Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 24 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: GrabCar
#1 PostWysłany: 25 Sty 2017 13:28 

mam pytanie a Grabcar w Malezji. Jeśli dobrze rozumiem ta usługa to taki uber/mytaxi, ale poza miastem. Zauważyłem, że nie można rezerwować na kilka dni w przód, czyli dość ryzykowne przy napiętym grafiku. Nie ma też informacji o rejonach, w którym ta usługa jest dostępna.

Czy ktoś może się podzielić swoimi doświadczeniami?
Może istnieje jakieś forum gdzie można zapytać kierowców Grabcara o szczegóły?

Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

Rendez-vous w Paryżu ♥️🍷 Zbiór lotów do francuskiej stolicy od 168 PLN 🇫🇷🥐 Rendez-vous w Paryżu ♥️🍷 Zbiór lotów do francuskiej stolicy od 168 PLN 🇫🇷🥐
Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2704 PLN Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2704 PLN
 Temat postu: Re: Grabcar
#2 PostWysłany: 10 Lip 2017 22:37 
Awatar użytkownika

Loty: 601
Kilometry: 686 519
niebieski
Hej, choć nie korzystałem z aplikacji to na podstawie informacji od Malezyjczyków których poznałem mogę stwierdzić, że to po prostu tańsza (choć tego nie sprawdziłem w praktyce) wersja Uber. Sprawdź sobie zasięg na ich stronie, większość miast jest obsługiwana https://www.grab.com/my/

#3 PostWysłany: 07 Cze 2019 00:44 

złoty
Odgrzebuję temat Grab. Ktoś ostatnio korzystał? Czy jest sens ściągania i instalowania aplikacji przed wyjazdem, czy też trzeba mieć do tego malezyjski numer telefonu?
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 07 Cze 2019 06:16 
Awatar użytkownika

srebrny
Ja korzystalem ostatnio w KL i polecam.
Za przejazd Grabem zapłaciłem tyle ile bym zapłacił za bilety na metro dla 2 osób a nas była dwójka:)
Nie musisz mieć malezyjskiego numeru. Możesz zarejestrować się na polskim numerze.

Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka
meczko uważa post za pomocny.

#5 PostWysłany: 07 Cze 2019 10:56 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Ja aplikację zarejestrowałam jeszcze w Polsce na polski numer. Wprawdzie korzystałam w Wietnamie a nie w Malezji ale zasada działania ta sama. Tanio i wygodnie. Polecam.

#6 PostWysłany: 07 Cze 2019 11:13 

złoty
Dzięki, tak zrobię! Widziałem gdzieś, że jest opcja płatności gotówką - ceny są wtedy takie same, jak przy płaceniu kartą przez aplikację?
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 07 Cze 2019 11:15 
Awatar użytkownika

Loty: 237
Kilometry: 417 156
złoty
Takie same.

Kilka razy dzięki temu przypadkiem jechałem za darmo, a nawet mi dopłacali. Ciężko u nich z matmą i resztą.

I żeby nie było, że jestem taki okrutny, to liczyłem pieniądze już po wysiadaniu :roll:

Relacja Brunei, Singapur, Malezja
 Profil Relacje PM off

#8 PostWysłany: 07 Cze 2019 11:26 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Dokładnie tak. Zawsze płaciłam gotówką.
meczko lubi ten post.

#9 PostWysłany: 07 Cze 2019 12:40 
Awatar użytkownika

srebrny
Nie pamiętam już dokładnie gdzie czy to w Indonezji, Singapurze, Malezji czy Tajlandii, ale nie było możliwości płacenia kartą, tylko gotówka.
 Profil Relacje PM off

#10 PostWysłany: 07 Cze 2019 13:33 
Awatar użytkownika

Loty: 505
Kilometry: 971 885
złoty
Oczywiście, że jest możliwość płacenia kartą. Ale tę kartę możesz dodać tylko wtedy, jak już jesteś na miejscu. Będąc w Polsce nie miałam możliwości podpięcia karty pod Graba. Na Filipinach wszystko zadziałało od ręki.

#11 PostWysłany: 07 Cze 2019 13:52 
Awatar użytkownika

srebrny
@elwirka w którymś z wymienionych krajów nie dało się podpiąć karty i tylko gotówka (prawdopodobnie Indonezja :roll: ), ale nie pamiętam gdzie to było.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 07 Cze 2019 14:17 
Awatar użytkownika

Loty: 245
Kilometry: 518 982
platynowy
W indonezji tez dziala karta :)
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 07 Cze 2019 14:39 

złoty
-- 07 Cze 2019 14:26 --

To dobrze, ja wolę gotówką, zwłaszcza jak jest ta sama cena. Im mniej miejsc, w których "fruwa" mój numer karty, tym mniejsze ryzyko, że będę potem musiał odkręcać fraudowe transakcje :)

-- 07 Cze 2019 14:39 --

PS. Akurat w Malezji się z tym nie spotkałem, ale w Indiach i Chinach faktycznie dość często u ulicznych handlarzy, rikszarzy czy taksiarzy bywało ciężko z matematyką i mylili się przy wydawaniu reszty, nawet częściej na swoją niekorzyść niż odwrotnie. Zawsze to dokładnie sprawdzam i w takiej sytuacji oddaję nadwyżkę, co przeważnie wywołuje autentyczną radość sprzedawcy.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#14 PostWysłany: 08 Cze 2019 04:53 
Awatar użytkownika

złoty
W kazdym z tych krajów mozna podpiac kartę. Jedyny kraj gdzie nie udalo mi sie tego zrobic to Chiny. Po pierwsze ich odpowiednik Ubera-Graba to Dixi i Apka jest nie do ściągnięcia przez google play( generalnie google zablokowany w Chinach wiec naljepiej operowac bingiem) Po ściągnięciu przy dodawaniu karty (testowalem z Revolutem) autoryzuje karte, w aplikacji pokazuje autoryzacje na kwotę 0 i odrzuca karte ( sprawdzone 5 dni temu)

#15 PostWysłany: 10 Lip 2019 21:23 

Korzystałem z Graba, ale miałem problem z podpięciem Revoluta na aplikacji. Nie ma jednak problemu z płatnością gotówką. Trzeba pamiętać, że w KL oprócz wyświetlanej ceny dodatkowo trzeba zapłacić opłatę za autostrady jeśli jedziecie gdzieś dalej (lotnisko/dworzec autobusowy TBS). Opłaty autostradowe są niewielkie, dodatkowo ok 10 ringitów.

Za podróż na lotnisko spod KL Sentral wyszło łącznie 72 RM, na dworzec TBS chyba 25-30. W godzinach szczytu ceny wyższe, podobnie jak na Uberze w Polsce. Większość kierowców dobrze mówi po angielsku, a Grab'a można złapać praktycznie wszędzie. My korzystaliśmy w Kuala Lumpur, na Langkawi (Pantai Cenang - terminal promowy ok. 26 RM), Kuala Besut, Malakka.
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: Re: GrabCar
#16 PostWysłany: 11 Lip 2019 00:51 

niebieski
Nie chcesz odsprzedac karty SIM? :)
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 26 Wrz 2019 11:51 
Awatar użytkownika

Loty: 121
Kilometry: 232 581
srebrny
Cześć, czy ktoś z was korzystał z graba we wczesnych godzinach bardzo porannych?

Potrzebowałbym bym się dostać najprawdopodobniej z szeroko pojętego centrum Kuala Lumpur na lotnisko SZB, więc według map google ok. 25km i o np 4:30am pokazuje, że grabem około 24min i 17-22MYR

Zastanawiam się jak z dostępnością graba o tak wczesnych godzinach, gdyż chcę zabookowac lot do JHB i waham się pomiędzy godziną wylotu 7:00, a 9:40. Dla nas im wcześniej tym lepiej, tylko pytanie czy można w tak wczesnych godzinach polegać na Grabie? Zakładając, że planujemy być na lotnisku na 2h przed odlotem

#18 PostWysłany: 26 Wrz 2019 12:00 

srebrny
Jeździłem o różnych porach nocnych bez problemu, ale sporo może zależeć od konkretnej lokalizacji miejsca odbioru.
 Profil Relacje PM off
piterbtm lubi ten post.
piterbtm uważa post za pomocny.

#19 PostWysłany: 28 Gru 2019 22:46 
Awatar użytkownika

srebrny
Japonka76 napisał(a):
Ja aplikację zarejestrowałam jeszcze w Polsce na polski numer. Wprawdzie korzystałam w Wietnamie a nie w Malezji ale zasada działania ta sama. Tanio i wygodnie. Polecam.

Pytanie laika ;)
Rozumiem że po rejestracji w Polsce na polski numer już na miejscu kupuje kartę sim do telefonu gdzie zainstalowana jest apka tylko po to aby móc złapać graba na mieście, nie będzie problemu że to dwie różne karty sim? Inna do rejestracji, a inna do korzystania na miejscu?
Dzięki
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 29 Gru 2019 00:35 

srebrny
Lokalna karta SIM potrzebna Ci będzie jedynie do transmisji danych.
 Profil Relacje PM off
Andi lubi ten post.
Andi uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 24 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości