Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 18 Paź 2011 11:01 

Witajcie,

jest to mój pierwszy post, stąd przepraszam, za ewentualne błędy...

Potrzebuje pomocy/wskazówki.

Ryanair przełożył mi lot z Leeds Bradford -> Malaga z 24.11 na 22.11. Do leeds przylatuje z Krakowa 24.11 o 12:10. Planuję odzyskać pieniądzę za przeniesiony lot i wykupić połączenie Manchester-> Malaga 24.11 o godzinie 16:40. Czy Waszym zdaniem 4:30h wystarczy na transfer z Leeds do Manchesteru? Czy ktoś mógłyby mi podpowiedzieć jaki transport byłby najszybszy na tej trasie?

Pozdrawiam,
Mateusz
 Profil Relacje PM off  

Gorące all inclusive na Riwierze Tureckiej🏝️🍹 Tydzień w 5* hotelu przy plaży za 2679 PLN 😎 Gorące all inclusive na Riwierze Tureckiej🏝️🍹 Tydzień w 5* hotelu przy plaży za 2679 PLN 😎
🔥SUPERCENA🔥 Loty na przedłużony weekend do Włoch od 184 PLN 😱🇮🇹 🔥SUPERCENA🔥 Loty na przedłużony weekend do Włoch od 184 PLN 😱🇮🇹
#2 PostWysłany: 18 Paź 2011 14:28 

Loty: 1083
Kilometry: 1 070 970
platynowy
Nie byłem na tym lotnisku, więc nie wiem, ile czasu zajmuje wydostanie się z niego.

Jeśli lądujesz o 12:10, to masz autobus do Leeds o 12:25 lub kolejny o 12:55 i tak dalej, co pół godziny. Dojazd do dworca w Leeds zajmuje pół godziny autobusem nr 757, więc jeśli np. wyjedziesz o 12:55, ok. 13:30 powinieneś być na stacji kolejowej. Tu znajdziesz więcej info:

http://www.wymetro.com/howtogetto/airpo ... nalairport

Z Leeds masz bezpośrednie pociągi na lotnisko w Manchesterze, w tym przypadku o 13:55 (dojazd na lotnisko o 15:12), potem o 14:25 itd. co pół godziny. W zasadzie ostatnim, którym zdążysz, jest ten o 14:25 - przyjazd na lotnisko o 15:42, kolejny przyjeżdża o 16:12, a więc pół godziny przed odlotem. Tu masz info o pociągach:

http://www.tpexpress.co.uk/train-timeta ... tables.htm

Teoretycznie powinieneś zdążyć, choć niewielkie opóźnienie może obrócić plan w niwecz. Szczególnie, że koleje angielskie, to nie to samo, co np. szwajcarskie lub holenderskie.

#3 PostWysłany: 19 Paź 2011 09:24 

Bardzo dziękuje za pomoc.

Jest jeszcze jedna opcja która chodzi mi po głowie. Mianowicie nie podróżuje sam, więc może opłacalne, szybsze i mniej ryzykowane byłoby wynajęcie samochodu i przemieszczenie się między lotniskami? Co sądzicie?
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 19 Paź 2011 10:41 

Loty: 1083
Kilometry: 1 070 970
platynowy
Jest to niewątpliwie jakaś opcja, ale nie uważam jej za zbyt pewną.

Wg Google Maps odległość między tymi lotniskami to 59 mil i 1 godz i 16 minut jazdy, więc w zasadzie bez problemu. Jednakże musisz doliczyć czas na wynajem samochodu, tankowanie i jego oddanie - biorąc jakiś margines bezpieczeństwa, to trzeba liczyć kolejną godzinę, co w dalszym ciągu nie stanowi zagrożenia, aby zdążyć. A teraz moje "ale":

- w UK panuje ruch lewostronny, więc pytanie, czy ktoś z was ma doświadczenie i czuje się wystarczająco pewnie, aby jeździć drugą stroną
- ruch drogowy w tym kraju jest bardzo nieprzewidywalny - w zależności od trasy, pory dnia i tygodnia, natężenia ruchu i wynikających z tego wszystkiego korków, tą samą drogę jeden raz możesz pokonać w godzinę lub półtorej, a innym razem będziesz jechał 3 godziny

#5 PostWysłany: 20 Sie 2018 21:44 

Loty: 518
Kilometry: 1 138 555
srebrny
kupował ktoś z Was bilet na pociąg Manchester Airport - Leeds w wersji najtańszej czyli po 9,9 GBP? W opisie jest
Cytuj:
The Airport Advance is just the ticket for travel to and from Manchester Airport.
It works the same as a regular Advance, but it’s more flexible in case your flight to the UK experiences any delays. Just make sure you book your train ticket from the Airport at least an hour after your scheduled arrival time; that way, if your flight is delayed, you'll still be able to travel up to 3 hours after the time on your train ticket.
If the next service to your destination is timed to depart more than 3 hours after the original departure time you may use this service.
Don't forget to endorse your ticket at the Manchester Airport station ticket office before you board the train.

Mam przylot o 8:30 planowo, myslę, żeby kupić pociąg o 10:47, pytanie czy jak coś się wydarzy (niekoniecznie opóźnienie, zagubiony bagaz?) to bez problemu można jechac późniejszym? Lot z Leeds mam o 16:20

Poza tym w opcji wyboru mam: Airport Advance Single (bez opisu) i Airport Advance Standard - tu jest tak:
Cytuj:
Valid on your chosen date and train(s) only. Not refundable. Changes allowed up to departure for a fee. Where flights have been delayed, customers travelling from the Airport may travel up to 3 hours after. Speak to the Airport Station staff to arrange.

Pytanie czy oba rodzaje biletów kwalifikują się do tej opcji, że w razie opóźnienia mogę jechać późniejszym, czy tylko ten standard? Ktoś testował/wie/ma doświadczenie?

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość