Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
jak-zaczac,135,115981

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 24 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 14 Lis 2019 21:13 

Witam,

planuję dla kilku osób pierwszy lot z przesiadką + powrót. Prawdopodobnie BZG-LIS albo BZG-BCN. Wszystko liniami Ryanair.
Przeglądałem niniejszy wątek rok wstecz, patrzyłem tu: https://www.ryanair.com/pl/pl/Przydatne ... tania#2-24 ale nie wyjaśniło to moich wątpliwości.
Czy wszystkie 4 odcinki muszę kupić na osobnych biletach? Jeśli tak, to co będzie, jeśli w trakcie zakupu, któryś z poszczególnych odcinków będzie już niedostępny (albo nieopłacalny)? Da się zrezygnować z dotychczas zarezerwowanych odcinków i odzyskać pieniądze?
 Profil Relacje PM off  

Super 🔥Bezpośrednie loty z Wietnamu do Polski za 499 PLN ❗️😎 Super 🔥Bezpośrednie loty z Wietnamu do Polski za 499 PLN ❗️😎
Wiosenny urlop na Costa Brava 🌊🏖️ 4* hotel przy plaży za 2139 PLN ☀️ Wiosenny urlop na Costa Brava 🌊🏖️ 4* hotel przy plaży za 2139 PLN ☀️
#2 PostWysłany: 14 Lis 2019 21:20 

Loty: 267
Kilometry: 571 371
złoty
@Maciej Loret: niestety nie, zakupy w ten sposób są na własne ryzyko. Poza tym przesiadki również będą na własne ryzyko.
 Profil Relacje PM off
Abcn uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 14 Lis 2019 21:34 

seal napisał(a):
@Maciej Loret: niestety nie, zakupy w ten sposób są na własne ryzyko.

Chciałem się upewnić, że to nie trzeci świat ale się myliłem...
Sprawdziłem kilka wyszukiwarek, ale nie znalazłem takiej, która pomaga w rezerwacji na loty Ryanair na jednym bilecie (albo chociaż dwóch: tam i powrót)? Istnieją takowe?

seal napisał(a):
Poza tym przesiadki również będą na własne ryzyko.

Tu raczej nie ma większego problemu, bo czasu trochę będzie, chyba że i tu się mylę (STN 2h35 a DUB 3h10m)?
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 14 Lis 2019 21:51 

złoty
@Maciej Loret: nie taki jest model biznesowy Ryanair, zatem to nie ma nic wspólnego z trzecim światem. Chcesz mieć większą pewność możesz z kupić inne bilety ale cena będzie inna i przewoźnicy inni. Ryanair z definicji (z pewnymi wyjątkami) świadczy transport Punkt-Punkt i nie można mieć o to pretensji. Czasy przesiadek wyglądają OK pod warunkiem braków opóźnień ale tego nie można być pewnym.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 14 Lis 2019 22:00 

seal napisał(a):
@Maciej Loret: nie taki jest model biznesowy Ryanair, zatem to nie ma nic wspólnego z trzecim światem.

Ja to właśnie nazywam Trzecim Światem, nie zasłaniam tego "modelem biznesowym".
Wystarczyłoby dorzucić super-duper-ekstra-okazję za 6EUR i zaserwować możliwość zakupu na jednym bilecie...

seal napisał(a):
Czasy przesiadek wyglądają OK pod warunkiem braków opóźnień ale tego nie można być pewnym.

OK, dziękuję.

Ostatnio edytowany przez Maciej Loret 14 Lis 2019 22:04, edytowano w sumie 2 razy
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 14 Lis 2019 22:02 

złoty
@Maciej Loret: i za 6 EUR pilnować całej logistyki? Brać odpowiedzialność... no chyba by się nie kalkulowało - tak mi się wydaje na moje oko choć działam w zupełnie innej branży :) To jest po prostu kwestia odpowiedzialności za którą ktoś musiałby odpowiednio zapłacić.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 14 Lis 2019 22:07 

seal napisał(a):
@Maciej Loret: i za 6 EUR pilnować całej logistyki? Brać odpowiedzialność... no chyba by się nie kalkulowało

Chyba nie ma czego pilnować. Bookujesz lot z przesiadką i za jednym razem płacisz za oba (albo wcale, jeśli nie są oba dostępne).

EDIT: A może coś w rodzaju koszyka? Dodaję sobie kilka lotów, a płacę na koniec za wszystkie (pod warunkiem, że wszystkie są dostępne)?
Albo skorzystanie z kilku okien/przeglądarek na raz i szybkie zalogowanie i zakup?
Nikt, nic? Wszyscy ryzykują takie zabawy?
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 14 Lis 2019 22:08 

Masz super duper extra I w Ryanair np. z Berlina

Ale tylko jak Ryanair uzna, że czasy przesiadek są wystarczające

A powód jest prosty: nie są w żadnym sojuszu linii I gdy nie zdążysz muszą bazować na własnych lotach przeważnie góra jeden dziennie

Ostatnio edytowany przez Abcn, 15 Lis 2019 01:31, edytowano w sumie 1 raz
Literówka
 PM off  

#9 PostWysłany: 14 Lis 2019 22:12 

złoty
@Maciej Loret: ale Ty nie rozumiesz idei - nie chodzi o fakt sprzedaży a o fakt jaką umowę z Tobą wtedy by przewoźnik zawarł - odpowiedzialność za wiele czynników przeszła by na niego - Ty kupiłeś bilet z punktu A do C z przesiadką w B i w razie jakichkolwiek problemów w B on za Ciebie i Twoją podróż odpowiada - trzeba zapewnić hotel, przenieść na inny lot i tak dalej bo kupiłeś podróż jako całość a tak kupujesz wiele podróży i za całość odpowiadasz sam. .
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#10 PostWysłany: 14 Lis 2019 22:15 
Awatar użytkownika

HON fly4free
@Maciej Loret kup bilet w LOT albo w Lufthansie (obie linie latają z Bydgoszczy) a obie te linie w 100% zaspokoją wszystkie Twoje oczekiwania.
 Profil Relacje PM off
macq91 lubi ten post.

#11 PostWysłany: 14 Lis 2019 22:18 

On widać jest stworzony do latania Lotem czy Lufthansą

Światowiec z "pierwszego światu" choć ja go rozumiem :)

Tyle, że tu znowu przeważnie kłania się "kto bogatemu zabroni" ;)
 PM off
katka256 lubi ten post.

#12 PostWysłany: 14 Lis 2019 22:30 

Witam,

ale ja tylko chciałem mieć pewność, że kupię całą podróż (bez żadnych hoteli i innych dupereli) a nie zostanę gdzieś po drodze bo w trakcie zakupu n-ty odcinek został wykupiony. Nic więcej. Prawo zabrania liniom lotniczym niezapewniania hoteli gdy nastąpi opóźnienie niezawinione przez daną linię (wojna, wybuch wulkanu, etc.)?
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 14 Lis 2019 23:31 

kemot napisał(a):
@Maciej Loret kup bilet w LOT albo w Lufthansie

Jakaś podpowiedź? Zmieszczę się przy 4 osobach w 2-2,5kPLN?

Edit: Czy przy kupnie przez pośrednika np. eSky da sie zakupić wszystkie 4 bilety na raz?
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 15 Lis 2019 10:16 

srebrny
da się, ale jaki sens kupować przez pośrednika jak możesz bezpośrednio kupić na stronie lufthansy?
Czy się zmieścisz w kwocie ?
- pewnie zależy od daty i innych czynników - sprawdź

#15 PostWysłany: 15 Lis 2019 11:29 

katka256 napisał(a):
Maciej Loret napisał(a):

Edit: Czy przy kupnie przez pośrednika np. eSky da sie zakupić wszystkie 4 bilety na raz?

da się, ale jaki sens kupować przez pośrednika jak możesz bezpośrednio kupić na stronie lufthansy?

Pytałem o Ryanair.

katka256 napisał(a):
Czy się zmieścisz w kwocie- pewnie zależy od daty i innych czynników- sprawdź

Niestety na ferie najtańsze BZG-FRA-LIS to ponad 3400PLN.
Dodatkowo - da się gdzieś zaznaczyć, że część pasażerów z dodatkowym bagażem a część nie (być może to by obniżyło nieco cenę)?
LOT BZG-WAW-LIS ponad 4400PLN... :(
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 15 Lis 2019 12:50 

srebrny
@Maciej Loret
pytałeś o esky
kupując np na stronie ryanair, możesz wykupić bagaż dla konkretnych pasażerów. Wybierz bilety zwykłe, a następnym kroku, dodaj komu chcesz bagaż
Jeśli kupujesz na LH, kup np 2 bilety bez bagażu, w kolejnej rezerwacji 2 z bagażem

#17 PostWysłany: 15 Lis 2019 13:04 

katka256 napisał(a):
@Maciej Loret
pytałeś o esky
kupując np na stronie ryanair, możesz wykupić bagaż dla konkretnych pasażerów. Wybierz bilety zwykłe, a następnym kroku, dodaj komu chcesz bagaż

To wiem. Pytałem o sensowność (i możliwość) zakupu wszystkich biletów razem na eSky i loty Ryanair.

katka256 napisał(a):
@Maciej Loret
Jeśli kupujesz na LH, kup np 2 bilety bez bagażu, w kolejnej rezerwacji 2 z bagażem

I znów jest możliwość, że pierwsze dwa kupię a kolejne dwa nie...
Ale i tak zarówno LH jak i LOT odpadają ze względu na ceny biletów...

Dziękuję za pomoc tak czy inaczej.
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 15 Lis 2019 13:23 

złoty
@Maciej Loret: no to jest to kwestia szacowania ryzyka - mozesz spróbować kupować "w jednym czasie" na różnych przeglądarkach ale i tak ewentualne ryzyko przesiadek jest po Twojej stronie. Nikt tu Ci lepszego rozwiązania nie znajdzie. Ryzyko ma swoją cenę.
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 15 Lis 2019 14:30 

srebrny
@Maciej Loret a dlaczego 2 masz kupić, a kolejnych 2 dnie? Wyprzedadzą się?
Przy tych wszystkich obawach- zostań w domu albo jedź pociągiem gdzieś w Polskę.

#20 PostWysłany: 15 Lis 2019 15:03 
Awatar użytkownika

Loty: 719
Kilometry: 996 247
platynowy
Możesz kupić bilety na kiwi.com wtedy będziesz miał poczucie, że jesteś zabezpieczony. Ale nie daję gwarancji na nic ponad to.

Wysłane z mojego Mi A3 przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off
Cicha_Woda lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 24 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 8 gości