i zycie wlasnego dziecka, to przynajmniej badz swiadoma ze w razie kontroli Inspekcji Transportu Drogowego zostaniesz wysadzona razem z dzieckiem i bagazami na miejscu kontroli. Bo dalej, bez fotelika, nie pojedziesz. Mandatem sie nie przejmuj, 150 zl i 6 pkt karnych zaplaci kierowca Polskiego Busa.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 18 Lip 2012 18:15 

Rozumiem, że krytykujące osoby jeżdżą codziennie komunikacją publiczną i noszą z sobą fotelik dla dziecka ... w większości naszych busów jeżdżących ze wsi do miasta nie ma nawet pasów

poza tym Kodeks Drogowy mówi
Stan prawny: czerwiec 2012r.
Tekst jednolity prawa o ruchu drogowym
RUCH DROGOWY
Rozdział 5 - Porządek i bezpieczeństwo ruchu na drogach
Oddział 1 - Przepisy porządkowe
Art. 39
3. W pojeździe samochodowym wyposażonym w pasy bezpieczeństwa dziecko w wieku do 12 lat, nieprzekraczające 150 cm wzrostu, przewozi się w foteliku ochronnym lub innym urządzeniu do przewożenia dzieci, odpowiadającym wadze i wzrostowi dziecka oraz właściwym warunkom technicznym.

4. Przepis ust. 3 nie dotyczy przewozu dziecka taksówką osobową, autobusem, specjalistycznym środkiem transportu sanitarnego, o którym mowa w art. 36 ust. 2 ustawy z dnia 8 września 2006 r. o Państwowym Ratownictwie Medycznym (Dz. U. Nr 191, poz. 1410, z późn. zm.5)), pojazdem Policji, Straży Granicznej lub Straży Gminnej (Miejskiej).

także proszę mnie mandatami nie straszyć tylko się douczyć
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 19 Lip 2012 00:03 

Nikt cie nie straszy, to tobie powinno zalezec na bezpieczenstwu dziecka - a nie nam. Smutne, ze tak podchodzisz do tematu, ale to nie moja sprawa.
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 19 Lip 2012 00:28 
Awatar użytkownika

srebrny
Idąc tokiem myślenia Pana Astarte to za samobójstwo też nikt mandatu nie dostanie, więc śmiało :] Poza durnym wyszukiwaniem dziur w ustawach trzeba mieć czasem trzeba mieć trochę oleju w głowie. A w sumie więcej, bo sam o siebie możesz nie dbać, ale o dziecko... :/

#14 PostWysłany: 19 Lip 2012 09:56 

to nie jest dziura w ustawie... tą ustawę zmieniono w tym roku, bo wykonanie poprzednich przepisów było często niemożliwe z powodów technicznych ( po prostu fotelika nie dało się zamontować)

i nie Pan, poza tym moje dzieci mają się dobrze i są zawsze przypięte jeśli tylko są pasy (pasy zapinane przez pas...innych nigdy nie widziałam w komunikacji publicznej)

Dalej nie dowiedziałam się czy też nosicie fotelik na plecach wychodząc gdzieś z dziećmi ( np. z 2 dzieci 2 foteliki, ciekawe jak?)...czy komentują osoby wożące na co dzień tyłki swoim samochodem?
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 19 Lip 2012 21:43 

Tak, zalezy mi na zyciu moich dzieci wiec jezeli ktores z nich chce gdzies jechac, musi sobie najpierw przyniesc fotelik. Dzieki temu, oprocz bezpieczentwa, dzieci cwicza rowniez swoja silna wolne oraz mase miesniowa.
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 19 Lip 2012 22:59 

4 latek ma nieść fotelik? na sam przystanek we wsi mam 2 km w jedna stronę, a piszemy o kilku przesiadkach jeszcze w czasie wakacji, zwiedzaniu po drodze itp....

to 4 latka muszę czasem jeszcze nieść ;)

bez sensu to przegadywanie się :)
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 20 Lip 2012 09:22 
Awatar użytkownika

niebieski
A nie uważacie, że to PB powinien mieć na wyposażeniu fotelik?
Przecież za bilet kasują pieniądze, więc dlaczego nie zapewniają bezpieczeństwa w czasie podróży dzieciom?
Nie piszcie bzdur typu-noś fotelik sam lub niech niesie dziecko :evil: :evil:
3,4,5... latek nie może i nie da rady nieść fotelika-to byłby sadyzm :!: :!:
I naprawdę szkoda mi Ciebie szkoda-współczuję Twoim dzieciom.

#18 PostWysłany: 20 Lip 2012 16:18 

To tylko swiadczy o tym, jak bardzo nie zdajesz sobie sprawy z powagi sytuacji.
Tu mozesz zobaczyc co dzieje sie z pasazerami podczas uderzenia czolowego:

A tu, w 24 sekundzie, zobaczysz jak ludzie wypadaja przez przednia szybe:

Ale spoko, po co zapinac pasy, po co montowac foteliki, przeciez nic sie nie stanie.

Karygodne jest, ze same nie chcecie wziac odpowiedzialnosci za bezpieczenstwo wlasnych dzieci w czasie podrozy, a wymagacie tego od kierowcow i przewoznika. Albo ktos nie dorosl do posiadania potomstwa, albo to jakas nowa moda (ostatnio wiele sie slyszy w mediach o takich rodzicach).
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 20 Lip 2012 16:45 
Awatar użytkownika

niebieski
Obejrzałem te filmiki i od siebie dodam, że do autobusu wypadałoby zabierać też solidny kask i osobistą poduszkę powietrzną a na wypadek lądowania w jeziorze - kamizelkę ratunkową. Przydatna byłaby tez apteczka, młotek do tłuczenia szyb, gaśnica a może nawet "surviving kit".
Normalnie sami sadyści na tym świecie - puszczają nawet kilkuletnie dzieci bez wyposażenia ratunkowego do autobusu, w głowach im się chyba pomieszało. Tylko jeden @szkoda wie, jak to powinno się robić. Brawo! Teraz lepiej rozumiem powiedzenie, że "mądry Polak po szkodzie".
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 20 Lip 2012 16:58 

Nastapna osoba, ktora nie moze pogodzic sie z faktem, ze otaczajacy go swiat zmienia sie rowniez w zakresie bezpieczenstwa? Przeciez 25 lat temu, malo kto wyobrazal sobie zapinanie pasow w jakichkolwiek srodkach komunikacji, a poduszki powietrzne byly jedynie chorym pomyslem w glowie szalonego naukowca ... A teraz nawet w autobusach je montuja, eh, wszystko zeby uprzykrzyc czlowiekowi zycie :(
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 33 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości