Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 117 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 29 Sie 2018 08:57 
Awatar użytkownika

Loty: 714
Kilometry: 984 307
platynowy
Uzbekistan nie jest rzeczywiście miejscem, gdzie karty są w powszechnym użyciu, jednak w przeciwieństwie do @savoj zarówno VISA Revoluta w bankomatach jak i Mastercard z Aliora bez problemów działały tam gdzie można było z nich korzystać (bankomaty, hotele, zakup biletów kolejowych online)
 Profil Relacje PM off  

Rendez-vous w Paryżu ♥️🍷 Zbiór lotów do francuskiej stolicy od 168 PLN 🇫🇷🥐 Rendez-vous w Paryżu ♥️🍷 Zbiór lotów do francuskiej stolicy od 168 PLN 🇫🇷🥐
Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2704 PLN Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2704 PLN
#22 PostWysłany: 29 Sie 2018 11:09 
Awatar użytkownika

Loty: 89
Kilometry: 152 724
niebieski
savoj napisał(a):
W banku nie chcieli wymieniać mi euro i może dobrze bo kurs jest wyjątkowo niekorzystny.

Patrząc na kursy ze zdjęcia różnica przy wymianie 100zł poprzez EUR i USD to jakieś 25gr :)
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 29 Sie 2018 11:11 

Loty: 372
Kilometry: 907 939
niebieski
No wlasnie... To przeciez forum Fly4free;)

Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off
Kadet lubi ten post.

#24 PostWysłany: 02 Wrz 2018 11:50 

cypel napisał(a):
Anonymous napisał(a):
Właśnie na to zwracałem uwagę na wątku z pokarmem.

Cytuj:
Nie wolno pić zimne napoje konsumując płow. Zalecana jest wyłącznie herbata. I nie chodzi tutaj o tradycje, tylko o układ pokarmowy konsumenta.

sorry za offtop, ale to jest jakaś kompletna bzdura

@cypel,
może nie jestem zbyt wiarygodny w temacie KSA, skoro spędziłem tam zaledwie tydzień, ale w Uzbekistanie przepracowałem 18 miesięcy. Kompot jest napojem stołówkowym, praktycznie wszyscy tubylcy zasiadają do płowu z piałą herbaty.
Cytuj:
jadłem kilka razy płow zarówno w Kirgistanie i Kazachstanie, zawsze do tego piłem albo zimny kompot albo jakiegoś bronka

Wiesz, to tak jakby powiedzieć, że jadło się paellę w Niemczech.
 PM off  

#25 PostWysłany: 02 Wrz 2018 11:59 
Awatar użytkownika

srebrny
Dla twojej wiadomości płow to nie jest tylko i wyłącznie Uzbecka potrawa, przecież na Bliskim Wschodzie czy nawet w Indiach też tam występuje. Kompot stołówkowy za to płow mega wyszukane danie, spożywane tylko w restauracjach michelin, no daj pan spokój.
 Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 02 Wrz 2018 12:01 

niebieski
Też mam głównie doświadczenia płow+herbata.
 Profil Relacje PM off  

#27 PostWysłany: 02 Wrz 2018 12:03 
Awatar użytkownika

srebrny
Ja nie kwestionuję tego, że herbata do płowu, tylko to, że łączenie płowu z zimnymi napojami to rewolucja żołądkowa.
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 02 Wrz 2018 12:19 
Awatar użytkownika

platynowy
Ołów nie jest i nie może być Uzbecki ponieważ jest znacznie starszy niż Uzbekistan.
 Profil Relacje PM off  

#29 PostWysłany: 02 Wrz 2018 12:53 

@pabien, to nie przeszkadza. Biegun północny jest starszy od Polski i Polaków, a określenie "North Pole" jasno wskazuje na Północnego Polaka ;)
 PM off  

#30 PostWysłany: 02 Wrz 2018 16:08 

cypel napisał(a):
Dla twojej wiadomości płow to nie jest tylko i wyłącznie Uzbecka potrawa, przecież na Bliskim Wschodzie czy nawet w Indiach też tam występuje. Kompot stołówkowy za to płow mega wyszukane danie, spożywane tylko w restauracjach michelin, no daj pan spokój.

Płow nie jest wyłącznie uzbecką potrawą, ale nigdzie prócz Uzbekistanu nie zyskał statusu dania narodowego.
Używając określenia "stołówkowy" chciałem powiedzieć, że ten napój nie występuje zazwyczaj w miejscach tradycyjnego spożywania płowu, tylko w stołówkach, które z definicji nie są miejscem, gdzie skosztujesz porządnego płowu. W czojchanie na dzień dobry dostajesz zestaw piał i pada pytanie - zielona czy czarna? Zresztą, każdy specjalista od żywienia odradzi łączenia gorących tłustych dań z zimnymi napojami.

Co dotyczy piwa uzbeckiego, to jest taki żart.
Turysta, błądząc ulicami Taszkientu, zatrzymuje tubylca i pyta:
- Gdzie tutaj w pobliżu mogę napić się dobrego piwa?
- W Szymkiencie.

I faktycznie, piwo od północnego sąsiada smakowało wyśmienicie, natomiast produkty uzbeckich browarów nadawały się najwyżej do mycia włosów. To kwestia wody.
 PM off
cypel lubi ten post.

#31 PostWysłany: 02 Wrz 2018 16:22 
Awatar użytkownika

srebrny
No, tadżycki płow, podobnie jak uzbecki został wpisany na niematerialną listę dziedzictwa kulturowego UNESCO, jako "tradycyjna potrawa i jej społeczny i kulturalny kontekst w Tadżykistanie", więc chyba można mówić, że dla Tadżykistanu to również danie narodowe ;)
 Profil Relacje PM off  

#32 PostWysłany: 05 Wrz 2018 11:27 

@pabien, czy w hotelach wymagali od Ciebie okazywania kart meldunkowych z poprzednich?
 PM off  

#33 PostWysłany: 05 Wrz 2018 13:58 
Awatar użytkownika

platynowy
Ani razu, ale raz zapytali o hotel w którym byłem poprzedniego dnia (dlaczego zmieniłem), więc może okazać się, że mają takie informacje.
 Profil Relacje PM off  

#34 PostWysłany: 15 Wrz 2018 12:02 

Czeka mnie przejazd nocnym pociągiem, a potem noc w hotelu, więc dam znać czy ktoś na to zwróci uwagę.
 PM off  

#35 PostWysłany: 07 Paź 2018 21:10 

platynowy
Spałem w 4 różnych noclegach i tylko 1 z nich wszystkich prosił o wszystkie karteczki meldunkowe ze wszystkich poprzednich noclegów, i robił ich skany. Było to w Samarkandzie.

Przy wyjeździe z Uzbekistanu na lotnisku nie pytano mnie o te karteczki. Prosili tylko o wizę.
 Profil Relacje PM off  

#36 PostWysłany: 18 Sty 2019 22:25 

Pabien, czy mozesz napisac jak podobalo ci sie w muzeum Sawickiego? Wybieram sie w czerwcu. Warto?
 Profil Relacje PM off  

#37 PostWysłany: 18 Sty 2019 22:55 
Awatar użytkownika

platynowy
Byłem zawiedziony. Odniosłem wrażenie, że Sawicki zbierał to co mu się udało znaleźć. Nie wiem czy wszystko było wystawione, ale obrazków takich na małe wow było ze 4. W sumie to może dobry wynik, jakby się zastanowić. Tam mają absurdalny cennik za fotografowanie, słaby katalog na stronie. Powinienem bardziej metodycznie do tego podejść, a tak mimo, że rozczarowany muszę tam wrócić.

el sueño de la razon produce monstruos
 Profil Relacje PM off  

#38 PostWysłany: 19 Sty 2019 11:23 

niebieski
Witajcie,

zniesione zostały wizy dla Polaków, Uzbekistan otwiera się na świat. A co z obowiązkiem meldunkowym? Dalej istnieje i trzeba zbierać karteczki z potwierdzeniem pobytu czy ktoś ma informacje, że też już przestał obowiązywać?

Pozdrawiam,
Marek.
 Profil Relacje PM off  

#39 PostWysłany: 19 Sty 2019 13:00 

Wybieramy sie we dwie od 10 czerwca na 3 tygodnie. Mamy zamiar poleciec do Taszkientu, stamtad do Nukus i dalej wzdluz poludniowej granicy. W planie mamy Uzbekistan, Tadzykistan i Kirgistan. gdzies na koncu chcialybysmy odpoczac kilka dni nad woda w jakims hotelu w przyzwoitych warunkach. Mozesz cos polecic?
Nastepne pytanie dotyczy ubioru: dwie turystki w czasie upalow. Jaki ubior obowiazuje?
 Profil Relacje PM off  

#40 PostWysłany: 19 Sty 2019 13:20 
Awatar użytkownika

platynowy
Ja nie jestem przekonany czy w Uzbekistanie mają ofertę odpoczynku nad wodą i to jeszcze w przyzwoitych warunkach. Ich oferta turystyczna to w moim odczuciu 3 miasta plus Taszkent plus Morze Aralskie. Ale zważywszy, że w ramach obecnego planu x-letniego postawili na rozwój turystyki, takie miejsca mogą/mogły powstać. Tylko pytanie nad jaką wodą?

Także pewnie jeśli chodzi o miejsce nad wodą to Kirgistan jest najlepszą opcją. Plus jeszcze np Bałchasz czy Morze Kaspijskie w Kazachstanie.

Na pytanie dotyczące stroju nie mogę odpowiedzieć inaczej niż: nie wydaje mi się, aby tam ktokolwiek zwracał uwagę na ubranie. To jest poradziecja jednak, więc kobiety chodzą ubrane tak jak one same uważają to za stosowne.

el sueño de la razon produce monstruos
 Profil Relacje PM off
elzunia uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 117 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości