Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 92 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
#61 PostWysłany: 12 Sie 2017 11:46 
Awatar użytkownika

Metro już działa, zatem oba lotniska połączone są już kolejką, a na dodatek stacja IKA jest czynna 24h.
To bardzo duże ułatwienie.
 Profil Relacje PM off
7 ludzi lubi ten post.
5 ludzi uważa post za pomocny.

Zjarany pracownik lotniskowy poważnie uszkodził Boeinga 747. Linia szacuje straty na 820 tys. zł! Zjarany pracownik lotniskowy poważnie uszkodził Boeinga 747. Linia szacuje straty na 820 tys. zł!
😍MEGA😍 Bezpośrednie loty na Sycylię za 152 PLN 🔥👏 😍MEGA😍 Bezpośrednie loty na Sycylię za 152 PLN 🔥👏
#62 PostWysłany: 15 Sie 2017 11:52 

Potwierdzam, działa. Jadąc w kierunku lotniska linią czerwoną należy dojechać do stacji Shahed, następnie zmienić pociąg, który dojeżdża do Namayeshgah-e Shahr-e Aftab i na tej stacji przesiąść się (przechodząc na drugą stronę peronu) w pociąg jadący do IKA (przynajmniej takie kombinowane połączenie działało dwa dni temu). Nie wiem jak wygląda kwestia biletu, bo tą trasę robiłem na bilecie miesięcznym (karta ezpay), w który warto się zaopatrzeć będąc na dłużej w Teheranie (do dostania w kasach lub w hotelach).
 Profil Relacje PM off  

#63 PostWysłany: 11 Wrz 2017 21:12 

Loty: 157
Kilometry: 256 049
niebieski
Jak to jest - pierwszy odcinek od lotniska IKA do stacji Shahed kursuje 24h, a dalej metro kończy kursy o 23? Ląduję 22.30 w razie czego z Shahed wezmę taxi?
Ile trwa metrem do Shahed, ile dalej do centrum?

#64 PostWysłany: 21 Wrz 2017 23:33 

-- 21 Wrz 2017 23:27 --

Metro kursuje co 1:20 godz. poczynajac od 0:00.

Do stacji metro wchodzi sie z 1. pietra (przejscie niedaleko kantoru)

Cena biletu w 09/2017 to 10.000 Riali czyli ok. 1 Zł. Bilety kupuje sie w hali metro, pozniej potrzeba skasowac w czytniku.

Metro kursuje do stacji Shahre Aftab wahadlowo. Czas przejazdu to ok. 30 minut.
W Shahr-e Aftab przesiadasz sie zaraz na peronie do nastepnego skladu - linia czerwona, ktora kursuje do Tajrish (nie potrzeba wykupywac nastepnego biletu).

Czas przejazdu z 1. przystanku (lotnisko) do ostatniego przystanku (Tajrish): 2 godziny z przesiadka.

Po drodze znajduje sie terminal autobusowy poludniowy Terminal-w Jonoob (7. przystanek od Shahre Aftab), skad odjezdzaja autobusy do wszystkich waznych miast na poludniu, takich jak Isfahan, Yazd, Shiraz, Bandar -e Abbas itp.

Ponizej konkretne czasy odjazdow metro z lotniska:

-- 21 Wrz 2017 23:33 --

Jesli chodzi o przejazdy nocne, to linia nr 1 powinna dzialac od 5:30 do 23:00.
Jednakze wg informacji z wikipedii powinna dzialac 24 godz. stacja Darvazeh Dowlat, wlasnie z powodu obslugi pasazerow przyjezdzajacych z lotniska. Wiec bardzo prawdopodobne, ze sklad nocny dojezdza wlasnie do tej stacji, a ta znajduje sie w samym centrum miasta.
Jak jest w rzeczywistosci, nie sprawdzalem - o ile przylecisz w nocy, najlepiej zapytac sie prosto na stacji metro - zawsze zalazl sie tam jakis gosc wladajacy angielskim ;)

Załączniki:
0001 airport to Terhan metro departures.jpg
0001 airport to Terhan metro departures.jpg [ 59.67 KiB | Obejrzany 1977 razy ]
 Profil Relacje PM off
b79 uważa post za pomocny.

#65 PostWysłany: 24 Paź 2017 12:00 

Jeśli chodzi o tą kolejkę z lotniska to sprawa nie wygląda tak prosto
Dopiero co wróciłem z Iranu więc sprawa jest świeża. W nocy najprawdopodobniej nie da się dojechać tym pociągiem, stacja jest zamknięta, a na całym lotnisku jest ten rozkład, który jest powyżej jednak z naklejonymi białymi karteczkami w godzinach nocnych, nie pamiętam dokładnie od której godziny, ale na pewno po 24 (być może, że wcześniejszy też) i zaczyna kursować od 6:40.
Naganiacz zawiózł nas do centrum za 600 tys., ale jak ktoś ceni swoje życie to polecam doinwestować w normalną taksówkę.
Po za tym faktycznie oni nie mają pojęcia gdzie dojechać jeśli się im pokaże nazwy miejsca w naszym alfabecie, najlepiej mieć to wydrukowane w farsi.
Jeśli ktoś ma jakieś pytania to piszcie, jestem na świeżo i póki jeszcze pamiętam mogę pomóc.
 Profil Relacje PM off  

#66 PostWysłany: 07 Lis 2017 14:29 

niebieski
My próbowaliśmy dojechać na lotnisko ok 21 i już metro na lotnisko nie jeździło. Z ostatniej stacji do której dojeżdżało taksiarz podwiózł nas za 30 pln. Pewnie można taniej, ale to 30 km więc uznaliśmy stawkę za fair. O północy bus 9-osobowy z IKA do centrum Teheranu 80 PLN.
 Profil Relacje PM off  

#67 PostWysłany: 07 Lis 2017 15:08 

Loty: 157
Kilometry: 256 049
niebieski
Coś nie tak, bo z ostatniej stacji na lotnisko metro jest 24h. Co więcej, utrzymane jest całodobowe połączenie czerwonej linii metra z "ostatniej stacji (ta od lotniska, co się wagonikiem podjeżdża)" bezpośrednio do centrum, Darvazeh Dowlat (nie staje po drodze).

W Iranie bardzo opłaca się korzystanie ze Snappa (miejscowy Uber). Koszt max 1/3 tego co taxi, kurs lotnisko IKA - centrum 350 tys. Za kursy w ramach centrum po miastach (Teheran, Shiraz, Isfahan) płaciłem od 25.000 do 70.000 Riali.

#68 PostWysłany: 03 Gru 2017 23:54 

Loty: 37
Kilometry: 42 702
Mogę potwierdzić że opcja z metro jest w pełni wykonalna. Dzisiaj zajechałem z czerwonej linii na lotnisko właśnie w ten sposób. Problem w tym że sporo czasu spędziłem czekając na odpowiednie metro jadące z Shahr w stronę lotniska. Spędziłem godzinę na stacji czkekajac. Na szczęście miałem czas i mogłem sobie pozwolić na mega tani dojazd do lotniska. Ewentualnie jak kogoś goni czas można złapać shared taxi na tej stacji. Ponoć wychodzi tanio.
 Profil Relacje PM off  

#69 PostWysłany: 19 Gru 2017 09:53 

Loty: 168
Kilometry: 275 611
-- 19 Gru 2017 08:30 --

Czy ktoś może potwierdzić, że to jest pełny wykaz pociągów metra z IKA?
https://www.facebook.com/photo.php?fbid ... 873&type=3

-- 19 Gru 2017 08:53 --

Zdjęcie z odjazdami metra z IKE. Czy faktycznie kursuje tylko 6 pociągów metra dziennie?

Załączniki:
Metro IKA 1.jpg
Metro IKA 1.jpg [ 43.79 KiB | Obejrzany 1461 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#70 PostWysłany: 01 Lut 2018 16:50 

Loty: 111
Kilometry: 260 580
niebieski
Dolatuję na IKA z Kijowa o barbarzyńskiej godzinie 1:20 w nocy. Z piątku na sobotę czyli w zasadzie w sobotę. Kompletnie nie mam pomysłu co zrobić dalej. Czy nocować gdzieś w pobliżu lotniska? Czy jechać do miasta? Ale wtedy pewnie w Teheranie będziemy o 4 czy piątej i co tu robić? Hotele i tak pewnie przyjmą nas dopiero o 12. A może pojechać od razu gdzieś indziej np do Isfahanu? Tylko czy to możliwe jest w ogóle? Dojechać do Jakiegoś dworca autobusowego ale czy coś będzie tak wcześnie jechało. A może kimać na lotnisku ale nie wiem czy na IKA to praktykowane.

Poradźcie coś może ktoś już przylatywał w nocy.
 Profil Relacje PM off  

#71 PostWysłany: 01 Lut 2018 16:53 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Kimnąć na lotnisku, i rano jechać do Teheranu.
 Profil Relacje PM off  

#72 PostWysłany: 23 Lut 2018 11:52 

Czy w tej aplikacji snapp adres docelowy można wpisać literami łacińskimi czy trzeba perskimi? Ile powinien kosztować dojazd w nocy taksówką z IKA do Placu Argentyna?
 Profil Relacje PM off  

#73 PostWysłany: 04 Mar 2018 19:38 

Poniżej aktualny rozkład linii metra startującej z lotniska. Niestety z powodu rzadkiej częstotliwości skorzystałem finalnie ze Snappa (transport z IKA do THR 340.000 rial)

Załączniki:
Komentarz do pliku: Rozkład metra z lotniska IKA.
20180220_084239.jpg
20180220_084239.jpg [ 174.95 KiB | Obejrzany 1178 razy ]
 Profil Relacje PM off
Zeus uważa post za pomocny.

#74 PostWysłany: 07 Mar 2018 11:26 

Po przylocie w nocy taksówka do pl. Argentyna kosztowała 650 000 rial.
W drogę powrotną chciałem jechać metrem, ale kursuje strasznie rzadko, w dodatku były jakieś opóźnienia. Ostatecznie na stacji przesiadkowej z metrem na lotnisko wyszedłem na powierzchnię. Stamtąd jeżdżą busiki. Koszt 40 000 tys od osoby.

Kurs walut w kantorze na lotnisku najlepszy. Żadnego ograniczenia co do ilości wymienianej ilości gotówki nie było.
 Profil Relacje PM off
erloy uważa post za pomocny.

#75 PostWysłany: 07 Mar 2018 18:30 

Możesz opisać albo wskazać na mapach googla, w które miejsce na lotnisku podjeżdżają te busiki? Interesuje mnie dojazd z lotniska do stacji przesiadkowej.

#76 PostWysłany: 09 Mar 2018 10:37 

Jechać z lotniska do miasta może być problematyczne. Bus jedzie autostrada i zatrzymuje się na pasie technicznym, z prawej strony drogi. Ta droga techniczna jest zablokowana, więc dalej bez problemu idzie się nią 150m, lotnisko masz z prawej strony. Bus pod sam terminal nie podjeżdża.
Żeby złapać go w drodze powrotnej trzeba być przejść drogę na drugą stronę, a nie wiem czy jest to możliwe nie ryzykując uszczerbku na zdrowiu.
 Profil Relacje PM off  

#77 PostWysłany: 07 Kwi 2018 13:10 
Awatar użytkownika

Wstawiam aktualny rozkład jazdy metra (kwiecień 2018). W czasie kiedy jak przyleciałem do Teheranu w okresie ichniego nowego roku był on wydłużony i ostatni pociąg do miasta był chwilę przed pierwszą w nocy. Nie wiedziałem o tym i planując powrót na lotnisko chciałem właśnie wracać przedostatnim pociągiem około 11 w nocy ze stacji przesiadkowej Shahed-Bagher Shahr. Kiedy tam dojechałem okazało się, że metro już nie jeździ. W związku z tym razem z poznanym w metrze Japończykiem wzięliśmy taksówkę za 300 tys. riali na lotnisko (bez targowania się). Z tej stacji przesiadkowej jeździły również zielone buso-taksówki i mam wrażenie, że pracownik metra próbował mi wyjaśnić, że nimi również można jechać na lotnisko - pewnie byłyby tańsze.
PS Stacja metra jest trochę na lotnisku "ukryta". Tzn. nie ma nigdzie oznaczeń jak do niej dojść. Wychodzi się z hali odlotów (pierwsze piętro), przechodzi przez ulicę i wchodzi w przejście prowadzące na parking. W jego połowie są schody na stację metra.

Załączniki:
IMG_20180403_222535.jpg
IMG_20180403_222535.jpg [ 41.17 KiB | Obejrzany 918 razy ]
 Profil Relacje PM off
Arekkk uważa post za pomocny.

#78 PostWysłany: 13 Kwi 2018 15:56 

niebieski
Mam pytanie o to metro. Na załączonych zdjęciach rozkładu jazdy pisze, że metro jeździ do Stacji Shahr-e Aftab. A to jest 2 stacje dalej. Czy to oznacza tylko kierunek czy trzeba się tam gdzieś przesiadać? Podsumowując czy jedzie się bez przesiadki do centrum? I drugie pytanie organizacyjne. Czy bilet jednorazowy obowiązuje na całą sieć metra czy tylko do wyjścia z danego pociągu? Po prostu czy można się przesiadać czy też na każdy odcinek potrzebuję nowego biletu.
 Profil Relacje PM off  

#79 PostWysłany: 13 Kwi 2018 16:02 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

1. Przesiada się
2. Jeden bilet, dopóki nie wyjdziesz z bramek stacji metra
 Profil Relacje PM off  

#80 PostWysłany: 13 Kwi 2018 16:11 

niebieski
Zeus napisał(a):
Kimnąć na lotnisku, i rano jechać do Teheranu.

A ktoś kimał na tym lotnisku? Są jakieś sprawdzone miejscówki? I czy nie obudzę się rano z kałachem pod nosem?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 92 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości