Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 60 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 02 Mar 2011 12:42 

witam serdecznie
jesli ktos ma doswiadczenie, prosze o podpowiedz.
Laduje na CDG o godz. 22.20 w czwartek (na szczescie na jesieni). Potrzebuje przedostac sie na ORY. Mozecie mi podpowiedziec, jak sie dostac z jednego miejsca do drugiego?
Po sprawdzeniu stron, wiem ze na ORY dojezdza autobus 183, ktory zaczyna kurs na porte de choissy. Czy tam dostane sie z CDG, jesli tak, to jak?

ew. przylot moze byc o godz. 18.40, ale wylot mam o 10 rano, a oczywiscie chce zaoszcedzic na noclegu, wiec wolalbym przyleciec pozniej.

pozdrawiam
marek

Ostatnio edytowany przez mashacra, 09 Sty 2015 22:21, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

Poszukaj słońca w Egipcie ☀️🌴 4* hotel z all inclusive i prywatną plażą za 1833 PLN 🌊🏝️ Poszukaj słońca w Egipcie ☀️🌴 4* hotel z all inclusive i prywatną plażą za 1833 PLN 🌊🏝️
Świąteczny city break w Rzymie 🎄🏛️ Loty z Warszawy i 4⭐️ hotel za 949 PLN 🎅 Świąteczny city break w Rzymie 🎄🏛️ Loty z Warszawy i 4⭐️ hotel za 949 PLN 🎅
 Temat postu: Re: CDG-ORY
#2 PostWysłany: 02 Mar 2011 16:34 

mam jeszcze pytanie o powrot. Laduje o 7.50 na orly. Czy moge ryzykowac kupno biletu CDG-WAW na 12.00? Czy 4 godziny to wystarczajaco duzo czasu na odebranie bagazu, transport z lotniska na lotnisko, nadanie bagazu i hop do samolotu?
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 02 Mar 2011 18:05 
Moderator forum

marek19760 napisał(a):
mam jeszcze pytanie o powrot. Laduje o 7.50 na Orly. Czy moge ryzykowac kupno biletu CDG-WAW na 12.00? Czy 4 godziny to wystarczajaco duzo czasu na odebranie bagazu, transport z lotniska na lotnisko, nadanie bagazu i hop do samolotu?

Bez doświadczenia, popatrzyłem do wikipedii - wydaje mi się że te 2 lotniska łączy prawie-ale-niezupełnie-bezpośrednio linia RER:B + OrlyVAL ,
w-g http://www.ratp.fr/itineraires/en/ratp/ ... rapidesama podróż z Antony do Roissy to półtorej godziny w pociągach, zatem wydaje mi się że
4 godz to za mało
(gdybyś znał trasę, nie było opóźnień (bez bagażu?), wszystko poszło dobrze (??), to może byłoby w sam raz)

Droga CDG - ORLy to około 2 godzin, z jakimiś robotami drogowymi na trasie 285 , jeśli dobrze rozumiem
http://www.ratp.fr/itineraires/en/ratp/ ... Sud+(METRO),Paray-Vieille-Poste/is_date_start/1/date/2011-04-28/time/23:10:00/route_type/plus_rapide

A.

Wybaczcie brak polskich znakow w niektórych postach.

Ostatnio edytowany przez Abcn, 02 Mar 2011 18:15, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 02 Mar 2011 18:12 

HON fly4free
Polecany (najwygodniejszy i najszybszy) sposób połączenia pomiędzy lotniskami to linia #3
http://www.aeroportsdeparis.fr/ADP/en-G ... nce.htm#a2

Możesz o tym poczytać na tripadvisor np. tu:
http://www.tripadvisor.com/ShowTopic-g1 ... rance.html

Problemem może być trochę podana przez ciebie godzina (patrz godziny kursowania). W przypadku skorzystania z #3 można chyba zaryzykować transfer z przylotem 7:50 na lot o 12-tej. Pamiętaj, że nie możesz się odprawić później niż o 11-tej, więc w przypadku jakichś opóźnień, może być "emocjonująco" ;-)

Można oczywiście pchać się RER-em, najpierw specjalną linią ORY-Antony a potem RER B, ale to się dość długo wlecze...
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 03 Mar 2011 11:19 

dzieki wam bardzo za wskazowki. dla tych, ktorzy szukaja informacji o transporcie publicznym w Paryzu, jest swietna wyszukiwarka polaczen. Sa numery autobusow, mapki pokazujace jak dosc do przystanku,czasy dojazdu.

https://www.transilien.com/web/site

moze sie komus przydac.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 26 Cze 2011 01:01 

HON fly4free
marek19760 napisał(a):
mam jeszcze pytanie o powrot. Laduje o 7.50 na orly. Czy moge ryzykowac kupno biletu CDG-WAW na 12.00? Czy 4 godziny to wystarczajaco duzo czasu na odebranie bagazu, transport z lotniska na lotnisko, nadanie bagazu i hop do samolotu?

Wątek już stary więc pewnie autora bezpośrednio juz nie interesuje, ale dla innych: oba lotniska , tj. CDG-ORY są połączone jak ktoś napisał wyżej RER B + OrlyVal . Przejazd całej trasy zajmuje ok. 70 minut (zakładając już zwyczajne oczekiwanie i przesiadkę); jadąc w kierunku CDG należy pamiętać, żeby nie pomylić RER gdyż niektóre składy linii B nie jadą na lotnisko tylko do Roissy (trzeba dokładnie śledzić ekrany i słuchać zapowiedzi). Do tych 70 minut trzeba doliczyć jeszcze czas na dotarcie z/do stacji i do własciwego terminala na CDG. W najlepszym wypadku całośc zajmuje ok. 90 minut, dla osob mniej zorientowanych trzeba liczyć 2 h. Więc 4 godziny między lotami jest generalnie moim zdaniem zupełnie okej ale jeśli NIE MA się do odebrania bagażu, zwłasczza na CDG - to potrafi zająć nawet 30-45 minut (!!); bardzo często trzeba długo czekać na dostarczenie bagażu na właściwą taśmę a to z kolei mocno opóźnia wyjście z lotniska.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 02 Lip 2011 00:45 

Hej,

właśnie będę musiał przemieścić się z Orly na CDG. Planuję jechać autobusem, a mam dokładnie 3h50m do następnego lotu. Zastanawiam się, czy jeśli będę miał kartę pokładową na lot z CDG, to czy transfer będzie za darmo?
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 02 Lip 2011 01:16 

Z jakiej racji niby miałby być za darmo?
http://www.ratp.fr.
Tutaj sprawdzisz jak dojechać.
RER C, przesiadka na stacji St. Michel na RER B i teoretycznie w 1.5h można dojechać. Ale w praktyce, w godzinach szczytu ciężko wejść do pociągu i czasem trzeba czekać na następny. Oprócz tego, ogólny tłok i dość skomplikowane korytarze metra, przejścia, schody i chodniki i można się pogubić.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 02 Lip 2011 09:08 

HON fly4free
tomekk5 napisał(a):
Hej,

właśnie będę musiał przemieścić się z Orly na CDG. Planuję jechać autobusem, a mam dokładnie 3h50m do następnego lotu. Zastanawiam się, czy jeśli będę miał kartę pokładową na lot z CDG, to czy transfer będzie za darmo?

Transport jest darmowy tylko i wyłącznie gdy lecisz/wracasz Air France z Fort-de-France, Pointe-à-Pitre, Reunionu lub Cayenne z przesiadką w Paryżu i zmianą lotnisk - wówczas możesz skorzystać z busów Air France po odebraniu specjalnego darmowego biletu na lotnisku. W innych przypadkach, nawet jak masz karty pokładowe AF na oba loty z tych 2 lotnisk, nie mówiąc już o innych przewoźnikach, pokrycie przejazdu leży w Twojej gestii.

Przy niecałych 4 h zastnawiałbym się nad autobusem - potrafia jechać koszmarnie długo i utknąć w wielu miejscach w korkach - wszystko zależy od dnia i pory dnia . RER jest mimo wszystko sprawniejszy i szybszy a koszty w sumie w obu przypadach zbliżone.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 06 Lip 2011 15:56 

Dzięki za info,

właśnie mam lot AF z Marsylii do Warszawy, tylko na nieszczęście muszę przemieścić się z ORLy na CDG. Wybiorę RER, bo lot mam 1 września i mogą byc korki. Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 31 Sie 2011 16:19 

niebieski
Tak jak już wcześniej napisano, najwygodniejszym sposobem transferu między CDG a ORY jest wybór linii nr 3, jednak pojedynczy przejazd to koszt 19 euro, a przy bilecie powrotnym robi się z tego 38 euro. Można między lotniskami przemieścić się za 6,25 euro w następujący sposób:

1) z CDG do Paryża na stację Paris–Gare de l’Es kursuje autobus nr 350 - należy skasować 3 bilety
2) ze stacji Paris–Gare de l’Es do stacji Villejuif-Louis Aragon kursuje metro nr 7 - należy skasować 1 bilet
3) ze stacji Villejuif-Louis Aragon do lotniska ORY kursuje autobus nr 285 - należy skasować 1 bilet

Potrzeba zatem 5 biletów na transfer CDG-ORY. Kupując karnet 10 biletowy za 12,50 euro, mamy transfer w jedną i w drugą stronę. Na koniec kilka przydatnych linków:

http://www.ratp.fr/plan-interactif/carteidf.php?lang=uk
http://www.ratp.fr/informer/pdf/oriente ... naire=ratp
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 03 Gru 2011 11:11 

A po co te kombinacje?Normalnie wsiada się w pociąg RER i jedzie się przez centrum Paryża aż do stacji przesiadkowej (nie pamiętam jej nazwy ale to łatwo można sprawdzić nawet w samym pociągu bo na tablicy jest to oznaczone) gdzie dojeżdża kolejka lotniskowa.To jest najtańszy wariant bo płaci się za jeden bilet.Obecnej stawki nie znam ale to na pewno najtańszy i najszybszy wariant.
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 03 Gru 2011 11:30 
Awatar użytkownika

Tańszy niż 6,25 EUR w jedną stronę? Nie wierzę.

Image

Moje podróże
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 03 Gru 2011 12:02 

HON fly4free
RER/Orlyval nie jest najtańszą opcją, ale z całą pewnością najszybszą. Ta przedstawiona tu jest pewnie najtańsza, ale mocno kombinowana i czasochłonna. Wszystko zależy od tego, kto ile ma czasu i jakie priorytety.
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 28 Wrz 2012 00:28 

max2000 napisał(a):
Tak jak już wcześniej napisano, najwygodniejszym sposobem transferu między CDG a ORY jest wybór linii nr 3, jednak pojedynczy przejazd to koszt 19 euro, a przy bilecie powrotnym robi się z tego 38 euro. Można między lotniskami przemieścić się za 6,25 euro w następujący sposób:

1) z CDG do Paryża na stację Paris–Gare de l’Es kursuje autobus nr 350 - należy skasować 3 bilety
2) ze stacji Paris–Gare de l’Es do stacji Villejuif-Louis Aragon kursuje metro nr 7 - należy skasować 1 bilet
3) ze stacji Villejuif-Louis Aragon do lotniska ORY kursuje autobus nr 285 - należy skasować 1 bilet

Potrzeba zatem 5 biletów na transfer CDG-ORY. Kupując karnet 10 biletowy za 12,50 euro, mamy transfer w jedną i w drugą stronę. Na koniec kilka przydatnych linków:

http://www.ratp.fr/plan-interactif/carteidf.php?lang=uk

Czy orientujesz się o której godzinie odjeżdża ostatni A 285. Czy jest nocna komunikacja na tej trasie?
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 28 Wrz 2012 10:45 

niebieski
Ostatni A 285 odjeżdża o 1:16

http://www.ratp.fr/informer/pdf/oriente ... nlieue/200
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 06 Sty 2013 02:49 
Awatar użytkownika

Loty: 249
Kilometry: 415 497
srebrny
Tak dla porządku napiszę, że możliwości transferu między tymi dwoma lotniskami można łatwo sprawdzić tu:
http://www.aeroportsdeparis.fr/ADP/en-G ... flight.htm

Oczywiście podane są tylko najprostsze, czyli RER albo autokar AF. Bez takiego kombinowania jak max2000 sugeruje.

Jak się kupuje bilet na stronie autobusów, to wychodzi taniej o 10%.

+ jest też zniżka dla osób poniżej 25 roku życia i bilet CDG-ORY kosztuje nie 18, a 15.50 EUR

http://www.lescarsairfrance.com/en/tick ... rices.html
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 06 Sty 2013 10:02 

a czy orientuje sie ktoś jak wygląda sprawa z bagażem..... chodzi mo o to że wracam z martyniki o 7:15 rano a wylot z ory do berlina mam o 21
chciał-bym z zoną zwiedzic przez ten czas paryż tylko chciałbym się pozbyc bagażu
i czy moge go np: nadaż w FDF odrazu do BER żeby mi na ORY go nie oddawali? jakis transfer czy cos?
Jak pierwszy raz leciałem ze szwagrem na tracie WAW-DUS-CUN to pamiętam że w DUS bagażu nam nie oddawali tylko nie wiem jaka on to zrobił przy nadawaniu trzeba podac port docelowy czy jak? Odrazu mówie że lecieliśmy WAW-DUS Lufthansa a DUS-CUN AIRberlin.

czy ktoś zna jakieś konkrety? bo na ORY nie ma przechowalin bagażu z tego co czytałem...
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 06 Sty 2013 10:51 

HON fly4free
Możesz poprosić, ale wszystko zależy od dobrych chęci i umiejetności agentów na Martynice. Nie mają obowiązku nadawania bagażu w ten sposób, często jest to także technicznie / formalnie niemożliwe. Poza przechowalniami możesz ewentualnie jeszcze spróbować zostawić bagaże w pobliskich hotelach, przy Orly są hotele lotniskowe. Czasami da się to zrobic grzecznościowo lub za jakąś opłatą. Warto wcześniej skontaktować się z hotelami celem ustalenia czy będzie to możliwe w razie czego.
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 19 Mar 2013 13:37 

Loty: 510
Kilometry: 1 112 648
srebrny
Chciałabym się upewnić co do możliwości transportu. Docelowo muszę się przemieścić CDG-ORY, ale nocleg mamy w okolicy Place d'italie. Minusem jest to, że na trasie Place d'italie-ORY jedziemy w Wielkanoc więc podejrzewam, że komunikacja będzie działac jeszcze bardziej w kratkę niż zwykle:)

Trasa CDG T1 - Place d'Italie:
1. RER B + metro z Denfert-Rochereau (linia 6) - cena 9,5 EUR - czy w ramach tego biletu mogę jeszcze przejechać odcinek metrem czy muszę kupić dodatkowy bilet?
2. autobus 350 do Gare de l'Est + metro (linia 5) - koszt 3 bilety - czy dodatkowo na metro muszę kasować jeszcze jeden bilet??

Trasa Place d'Italie - ORY
1. metro do Denfert-Rochereau (linia 6) + OrlyBus - wynika, że OrlyBus 7,2EUR - czy w ramach tego biletu muszę kasować bilet na odcinek metrem? Gdzie kupić ten OrlyBus?
2. metro do Villejuif-Louis Aragon (linia 7) + autobis 285 - cena 1,9 EUR + bilet na metro?

Czy ktoś mógłby odpowiedzieć na powyższe pytania?:)
Czy na powrót w dni robocze (mam 11h na przesiadkę więc mogę dowolnie kombinować) ktoś może podpowiedzieć sensowną i tanią opcję przejazdu ORY (terminal S)-CDG T1? Czy połączenie bus 285 + metro 7 + bus 350 ma sens i nie będzie trwało 4h?:)

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 60 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości