Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 29 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 22 Cze 2020 11:56 
Awatar użytkownika

Loty: 144
Kilometry: 194 250
Zbanowany
niebieski
Przed nami gorący okres wakacyjny oraz perspektywa wznowienia ruchu lotniczego w przestrzeni powietrznej nad Polską. Osobom wyjeżdżającym za granicę do pracy, do rodzin czy po prostu na wakacje Poczta Polska oferuje możliwość wymiany waluty w kantorach stacjonarnych tj. sieci ponad 800 placówek pocztowych w kraju lub przez internet.

We wszystkich kantorach stacjonarnych Poczty Polskiej dostępny jest katalog walut podstawowych, tj.: EUR (euro), USD (dolar amerykański), CHF (frank szwajcarski) GBP (funt brytyjski). W niektórych lokalizacjach można wymienić także forinty węgierskie, korony: czeską, duńską, norweską i szwedzką oraz hrywny ukraińskie.

Oferujemy konkurencyjne kursy wymiany walut uwzględniając sezonowość popytu. Przy zakupie waluty o równowartości przekraczającej 1 tys. zł., udostępniamy możliwość negocjacji kursu wymiany waluty.

Więcej informacji na: https://www.poczta-polska.pl/wymieniaj- ... a-poczcie/

Kursy na dzień 22-06-202 godz. 11:55

Image
 Profil Relacje PM off  

Przedświąteczna wycieczka na Lazurowe Wybrzeże 🌊🎄 Loty do Nicei i hotel za 719 PLN 🇫🇷 Przedświąteczna wycieczka na Lazurowe Wybrzeże 🌊🎄 Loty do Nicei i hotel za 719 PLN 🇫🇷
Afryka mniej znana 😎 Loty do Namibii (z bagażem) od 2883 PLN 🔥😍 Afryka mniej znana 😎 Loty do Namibii (z bagażem) od 2883 PLN 🔥😍
#2 PostWysłany: 22 Cze 2020 14:43 
Moderator forum

W czym to ma być lepsze od dowolnego kantoru za przysłowiowym rogiem?

Warto też przypomnieć, że PP ma też "swój" internetowy kantor, zbrandowany rkantor.com: https://www.rkantor.com/lp/kantor-poczty-polskiej/#!/
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 22 Cze 2020 18:35 

niebieski
Kiedyś przy tradycyjnej wymianie poczty nie zmieniały kursów w ciągu dnia. Przy większych ruchach na rynku walutowym był nawet możliwy arbitraż czyli np. kupno na poczcie i sprzedaż w kantorze kilkaset metrów dalej lub odwrotnie. W pierwszym wariancie zarobek niewielki, bo rzadko było więcej niż kilkaset jednostek walutowych do dyspozycji.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 22 Cze 2020 18:58 
Awatar użytkownika

Nie wiem jak w dużych miastach ale u mnie w mieście powiatowym byłem świadkiem jak klient chciał kupić funty i usłyszał ,że nie ma.W tej placówce nie mają własnego zapasu waluty i handlują tylko tym co najpierw sami od klientów kupią.

E:Do skasowania bo widzę ,że tu mowa o kantorach w wybranych placówkach.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 22 Cze 2020 19:08 

srebrny
Szkoda, że nie można minusować jak na pepperze :twisted:
2 ludzi lubi ten post.

#6 PostWysłany: 22 Cze 2020 19:15 
Awatar użytkownika

niebieski
Już widzę negocjacje kursów waluty z panią w okienku która nadal za jedyny słuszny system śledzenia przesyłek uznaje zeszyt, bo przecież sprawdza się od czasów PRLu :)
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.
becek uważa post za pomocny.

#7 PostWysłany: 22 Cze 2020 19:19 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 564
Kilometry: 859 408
Ciekawe kto jest klientem docelowym? Młodsi to raczej kantory internetowe, karty wielowalutowe. Starsi w tym sezonie letnim raczej za granicę się nie wybierają. :?

#8 PostWysłany: 22 Cze 2020 21:46 
Awatar użytkownika

Loty: 264
Kilometry: 604 985
platynowy
Poczta świadczy różne ciekawe usługi :mrgreen:
https://wypoczynek.poczta-polska.pl/
Ciekawi mnie ten obiekt III kategorii w Cisnej za 25 zł - pokoje gościnne mieszczą się w Urzędzie Pocztowym na poddaszu, to i do kantoru na negocjacje blisko :oops:
7 ludzi lubi ten post.
eskie uważa post za pomocny.

#9 PostWysłany: 22 Cze 2020 23:39 
Awatar użytkownika

niebieski
@szfarcjeger
A to ciekawe. Nie miałem pojęcia, że można wynajmować pokoje w budynkach pocztowych :mrgreen:

#10 PostWysłany: 29 Lip 2020 09:45 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Wielu uzytkownikow forum ceni na wyjazdach glownie pieniadz elektroniczny,
ja natomiast bardzo lubie miec dodatkowo fizyczna gotowke
W małych miejscowosciach, moze byc klopot z zakupem... pomocna moze byc tutaj placowka pocztowa ktora ma zakakujaco dobre kursy

EUR sprzedaz poczta - 4,40 PLN
EUR sprzedaz REVOLUT - 4,4034
EUR sprzedaz alior kantor - 4,4199

kurs sprawdzony na te sama godzinę ,
niestety nei da sie zakupic waluty karta jedynie gotowka
Załącznik:
f4f3.JPG
f4f3.JPG [ 52.85 KiB | Obejrzany 14163 razy ]

Załącznik:
f4f2.JPG
f4f2.JPG [ 14.62 KiB | Obejrzany 14163 razy ]

Załącznik:
f4f1.JPG
f4f1.JPG [ 22.18 KiB | Obejrzany 14163 razy ]
 Profil Relacje PM off
witekkowal uważa post za pomocny.

#11 PostWysłany: 29 Lip 2020 09:55 

srebrny
Mieli tylko te 10 euro?
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#12 PostWysłany: 29 Lip 2020 10:01 

Zbanowany
niebieski
Wczoraj o tej samej godz sprzedawałem ojro w cenie 4.41. Tak więc ta cena nie jest superowa :mrgreen: Oczywiście bez żadnej zgryzliwości :P
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 29 Lip 2020 10:04 
Awatar użytkownika

HON fly4free
zakup testowy - czy kursy z tablice są aktualne i czy można popchnąć to kartą.
1. kurs wyświetlany jest aktualny
2. nie można zapłacić kartą

Waluty jest więcej przynajmniej wczoraj w Urzędzie Pocztowym w Imielinie.

Jeżeli kurs sprzedaży nie jest wyświetlany znaczy, że nie ma waluty.

W mojej ocenie wczoraj o godz. 14.00 zakup fizycznej waluty po 4.40 był bardzo dobrym kursem

Ostatnio edytowany przez Kashpir, 29 Lip 2020 10:35, edytowano w sumie 1 raz
Wypowiedź z błędami językowymi lub niezrozumiała – błędy ortograficzne/stylistyczne/interpunkcyjne.
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 29 Lip 2020 10:24 

Zbanowany
niebieski
Z mojego ok 15-letniego doświadczenia ze ,,współpracy" z placówkami pocztowymi wynika , że najlepsze trafienia jak już są to na walutach typu GBP, SEK, DKK, NOK , CHF . Poczty zazwyczaj tylko 1 raz dziennie ustalają kursy wymiany i jeżeli danego dnia kurs idzie w górę to rzeczywiście można trochę taniej kupić. Panie z okienka nie kontrolują zmian na bieżąco jak to ma miejsce w kantorach. Niestety też ewentualne ilości nie bywają często dostateczne :P Oczywiście także wszystko zależy od miasta i miejsca położenia placówki. A tak BTW...te dobre trafienia odbieram na różnicy 10 pkt od sprzedaży w kantorach ale nie tych umieszczonych na tablicy :mrgreen: tylko od realnej wartości

Ostatnio edytowany przez Kashpir, 29 Lip 2020 10:36, edytowano w sumie 1 raz
Literówka
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 29 Lip 2020 10:31 

złoty
correos napisał(a):
zakup testowy - czy kursy z tablice sa aktualne i czy mozna popchnac to karta.
1. kurs wyswietlany jest aktualny
2. nie mozna zaplacic karta

Waluty jest wiecej przynajmniej wczoraj w Urzedzie Pocztowym w Imielinie.

Jezeli kurs sprzedazy nie jest wyswietlany znaczy, ze nie ma waluty.

W mojej ocenie wczoraj o godz. 14.00 zakup fizycznej waluty po 4.40 byl bardzo dobrym kursem

Brakuje kursu odniesienia z najbliższego kantoru wymiany walut :)
Właśnie konkurencja kantorów i dużo lepsza dostępność walut w tych samych kursach czyni tą kwestię.....niszową
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 29 Lip 2020 10:37 
Awatar użytkownika

HON fly4free
odnioslem sie do dwoch atrakcyjnych jak revolut czy alior kantor
tzw zwykle kantory przy zakupie ilosci ktore nie sa hurtowe to kurs 4,44 o ile jeszcze jest kilka w miescie i jest jakakolwiek konkurencja

moj wpis prosze nie traktowac jako biznes zycia, ale jezeli ktos zamierza nabyc kilkaset euro i nie mieszka w duzym miescie i moglby miec z tym klopot to warto zajrzec na poczte
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 29 Lip 2020 11:47 

Zbanowany
niebieski
BTW...kurs odniesienia do dokładnego dnia i godziny Wam podałem. Prowadzę kantor i sprzedawałem po 4.41. Tak więc potencjalny zysk wynosi na 100 ojro...1pln :mrgreen: Przy 1000 ojro to już ...10pln. Często jednak stanie w kolejce nie jest współmierne do osiągniętego zysku :P
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 29 Lip 2020 12:03 
Awatar użytkownika

HON fly4free
@HandSome nie zamierzam wkladac kija w szprychy Twojego biznesu ... relaks

rozumiem prowadzisz kantor i sprzedales euro klientowi euro po 4,41 i z Twojej perspektywy to 1 PLN zarobku na 100 euro.

teraz z mojej perspektywy ;)
w mojej miejscowosci okolo 10K mieszkancow nie ma kantoru, moge ewentualnie odwiedzic placowke PKO BP gdzie byc moze beda mieli jakiekolwiek euro i podlicza mnie po +/- 4,60
lub moge podjechac do innej miejscowosci tracac czas i paliwo by zakupic euro po korzystniejszym kursie

druga sprawa ja euro nie sprzedawalem klientowi ale zakupywalem dla siebie wiec kurs 4,40 jest rewelacyjny
i odtad pierwszym wyborem w zakupie waluty fizycznej bedzie dla mnie dowolna placowka pocztowa w drodze miedzy miejscem zamieszkania a miejscem pracy :)
podkreslam na wlasne potrzeby zwiazane z podrozami a nie celem inwestycji pod sprzedaz za 0,01 PLN wyzej w jakimkolwiek innym miejscu
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 29 Lip 2020 12:12 
Moderator forum

@correos
Oprócz wymienionych przez Ciebie możliwości jest jeszcze jedna: możesz kupić przez internet, przelać do banku i wypłacić w kasie.
 Profil Relacje PM off
correos lubi ten post.

#20 PostWysłany: 29 Lip 2020 12:32 

Zbanowany
niebieski
correos...jest prawie dokładnie tak jak piszesz :P Wszystko zależy od miejscowości i położenia placówki i czasu jaki masz na ewentualne zakupy waluty. Jak kantory w Twojej miejscowości nie idą na negocjacje tym bardziej ze stałymi klientami to alternatywa kupna na poczcie jest najlepsza przy podobnym kursie
 Profil Relacje PM off
correos lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 29 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości