Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 76 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
#41 PostWysłany: 08 Lut 2016 22:44 

srebrny
Byłem w Maroku niedługo, ale poza wieczorami w niektórych miastach (Casablanca) nie czułem się niebezpiecznie ani przez sekundę.
Trzeba oczywiście zachować zwyczajne środki ostrożności. Ten kraj odwiedzają setki tysięcy turystów. A obecność policji działa tylko na plus.

Ostatnio edytowany przez Abcn, 23 Sie 2017 10:53, edytowano w sumie 1 raz
Literówka
 Profil Relacje PM off  

Tajlandia w sezonie w supercenie🔥 Loty (z bagażem) na Phuket i 4* hotel za 2980 PLN 😍🌴 Tajlandia w sezonie w supercenie🔥 Loty (z bagażem) na Phuket i 4* hotel za 2980 PLN 😍🌴
Czerwcowy tydzień na Krecie 🏝️ 4⭐ hotel z wyżywieniem i widokiem na morze za 2339 PLN Czerwcowy tydzień na Krecie 🏝️ 4⭐ hotel z wyżywieniem i widokiem na morze za 2339 PLN
#42 PostWysłany: 06 Cze 2016 11:30 
Awatar użytkownika

Loty: 341
Kilometry: 584 744
niebieski
Orientuje się ktoś jak wygląda obecnie kwestia bezpieczeństwa ? Ostatnio MSZ odradzał podróże do Maroka stąd tez moje pytanie ;)

#43 PostWysłany: 06 Cze 2016 11:40 

Loty: 52
Kilometry: 111 727
Byłem na przełomie marca/kwietnia. Ogólnie jest bezpiecznie. Nie czułem zagrożenia. Bardzo dużo kontroli drogowych (praktycznie co parę kilometrów. W większych miejscowościach bardzo dużo patroli (najczęściej 3 osobowe w tym 2 dobrze uzbrojonych wojskowych). Wzmożone kontrole na lotnisku (ale było to po zamachu w Belgii).
A jeżeli ktoś myśli o wyjeździe tylko do Agadiru na plażowanie to raczej może się czuć bardzo bezpiecznie.

Teraz gdy początek Ramadanu to pewnie trzeba więcej uważać, żeby ich nie obrazić swoją postawą no i uważać bo gdy tylko wybije godzina gdy mogą spożywać posiłki to i policji na ulicach przez chwilę brak ;)

Ostatnio edytowany przez Abcn, 23 Sie 2017 10:58, edytowano w sumie 1 raz
Literówka
 Profil Relacje PM off
Legion1 uważa post za pomocny.

#44 PostWysłany: 06 Cze 2016 21:19 
Redaktor F4F
Awatar użytkownika

Loty: 188
Kilometry: 335 734
Wróciłam wczoraj i nie przytrafiło mi się nic niebezpiecznego. Ogólnie zero problemów. Te wzmożone kontrole raczej już odpuścili, bo nic takiego nie zauważyłam.
 Profil Relacje PM off

#45 PostWysłany: 21 Cze 2016 07:30 

niebieski
Przedwczoraj wróciłem. Ogólnie raczej bezpiecznie w większości miejsc nie ma problemów, no może z wyjątkiem Tangieru (ale tam jest mnóstwo drobnych przestępstw), nie licząc natarczywości w niektórych częściach kraju. Kontrole na drogach są, choć głównie radarowe. Raz tylko sprawdzili nam samochód pod kątem tego, co mamy w bagażniku. Gdy zachodzi słońce (Ramadan) miasta pustoszeją, ludzie idą jeść. Policja zaś często je na posterunkach.

Ostatnio edytowany przez Abcn, 23 Sie 2017 10:58, edytowano w sumie 1 raz
Literówka
 Profil Relacje PM off

#46 PostWysłany: 28 Lip 2016 13:38 

Loty: 141
Kilometry: 295 347
niebieski
Spedzilem w Maroku dwa pierwsze tygodnie lipca, nie liczac momentu gdy 1 dnia wyszedlem z hotelu w Agadirze przejsc sie na promenade i zaraz po wyjsciu zaczepil mnie dziadek z zapytaniem - haszisz?? - innych dziwnosci nie zauwazylem. Maroko naprawde wydaje sie bezpieczne - mają króla którego uwielbiają, nie mają demokracji made by USA.
Do tego 2xkrotne security na lotnisku. Mam porownanie z Marsa Alam - gdzie też były 2x security - i tam swiecilem na czerwono jak szalony a przeszedlem a tu od razu na rentena mnie wzieli.

W miastach tez spokoj i bezpiecznie. Nie ma sie czego obawiac !
olajaw uważa post za pomocny.

#47 PostWysłany: 06 Paź 2016 11:55 

Witam
Powiedzcie mi jak wygląda sytuacja w Marok? Jest w miarę bezpiecznie? Głównie chodzi mi o poruszanie się po Marrakeszu, Casablance i Rabacie :-)
Wylatuję w grudniu na 4 dni i chcę spędzić tam po jednym dniu.

Ostatnio edytowany przez Abcn, 23 Sie 2017 10:56, edytowano w sumie 1 raz
Literówka
 Profil Relacje PM off  

#48 PostWysłany: 06 Paź 2016 11:58 
Awatar użytkownika

srebrny
sprawdziłem ,bezpiecznie możesz jechać

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off
marcino123 lubi ten post.

#49 PostWysłany: 19 Sty 2018 12:44 

Nie wiem, czy to dobry temat, ale pytanie do doświadczonych osób. Czy Maroko to dobry pomysł dla dwóch dziewczyn? Chcę lecieć z koleżanką, wyjazd na własną rękę, Marrakesz, Fez i wybrzeże. Byłam kilkukrotnie na Bliskim Wschodzie (Turcja, Izrael). Nigdy nie spotkało mnie nic szczególnie przykrego, ale zawsze byłam w męskim towarzystwie. Nastawiam się na to, że dwie samotne dziewczyny mogą być odebrane, jako "szukające okazji", więc lepiej podczas zwiedzania mieć zakryte kolana i ramiona oraz nie zapuszczać się po zmroku w podejrzane rejony. Liczę się też, że nie ominą nas natarczywe spojrzenia czy nagabywanie. Pytanie, czy na tym się kończy, czy możemy się spodziewać czegoś gorszego?
 Profil Relacje PM off  

#50 PostWysłany: 19 Sty 2018 12:52 

Parę godzin temu wròciłem. Pełno takich kobiecych duetòw widziałem.
Trzeba być meega fajtłapą, żeby coś się wydarzyło.
Spokojnie.
Normalnie , po europejsku ubranych kobiet tam pełno.
 PM off
yosanne lubi ten post.
yosanne uważa post za pomocny.

#51 PostWysłany: 19 Sty 2018 12:56 

srebrny
yosanne napisał(a):
Liczę się też, że nie ominą nas natarczywe spojrzenia czy nagabywanie. Pytanie, czy na tym się kończy, czy możemy się spodziewać czegoś gorszego?

Spodziewać można się wiele,ale na więcej nie liczcie,jeśli tylko zachowacie ostrożność ;)
 Profil Relacje PM off
yosanne lubi ten post.
yosanne uważa post za pomocny.

#52 PostWysłany: 23 Cze 2018 16:40 

A jak ocenia bezpieczeństwo w kontekście samotnego, kobiecego wypadu?
Wylatuję we wrześniu. Nigdy nie przejmowałam się takimi kwestiami, ale ostatnie przeżycia z Peru pokazały mi, że wszystko się może zdarzyć.

Ostatnio edytowany przez Abcn, 23 Cze 2018 18:45, edytowano w sumie 1 raz
Literówka
 Profil Relacje PM off  

#53 PostWysłany: 23 Cze 2018 18:19 

Loty: 1077
Kilometry: 1 066 372
platynowy
A jakie były przeżycia w Peru?

#54 PostWysłany: 23 Cze 2018 18:23 

Tam akurat zdrowotne - tydzień w szpitalu na intensywnej terapii. Ale otworzyło mi to oczy, że podejście "nic się nie wydarzy" nie jest najlepsze, więc nad bezpieczeństwem też chcę teraz popracować.
 Profil Relacje PM off  

#55 PostWysłany: 23 Cze 2018 18:51 
Awatar użytkownika

srebrny
samotna kobieta jest równie bezpieczna w Maroku jak owca sama na pastwisku przy lesie-wszystko może się wydarzyć

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off
eskie lubi ten post.

#56 PostWysłany: 23 Cze 2018 20:18 
Awatar użytkownika

Loty: 70
Kilometry: 138 694
niebieski
lukrecja zależy o jakie bezpieczeństwo pytasz:
1. zdrowotne jest OK, podstawy higieny trzeba zachować.
2. złodzieje, w normie,
3. podryw, jeśli jesteś ładniejsza od kozy to każdy Arab czy prawie każdy Berber będzie chciał Cię poderwać. Subtelniej lub mniej subtelnie.
4. gwałt - prawdopodobny
5. zarażenie się chorobami wenerycznymi - nie wiem :)
.
Mam nadzieję, że masz na tyle pojęcia, że samotna kobieta będzie obiektem seksualnym czy to samotnie pijąca w klubie w Polsce, czy samotnie chodząca po Maroku. Nie obiecuję Ci, że spotka Cię nagły i niespodziewany, przygodny seks, ale jest to możliwe.
.
Oczywiście są kobiety, które samotnie podróżują po świecie..., ale one się o takie rzeczy nie pytają, bo są doświadczonymi podróżniczkami.

Tęcza jest Ważnym elementem religii judeo-chrześcijańskich, kolorami czakr, symbolem dzieciństwa i różnorodności w jedności, kolorami siedmiu kontynentów, a nie tylko flagą ruchu LGBT (btw 6. kolorów zamiast 7.). Zależy mi tylko na tym, aby pamiętać o różnorodności znaczenia tęczy.
 Profil Relacje PM off  

#57 PostWysłany: 23 Cze 2018 20:30 

Ja generalnie przez ostatnie 8 lat sama podróżuje. Nigdy temat bezpieczeństwa czy zdrowia mnie nie obchodził, bo liczył się wypad. Jednak po powrocie z Peru gdzie byłam na intensywnej terapii, jakoś komentarze rodziny o bezpieczeństwie itp zaczęły w końcu do mnie przemawiać. Maroko to będzie mój pierwszy wyjazd od tego czasu, więc może jestem trochę przewrażliwiona.
 Profil Relacje PM off  

#58 PostWysłany: 24 Cze 2018 10:13 
Awatar użytkownika

srebrny
to nie pytania rodziny-po prostu wyrosłaś z wieku "jakoś tam będzie"

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off  

#59 PostWysłany: 24 Cze 2018 10:30 
Awatar użytkownika

niebieski
Ja tam bym jednak doradzał rozważenie pojechania z kimś. Nawt jeśli grupka niewielka i nawet gdy będa to same dziewczyny to twoja pozycja jest lepsza. Z męski towarzystwem - dużo lepsza.
 Profil Relacje PM off  

#60 PostWysłany: 24 Cze 2018 10:51 

Zbanowany
niebieski
Lukrecja...jak poszukujesz problemów to obstawiam na 100%, że takowe znajdziesz. I to nie jest żart. Baba w Arabowie jak nie ma męskiego towarzystwa to uchodzi za ku.... Niektóre Polki lubią być tak postrzegane. Pytanie jaki jest Twój pogląd? Habibich tam na potęgę i po 1 min samotnego spaceru zaraz będziesz miała towarzystwo :P :P :P
 Profil Relacje PM off
eskie lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 76 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość