Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Malta będzie od 14.07.2021r respektowała tylko Unijny Certyfikat COVID, a także analogiczne certyfikaty wystawiane przez Wielką Brytanię.

W przypadku unijnego certyfikatu Malta robi istotne zastrzeżenie: od środy będzie espektowała tylko tę część certyfikatu, która dotyczy szczepień. Oznacza to, że na Maltę nie będą wpuszczane (bez kwarantanny ) osoby z certyfikatem potwierdzającym przechorowanie koronawirusa, które jednocześnie nie zostały zaszczepione.

Jak czytamy w depeszy agencji Reuters, jedyny wyjątek od reguły zaszczepienia będą stanowiły dzieci w wieku 5-12 lat, które jednak, aby wjechać na Maltę, będą musiały mieć negatywny wynik testu na koronawirusa i podróżować w towarzystwie w pełni zaszczepionych rodziców lub innych opiekunów.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 563 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 29  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Malta - covid
#21 PostWysłany: 21 Sie 2020 14:54 

srebrny
pyra2 napisał(a):
@ibartek wchodząc na lotnisko na Malcie, nie mierzą?

nie mierzyli przy wejsciu na wyloty. 3-4 tygodnie temu.
 Profil Relacje PM off  

Albański raj przy prywatnej plaży 🏖️ 4* all inclusive nad Adriatykiem za 2459 PLN Albański raj przy prywatnej plaży 🏖️ 4* all inclusive nad Adriatykiem za 2459 PLN
Słoneczny Cypr w dobrej cenie 🏝️🌞 Loty i 7 noclegów w Ajia Napie za 809 PLN Słoneczny Cypr w dobrej cenie 🏝️🌞 Loty i 7 noclegów w Ajia Napie za 809 PLN
#22 PostWysłany: 21 Sie 2020 15:10 

niebieski
Wylot mamy we wtorek ok 20...mam nadzieje że się uda
Pozdrawiam słonecznie
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 21 Sie 2020 15:29 

Loty: 55
Kilometry: 120 474
niebieski
Jeśli to powrót z Malty we wtorek to powinno się udać.

Ostatnio edytowany przez jabollus, 21 Sie 2020 15:30, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 21 Sie 2020 15:30 

Aby było jak wrócić z Malty. Od 26 sier Malta znalazła się na powiększonej liście zakazów lotów z Polski. Jeżeli wprowadzą to zostają powroty do krajów ościennych.
 PM off  

#25 PostWysłany: 21 Sie 2020 15:32 

Mój kolejny wylot z rodziną na Maltę jest planowany dopiero za tydzień, ale osobiście jestem pogodzony z losem, że na 99% wyjazd trzeba będzie odwołać. Od kilku tygodni na bieżąco obserwuję sytuację epidemiczną na Malcie i niestety nie jestem zdziwiony tym, że rząd planuje wprowadzić zakaz lotów do tego pięknego kraju. Jeszcze miesiąc temu Malta od kilku tygodni prawie w ogóle nie notowała nowych zakażeń na koronawirusa. Ostatnio sytuacja strasznie się pogorszyła.

Z tego co ja czytam, to Malta od kilku dni posiada drugi najwyższy wskaźniki zakażenia koronawirusem w przeliczeniu na 100 tys. osób. Takie dane prezentuje codziennie Europejskie Centrum ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób: https://www.ecdc.europa.eu/en/cases-2019-ncov-eueea

Obecnie Malta notuje 114,3 przypadków zakażeń na koronawirusa w przeliczeniu na 100 tys. osób. Gorzej ma tylko Hiszpania (145,0 przypadków). Dla Polski obecnie wskaźnik ten wynosi 26,0.

Nie chcę być złym prorokiem, ale jeśli polski rząd bierze pod uwagę dane z Europejskiego Centrum ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób to niestety, ale bardzo wątpliwe jest to, aby Malta zniknęła z projektu rozporządzenia listy krajów, do/z których będzie zakazane przeprowadzanie lotów komercyjnych.

P.S. Bardziej mi żal tych co są na miejscu. Co z nimi, jeśli nie zdążą oni powrócić do wtorku? Zaś będą jakieś akcje typu "Lot do domu" itp?
 Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 21 Sie 2020 15:36 

Loty: 4
Kilometry: 17 154
niebieski
Ja mam wylot w niedziele....Super , naprawdę super wszystko się układa. Nie wiecie czy z Malty do Niemiec normalnie mozna latać czy też tam sa jakies restrykcje?
 Profil Relacje PM off  

#27 PostWysłany: 21 Sie 2020 15:41 

@samaki9 - Z tego co ja czytałem ostatnio, to Niemcy wobec Malty nie wprowadziły żadnych konkretnych dodatkowych restrykcji.

Dla osób, które planują powrót z Malty do innych krajów niż Polska, to takie coś znalazłem:

Cytuj:
Władze Szwajcarii - podobnie jak wcześniej Wielka Brytania, Dania, Norwegia, Włochy, Belgia, Holandia, Słowenia, Irlandia, Litwa, Łotwa i Estonia - poinformowały, że każda osoba, która przyleci z Malty będzie musiała poddać się obowiązkowej kwarantannie.

Źródło: http://naszamalta.pl/wiadomosci-wladze_ ... y-127.html
 Profil Relacje PM off
samaki9 uważa post za pomocny.

#28 PostWysłany: 21 Sie 2020 15:45 
Awatar użytkownika

Loty: 116
Kilometry: 243 008
niebieski
pyra2 napisał(a):
Mam pytanie jak wygląda pomiar temp przy wejściu na lotnisko na Malcie?

Wchodząc na lotnisko na Malcie 3 kamery termowizyjne mierzą każdej osobie temperaturę. Ja wchodziłem w czapce z daszkiem na głowie, więc kamera nie zanotowała mojej temperatury i Pani, która siedzi przed kompem, na którym widać jak kamery rozpoznają twarz i mierzą temperaturę poprosiła mnie na bok i zmierzyła temperaturę termometrem bezdotykowym. Tak samo zmierzyła temperaturę 9 miesięcznemu dziecku, bo kamera nie rozpoznała twarzy dziecka.

Relacja z Gruzji
 Profil Relacje PM off
adam_d lubi ten post.
adam_d uważa post za pomocny.

#29 PostWysłany: 21 Sie 2020 15:46 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 562
Kilometry: 858 234
jabollus napisał(a):
Jeśli to powrót z Malty we wtorek to powinno się udać.

Powracającym Wizzairem o 21:10 do Katowic również...

Załączniki:
W6Malta.PNG
W6Malta.PNG [ 13.72 KiB | Obejrzany 1484 razy ]
2 ludzi lubi ten post.

#30 PostWysłany: 21 Sie 2020 15:51 

@Kashpir - taki bardziej off-topic, ale polskie władze by mogły wziąć przykład z Wielkiej Brytanii. Tam niedawno wobec Malty również weszły nowe restrykcje, ale zaczęły obowiązywać dopiero o godz. 4 nad ranem (a nie od razu po północy). W ten sposób nikt nie musiał się martwić czy zdąży wrócić planowo tuż przed północą czy jeśli samolot spóźni się kilkanaście minut to od razu wyląduje na 14-dniowej kwarantannie.
 Profil Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 21 Sie 2020 16:24 

niebieski
@adam d - ale o czym my w ogóle mówimy ? przecież i polski i brytyjski system jest do du...Jak mozna wprowadzać przepisy na 7 godzin przed ( tak bedzie w przypadku Polski , bo pewnie oficjalnie ogłosza we wtorek około 17.00) czy na pare godzin wiecej jak angole? Przeciez to jest chore...Mnóstwo ludzi leci np. na tydzien ( sam mam lot w niedz 23.08 , powrót 30.08) i co , we wtorek ogłosza , że od środy nie ma powrotu. moim zdanie takie dycyzje powinny byc ogłaszane przynajmniej na 7-10 dni przec wejsciem w życie.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
adam_d uważa post za pomocny.

#32 PostWysłany: 21 Sie 2020 16:49 

@samaki9 - niestety pozostaje mi się z Tobą zgodzić, wszystko dzieje się "last-minute". A jeszcze kilka tygodni temu już były wiceminister zdrowia informował, że ws. nowych zakazów lotów do innych krajów rozporządzenie pojawi się z co najmniej ... tygodniowym wyprzedzeniem. Jak widać po raz kolejny, słowa a czyny to dwie różne sprawy.

Co do samej Malty - i zapewne nie tylko - takie rozporządzenie można było z łatwością ogłosić już co najmniej na początku tego tygodnia (aby weszło ono w życie ponad tydzień później, czyli 26 sierpnia). Już wtedy na stronie internetowej Europejskiego Centrum ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób (ECDC) można było wyczytać, że w przypadku Malty przypada ponad 100 przypadków zachorowań na koronawirusa w przeliczeniu na 100 tys. osób (dla danych zebranych z ostatnich dwóch tygodni). Tylko w przypadku Hiszpanii ten wskaźnik jest gorszy.

Gdyby takie info pojawiło się w ostatni poniedziałek/wtorek to do 25.08 zdecydowana większość Polaków by zdążyła powrócić z Malty. Ci co mieli zaplanowane dłuższe wyjazdy, też by mieli więcej opcji do wyboru itd. A tak niestety obawiam się, że powrócą "cudowne" akcje typu "Lot do domu" itd.
 Profil Relacje PM off
samaki9 lubi ten post.

#33 PostWysłany: 21 Sie 2020 17:01 

niebieski
Malta jest mała, Ale pomyśl/pomyslcie ilu teraz jest Polaków w Hiszpanii.... 100 x więcej niz na Malcie? Tam to dopiero bedzie problem.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#34 PostWysłany: 21 Sie 2020 17:14 

Wydaje mi się, że pomiędzy Maltą a Hiszpanią jest jeszcze różnica. Na Maltę głównie lata się na "własną rękę", a w przypadku Hiszpanii w zdecydowanej większości zapewne mówimy o wyjazdach zorganizowanych. Aczkolwiek, zapewne ilościowo w Hiszpanii i tak jest zapewne więcej "samotnych wilków" (podróżujących bez korzystania z biur podróży).

I w związku z tym pojawiają się dwa pytania:

1) Czy loty czarterowe (powrotne) z krajów wysokiego ryzyka będą mogły się odbyć po 25.08?
2) Jeśli TAK, to czy jeśli będą wolne miejsca w samolocie, to "samotny wilk" będzie mógł z takiego lotu skorzystać (czy też taka opcja będzie dozwolona tylko w przypadku klientów, którzy polecieli do Hiszpanii, ewentualnie na Maltę za pośrednictwem biur podróży)?

Być może ja jestem nie w temacie, ale na ten moment wydaje mi się, że polskie władze informują o wszystkim w sposób mocno chaotyczny.
 Profil Relacje PM off  

#35 PostWysłany: 21 Sie 2020 18:36 

adam_d napisał(a):
@Kashpir - taki bardziej off-topic, ale polskie władze by mogły wziąć przykład z Wielkiej Brytanii. Tam niedawno wobec Malty również weszły nowe restrykcje, ale zaczęły obowiązywać dopiero o godz. 4 nad ranem (a nie od razu po północy). W ten sposób nikt nie musiał się martwić czy zdąży wrócić planowo tuż przed północą czy jeśli samolot spóźni się kilkanaście minut to od razu wyląduje na 14-dniowej kwarantannie.

Ale z tego co zrozumiałem tigdzie nie było mowy o kwarantannie, tylko o zakazie lotów.
Lecę tym powrotnym do Katowic we wtorek i według mojej analizy to w przypadku gdyby on spóźnił się o pół godziny i lądował o 00:20 w środę to przecież go nie zawrócą, pewnie wezmą pod uwagę planowany termin przylotu. Skąd masz informację o kwarantannie? Wątpię czy będzie sytuacja jak z 15 marca.
 Profil Relacje PM off  

#36 PostWysłany: 21 Sie 2020 18:39 

niebieski
Oczywiście , że nie będzie żadnej kwarantanny.
 Profil Relacje PM off  

#37 PostWysłany: 21 Sie 2020 20:14 

@kamillos13 - ja wspominałem o Wielkiej Brytanii (tam obowiązuje kwarantanna po powrocie z Malty), nie Polsce. Wskazywałem na to przy okazji, gdy pisałem, że u nich godziną graniczną była 4 nad ranem, a nie północ.
 Profil Relacje PM off
kamillos13 lubi ten post.

#38 PostWysłany: 24 Sie 2020 15:32 

Wygląda na to, że na maltańskim lotnisku przeprowadzane są wyrywkowe/losowe testy na koronawirusa. W ten sposób potwierdzono zakażenia u dwóch osób, które przyleciały z Barcelony.

Nie zostało to precyzyjnie wyjaśnione, ale być może dotyczy to tylko przylotów z krajów/regionów, które znalazły się ostatnio na tzw. "bursztynowej liście" (Bułgaria, Rumunia i niektóre hiszpańskie regiony).

Za: https://lovinmalta.com/news/barcelona-p ... a-airport/
 Profil Relacje PM off  

#39 PostWysłany: 25 Sie 2020 14:52 

Zakaz lotów z i na Maltę w Polsce będzie obowiązywał dopiero od 1 września, nie od 26 sierpnia.

Szkoda, że szybciej tak oczywistej decyzji nie podjęto. Na pewno nie jednemu zepsuło to urlop na miejscu, zapewne byli też tacy co już odwołali swoje wyjazdy a mieli powroty zaplanowane przed 1 września.
 Profil Relacje PM off  

#40 PostWysłany: 25 Sie 2020 14:54 
Awatar użytkownika

Loty: 26
Kilometry: 45 127
złoty
Według mnie od 02.09 - rozporządzenie nowe traci moc 01.09 - ale chciałbym żeby ktoś inny to wyjaśnił porządnie.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 563 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 29  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości