Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 23 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 29 Lip 2018 12:03 

Prawdopodobnie już za kilka miesięcy zaczną przyjeżdżać do Polski tysiące Filipińczyków do pracy.

https://businessinsider.com.pl/twoje-pieniadze/praca/polski-rzad-chce-zatrudniac-pracownikow-z-filipin/gk0njhe

Nie byłem na Filipinach. Wiem tylko tyle , że to w większości katolicy, dosyć bliscy nam kulturowo.
Tak się zastawiam , jak się będą integrować ? Co to za ludzie ? Trunkowi ? Jakie są ich obyczaje ? Podejście do kobiet ?
I jak na ich obecność zareagują rodacy. Chociaż problemów nie przewiduję. Mam paru znajomych Wietnamczyków i jest OK. Oni też o Filipińczykach wypowiadają się w samych superlatywach. A Wy ? Co sądzicie ?
 PM off  

Tanio i daleko❗😮 USA, Meksyk oraz RPA od 1449 PLN ✈️🗽🌤️🏖️ Tanio i daleko❗😮 USA, Meksyk oraz RPA od 1449 PLN ✈️🗽🌤️🏖️
First minute: all inclusive na greckiej wyspie Zakintos za 1788 PLN ☀️🍹 Loty + tydzień w hotelu niedaleko plaży 🏖️ First minute: all inclusive na greckiej wyspie Zakintos za 1788 PLN ☀️🍹 Loty + tydzień w hotelu niedaleko plaży 🏖️
#2 PostWysłany: 29 Lip 2018 12:16 

Opiekunki osób starszych też mają przyjechać. To chyba będą kobiety. :D
Kwalifikujesz się już wiekowo do takiej opieki ? :lol:
 PM off
tropikey lubi ten post.

#3 PostWysłany: 29 Lip 2018 12:17 

@jacakatowice, super że Filipińczycy do nas przyjadą. Normalni ludzie, Katolicy, pracowici, poukładani. Nie wiem jak zniosą naszą pogodę, ale na pewno zostaną przyjęci tradycyjną dla Polaków otwartością i gościnnością. Nie będzie żadnych problemów międzyludzkich, tak jak ich nie ma w przypadku Wietnamczyków.

Jako kraj, nie moglibyśmy wybrać mądrzejszego kierunku importu imigrantów (jeszcze biali farmerzy z RPA byliby ok, ale ich wzięła Rosja).
 PM off
2 ludzi lubi ten post.

#4 PostWysłany: 29 Lip 2018 12:18 
Awatar użytkownika

srebrny
Jak dla mnie Filipińczycy i Indonezyjczycy to najbardziej serdeczni ludzie jakich spotkałem w podróży.
Myślę, że o Filipińczykach na tym forum najwięcej może powiedzieć @jobi ale rzadko tu zagląda od jakiegoś czas :cry:
 Profil Relacje PM off
jobi lubi ten post.

#5 PostWysłany: 29 Lip 2018 12:26 
Moderator forum

Anonymous napisał(a):
Opiekunki osób starszych też mają przyjechać. To chyba będą kobiety.
To wywołuje pytanie o znajomość języka (oprócz prośby żeby traktować temat na poważnie ) (opiekunowie też istnieją / pracują )
w IT angielski, na budowie tłumacz dla ekipy ,
w kontakcie z osobami starszymi trzeba porozmawiać - po polsku
Na Filipinach też nie byłem, ale z obserwacji (uogólniając) ludzie spokojni .

A.

Wybaczcie brak polskich znakow w niektórych postach.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 29 Lip 2018 12:39 

No właśnie. Też pomyślałem o dogadywaniu się z nimi.
IT to wiadomo angielski.
Ale na budowie? I skąd brać tych tłumaczy ?
 PM off  

#7 PostWysłany: 29 Lip 2018 12:50 
Awatar użytkownika

Loty: 387
Kilometry: 617 328
platynowy
a tych niekatolików z Mindanao też będą tu witać z otwartymi rękoma ? ;)

Image
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#8 PostWysłany: 29 Lip 2018 12:51 

srebrny
na budowie i w stoczniach pracowali Koreanczycy z polnocy i nie bylo problemu z jezykiem. z filipino bedzie latwiej, bo inglisz.

Ostatnio edytowany przez ibartek, 29 Lip 2018 13:36, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 29 Lip 2018 12:54 

marcino123 napisał(a):

Tę garstkę czeka chrystianizacja.

@cypel, a to ciekawe, bo z moich doświadczeń to "jako-tako" większość się dogada.
 PM off  

#10 PostWysłany: 29 Lip 2018 12:57 

marcino123 napisał(a):

Damy radę.
Ja mam w rodzinie połowę ewangelikòw i jakoś żyjemy.... :mrgreen:
 PM off  

#11 PostWysłany: 29 Lip 2018 13:00 
Awatar użytkownika

srebrny
@Don_Bartoss W miejscach gdzie kręcą się turyści można się dogadać, ale nawet w takiej Manili jak wlazłem w nieturystyczne miejsca to był problem, nie mówiąc o jakichś wioskach. Generalnie, uważam, że społeczeństwo bardzo słabo wykształcone, albo bez wykształcenia w ogóle.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 29 Lip 2018 13:13 

Zbanowany
niebieski
Porównanie Filipińczyków do Wietnamczyków to niczym przyrównanie Polaków do Anglików. Przecież też Europa(Azja) i podobna kultura :lol: :lol: :lol: . Porozmawiajcie z ludżmi którzy,, zmuszeni" są pracować z Filipinami(marynarze w szczególnośći) i posłuchajcie opinii o tym narodzie to szybko zmienicie zdanie :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
 Profil Relacje PM off
cypel lubi ten post.

#13 PostWysłany: 29 Lip 2018 13:19 
Awatar użytkownika

srebrny
To fakt, że w zalogach na statkach jest masa Filipińczyków, ale to zazwyczaj najniżsi rangą zwykli matrosy od "czarnej roboty" i kucharze a filipiński kucharz na burcie to przekleństwo dla załogi :lol:
 Profil Relacje PM off
HandSome lubi ten post.

#14 PostWysłany: 29 Lip 2018 13:22 

Zbanowany
niebieski
cypel...czyżbyś zasmakował filipińskiej kuchni??? :lol: :lol: :lol:
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 29 Lip 2018 13:29 
Awatar użytkownika

srebrny
Ba :mrgreen:
Przytoczyłbym tu słynne powiedzenie krążące wśród załóg, ale jest zbyt kontrowersyjne na "elitarne" forum ;)

Ostatnio edytowany przez cypel, 29 Lip 2018 13:32, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 29 Lip 2018 13:30 

I to mnie naprawdę martwi. Ponoć kuchnia słaba..
I jak tu żyć z Filipińczykami ? :evil:
 PM off  

#17 PostWysłany: 29 Lip 2018 13:32 

Zbanowany
niebieski
BTW...współczuć to trzeba będzie pracodawcom. Roszczenia polskich związkowców to naprawdę ,,mały pikuś" przy roszczeniach tych azjatów :lol: :lol: :lol:
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 29 Lip 2018 13:42 
Awatar użytkownika

srebrny
Od niedawna pracuję z Filipińczykami (branża IT, ogólnie obszar customer service/contact desk).
Mój zespół po miesiącu doświadczenia robi zadania szybciej, niż Manila po 3 miesiącach praktyki. Jeśli czegoś w scenariuszu nie ma, to rozkładają ręce i zostawiają zadanie, a jeszcze chętniej spychają do nas. Jak nam czegoś w scenariuszu brakuje, to robimy burzę mózgów i szukamy razem jakiegoś rozwiązania.
Wczoraj się zgłosili z pytaniem, jak my to robimy, że mamy na koniec dnia 2 razy więcej zadań zamkniętych, niż oni... 8-)

Profil Relacje PM off
HandSome lubi ten post.

#19 PostWysłany: 29 Lip 2018 13:47 

Ok, ale o co chodzi z tą kuchnią? Wiadomo, że jest paskudna, ale oni nie przyjeżdżają nas tutaj anektować i filipinizować, tylko pracować i dać się spolonizować.
Mnie tylko szkoda tych farmerów z RPA, żeśmy przespali taką szansę - to byłyby cenne aktywa produkcyjne i wartościowy element pozytywnego międzynarodowego PR.
 PM off  

#20 PostWysłany: 30 Lip 2018 06:44 

Loty: 154
Kilometry: 151 837
srebrny
Ocenianie ludzi przez pryzmat wyznawanej wiary... Bo jak katolik, to wiadomo od razu, że porządna jednostka, nie ma wśród nich wykolejeńców itp.

Co ten temat w ogóle robi na forum podróżniczym? W jaki sposób związany jest z szeroko pojętą turystyką? Przecież z góry wiadomo, że skończy się gównoburzą.
 Profil Relacje PM off
6 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 23 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 10 gości