Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 344 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 18  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: AZair
#181 PostWysłany: 06 Sty 2018 20:31 
Awatar użytkownika

srebrny
Niestety, Azair tak ma. Zapamiętuje ostatnią istniejącą cenę lotu. Przewoźnik lot kasuje, a cena zostaje. Najgorzej, jak wyszukujemy coś z przesiadką i okazuje się, że jeden ze składowych lotów nie kursuje.

Magiczny Paryż tuż przed świętami 🎄❄️ City break w stolicy Francji za 869 PLN ✨😍 Magiczny Paryż tuż przed świętami 🎄❄️ City break w stolicy Francji za 869 PLN ✨😍
Zimowy relaks na Dżerbie🌴☀️ 4* hotel z all inclusive za 1665 PLN 🍹🍴 Zimowy relaks na Dżerbie🌴☀️ 4* hotel z all inclusive za 1665 PLN 🍹🍴
#182 PostWysłany: 07 Sty 2018 10:43 

Loty: 352
Kilometry: 854 931
niebieski
ktoś podpowie narzędzie takie jak azair, ale pokazujące loty wewnątrz USA?
 Profil Relacje PM off  

#183 PostWysłany: 16 Sty 2018 02:50 

Witam,

Pisze ten temat ponieważ zdarzyło mi się to już po raz drugi, ostatni raz w październiku i dziś po raz kolejny.
Przy pomocy wyszukiwarki lotów AZAIR znalazłem interesujący mnie lot na Lipiec, cena 148 zł. Przechodzę na stronę Ryanair żeby ten lot zarezerwować (w wyszukiwarce wpisałem inną date niż planowana i dalej przesuwałem dni), patrzę a cena była już odrobinę wyższa, około 230 zł.
Pomyślałem że możliwym jest że AZAIR znalazł lot za te 148 zł z interesujących mnie miast inną linią lotniczą niż Ryanair (z góry założyłem że to był Ryanair), kliknąłem na dany lot w AZAIR żeby zobaczyć jaka linia lotnicza go obsługuje i cena została zaktualizowana do 750 zł. Różnica ogromna, 5 razy drożej niż początkowo. Co ciekawe sprawdziłem historie cen biletów na ten dzień i przez blisko 2 miesiące była na poziomie 148 zł.

Zastawia mnie jak możliwy jest aż tak drastyczny skok ceny w kilka minut. Bardziej wygląda to jak jakiś błąd systemu lub błąd ich algorytmu w ustalaniu ceny.
 Profil Relacje PM off  

#184 PostWysłany: 16 Sty 2018 08:16 
Awatar użytkownika

niebieski
feeling7 napisał(a):
Bardziej wygląda to jak jakiś błąd systemu lub błąd ich algorytmu w ustalaniu ceny.
I to jest dobra odpowiedź :D
 Profil Relacje PM off  

#185 PostWysłany: 14 Lut 2018 19:22 

Loty: 128
Kilometry: 221 261
niebieski
Dzisiaj zauważyłam, że można już wyszukiwać loty do końca stycznia.

#186 PostWysłany: 19 Lut 2018 23:47 
Awatar użytkownika

Loty: 258
Kilometry: 487 529
srebrny
feeling7 napisał(a):
Witam,

Pisze ten temat ponieważ zdarzyło mi się to już po raz drugi, ostatni raz w październiku i dziś po raz kolejny.
Przy pomocy wyszukiwarki lotów AZAIR znalazłem interesujący mnie lot na Lipiec, cena 148 zł. Przechodzę na stronę Ryanair żeby ten lot zarezerwować (w wyszukiwarce wpisałem inną date niż planowana i dalej przesuwałem dni), patrzę a cena była już odrobinę wyższa, około 230 zł.
Pomyślałem że możliwym jest że AZAIR znalazł lot za te 148 zł z interesujących mnie miast inną linią lotniczą niż Ryanair (z góry założyłem że to był Ryanair), kliknąłem na dany lot w AZAIR żeby zobaczyć jaka linia lotnicza go obsługuje i cena została zaktualizowana do 750 zł. Różnica ogromna, 5 razy drożej niż początkowo. Co ciekawe sprawdziłem historie cen biletów na ten dzień i przez blisko 2 miesiące była na poziomie 148 zł.

Zastawia mnie jak możliwy jest aż tak drastyczny skok ceny w kilka minut. Bardziej wygląda to jak jakiś błąd systemu lub błąd ich algorytmu w ustalaniu ceny.

a sprawdziłeś czy jest tyle miejsc ile chcesz? na Azair czasem wyskakuje cena za 1 osobę dostępną przy wyszukiwaniu dla 2 osób cena jest inna niestety.

#187 PostWysłany: 20 Lut 2018 08:36 
Awatar użytkownika

srebrny
Normalna rzecz w Azair. Nie można zadowolić się pierwszym wynikiem. Trzeba kliknąć w dany wynik i pozwolić mu się odświeżyć.ImageImage

#188 PostWysłany: 20 Lut 2018 08:41 
Site Admin
Awatar użytkownika

Azair zapisuje wyniki lotów w pamięci tymczasowej (cache), które ktoś szukał, żeby nie atakować w kółko serwerów Wizza czy Ryana, bo inaczej szybko by się pożegnali z dostępem prezentując najpierw zapisane wyniki orientacyjne. Dopiero po rozwinięciu jak @arturro napisał zaciąga rzeczywiste realne dane
To trochę niebezpieczne czasem bywa, bo też potrafi pokazywać połączenia, które były, a wyleciały z powodów zmian w rozkładzie zostawiając takie duchy przez tydzień, które potrafią trochę popsuć planowanie podróży (chociaż rozwinięcie wywala error jak próbuje zaciągać ceny)
 Profil Relacje PM off  

#189 PostWysłany: 20 Lut 2018 22:17 
Awatar użytkownika

srebrny
Nawet dłużej niż tydzień.
Po listopadowej czystce w połączeniach Ryana jeszcze pod koniec stycznia pokazywało połączenia z przesiadkami z nieistniejących lotów (np. Wro-Waw lub edi-stn), bo te loty siedziały w cache jako ostatni wyszukany wynik. Oczywiście przy weryfikacji wychodził error, ale ileż razy człowiek napalił się na atrakcyjne połączenie z przesiadką z Wro!

Przy okresowych problemach z Azairem można korzystać też z Google Flights i kiwi.com

#190 PostWysłany: 02 Mar 2018 18:46 
Awatar użytkownika

Loty: 95
Kilometry: 195 396
niebieski
Ostatnio jest u mnie problem z właściwym odświeżaniem cen. "Ptaszek" przy live price jest "na zielono" a jak kliknę na spinacz po lewej stronie ekranu to mam info że ceny sprawdzone przed 146 godzinami i na stronach przewoźnika już dużo wyższe. Odświeżanie ręczne, czyszczenie cookies nie pomaga. Nigdy wcześniej takiego problemu nie zauważyłem

Załączniki:
Schowek03.jpg
Schowek03.jpg [ 39.19 KiB | Obejrzany 7819 razy ]

#191 PostWysłany: 02 Mar 2018 20:06 

Loty: 54
Kilometry: 69 463
srebrny
@Shaq po części tu jest odpowiedź na Twoje pytanie viewtopic.php?p=1048415#p1048415

Juz wróciło do normy. Ceny prawie zgadzają sie z tymi ze strony.
Załącznik:
Bilety lotnicze Berlin ⇒ Nicea od €69.39 via AZair.jpg
Bilety lotnicze Berlin ⇒ Nicea od €69.39 via AZair.jpg [ 94.3 KiB | Obejrzany 7798 razy ]

Załącznik:
easy_jet.jpg
easy_jet.jpg [ 30.21 KiB | Obejrzany 7798 razy ]

Ta różnica 2,34 euro na pewno wynika z przeliczenia franka na euro za lot z Zurychu.

Warto dodać, że jeżeli ktoś sprawdza wykres cenowy na easyjet czasem trzeba kliknąć w ten spinacz, o którym pisze kolega wyżej. Inaczej wykres się nie pokaże.
 Profil Relacje PM off
Shaq uważa post za pomocny.

#192 PostWysłany: 01 Kwi 2018 18:15 

Loty: 53
Kilometry: 52 073
Dlaczego AZaIR nie widzi wszystkich tras i połączeń ? Czy baza nie jest odświeżana, jak temu zaradzić?

Przykład:

Olsztyn-Mazury-Dortmund , trasa ogłoszona WizzAir 13 lutego 2018, połączenie normalnie widnieje w wyszukiwarce przewoźnika, w AZair nie wyszukuje mi ani jednego połączenia (zakres dat mam prawidłowy).

To daje mi do myślenia, czy aby napewno przeszukiwanie interesujących nas połączeń przebiega dzięki temu narzędziu rzetelnie i w pełnym zakresie.
 Profil Relacje PM off  

#193 PostWysłany: 13 Kwi 2018 09:20 

Cześć, nie wiem czy pisze w odpowiednim temacie, ale nie chce zakładać nowego.
Mam pytanie o wyszukiwarke Azair, bo korzystam z niej jakiś czas i jest rewelacyjna.. ale ostatnio coś irytującego zauważyłem.

Mianowicie czasem się zdażało że znalazł cenę tańszą niż rzeczywistą ale po odświeżeniu i przejściu ceny na "live" już się zmieniała na właściwą. A teraz np mam tak, że cena aktualizuje się na live i wygląda to tak:
Kraków -> Cagliari 18 Lipca cena 59zł. Wchodzę na Ryanaira wybieram te daty i widzę cenę 200zł....

I mam tak już któryś kolejny raz.. ktos wie w czym problem? Próbowałem czyścić ciasteczka, wchodzić z trybu incognito i wciąż to samo. Cena live dla Azair jest duzo niższa niz jak sam wejdę na stronie przewoźnika
 Profil Relacje PM off  

#194 PostWysłany: 13 Kwi 2018 09:24 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Bo ryanair ma błąd w pokazywaniu cen. Zamiast PLN pokazuje EUR/USD
 Profil Relacje PM off  

#195 PostWysłany: 13 Kwi 2018 09:27 

Może być umysł, jak w sklepach. W regału jest podana cena wodki wyborowej pod wódką Grey Goose. Liczą na to że parę klientów nie zauważy.
 Profil Relacje PM off  

#196 PostWysłany: 13 Kwi 2018 09:29 

Zeus napisał(a):
Bo ryanair ma błąd w pokazywaniu cen. Zamiast PLN pokazuje EUR/USD

Nie wydaje mi się, bo Azair powrót mi pokazuje (live) za 335zł i tyle samo kosztuje na stronie przewoźnika, poza tym już nie raz szykałem innych połączeń i ceny się zgadzały. Tutaj jest jakiś problem..
Dodaje screeny w załączniku

Załączniki:
2.PNG
2.PNG [ 38.33 KiB | Obejrzany 7546 razy ]
1.PNG
1.PNG [ 24.64 KiB | Obejrzany 7546 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#197 PostWysłany: 13 Kwi 2018 10:00 
Awatar użytkownika

Loty: 284
Kilometry: 456 536
niebieski
jest blad od kilku msc, i dotyczy wlasnie tych "tanich" polaczen nie wiadomo czemu ale bilety w zakresie 10-50EUR pokazuje cene w PLN zamaist EUR "w przeliczeniu" ale tez nie zawsze bo kilka biletow po 18zl pokazuje normalnie, ale ten problem dotyczy tak naprawde samej strony FR poniewaz tam tez czesto jest cena do wyboru biletu 59zl a w podsumowaniu koszyka juz pokazuje 220zl , zglaszane jzu kilka razy ale nadal nie poprawione. co ciekawe blad wystepuje tylko przy lotach z PL

#198 PostWysłany: 13 Kwi 2018 10:05 

szczotek99 napisał(a):
jest blad od kilku msc, i dotyczy wlasnie tych "tanich" polaczen nie wiadomo czemu ale bilety w zakresie 10-50EUR pokazuje cene w PLN zamaist EUR "w przeliczeniu" ale tez nie zawsze bo kilka biletow po 18zl pokazuje normalnie, ale ten problem dotyczy tak naprawde samej strony FR poniewaz tam tez czesto jest cena do wyboru biletu 59zl a w podsumowaniu koszyka juz pokazuje 220zl , zglaszane jzu kilka razy ale nadal nie poprawione. co ciekawe blad wystepuje tylko przy lotach z PL

Wydaje mi się że to nie może być problemem, bo po zmianie waluty na Euro wychodzi 14 a wg Ciebie chyba powinno 59 euro zostać.
No i najlepsze że ciagle to sie jako live pokazuje... bardzo jestem ciekaw w czym jest problem :)

Załączniki:
3.PNG
3.PNG [ 11.91 KiB | Obejrzany 7460 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#199 PostWysłany: 13 Kwi 2018 10:14 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

krk-rak-36-pln-ow,231,126978&p=1067414&hilit=azair#p1067414
 Profil Relacje PM off  

#200 PostWysłany: 13 Kwi 2018 12:09 
Awatar użytkownika

Loty: 284
Kilometry: 456 536
niebieski
@jarak10

problem jest ze strona www i tamtejsza waluta a nie ustawieniami waluty w azair...

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 344 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 18  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości