Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 27 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Internet
#1 PostWysłany: 10 Wrz 2018 13:44 

Czy ktoś się orientuje jak wygląda temat internetu mobilnego w Chile? Karta SIM, a może jakiś turystyczny modem?
 Profil Relacje PM off  

🌴 All inclusive na Majorce 🍹 Tydzień w Sol Palmanova blisko plaży za 2222 PLN 🌴 All inclusive na Majorce 🍹 Tydzień w Sol Palmanova blisko plaży za 2222 PLN
Luksusowy wypoczynek w Bahrajnie 🌴🏨 All inclusive w 4* resorcie za 2899 PLN Luksusowy wypoczynek w Bahrajnie 🌴🏨 All inclusive w 4* resorcie za 2899 PLN
 Temat postu: Re: Internet
#2 PostWysłany: 13 Lis 2018 15:44 

Podbijam temat, niebawem ruszamy do Chile i jeszcze tylko neta nam brakuje :)
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 13 Lis 2018 22:42 
Awatar użytkownika

Bez problemu można kupić karty SIM, doładować i wykupić pakiety internetowe.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 14 Lis 2018 10:58 
Awatar użytkownika

Loty: 73
Kilometry: 147 838
niebieski
Poncz, jesteś pewien? Do niedawna w Chile aktywacja karty SIM przez obcokrajowca nie była taka prosta. Czy coś się zmieniło w tym zakresie?

Może @prz coś powie na ten temat? ;)

#5 PostWysłany: 16 Lis 2018 20:10 
Awatar użytkownika

Spóźnione, ale przekleję co odpisałem na priv :)

Wiem, czytałem też niedawno, że to prawo zostało zawieszone - i akurat kolega przywiózł mi nowy telefon z Polski i działa od kopa. Chodziło o rejestrację IMEI urządzenia, nie karty SIM.

Ja osobiście używam Claro, choć swojego czasu tańszy był WOM (ale używa bardzo specyficznego pasma LTE którego mój telefon - Honor 9 z Polski - nie obsługiwał). W Claro prepago obecnie pakiet 2GB na tydzień to 2000 CLP.

I dopisek - natomiast w niektórych miejscach (Puerto Rio Tranquilo, Wyspa Wielkanocna) jedyną opcją jest Entel, który jednocześnie jest najdroższy.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 17 Lis 2018 12:41 
Awatar użytkownika

niebieski
@prz czyli w tym momencie wystarczy kupić kartę SIM i śmiga bez problemu?

#7 PostWysłany: 18 Lis 2018 20:07 
Awatar użytkownika

Ja ostatni raz kupowałem w zeszłym roku, ale we wrześniu kupowali moi znajomi z Boliwii - żadnych problemow.
Nie słyszałem nigdy o żadnym ograniczeniu dla obcokrajowców, aczkolwiek głowy nie dam sobie uciąć, bo w Chile jestem raz na jakiś czas i nie jestem w 100% na bieżąco.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 19 Lis 2018 23:00 
Awatar użytkownika

makdeb napisał(a):
@prz czyli w tym momencie wystarczy kupić kartę SIM i śmiga bez problemu?

Dokładnie
 Profil Relacje PM off
makdeb uważa post za pomocny.

#9 PostWysłany: 10 Gru 2018 18:14 
Awatar użytkownika

niebieski
Potwierdzam, starter z sieci Claro 1000clp, pakiety od 1000clp. Ceny naprawdę bardzo konkurencyjne.

#10 PostWysłany: 15 Mar 2019 00:36 

srebrny
Informacje z dzisiaj:

Na lotnisku w Santiago szkoda sobie zawracać w ogóle głowy. Moim zdaniem strata czasu. Kobieta w Claro po angielsku nie potrafiła powiedzieć dosłownie nic. Po usłyszeniu pytania w tym języku wpadła w jakiś trudny do zdefiniowania program, który miał za zadanie przekierować mnie gdziekolwiek, byle bym sobie poszedł. W Movistarze gość z kolei mówił ładnym angielskim ale powiedział mi wprost, że jego zadaniem jest sprzedaż na stałe umowy a nie kart pre-paid. Gdy byłem stanowczy i powiedziałem mu co chcę powołując się na ich stronę internetową powiedział mi, że strona jest nieaktualna i może mi sprzedać pakiety...kilka razy drożej. Z kolei sklep z akcesoriami do telefonów, do którego odesłała mnie kobieta z Claro miał karty pre-paid kilku operatorów ale w cenach kosmicznych (np. 3 GB za 22 USD/15 dni). Zwykłe szukanie frajera. Dałem sobie spokój.

W mieście proponuję odpuścić sobie oficjalne salony sprzedaży bo one zwykle prepaidów nie sprzedają. Te ,można zobaczyć w wielu różnych punktach - na ulicy, sklepach z telefonami komórkowymi, serwisach itd. Najwięcej widać kart operatora WOM - warto wcześniej sprawdzić czy nasz telefon będzie obsługiwał ich częstotliwości (działają na ograniczonym zakresie). Mają też mniejszy zasięg. Ostatecznie kupiłem Entela - za 3GB na 15 dni zapłaciłem 5000 pesos czyli ok. 28 zł.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 12 Mar 2020 17:16 

Loty: 236
Kilometry: 490 504
niebieski
Starter w WOM kosztuje 2000 i zawiera 1 GB Internetu, 50 minut i 50 SMS (na 15 dni).
Jak wyczerpiemy ten pakiet to robimy doładowanie za 1000 i w ramach promocji za pierwsze doładowanie otrzymujemy 2.5 GB Internetu i 100 minut (nie wiem tylko z jaką data ważności).
1000 clp możemy jeszcze przeznaczyć na 300 mb Internetu, więc za 3000 CLP możemy mieć łącznie 3.8 GB Internetu.
Poza miastami zasięgu praktycznie nie ma, w miastach zazwyczaj 4G. Jeśli komuś zależy na najlepszym zasięgu to powinien wybrać Entel.

Doładowania kupuje się w aptekach :D
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 02 Paź 2022 13:36 
Awatar użytkownika

Loty: 354
Kilometry: 659 233
niebieski
My używaliśmy WOM. Kupilismy za 1000 starter w jakimś budkokiosku przy stacji Pajaritos. Doladowalismy raz za 3000 i internetu na podstawowe rzeczy starczyło (z zapasem) na 2 osoby na 2 tyg.
Doładowania niby w aptekach (tak orzekli w salonie Wom), ale w okolicy Plaza de Armas w Santiago żadna nie chciała takiej usługi poświadczyć. Doładowanie kupiliśmy w supermarkecie Unimark (są tez w oxxo).
Zasieg w miastach (i okolicach) w porządku.

#13 PostWysłany: 29 Lis 2022 15:56 
Awatar użytkownika

Loty: 250
Kilometry: 455 640
niebieski
Ja zakupilem karte Claro - nie bylo potrzeba zadnych dokumentow. Podszedlem do takiego "straganu" pod metrem i za 1 tys peso kupilem karte SIM. Na starcie jest 200 MB i (chyba) 200 min. Nastpnie na stronie Claro [url]clarochile.cl[/url] dokupilem pakiet danych.
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 21 Lut 2023 17:31 
Awatar użytkownika

Loty: 580
Kilometry: 1 032 816
złoty
Czy któryś z operatorów jest szczególnie polecany/odradzany jeśli chodzi o zasięg na Wyspie Wielkanocnej?
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 09 Mar 2023 02:47 
Awatar użytkownika

niebieski
@marcin.krakow
Z zasięgiem słabo, bez względu na operatora. Z moich obserwacji WOM > Claro, entel.
marcin.krakow lubi ten post.
marcin.krakow uważa post za pomocny.

#16 PostWysłany: 04 Mar 2025 15:27 
Awatar użytkownika

niebieski
Update: nie da się aktywować karty SIM bez chilijskiego numeru PESEL :(
ted07 uważa post za pomocny.

#17 PostWysłany: 09 Mar 2025 19:40 
Awatar użytkownika

niebieski
A to ciekawe, w styczniu się dało. Nawet dało się zarejestrować telefon po upływie 30 dni bez posiadania RUT.
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 09 Mar 2025 22:13 
Awatar użytkownika

Loty: 361
Kilometry: 639 118
niebieski
Ja dodam od siebie, że w miastach typu Santiago, Puerto Natales i chyba w Punta Arenas też są strefy bezpłatnego wi-fi na terenach otwartych. Oczywiście 99% knajp też posiada wi-fi.

#19 PostWysłany: 15 Mar 2025 22:40 
Awatar użytkownika

srebrny
Z kartami SIM to faktycznie mieliśmy trochę zabawy:

Salon WOM - od razu powiedzieli: "nie", bo potrzebne chilijskie ID
mały sklepik z akcesoriami telefonicznymi - panie rozpakowały kartę WOM i włożyły do telefonu. No ale okazało się, że potrzeba ID, wyciągneły kartę. Nic nie zapłaciliśmy, no ale zostaliśmy dalej bez karty.
salon Claro na ulicy Paseo Ahumada - karta kupiona (zdaje się za 2k), nikt nie chciał ID, ale karta pusta, bez zasilenia. W salonie nie da się zasilić, zostaliśmy poinstruowani, że należy się udać do dowolnej apteki Cruz Verde i tam poprosić o zasilenie. :lol: Apteka była za rogiem. No i faktycznie: na tydzień wzieliśmy zasilenia po 2k. Potem trzeba kodem *103# wywołać menu: 1 Compra bolsa, 1 mixtas, no i tu pojawiają się różne pakiety. Cyferka 3 aktywowała nam: 6GB + 200min, ważne tydzień za 2k. W sumie całkiem wygodna opcja, bo apteki Cruz Verde mają bardzo gęstą sieć i nawet jest przynajmniej jedna w San Pedro de Atacama. Do tego bardzo sympatyczna obsługa przyzwyczajona do cierpliwego wyjaśniania, pewnie sporo praktyki z chilijskimi emerytami mają. :lol:

W przypadku podróży na Wyspę Wielkanocną: tam Claro nie działa, gdyby komuś zależalo to trzeba by wymyśleć jak kupić kartę Entel. Nam się nie udało, bo historia z ID powtórzyła się w punkcie sprzedaży na wyspie. Byliśmy krótko tam, więc odpuściliśmy, ale może jakaś firma oferująca eSimy działa na Entelu..
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#20 PostWysłany: 18 Mar 2025 19:11 
Awatar użytkownika

niebieski
To może ja opiszę jak to u mnie wyglądało pod koniec stycznia.

Kupowałam kartę Entel, w punkcie Multiservice w Costanera Mall (nie w w salonie Entel, tam kart sim nie sprzedają). Mapa lokalizacji punktu i godziny otwarcia:
https://cencomalls.cl/costanera/tiendas/multiservice

Nie potrzebny był RUT, nie pamiętam czy dawałam jakiś dokument tożsamości, ale chyba nie. Chłopak, który tam pracuje sam mi aktywował kartę sim po włożeniu do telefonu. Zapłaciłam 3,490 CLP.

Potem, korzystając z wifi, ściągnęłam aplikację Entel i sama doładowałam swój numer i kupiłam pakiet internetu, płacąc normalnie Revolutem.

W Chile nadal obowiązuje obowiązek rejestracji zagranicznych telefonów (poprzez rejestrację nr IMEI), jeśli pobyt przekracza 30 dni. Listę firm, które się tym zajmują już ktoś tu wrzucał na forum (https://multibanda.cl/). Ja korzystałam z Samsunga (https://samsungmultibanda.cl/), pomimo tego, że mój telefon to Motorola. Rejestracja jest darmowa, ale u mnie trwała ponad 2,5 tygodnia, także warto zająć się tym od razu. Ja zajęłam się tym za późno i co prawda nikt mi telefonu nie zablokował, ale wiadomo...

Co do zasięgu Entel, mogę go podsumować w ten sposób: są zabudowania - jest zasięg, nie ma zabudowań - nie ma zasięgu.

Mówię przede wszystkim na podstawie odcinków w Patagonii: Carretera Austral od Puerto Montt do Coyhaique, poruszanie się po Chiloe, Puerto Natales do Punta Arenas.

Oraz w centralnym Chile: z La Serena do Vicuña. Co do odcinka Santiago - Valdivia - Puero Montt to albo spałam, albo nie zwracałam uwagi, więc się nie będę wypowiadać.
 Profil Relacje PM off
marcino123 lubi ten post.
marcino123 uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 27 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości