Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
W. Kanaryjskie :arrow: covid-19-wyspy-kanaryjskie,1480,152183
Baleary :arrow: baleary-covid,1480,158070
Kody QR, formularz, app - hiszpania-passenger-location-card,1480,153074

Aktualizacja 25 grudnia 2021 r.
Wjazd do Hiszpanii odbywa się na podstawie potwierdzenia szczepienia lub negatywnego wyniku testu.
za stroną spth.gob.es (tam zawsze będą najbardziej aktualne informacje)
" From 7 June 2021, all those passengers from a country/area that has a SARS-CoV-2 coronavirus risk, must present, a certificate or document certifying vaccination against COVID-19 or a negative certificate of a Diagnostic Test of Active Infection or a certificate of Recovery after having passed this disease in order to enter Spain. This can be a EU Digital COVID Certificate, or a supporting document of those indicated above, whether the traveller arrives from an EU member state or from a third country.

Children under 12 years of age are not required to present these certificates or supporting documents.
."

Obecnie uznawane są wyniki testów typu:
- antygenowe (należy wykonać w ciągu 48h przed planowanym wjazdem do Hiszpanii)
- PCR, TMA, LAMP, NEAR, itp (należy wykonać w ciągu 72h przed planowanym wjazdem do Hiszpanii)

https://www.vueling.com/en/help-to-trav ... strictions

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1293 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 65  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Hiszpania i covid
#301 PostWysłany: 21 Sie 2020 12:54 

niebieski
Czyli wcześniejsza ewakuacja niezbędna,
gdyby chociaż chłopcy z wiejskiej publikowali te rozporządzenia wcześniej to była by szansa przebukowania biletu bez opłat a tak trzeba kupić nowy bo opublikują o 1 dzień przed wygaśnięciem starego
 Profil Relacje PM off  

Odkryj kraj kawy, samby i piłki nożnej ⚽️☕🇧🇷 Tanie loty do Brazylii od 2089 PLN 🌎 Odkryj kraj kawy, samby i piłki nożnej ⚽️☕🇧🇷 Tanie loty do Brazylii od 2089 PLN 🌎
Fuerteventura z all inclusive 🏝️🍹 4* hotel tylko dla dorosłych z basenem za 2887 PLN Fuerteventura z all inclusive 🏝️🍹 4* hotel tylko dla dorosłych z basenem za 2887 PLN
#302 PostWysłany: 21 Sie 2020 13:05 
Awatar użytkownika

srebrny
czy zakaz lotów automatycznie pociąga za sobą nakaz kwarantanny przy powrocie czy niekoniecznie?
mam lot 28.08 do Malagi i zastanawiam się czy zamiast tego nie polecieć 25.08 albo czy w okolicach 28 nie polecieć do Faro, a potem do Tarify pojadę sobie samochodem z Faro.
 Profil Relacje PM off  

#303 PostWysłany: 21 Sie 2020 13:07 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Nie ma kwarantanny.
 Profil Relacje PM off  

#304 PostWysłany: 21 Sie 2020 13:08 
Awatar użytkownika

Loty: 73
Kilometry: 147 838
niebieski
Nie ma żadnej kwarantanny dla osób przyjeżdżających zza granicy.

#305 PostWysłany: 21 Sie 2020 13:14 

niebieski
A na stronie Ryana bilety z WMI do MAD za 39 zł we wrzesniu ;) Wizz sprzedaje po 66 zł ;)
 Profil Relacje PM off  

#306 PostWysłany: 21 Sie 2020 14:17 
Awatar użytkownika

niebieski
-- 21 Sie 2020 13:47 --

A nie ma szans, żeby Wyspy Kanaryjskie były wyłączone z tego zakazu?
Cytuj:
@humptydumpty, wymagałoby to myślenia od osób decyzyjnych. Też na to liczyłem, ale pakują wszystko do jednego worka...

-- 21 Sie 2020 14:17 --

A kto o tym konkretnie decyduje? Może byśmy zasypali Ministerstwo mailami, że ta Hiszpania a tym bardziej Wyspy Kanaryjskie są decyzją zupełnie bez sensu?

Ostatnio edytowany przez Abcn, 21 Sie 2020 14:13, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#307 PostWysłany: 21 Sie 2020 14:19 
Awatar użytkownika

niebieski
Osoba odpowiedzialna za opracowanie projektu: Marcin Horała Sekretarz Stanu
Zeus lubi ten post.

#308 PostWysłany: 21 Sie 2020 14:23 

Zbanowany
niebieski
Ważne dla panów jadących w okolice Castilla-La Mancha. Jak podaje El Pais w związku z Covidem zażądano zamknięcia...prostibulos :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: czyli po naszemu...burdeli :evil: Przy tym wstrzymanie lotów z Polonii to...pikuś :P
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
eroberto1 uważa post za pomocny.

#309 PostWysłany: 21 Sie 2020 14:34 
Awatar użytkownika

Loty: 319
Kilometry: 796 245
niebieski
Cytuj:
@humptydumpty, wymagałoby to myślenia od osób decyzyjnych.

makdeb napisał(a):
Osoba odpowiedzialna za opracowanie projektu: Marcin Horała Sekretarz Stanu

To w kwestii myślenia wszystko jasne , nie liczyłbym na to :D

Pozostaje mieć jakieś małe nadzieje , że do wtorku jednak Hiszpania zniknie z oficjalnego rozporządzenia , było tak już w przypadku któregoś z poprzednich projektów , iż kraj planowany ( Rumunia? Bulgaria? ) finalnie w oficjalce sie nie znalazł. Ostatni tydzień niby zahamowanie wzrostów i lekkie spadki.

#310 PostWysłany: 21 Sie 2020 14:38 
Awatar użytkownika

srebrny
a byłby jakiś problem żebym leciał do Hiszpanii z Niemiec (albo z Czech )? rozumiem, że nie?
dojechałbym wcześniej do Berlina / Pragi autobusem
 Profil Relacje PM off  

#311 PostWysłany: 21 Sie 2020 15:03 

Kup jakiś Charter na TUI albo Itace i polecisz. One są wyłączone z restrykcji.
 PM off  

#312 PostWysłany: 21 Sie 2020 15:49 

Zbanowany
Właśnie wróciłem z tygodniowej podróży po Hiszpanii i chciałbym podzielić się z Wami moimi spostrzeżeniami.
Generalnie to ludzie ludzie noszą maski. Czasem na brodzie a czasem na łokciu ale zawsze pod ręką jest. TV przedstawia wręcz kraj śmierci, nasycając oglądających wszelakimi statystykami na temat wirusa - wobec takiej grozy maski trzeba nosić.
W tym roku wiele osób nie wyjechało za granicę na wakacje i zwyczajowy sierpniowy urlop spędzają u siebie. Tak samo jak w innych krajach powoduje to nagromadzenie się ludzi w miejscach urlopowo atrakcyjnych.
Ja akurat byłem głównie w najbardziej wyludnionej części Hiszpanii (i Europy), czyli w prowincji Soria. Ciężko o tańsze miejsca noclegowe, restauracje i bary również nie świecą pustkami. Często spotyka się obostrzenia związane z liczbą ludzi przebywających w jakiejś atrakcji, lub są one zamknięte (np. naturalne baseny termalne (normalne są otwarte z limitami)).
Nie byłem w żadnych z większych miast ale domyślam się, że jest podobnie jak pod koniec lipca, czyli nie tak bardzo tłoczno.
 Profil Relacje PM off
cccc lubi ten post.

#313 PostWysłany: 21 Sie 2020 15:56 

W przypadku Hiszpanii miejmy nadzieję, że nasz rząd zmodyfikuje to rozporządzenie. Niektóre kraje zawęziły restrykcje do Barcelony, Girony i Madrytu. Zakaz lotów do całej Hiszpanii nie ma większego sensu ani uzasadnienia (na Majorce, Ibizie czy Gran Canaria sytuacja wygląda zupełnie inaczej, zakażeń koronawirusem jest mało).
 Profil Relacje PM off  

#314 PostWysłany: 21 Sie 2020 16:00 

Ja byłem dziesięć dni w Andaluzji w sierpniu.
Ludzi niewiele, wszystkie atrakcje turystyczne z którymi zazwyczaj jest kłopot z dostępnością, były bez problemu osiągalne.
Minusem (np. w Grenadzie) były trudności ze znalezieniem rozsądnego miejsca do zjedzenia - większość polecanych miejscówek pozamykana.
Ceny noclegów korespondujące z sytuacją - sześcioosobowe mieszkanie w centrum Sewilli (full wypas) poniżej 200 zł za dobę.
Obostrzeń przestrzegają wszyscy - dwa razy zostałem "zrypany" za wystający nos spoza maseczki.
A patrząc na dzisiejsze zapowiedzi naszych rządzących widzę, że teraz by mi się już nie udało.
 Profil Relacje PM off  

#315 PostWysłany: 21 Sie 2020 16:02 

kb_poland napisał(a):
Pozostaje mieć jakieś małe nadzieje , że do wtorku jednak Hiszpania zniknie z oficjalnego rozporządzenia , było tak już w przypadku któregoś z poprzednich projektów , iż kraj planowany ( Rumunia? Bulgaria? ) finalnie w oficjalce sie nie znalazł. Ostatni tydzień niby zahamowanie wzrostów i lekkie spadki.

Wątpię, aby cała Hiszpania zniknęła z rozporządzenia. Europejskie Centrum ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób (https://www.ecdc.europa.eu/en/cases-2019-ncov-eueea) codziennie aktualizuje wskaźnik zachorowań w przeliczeniu na 100 tys. osób (pod uwagę brane są zakażenia z ostatnich dwóch tygodni). Hiszpania jest zdecydowanie na pierwszym miejscu ze wskaźnikiem 145,0. W niedzielę wynosił on ... 115,7 (a więc sytuacja niestety się pogarsza).
 Profil Relacje PM off
kb_poland lubi ten post.

#316 PostWysłany: 21 Sie 2020 16:34 
Awatar użytkownika

niebieski
rw30 napisał(a):
a byłby jakiś problem żebym leciał do Hiszpanii z Niemiec (albo z Czech )? rozumiem, że nie?
dojechałbym wcześniej do Berlina / Pragi autobusem

Jeśli będzie to możliwe to będziesz polecieć z wskazanych przez Ciebie państw bez żadnych problemów.

#317 PostWysłany: 21 Sie 2020 16:52 

Jako że to mój pierwszy post na forum to witam wszystkich serdecznie :D

Anonymous napisał(a):
Kup jakiś charter na TUI albo Itace i polecisz. One są wyłączone z restrykcji.

Czy mógłbyś mi pokazać podstawę prawną dotyczącą tego że chartery są wyłączone z tych obostrzeń?
Bo czytam, że tylko te samoloty za zgodną premiera, wojskowe oraz związane z zagrożeniem życia
 Profil Relacje PM off  

#318 PostWysłany: 21 Sie 2020 17:04 

@makdeb @rw30 Odnośnie powrotu z Hiszpanii do Niemiec, to z tego co widzę, to wygląda to następująco (informacje z 18 sierpnia):

Cytuj:
Rząd Niemiec zdecydował się dodać Hiszpanię, z wyłączeniem Wysp Kanaryjskich, do swojej listy krajów wysokiego ryzyka po gwałtownym wzroście liczby zakażeń COVID-19 w tym kraju.

Podróżni przybywający z krajów wysokiego ryzyka muszą wykonać testy PCR lub udać się na dwutygodniową kwarantannę.

Osoby pochodzące z krajów wysokiego ryzyka mogą być zwolnione z obowiązkowej kwarantanny, jeśli przejeżdżają tranzytem przez Niemcy lub dostarczą negatywne wyniki testu na COVID-19 (z ostatnich 48 godzin) lub zostaną poddane testowi na koronawirusa po przybyciu do Niemiec (test musi być wykonany w ciągu 72 godzin).

Trzeba by było sprawdzić dokładnie jak ten tranzyt wygląda w przypadku transportu lotniczego.
 Profil Relacje PM off  

#319 PostWysłany: 21 Sie 2020 17:14 
Awatar użytkownika

srebrny
Ja wracałem w poniedziałek z kraju z listy do Berlina i leciałem też z Berlina. Tu opisałem jak to wyglądało viewtopic.php?p=1367243#p1367243
Nie powinno być raczej problemu z tranzytem ale dzisiaj takie czasy, że wszystko może się zmienić w ciągu kilku dni/godzin.
 Profil Relacje PM off
adam_d lubi ten post.
adam_d uważa post za pomocny.

#320 PostWysłany: 21 Sie 2020 17:20 

Anonymous napisał(a):
Kup jakiś Charter na TUI albo Itace i polecisz. One są wyłączone z restrykcji.

A to nie działa w taki sposób, że biuro podróży może czarterem zabrać do Polski TYLKO swoich klientów (tych co wcześniej "wysłała" do danego kraju)? Osobiście mam wątpliwości, czy to działa w sytuacji, gdy "z ulicy" uda nam się wykupić bilet lotniczy w czarterze tylko w jedną stronę (do Polski).
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1293 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 65  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości