Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 31 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 06 Sty 2019 14:19 

Z tego co widzę temat nie był poruszany, Czy ktoś może był w Bastia i ogólnie na Korsyce? Czy warto tam pojechać?
 Profil Relacje PM off  

W😲W❗ Loty do Apulii w supercenie 168 PLN 🔥 Mnóstwo dostępnych terminów 💚🤍❤️ W😲W❗ Loty do Apulii w supercenie 168 PLN 🔥 Mnóstwo dostępnych terminów 💚🤍❤️
Wietnam na bogato 💎🤩 8 dni w Da Nang w luksusowym 5* Wyndham Golden Bay ze złotym basenem za 3762 PLN💛😱 Wietnam na bogato 💎🤩 8 dni w Da Nang w luksusowym 5* Wyndham Golden Bay ze złotym basenem za 3762 PLN💛😱
#2 PostWysłany: 06 Sty 2019 14:31 

niebieski
Warto :) Jak najbardziej! Co prawda byłam daawno, bo w 2000r, ale mimo wielu późniejszych podróży zachowałam w pamięci niesamowite krajobrazy, szczególnie środek wyspy, dzikie góry. Wspaniałe jest Bonifacio-rejs wokół skalistych brzegów, grota. Do Bastii tylko przypłynęłam promem, więc nie odpowiem. Właściwie czemu by nie odwiedzić tej wyspy po latach? :) Tylko,że zmienia się miejsce i zmienia się nasz odbiór...
 Profil Relacje PM off
fredbb lubi ten post.

#3 PostWysłany: 06 Lut 2019 16:34 

Taaaak! Cała wyspa jest świetna :) Tyle tylko, że troche drogo
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 06 Lut 2019 17:28 

niebieski
Było spoko. Jakiś klimatyczny porcik, stare miasto w otoczeniu murów jakby wysokiej twierdzy jak dobrze pamiętam, na kilka godzin w zupełności w porządku.

Pzdr, Art.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 24 Lut 2019 21:00 

jak organizowaliście swoją podróż? jakie linie / jakie lotniska? Widzę, że często polecacie Kraków - Berlin - Bastia.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 24 Lut 2019 21:42 

To zależy ile masz czasu na podróż. Ja kilka lat temu wybrałam taką trasę - projekt 3 wyspy - Ryanairem do Trapani na Sycylii, następnie Ryanairem z Trapani do Cagliari +zwiedzanie wschodniego wybrzeża Sardynii, później promem z Santa Teresa Gallura do na Korsykę do Bonifaccio (PRZEPIĘKNE!!!), z Bonifaccio do Bastii a z Bastii propmem do Livorno i powrót z Pisy do Polski. Wiele fajnych miejsc po drodze. Bastia zdecydowanie warta zobaczenie.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 24 Lut 2019 22:06 

srebrny
@fredbb
gosiagosia napisał(a):
Dawno, dawno temu….. ;)
@gosiagosia napisała relację,która w części dotyczy Korsyki .Polecam zainteresowanym tą piękną wyspą sardynia-i-korsyka-czyli-rzecz-o-supremacji,1512,78274
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#8 PostWysłany: 24 Lut 2019 22:20 

Loty: 128
Kilometry: 184 046
niebieski
ja lecę Berlin-Bastia :) easyjet

#9 PostWysłany: 03 Mar 2019 19:41 

Polecam Korsykę! Piękna i niezwykle zróżnicowana wyspa, w Polsce niestety jeszcze mało znana, a szkoda, bo ma mnóstwo wspaniałych miejsc do zaoferowania.

Pozdrawiam,
Magda

Ostatnio edytowany przez marcino123, 03 Mar 2019 21:11, edytowano w sumie 1 raz
Reklama, promowanie własnych stron internetowych, podawanie linków do innych, konkurencyjnych stron.
 Profil Relacje PM off
fredbb lubi ten post.

#10 PostWysłany: 08 Mar 2019 23:20 

-- 08 Mar 2019 23:19 --

Ja do Bastii, chcę dostać się promem. Z Livorno do Bastia. Ktoś kupował bilety promowe przez neta w aferry lub direcferries?

-- 08 Mar 2019 23:20 --

physioontheroad.pl napisał(a):
Polecam Korsykę! Piękna i niezwykle zróżnicowana wyspa, w Polsce niestety jeszcze mało znana, a szkoda, bo ma mnóstwo wspaniałych miejsc do zaoferowania.

Pozdrawiam,
Magda

Jakie miejsca polecasz? Zwłaszcza jeżeli chodzi o przyrodę i miasteczka?
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 08 Mar 2019 23:40 

niebieski
Na Korsyce byłem w 2002r motocyklem i płynąłem promem z Livorno do Bastii (mówią o niej - najbardziej włoskie miasto we Francji). Pamiętam, że dzienny prom płynie 4 godz., ale my wzięliśmy nocny, który płynie 7 godz i jest wczesnym rankiem na wyspie.Przejechaliśmy ją w koło i szczególnie zachodnia strona i środek wyspy są bardzo atrakcyjne. Byliśmy w końcówce maja i ceny były znośne.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 10 Mar 2019 19:24 

Ja płynęłam promem z Nicei do Basti a wracałam z Ajaccio do Tulonu z Corsica Ferries. Bilety kupowałam bezpośrednio na ich stronie, nie wiem niestety jak to wygląda na innych portalach
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 26 Kwi 2019 22:04 

A czy ktoś z was korzystał z komunikacji publicznej? Próbuję się orientować, i szczerze to jakaś masakra jest. Aż się odechciewa jechać.
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 26 Kwi 2019 22:16 

Loty: 128
Kilometry: 184 046
niebieski
ja zamierzam się tak poruszać :lol: ale jeszcze nie wiem co i jak - widziałam, że sa jakies autobusy ;P

#15 PostWysłany: 06 Sie 2019 18:47 

Loty: 182
Kilometry: 408 475
niebieski
Nie wiem czy to realne (sprawdzę): lądowanie w Olbii lub Alghero (Sardynia), wypożyczenie auta i promem na Korsykę?
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 06 Sie 2019 21:08 
Awatar użytkownika

Loty: 205
Kilometry: 282 586
niebieski
Korsyka jest naprawdę bardzo ładna i nie musi być droga
jeśli chodzi o prom Sardynia - Korsyka to sprawdź do kiedy pływa
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 31 Lip 2021 14:10 

niebieski
Właśnie wróciłem z Korsyki, a właściwie z Włoch i Korsyki.
Rozpocząłem podróż w Katowicach (odwołali mi lot w Warszawy, a rok wcześniej lot przez Bazyleę) do Bolonii. Potem zahaczyliśmy o kilka miast we Włoszech i dotarliśmy do Livorno, gdzie wypożyczyliśmy auto (Hertz, 7 dni, fiat panda, 581 PLN - rezerwacja cztery miesiące wcześniej) i promem (za 136 euro w dwie strony z autem) dotarliśmy do Bastii. Tu dwa dni i podróż do Porte Vecchio i Bonifacio, dalej na dwa dni do Ajaccio i powrót do Włoch.
Korsyka jest wspaniała. Wspaniała przyroda, góry, morze, plaże i cudne miasteczka nad morzem i w górach. Wyjątkowe widoki. A samo Bonifacio i rejs łodzią wzdłuż klifów to zapiera dech w piersiach. Całość oceniam na 10 w skali do 10.
Ceny - tak , jest drożej niż we Włoszech, ale bez dramatu. Można zjeść pizzę za 10-13 euro, makarony za 13 + euro, steki, grillowane mięsa za 18 + euro, benzyna podobna cena jak we Włoszech, ale warto.
Na Korsyce znajdziecie to co na Sardynii (piękne plaże i turkusowe morze, piękne formacje skalne, jak na Capo Testa), piękną naturę (jak na Maderze) i wspaniałe miasteczka (jak we Włoszech). Ja gorąco polecam.
Minusy:
- długa podróż promowa (4,5 godziny plus dodatkowy czas na załadunek i rozładunek promu, w sumie około 7 godzin);
- kłopot komunikacyjny - nie chcą rozmawiać po angielsku i po polsku.
Plusy:
wszystko pozostałe.

Ostatnio edytowany przez Abcn, 30 Wrz 2021 12:06, edytowano w sumie 1 raz
Literówka
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 19 Lip 2023 13:08 

Korsyka absolutnie warto, widoki zachwycające, a co równie ważne brak tłumów turystów i komercji.
Zwiedziliśmy południowy wschód, południe i zachód wyspy
pobyt czerwiec 2023.
Wyspa tak piękna, że planujemy ponowny pobyt.
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 19 Lip 2023 14:19 

niebieski
Byliśmy w 2020 roku w lipcu. Lot do Bolonii, pociąg do Florencji i Livorno. W Livorno wynajęliśmy auto i promem do Bastii (4,5 godz.).
Na Korsyce byliśmy 6 dni i stwierdzam, że jest to jedna z najpiękniejszych wysp w Europie. Wspaniała przyroda, fantastyczne widoki, cudowne formacje skalne, super plaże, mało turystów. Bonifacio i rejs łodzią wspaniałe. Ponad 20 szczytów górskich przekraczających 2000 m.n.p.m., fantastyczne parki narodowe i niezapomniane wrażenia z jazdy po górskich trasach.
Co mi nie pasowało:
- nijakie i niesmaczne dla mnie jedzenie. Dużo mięs grilowanych, pizza obowiązkowo z jajkiem.
- dość drogo.
Generalnie Korsyka jest cudna. Polecam.
 Profil Relacje PM off
Kashpir lubi ten post.
Kashpir uważa post za pomocny.

#20 PostWysłany: 08 Cze 2025 19:13 
Awatar użytkownika

Loty: 972
Kilometry: 2 126 994
HON fly4free
Korzystając z promocji LH i przelotów do Bastii, kupiłem bilet za 700 zł na weekend. A właściwie na krótki weekend, bo na miejscu byłem około 26h. Niestety LH latała tylko soboty i niedziele, więc nie było wyjścia. Tygodnia wolnego nie miałem.
Po przekładkach terminowych, doliczyli mi nawet ponad 3k mil.

Udało mi się zrobić północną pętlę do Gulf of Porto. Coś wspaniałego. Mało gdzie są tak wspaniałe krajobrazy w Europie. Korsyka ma oczywiście dużo więcej do zaoferowania, ale wyszedłem z założenia, że lepiej krótko niż wcale.

Najlepiej chyba wybrać się właśnie na wiosnę, kiedy słońce nie jest jeszcze takie ostre, a roślinność już wystrzeliła. Na szczytach niektórych gór było widać jeszcze śnieg.

Elektryk w Hertz na dobę za 300 zł. Przed sezonem można znaleźć sporo tanich noclegów.

Poniżej fotorelacja:

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
9 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 31 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość