Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 11 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 02 Lis 2018 03:00 
Awatar użytkownika

Loty: 27
Kilometry: 45 291
Zbanowany
niebieski
Witam,

Mam zaplanowany lot Ryanairem w grudniu. Wykupiłem usługę nadania bagażu rejestrowanego do 10 kg przy stanowisku odpraw. Wszystko oczywiście na nowych zasadach. Jednak znalazłem dwie sprzeczne informacje odnośnie wymiarów tego bagażu. Na jednej stronie wyczytałem informację, że bagaż ten nie ma ograniczeń wymiarów w przypadku nadawania go do luku, natomiast po odprawie na bilecie mam informację, że bagaż musi zmieścić się w koszu. Oto screeny:

Załącznik:
ryanair.jpg
ryanair.jpg [ 114.02 KiB | Obejrzany 7848 razy ]

A tu info na bilecie:

Załącznik:
InfoNaBilecie.JPG
InfoNaBilecie.JPG [ 372.42 KiB | Obejrzany 7848 razy ]

Jestem w kropce teraz... wszędzie piszą o sytuacji już za kontrolą bezpieczeństwa przed bramką, że jak wymiary będą większe to wtedy zabierają bagaż do luku za dodatkową opłatą. A jak nadaję na stanowisku odpraw to w przypadku plecaka co zamiast 55 cm ma 63 to chyba za dodatkowe 8 cm nie ukarają mnie przecież chyba? Nie pamiętam też, żeby w ogóle bagaż rejestrowany był mierzony. Zawsze tylko waga była.
 Profil Relacje PM off  

Rendez-vous w Paryżu ♥️🍷 Zbiór lotów do francuskiej stolicy od 168 PLN 🇫🇷🥐 Rendez-vous w Paryżu ♥️🍷 Zbiór lotów do francuskiej stolicy od 168 PLN 🇫🇷🥐
Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2704 PLN Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2704 PLN
#2 PostWysłany: 02 Lis 2018 09:25 
Awatar użytkownika

Loty: 249
Kilometry: 415 497
srebrny
Ciekawą rzecz znalazłeś...

O te 8cm to bym się w ogóle nie martwił raczej.

Jak chcesz się jakoś zabezpieczyć to zapisz sobie ten pierwszy obrazek, a karty pokładowe weź mobilne. Ale na 99% nikt nic nie powie.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 02 Lis 2018 10:31 
Awatar użytkownika

Loty: 245
Kilometry: 518 982
platynowy
na czacie mi powiedzieli ze obowiazuja wymiary z biletu
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 02 Lis 2018 10:45 
Site Admin
Awatar użytkownika

Poszukaj raczej informacji o wymiarach tego rejestrowanego na stronie Ryanair, nie na onecie ;)
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 02 Lis 2018 14:21 
Awatar użytkownika

Zbanowany
niebieski
@tunczaj
Słyszałem o takiej sytuacji (tylko nie pamiętam z czym to związane), że ktoś komuś z tego czatu coś napisał i okazało się, że to nieprawda. Też słyszałem jak ktoś komuś napisał, że te wymiary też dotyczą rejestrowanego, jednak to wydaje się dziwne. Ale może rzeczywiście tanie linie lotnicze chcą w ten sposób zarobić na karach, ciul ich wie...

Dziś rano przeczytałem jeszcze trzecie inne info tutaj: https://www.turysta.org/zmiana-polityki ... -wizz-air/

Bagaż rejestrowany (dodatkowo płatny):
Wymiary maks.: 81 cm x 119 cm x 119 cm
Waga: 10 kg i 20 kg (za dodatkową opłatą za nadbagaż można przewieźć do 32 kg)

@michzak
Info na stronie Ryanaira: https://www.ryanair.com/pl/pl/Przydatne ... -listopada
Fragment:
Należy pamiętać, że jeśli jedna z mniejszych toreb klientów niepriorytetowych nie mieści się w koszu do mierzenia rozmiaru bagażu, zapłacą opłatę w wysokości €/£25, a ich torba zostanie oznaczona i umieszczona w luku bagażowym samolotu i będzie do odbioru pasie bagażowym na lotnisku docelowym.

"Jedna z mniejszych", "Torba", czyli co oni mogą mieć na myśli? Raczej ten mniejszy, darmowy bagaż 40 cm x 20 cm x 25 cm, bo piszą, że wtedy ten bagaż pójdzie do luku. Przeryłem w większości stronę Ryanaira i tam żadnego info nie znalazłem o pomiarze rejestrowanego.

A ten obrazek z informacją, że rejestrowany jest bez wymiarów to znalazłem tu: https://businessinsider.com.pl/lifestyl ... na/xl4l56j nie na żadnym onecie ;)

Wydaje mi się, że tu musieli podać jakieś wymiary, żeby ktoś do 10 kg nie wpakował tam np roweru. Rower jest duży i trzeba go nadać jako sprzęt sportowy, przez co jego wymiary są nawet większe niż 81 cm x 119 cm x 119 cm. A jak do luku idzie praktycznie wszystko. 55x40x20 cm jest po to, aby bagaż zmieścił się na półce nad siedzeniami (czyli jak ktoś kupi pierwszeństwo i weźmie bagaż na pokład). Ja akurat muszę nadać do luku ze względu na namiot ze szpilkami, które przez kontrolę bezpieczeństwa by nie przeszły

Inne info potwierdzające info o 81x119x119 tutaj: https://www.ryanair.com/pl/pl/Przydatne ... /bagaz#0-4
Fragment:
W trosce o zdrowie i bezpieczeństwo pasażerów linie lotnicze Ryanair nie przyjmują do przewozu sztuk bagażu o wadze powyżej 32 kg lub o wymiarach przekraczających łącznie 81 cm wysokości, 119 cm szerokości i 119 cm głębokości. To ograniczenie wagi nie dotyczy sprzętu ułatwiającego poruszanie się.

O opłacie za nadbagaż piszą, że: Opłata za nadbagaż wynosi obecnie 11 £/11 € za kilogram (lub kwota równoważna w walucie lokalnej). Wiadomo, ważą, tu wszystko jasne. O wymiarach jednak nic a nic
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 02 Lis 2018 14:35 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 562
Kilometry: 858 234
Art. 8 Warunków i postanowień: Bagaż - to jest najważniejsze źródło:
https://www.ryanair.com/pl/pl/Przydatne ... _286866930
NikodemFM lubi ten post.

#7 PostWysłany: 02 Lis 2018 15:08 
Awatar użytkownika

Moment. Odnośnie pierwszej ilustracji. Te 40 cm to nie powinna być szerokość, a wysokość do 20 cm? Bo zaczynam się już gubić. Jeśli zamieszałem to przepraszam.

#8 PostWysłany: 02 Lis 2018 15:15 

A nie jest to w sumie to samo tyle, że wkładane do wzornika poziomo czy pionowo :)
 PM off
hicarian lubi ten post.

#9 PostWysłany: 02 Lis 2018 15:16 
Awatar użytkownika

Zbanowany
niebieski
Właśnie odbyłem rozmowę na czacie odnośnie bagażu. Oto fragment rozmowy:

Aleksandra Z
1:55 pm
Panie Nikodemie , w czym mogę pomóc ?

Nikodem
Mam pytanie odnośnie bagażu rejestrowanego do 10 kg (nowe zasady od 1 listopada). Czy wymiary 55x40x20 cm też dotyczą tego bagażu, jeżeli wykupiłem usługę nadania bagażu 10 kg za 8 Euro? Mam plecak o wymiarach 65x40x25 cm. Na Waszej stronie przeczytałem, że bagaż rejestrowany nie może przekraczać 81x119x119 cm. Które zatem wymiary mnie będą dotyczyć? 81x119x119 cm czy 55x40x20 cm?
Aleksandra Z
55x40x20 jeśli to jest bagaż rejestrowany podręczny 10 kg

Nikodem
Tak, za 8 Euro wykupowana została ta usługa. A czy te wymiary 55x40x20 cm nie są potrzebne do tego, aby bagaż zmieścił się na półce nad siedzeniami? (przypadek, kiedy ktoś wykupi pierwszeństwo). Dość często latam i nigdy przy stanowisku odpraw nie spotkałem się z sytuacją, żeby bagaż rejestrowany był mierzony. Zawsze sprawdzana była tylko waga.
Aleksandra Z
Może Pan zabrać większe wymiary ale na swoją odpowiedzialność .

Nikodem
Rozumiem. Jakie zatem ewentualne dopłaty mnie spotkają, jeżeli mam plecak o wymiarach 65x40x25 cm?
Za nadbagaż jest o ile pamiętam 11 Euro za 1 kg. A za dodatkowe centymetry?

Aleksandra Z
To już zależy od pracowników lotniska czy przepuszczą bagaż bez problemów .

Nikodem
Dobrze, rozumiem już wszystko w takim razie. Dziękuję za rozmowę, życzę miłego dnia. Pozdrawiam, Nikodem

A więc trzeba będzie próbować zmieścić się w tych wymiarach 55x40x20 cm ;) przekonam się w połowie grudnia o tym. Jak ktoś będzie miał podobny problem w praktyce, niech tutaj napisze ;)
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 02 Lis 2018 16:18 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 562
Kilometry: 858 234
hicarian napisał(a):
Moment. Odnośnie pierwszej ilustracji. Te 40 cm to nie powinna być szerokość, a wysokość do 20 cm? Bo zaczynam się już gubić. Jeśli zamieszałem to przepraszam.

Nie ma znaczenia, choć na tym rysunku ktoś źle dopasował te centymetry i obrazowo 20 cm > 40 cm ;)
hicarian lubi ten post.

#11 PostWysłany: 02 Lis 2018 17:11 
Awatar użytkownika

Zbanowany
niebieski
Pisałem do autora tego rysunku odnośnie tych wymiarów i w odpowiedzi sam stwierdził, że dla bezpieczeństwa i spokoju lepiej stosować się do tego, co pisze Ryanair, a nie w mediach.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 11 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 7 gości