Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
W. Kanaryjskie :arrow: covid-19-wyspy-kanaryjskie,1480,152183
Baleary :arrow: baleary-covid,1480,158070
Kody QR, formularz, app - hiszpania-passenger-location-card,1480,153074

Aktualizacja 25 grudnia 2021 r.
Wjazd do Hiszpanii odbywa się na podstawie potwierdzenia szczepienia lub negatywnego wyniku testu.
za stroną spth.gob.es (tam zawsze będą najbardziej aktualne informacje)
" From 7 June 2021, all those passengers from a country/area that has a SARS-CoV-2 coronavirus risk, must present, a certificate or document certifying vaccination against COVID-19 or a negative certificate of a Diagnostic Test of Active Infection or a certificate of Recovery after having passed this disease in order to enter Spain. This can be a EU Digital COVID Certificate, or a supporting document of those indicated above, whether the traveller arrives from an EU member state or from a third country.

Children under 12 years of age are not required to present these certificates or supporting documents.
."

Obecnie uznawane są wyniki testów typu:
- antygenowe (należy wykonać w ciągu 48h przed planowanym wjazdem do Hiszpanii)
- PCR, TMA, LAMP, NEAR, itp (należy wykonać w ciągu 72h przed planowanym wjazdem do Hiszpanii)

https://www.vueling.com/en/help-to-trav ... strictions

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1293 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 65  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Hiszpania i covid
#321 PostWysłany: 21 Sie 2020 17:44 
Awatar użytkownika

srebrny
ok, dziękuję za informacje, ja na razie tylko chcę wylecieć, powrót przewiduję za 5 tyg. od wylotu (przynajmniej taki mam oryginalny bilet ), a do tego czasu pewnie sytuacja się jeszcze kilka razy zmieni
 Profil Relacje PM off  

W😍W❗ Sycylia bezpośrednio za 152 PLN 🔥☀️ W😍W❗ Sycylia bezpośrednio za 152 PLN 🔥☀️
Tydzień w Turcji z all inclusive 🍹🏖️ 4* hotel z widokiem na góry za 1499 PLN 😎🏊‍♂️ Tydzień w Turcji z all inclusive 🍹🏖️ 4* hotel z widokiem na góry za 1499 PLN 😎🏊‍♂️
#322 PostWysłany: 21 Sie 2020 17:48 

To ja trochę inaczej zadam pytanie - lecę z TUI w poniedziałek na Fuerteventure. Przylot mam mieć 1 września. Czy mogę spać spokojnie czy jednak mogą nam kazać we wtorek wracać do kraju?
 Profil Relacje PM off  

#323 PostWysłany: 21 Sie 2020 17:49 

srebrny
Nie mogą kazać.
 Profil Relacje PM off  

#324 PostWysłany: 21 Sie 2020 20:57 

niebieski
A może z autopsji wiecie jak było poprzednio. Akurat 26.08 mam lot z Majorki do Waw naszym PLL LOT. No i czy polecę czy przedłuży mi się pobyt na Majorce? Rejsówki rozumiem nie będą latać więc co trzeba czekać na "rządowy" lot? Czy w takim wypadku dzwonić do naszego przewoźnika czy sami się odezwą ?
 Profil Relacje PM off  

#325 PostWysłany: 21 Sie 2020 21:05 
Awatar użytkownika

Loty: 73
Kilometry: 147 838
niebieski
@jj2010, dobre sobie... W takim przypadku raczej pakuj walizy i próbuj dostać się do innego kraju, a stamtąd do PL. Nie liczyłbym na coś w stylu #lotdodomu.

#326 PostWysłany: 21 Sie 2020 21:16 

Loty: 55
Kilometry: 120 474
niebieski
JJ2010 napisał(a):
Czy w takim wypadku dzwonić do naszego przewoźnika czy sami się odezwą ?

Sami się nie odezwą, Ja na Twoim miejscu bym do nich dzwonił.
 Profil Relacje PM off  

#327 PostWysłany: 21 Sie 2020 21:28 
Awatar użytkownika

Loty: 189
Kilometry: 364 340
niebieski
JJ2010 napisał(a):
A może z autopsji wiecie jak było poprzednio. Akurat 26.08 mam lot z Majorki do Waw naszym PLL LOT. No i czy polecę czy przedłuży mi się pobyt na Majorce? Rejsówki rozumiem nie będą latać więc co trzeba czekać na "rządowy" lot? Czy w takim wypadku dzwonić do naszego przewoźnika czy sami się odezwą ?

JA MAM 27.08 i dzis nie czekając na zepsucie wypoczynku kupiłem lot do Wiednia ryanem za 15 euro/osoba. traktuje to jako "ubezpieczenie", bo wciąż liczę, że wyjną Baleary i Kanary z zakazu.
 Profil Relacje PM off  

#328 PostWysłany: 21 Sie 2020 21:53 

niebieski
jabollus napisał(a):
JJ2010 napisał(a):
Czy w takim wypadku dzwonić do naszego przewoźnika czy sami się odezwą ?

Sami się nie odezwą, Ja na Twoim miejscu bym do nich dzwonił.

Tylko na dzisiaj to tylko projekt, a jak wejdzie w życie od północy to będę miał 11 godzin do odlotu.
Ale jest szansa aby LOT przebookowal na lot przesiadkowy np.przez Niemcy
 Profil Relacje PM off  

#329 PostWysłany: 21 Sie 2020 22:16 

niebieski
To jest właśnie główny problem tych rozporządzeń ze są publikowane kilka godzin przed wejściem w życie, ja jestem w takiej sytuacji ze mam lot na 28 sierpnia do Polski, muszę kupić bilety na 24 i uciekać bo czekanie na rozporządzenie w ostatecznej wersji które ukaże się 25 wieczorem może mnie skazać na kosztowny powrót z przesiadkami. Gdyby dziś wrzucili rozporządzenie z info ze obowiązuje od 26 to był by czas na anulacje, przebukowania itd.
 Profil Relacje PM off  

#330 PostWysłany: 21 Sie 2020 22:33 
Awatar użytkownika

Loty: 219
Kilometry: 597 248
srebrny
gmak napisał(a):
Jeśli kogoś interesują najnowsze dane z rozbiciem na regiony to można korzystać z linku:
https://www.mscbs.gob.es/profesionales/ ... VID-19.pdf
i edytować w nim samemu nr aktualizacji.

Pisałem o tym kilkanaście postów przed Twoim wpisem. Warto czasami poczytać wątek, aby nie powielać ;)
gmak napisał(a):
3650 nowych przypadków, wczoraj 3349, przedwczoraj 3715

To nie wszystko, codziennie dodają też „spóźnione” wyniki z poprzednich dni. Raportują więc tak naprawdę po co najmniej 7000 przypadków dziennie.
 Profil Relacje PM off  

#331 PostWysłany: 22 Sie 2020 00:28 
Awatar użytkownika

srebrny
eroberto1 napisał(a):
To jest właśnie główny problem tych rozporządzeń ze są publikowane kilka godzin przed wejściem w życie, ja jestem w takiej sytuacji ze mam lot na 28 sierpnia do Polski, muszę kupić bilety na 24 i uciekać bo czekanie na rozporządzenie w ostatecznej wersji które ukaże się 25 wieczorem może mnie skazać na kosztowny powrót z przesiadkami. Gdyby dziś wrzucili rozporządzenie z info ze obowiązuje od 26 to był by czas na anulacje, przebukowania itd.

nie wiem jakimi liniami masz lot i trochę dywaguję ogólnie, ale nie mógłbyś sobie wrócić do Berlina po prostu? ( a Ryan, w razie jak wejdzie zakaz, pewnie zgodzi się na przebukowanie biletu na dolot do Berlina)
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: Hiszpania i covid
#332 PostWysłany: 22 Sie 2020 08:54 

niebieski
Niestety wizzair z Santander do Katowic i tu się komplikuje , bo już kombinowałem na wszelkie sposoby powrót ,
nawet Ryanairem przez Bergamo, Wiedeń lub Londyn ale z bagażem 32 kg robi się średnio, a dodatkowo dochodzą noclegi bo nie jestem w stanie zrobić tego bez noclegu.
W Katowicach został samochód wiec musiałbym tam i tak dojechać. Kupiłem bilet na poniedziałek za normalne pieniądze i będę obserwował , aczkolwiek nie liczę ze przez weekend ktoś ogłosi ze z Hiszpanii tylko Madryt i Barcelona Tak więc oswajam się z myślą o tym ze skracam wyjazd i podnoszę tempo przez najbliższe 3 dni

Ostatnio edytowany przez Abcn, 22 Sie 2020 10:45, edytowano w sumie 1 raz
Literówka
 Profil Relacje PM off  

#333 PostWysłany: 24 Sie 2020 11:29 
Awatar użytkownika

srebrny
czy ktoś z Was wie kiedy będzie oficjalne ogłoszenie dot. wejścia w życie tego nowego rozporządzenia?
 Profil Relacje PM off  

#334 PostWysłany: 24 Sie 2020 11:39 
Site Admin
Awatar użytkownika

zazwyczaj było parę godzin (2-3?) przed zakończeniem działania poprzedniego rozporządzenia
 Profil Relacje PM off  

#335 PostWysłany: 24 Sie 2020 11:40 
Awatar użytkownika

srebrny
i odpowiem sam sobie :

W związku z zagrożeniem rozprzestrzeniania się zakażeń wirusem SARS CoV-2 istnieje konieczność skorzystania z prawa do wprowadzenia zakazów w ruchu lotniczym, niezbędnych ze względu na bezpieczeństwo Rzeczypospolitej Polskiej, w celu minimalizacji zagrożenia dla zdrowia publicznego.

Aktualnie obowiązujące rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 11 sierpnia 2020 r. w sprawie zakazów w ruchu lotniczym (Dz. U. poz. 1372) utraci moc z końcem dnia 25 sierpnia 2020 r. Z uwagi na ogłoszenie w Rzeczypospolitej Polskiej stanu epidemii, konieczne jest wprowadzenie zakazów w ruchu lotniczym w odniesieniu do lotów międzynarodowych po powyższym terminie.

za https://www.tanie-loty.com.pl/czytelnia ... 3-panstwa/

czyli skoro jutro jest ostatni dzień starego rozporządzenia to najpóźniej jutro powinno być ogłoszone nowe
 Profil Relacje PM off  

#336 PostWysłany: 24 Sie 2020 11:53 

Loty: 55
Kilometry: 120 474
niebieski
Tak, rozporządzenie będzie opublikowane jutro w godzinach wieczornych.
 Profil Relacje PM off  

#337 PostWysłany: 24 Sie 2020 15:38 

rw30 napisał(a):
a byłby jakiś problem żebym leciał do Hiszpanii z Niemiec (albo z Czech )? rozumiem, że nie?
dojechałbym wcześniej do Berlina / Pragi autobusem

Odnośnie powrotu z Hiszpanii do Czech, od dziś w Czechach obowiązuje nowe rozporządzenie:
Cytuj:
​​Każda osoba powracająca z Hiszpanii do Czech, zarówno obywatele, jak i obcokrajowcy, musi przedstawić negatywny test na COVID-19 lub przejść dwutygodniową kwarantannę.

Ale są pewne wyjątki:
Cytuj:
Ograniczenia nie dotyczą osób powracających z Wysp Kanaryjskich, pobytów do 12 godzin oraz dzieci do lat 5

Ostatnio edytowany przez adam_d, 24 Sie 2020 20:51, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#338 PostWysłany: 24 Sie 2020 16:03 

niebieski
Ktoś coś wie o tym naszym rozporządzeniu ? Próżno szukam info w internecie i nie wiem czy pakować walizę i jechać na lotnisko dziś czy ryzykować licząc na to że lot w piątek się odbędzie.

Po tej akcji jeszcze bardziej uwielbiam Mateusza i spółkę
 Profil Relacje PM off  

#339 PostWysłany: 24 Sie 2020 16:07 
Awatar użytkownika

Loty: 26
Kilometry: 45 127
złoty
Raczej się nie pakuj, stewardzi Buzz na locie TFS - WMI z 22.08, rozmawiali między sobą i pasażerami i byli przekonani że przejdzie całe Królestwo Hiszpanii. Więc od środy raczej nici z lotów tak jak i moja weekendowa Malta pójdzie do anulacji :/
zoli lubi ten post.

#340 PostWysłany: 24 Sie 2020 16:15 

niebieski
To muszę się pakować bo ja właśnie w Hiszpanii i nie wiem czy dziś uciekać do Polski czy ryzykować i czekać. Pierwotnie miałem wracać 28.08 ale kupiłem drugi bilet na dziś ....
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1293 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 65  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości