Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
apka-do-budzetowania-wyjazdow,241,118696

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 66 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Kontrola wydatków
#61 PostWysłany: 05 Cze 2019 12:55 
Awatar użytkownika

Loty: 430
Kilometry: 485 683
srebrny
Zazwyczaj zapisuję wszystko w Excelu: dokładne wydatki przed wyjazdem (bilety/hotel/ubezpieczenie), a po wyjeździe zazwyczaj grupuję wydatki poniesione juz na miejscu na tylko dwie kategorie (karta/gotówka).

Po co? Po czterech latach takich statystyk, okazuje się że sporo wyjazdów mogę przydzielić do kilku kategorii wydatkowych (np. "tydzień na południu Europy", "5 dni w Skandynawii", "jednodniówka w UK", "weekend w Niemczech") i przez lata te wydatki są podobne. Łatwiej mi podjąć decyzję, czy z czegoś zrezygnować, czy może przenieść na później.

Okazuje się też, że np. u mnie prawie zawsze 4-5 dni w Norwegii = 7 dni w Hiszpanii, a bez statystyk wydawałoby mi się że to wydatek kilka razy większy. Dla mnie takie informacje są istotne.
7 ludzi lubi ten post.

Zrealksuj się na Costa Brava 🌤️🌊 Urlop w Hiszpanii z wyżywieniem a 1590 PLN Zrealksuj się na Costa Brava 🌤️🌊 Urlop w Hiszpanii z wyżywieniem a 1590 PLN
Wyspa Afrodyty okołoweekendowo za 669 PLN 🌤️😎👣 Loty z Warszawy i 4 noce w hotelu Wyspa Afrodyty okołoweekendowo za 669 PLN 🌤️😎👣 Loty z Warszawy i 4 noce w hotelu
#62 PostWysłany: 05 Cze 2019 15:06 
Awatar użytkownika

Loty: 357
Kilometry: 492 607
srebrny
Często mam plan, żeby podliczyć cały wyjazd. Excel zrobiony, loty i hotele elegancko rozpisane. Przychodzi co do czego, pierwszy dzień na miejscu— staram się notować każdy wydatek, ale po kilku godzinach się okazje, że tych małych zakupów jest tyle, że mi się odechciewa.

I tak za każdym razem

#63 PostWysłany: 05 Cze 2019 15:53 
Awatar użytkownika

Loty: 44
Kilometry: 57 793
niebieski
A po co notować? Nie płacicie kartami? Wszystko "notuje się" automatycznie. :D

#64 PostWysłany: 05 Cze 2019 16:17 
Awatar użytkownika

Loty: 357
Kilometry: 492 607
srebrny
Nie wszędzie się da.

#65 PostWysłany: 05 Cze 2019 16:21 
Awatar użytkownika

Loty: 44
Kilometry: 57 793
niebieski
No nie wszędzie. Ale często. A jak wypłacam gotówke to też widzę to na koncie więc nie ma nagle jakiegoś zaskoczenia niewiadomo skąd, że budżet nieprzypilnowany ;)

Jedyny ból to karty typu Diners które technologicznie reprezentują głębokie średniowiecze ;(

#66 PostWysłany: 21 Wrz 2025 22:40 

Loty: 6
Kilometry: 12 016
srebrny
Ostatni wyjazd dokładnie notowałem w OneNote - miałem tam stronę "Koszty" gdzie robiłem wpisy w takim formacie:

Kod:
Piątek 6.09
   • Firsty kredyt 5 EUR PKO
   • Roamless kredyt 15 USD PKO

Po powrocie napisałem skrypt pythona który to przekonwertował do CSV (jakby ktoś chciał to dam):

Kod:
Piątek,6,09,Firsty kredyt,5.0,EUR,PKO
Piątek,6,09,Roamless kredyt,15.0,USD,PKO

Tego csv zaimportowałem do Google Sheets, z czego powstała tabela.

Dodałem kolumnę "kategoria" i ręcznie skategoryzowałem każdy wydatek.

Dodałem kolumnę "wartość w PLN" i przeliczyłem każdą wartość na PLN, można użyć takiej formuły:

Kod:
=IF(F2="PLN", E2, E2 * GOOGLEFINANCE("CURRENCY:" & F2 & "PLN"))

Zrobiłem tabelkę wydatków per kategoria:

Kod:
=QUERY(H:I, "select H, sum(I) group by H label sum(I) 'Total'")

W efekcie dostałem coś takiego:

Kod:
category    Total

atrakcje    600.01
bankomat    378.36
inne        293.97
jedzenie    1,633.56
loty        831.61
nocleg      3,978.45
transport   1,144.86

Plusem jest to, że samo zapisywanie jest dość proste, szybkie i elastyczne.

Minusem, że trochę roboty jest żeby to wszystko notować, a potem jeszcze obrobić.

Czy będzie mi się chciało na następnym wyjeździe tak samo notować, to nie wiem.

Czy w jakiejś aplikacji byłoby wygodniej, też nie wiem, nie próbowałem. Może spróbuję następnym razem.

Czy mógłbym to wziąć z historii kart - w ogólności chyba nie, bo nie domyśliłbym się dla części wpisów czego (której kategorii) dotyczył wydatek.
Chyba, że kategoryzacja w banku albo w jakiejś apce byłaby na tyle sprytna, żeby to ogarnąć - ale wątpię, czy tak jest...

Po co to zrobiłem? Byłem ciekaw jak wyglądają wydatki per kategoria.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 66 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 9 gości