Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Jedna sztuka bagażu oznacza dokładnie jedną sztukę bagażu. Torebka damska, laptop lub futerał na aparat również klasyfikują się jako jedna sztuka bagażu.

Ryanair:
https://help.ryanair.com/hc/pl/articles ... ch%20opcji

Każdy pasażer może bezpłatnie wnieść na pokład jedną sztukę bagażu o maksymalnych wymiarach 40 x 30 x 20 cm

Pasażerowie, którzy chcą zabrać w podróż dodatkowo duży bagaż podręczny mają do wyboru dwie opcje:
- wykupienie usługi "Pierwszeństwo oraz 2 Bagaże Pokładowe " (lub Plus / Flexi / Family ticket lub bilet lotniczy na łączone loty) pozwalającej na zabranie 1 dodatkowej torby/plecaka/walizki o wymiarach 55 cm x 40 cm x 20 cm, która musi zmieścić się w koszu do mierzenia bagażu. Waga bagażu ma nie przekraczać 10 kg. Do sprzedaży dostępne jest 95 usług pierwszeństwa na lot.
- wykupienie „Torby do odprawy 10 kg”. Bagaż do odprawy 10 kg (80x120x120 cm) musi zostać oddany na stanowisku odprawiania bagażu przed przejściem przez kontrolę bezpieczeństwa. W tym bagażu podróżni mogą przewozić płyny powyżej 100 ml.

Wizzair:
https://www.wizzair.com/pl-pl/centrum-p ... -podreczny

Maksymalne wymiary torby podręcznej: 40 x 30 x 20 cm.
Maksymalna waga: 10 kg
Podane wymiary nie obejmują uchwytów/kółek bagażu; jednakże kółka mogą zwiększać wymiary bagażu maksymalnie o 5 cm.

Pasażerowie, którzy chcą zabrać w podróż dodatkowo duży bagaż podręczny mają do wyboru dwie opcje:
- wykupienie usługi WIZZ Priority (lub posiadania prawa do niej na podstawie pakietu WIZZ Privilege Pass, WIZZ GO lub WIZZ Plus) daje prawo do wniesienia na pokład dodatkowej jednej sztuki bagażu (maks. wymiary: 55 x 40 x 23 cm, maks. waga 10 kg).
- wykupienie bagażu rejestrowanego 10 kg (maks. wymiary 171 x 149 x 119 cm). W tym bagażu podróżni mogą przewozić płyny powyżej 100 ml.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2139 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82 ... 107  Następna
Autor Wiadomość
#1561 PostWysłany: 06 Maj 2018 01:46 

Hej.
Mam takie pytanie.
Jeżeli mam aparat lustrzankę z obiektywem w torbie oraz będę miał torbę normalna z rzeczami mieszczącą się w limitach to jak może być z tym bagażem?
Oczywiście zdaje sobie sprawę, ze jedna sztuka to jedna sztuka, tak wiec bez problemu mógłbym dodać torbę z aparatem do torby podręcznej nie przekraczając jej wymiarów i wagi, tyle tylko, ze nie wyobrażam sobie dać drogie aparatu delikatnego do luku bagażowego. Dodam, tez ze nie mam pierwszeństwa bagażu a ni wejścia.
Co w takim przypadku mogę zrobić aby mieć aparat z sobą, czy jest to możliwe? Jak to wygląda w praktyce?
 Profil Relacje PM off  

Zimowe all inclusive na Cyprze 🏝️ Wczasy w 4* hotelu w Pafos za 2169 PLN Zimowe all inclusive na Cyprze 🏝️ Wczasy w 4* hotelu w Pafos za 2169 PLN
City break na Majorce 🏝️ 🏖️ 🌞 Loty z Warszawy i 4* hotel w Palmie za 819 PLN 😍 City break na Majorce 🏝️ 🏖️ 🌞 Loty z Warszawy i 4* hotel w Palmie za 819 PLN 😍
#1562 PostWysłany: 06 Maj 2018 02:59 

Zbanowany
@Adam88x : rozmontowac lustrzanke i upchac w rekawy lub kupic pierszenstwo ;)))
 Profil Relacje PM off
Adam88x lubi ten post.
Adam88x uważa post za pomocny.

#1563 PostWysłany: 06 Maj 2018 08:59 

Dziękuję.
To czyli ten aparat nie może się liczyć jako saszetka? W którym miejscu podczas wejwejścia bieda decydować o tym, czy jeżeli na początku nie oddam bagażu podręcznego do luku a później każą oddać i się jeszcze przyczepia do aparatu?
Czy można sam apart zawiesić na szyi i tak wejść?
Do delikatna rzecz a dodatkowo ma baterie które prprzecież nie mogą być w luku bagazowym.
 Profil Relacje PM off  

#1564 PostWysłany: 06 Maj 2018 09:34 

Przecież w Ryanair masz 2 bagaże podręczne: ten pierwszy większy 55x40x20 cm bez pierwszeństwa do luku bagażowego i elektronika do tego drugiego 35x20x20 cm na pokład

Nie utrudniaj na siłę sobie życia, bo póki co same problemy biorące się z nieczytania forum, a od lat w tym temacie u góry masz wiki o bagażu podręcznym, od lat mamy na forum info o zamknięciu w nocy lotniska Ciampino itp itd
 PM off
Adam88x lubi ten post.

#1565 PostWysłany: 06 Maj 2018 11:02 

Zbanowany
Jesli to faktycznie jest Ryanair a nie Easyjet to warunki z ich strony mowia tak :

'Jeden pasażer może zabrać ze sobą jedną sztukę bagażu podręcznego o wadze do 10 kg i maksymalnych wymiarach 55 cm x 40 cm x 20 cm oraz 1 mały bagaż o wymiarach maksymalnych 35 cm x 20 cm x 20 cm.

Pasażerowie, którzy wykupili opcję pierwszeństwa wejścia na pokład (lub korzystają z taryfy Flexi, Flexi Plus lub Family Plus), mogą wnieść na pokład jeden mały oraz jeden duży bagaż podręczny, chyba że ze względów operacyjnych konieczne jest umieszczenie dużego bagażu podręcznego w luku.

Pasażerowie korzystający ze standardowej taryfy będą zobowiązani pozostawić swój duży bagaż podręczny przy bramce do wejścia na pokład w celu bezpłatnego umieszczenia go w luku jako bagaż rejestrowany. Obowiązuje Regulamin sztukę bagażu podręcznego.

Pierwszeństwo wejścia na pokład kosztuje 5 €, jeśli zostanie zakupione podczas wstępnej rezerwacji lotu. W przypadku dodania tej opcji za pośrednictwem narzędzia „Zarządzaj rezerwacją” w naszej witrynie lub za pośrednictwem aplikacji Ryanair (do 45 minut przed planowanym wylotem) opłata wynosi 6 €.'

Wersja angielska tutaj : https://www.ryanair.com/gb/en/plan-trip/flying-with-us/baggage-policy

Tylko z mojego doswiadczenia z Ryanair mam dosc spierania sie z personelem na bramce czy moja torba na laptopa 16" spelnia normy tego drugiego malego bagazu. I dokupuje za te 5EUR pierwszenstwo. Wszystko zalezy od osob obslugujacych gate takie moje doswiadczenie po zmianach wprowadzonych przez Ryanair a Easyjet nawet nie dopuszcza malej damskiej torebki i traktuje ja jako drugi bagaz.
 Profil Relacje PM off
Adam88x lubi ten post.

#1566 PostWysłany: 12 Maj 2018 22:24 

maczala1 napisał(a):
@krzypaw
Bardzo dobry wymiarowo jest 22-calowy Dunlop. Wymiary na stronie nie są precyzyjnie podane (wysokość jest zawyżona). Walizka ma suwak regulujący głębokość i idelanie nadaje się zarówno do Ryanaira jaki Wizzaira.
Oprócz tego stosunek cena/jakość chyba nie do pobicia. Oczywiście nie jest to walizkowy szczyt ale zdecydowanie lepsza od chińszczyny no-name.
https://pl.sportsdirect.com/dunlop-trol ... ase-708042

Jak zamawiacie z tej strony? Wyświetla mi komunikat, że tego produktu nie dostarczają do mojej lokalizacji.
"The following products cannot be delivered to the country selected: Trolley Suitcase"
 Profil Relacje PM off  

#1567 PostWysłany: 13 Maj 2018 01:59 

niebieski
Zawsze kiedy zabierali nam podreczny do luku, wyciagalismy z niego aparat/laptop i wnosilismy luzem na poklad samolotu. Nigdy nie bylo z tym problemu.
 Profil Relacje PM off  

#1568 PostWysłany: 14 Maj 2018 09:59 
Awatar użytkownika

srebrny
@okos
Musieli coś zmienić, bo wcześniej spokojnie wysyłali walizki do Polski.
Można ewentualnie szukać w sklepach stacjonarnych w dużych miastach.
https://pl.sportsdirect.com/Stores/Sear ... 136&sd=200
 Profil Relacje PM off  

#1569 PostWysłany: 15 Maj 2018 18:56 

Witam
Mam pytanie lecę w czwartek z Wrocławia do Dublina. Posiadam jedną torbę cabin size 55x40x20 oraz chciałbym zabrać ze sobą laptoba z torbą, wymiary torby z laptopem 42x30x12. Czy na bramce nie będę miał problemów. A jeśli będą coś się czepiać to ile bedzie to kosztowało.

Z góry dzięki za odpowiedź
 Profil Relacje PM off  

#1570 PostWysłany: 15 Maj 2018 19:20 
Awatar użytkownika

Loty: 33
Kilometry: 39 451
srebrny
Wypada napisać czym lecisz :D
 Profil Relacje PM off
katka256 lubi ten post.

#1571 PostWysłany: 15 Maj 2018 19:32 

Sorrki rzeczywiście zapomniałem lecę ryanair.
 Profil Relacje PM off  

#1572 PostWysłany: 15 Maj 2018 20:43 
Awatar użytkownika

Loty: 33
Kilometry: 39 451
srebrny
Jeden pasażer może zabrać ze sobą jedną sztukę bagażu podręcznego o wadze do 10 kg i maksymalnych wymiarach 55 cm x 40 cm x 20 cm oraz 1 mały bagaż o wymiarach maksymalnych 35 cm x 20 cm x 20 cm.

Nadmiarowego bagażu podręcznego nie będzie można wnieść na pokład lub zostanie on przewieziony w luku bagażowym za opłatą 55 GBP/EUR

Czy torby nie da się "ścisnąć? Myślę, że na torbę na laptopa nikt nie zwróci uwagi, ale oczywiście gwarancji nie dam.
 Profil Relacje PM off  

#1573 PostWysłany: 15 Maj 2018 22:55 

maczala1 napisał(a):
@okos
Musieli coś zmienić, bo wcześniej spokojnie wysyłali walizki do Polski.
Można ewentualnie szukać w sklepach stacjonarnych w dużych miastach.
https://pl.sportsdirect.com/Stores/Sear ... 136&sd=200

Zakupiłem w salonie stacjonarnym ale po zmierzeniu wychodzi mi 56 cm (z jednej strony kóła z drugiej wystająca rączka).
Czy może ktoś to potwierdzić?
 Profil Relacje PM off  

#1574 PostWysłany: 15 Maj 2018 23:02 

niebieski
Czyli jest o centrymetr za wysoka. Na 90% nikt sie nie zainteresuje, ale teorerycznie moga kazac Ci doplacic. Ja zazwyczaj latam z lekko za duzym podrecznym ale biore na siebie ryzyko ze moga mi kazac zaplacic extra. Na dziesiatki lotow ryanair nie zdazylo mi sie zeby kazali mi wkladac do sizera.

Sent from my Nexus 6 using Tapatalk
 Profil Relacje PM off  

#1575 PostWysłany: 16 Maj 2018 10:25 

No szkoda trochę bo całkiem fajna ta waliza, ale niestety będę musiał skorzystać z możliwości zwrotu bo nie chcę ryzykować.
Będziemy mięli 3 walizki i nie uśmiecha mi się dopłacać minimum 600zł.
Może podpowie ktoś jaka walizka spełnia wymagania wymiarowe Ryanaira?
Patrzylem na Puccini Paris, ma ktoś to?
 Profil Relacje PM off  

#1576 PostWysłany: 16 Maj 2018 10:27 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Taka która ma wymiary 55 x 40 x 20 cm
 Profil Relacje PM off
grens lubi ten post.
becek uważa post za pomocny.

#1577 PostWysłany: 16 Maj 2018 10:45 
Awatar użytkownika

srebrny
@okos
Temat z walizkami Dunlopa był wałkowany w oddzielnym wątku. Wniosek był jeden - walizka 22 cali idealnie pasuje do Ryana. Na lotnisku nikt nie mierzy walizki centymetrem, tylko wkłada się ją do sizera, a te są tak skonstruowane, że wchodzi walizka z lekko wystającą rączką. W wątku są zdjęcia walizki w starych sizerach, które były zrobione z zapasem wymiarowym i widać, że było OK.
walizka-dunlop,1500,55715?start=360#p526775
Co prawda Ryan zmienił ostatnio sizery, które są teraz trochę bardziej restrykcyjne ale w tych nowych moja walizka też się mieści. Tutaj jest zdjęcie jak wygląda nowy sizera Ryana z inną walizką w środku.
pytania-wymiary-i-waga-bagazu-podrecznego-ryanair-wizzair,228,1259?start=1420#p981347

Latam z nimi regualrnie w Ryanie oraz Wizzie i miałem już wiele kontroli. Nigdy nie było nawet małego znaku zapytania w kwestii wymiarów.
Oczywiście zrobisz jak uważasz na własną odpowiedzialność :)

edit:
Jak chcesz mieć pewność czy konkretnie twoja walizka wejdzie w nowy sizer Ryana na wysokość, to postaw ją na kółkach i zmierz sztywną miarką wysokość od podłogi do końca walizki (nie licząc rączki). Jeżeli będzie nie więcej niż 55 cm, to wejdzie na 100%.
 Profil Relacje PM off  

#1578 PostWysłany: 16 Maj 2018 18:36 

55 cm jest nie licząc wystającej rączki.
Pytanko dlaczego to wystająca rączka nie liczy się do całkowitego wymiaru?
 Profil Relacje PM off  

#1579 PostWysłany: 16 Maj 2018 19:01 

Hej,
Lece jutro ryanair z Krk na Majorke. Mam bagaż podręczny 55/40/20 i dodatkowo można wnieść torebkę 35/20/20.
Chce wziąść laptopa 13cali ale jego wymiary przekraczają wymiary małego bagażu podręcznego. Czy ktoś ma doświadczenie z przewozem laptopa?
Do tego 55/40/20 boję się go dać.
 Profil Relacje PM off  

#1580 PostWysłany: 16 Maj 2018 19:14 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 568
Kilometry: 861 604
Laptopa w takim wypadku pakujesz do dużego podręcznego. Jeśli zabiorą ten bagaż do luku, to zgodnie z zaleceniami przewoźnika wyjmujesz z niego cenne rzeczy i elektronikę i zabierasz na pokład. Oczywiście w takim wypadku najlepiej mieć jakiś pokrowiec, żeby laptop się nie obijał w schowku nad głową.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2139 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82 ... 107  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości